Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ


Το ΠΑΣΟΚ του 1981
και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν και το επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 θυμίζει έντονα το ΠΑΣΟΚ του 1981.
Είναι όντως έτσι; Οι απόψεις διίστανται.
Ένας εξ αυτών που διαφωνεί ριζικά με τον παραπάνω ισχυρισμό είναι ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος έγραψε ένα μακροσκελές κείμενο στο Διαδίκτυο (protagon.gr), με τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 1981».
Καταγράφω τους πέντε βασικούς λόγους, με τους οποίους επιχειρηματολογεί και αιτιολογεί την άποψή του ο κ. Δοξιάδης:
1. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εξ αρχής ένα κόμμα με καθαρές αποστάσεις από την κομμουνιστική αριστερά - ο ΣΥΡΙΖΑ το αντίθετο.

2. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εξ αρχής, και παρέμεινε, αστικό πολιτικό κόμμα, που αποδεχόταν απόλυτα τους κανόνες της δυτικής δημοκρατίας - ο ΣΥΡΙΖΑ όχι.
3. Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, με το εφεύρημα “και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις”, κατάφερε να συμπαρασύρει τη μαρξιστική αριστερά στο κέντρο - ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

4. Το ΠΑΣΟΚ από την αρχή πίστευε στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, με προσανατολισμό στο κράτος πρόνοιας - το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντλημένο από τις σελίδες του Μαρξ, του Λένιν, και της πρακτικής των νεομαρξιστικών καθεστώτων του τρίτου κόσμου.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 1981 γιατί (εκτός των άλλων) το 2012 δεν είναι το 1981.
Αυτά επισημαίνει ο κ. Δοξιάδης, συμμετέχοντας σε έναν ενδιαφέρον δημόσιο διάλογο, για το χθες και το σήμερα, τις τυχόν ομοιότητες και τις ξεκάθαρες διαφορές.
Εκείνο που μένει, πλέον, να αποδειχθεί είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που κληθεί από τους πολίτες να κυβερνήσει τη χώρα, θα συμπεριφερθεί κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον του ΠΑΣΟΚ, που, για συγκεκριμένους λόγους, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει, άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έπραξε μετεκλογικά.
Μένει, δηλαδή, να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος μιλώντας προχθές σε τηλεοπτική εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στοιχημάτιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πράξει όσα σήμερα ελαφρά τη καρδία λέει, αν και εφ' όσον κληθεί να αναλάβει το τιμόνι του καραβιού.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο εφησυχασμού, ειδικά όταν η -μήπως εσκεμμένη;- πολυγλωσσία και οι αντιφάσεις “πρωταγωνιστούν” και προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου