Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεσμεύσεις αλλά 
και επιφυλάξεις
για το Κέντρο Υγείας

Συζήτηση και
αντιπαραθέσεις
στο Δημοτικό
Συμβούλιο 
Χανίων
για το θέμα
του παλιού 
Νοσοκομείου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου, για την κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις σχετικές μελέτες του έργου.
Σοβαρές επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο θα είναι δυνατή η επαρκής στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά και σύμφωνα με τους αρχικούς σκοπούς εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χανιά - 21ος αιώνας” Κυριάκο Βιρβιδάκη να αμφισβητεί ευθέως ότι θα προχωρήσει το έργο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε στην αρχική του εισήγηση ότι «βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος. Σε λίγες ημέρες, στις 5 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου κατασκευής του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια χρηματοδότησης της κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου με χρήματα της ΔΕΠΑΝΟΜ, τα οποία δεν καταφέραμε να εκταμιεύσουμε, αλλάξαμε πορεία και προσπαθήσαμε και καταφέραμε να εντάξουμε όλο το “πακέτο” (κατεδάφιση, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και απόκτηση του εξοπλισμού) στο ΕΣΠΑ. Επίσης, καταφέραμε φορέας υλοποίησης του έργου να είναι ο Δήμος Χανίων και έτσι είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποβάλλουμε τον φάκελο στην Περιφέρεια».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «περάσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο Κέντρο Υγείας ή Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στην Ελλάδα που να ενεκρίθη την περίοδο αυτή. Νομίζω ότι δεν υπάρχει. Η μεγάλη δυσκολία ήταν να πάρουμε την έγκριση του Οργανισμού του Κέντρου και την πήραμε με πολύ κόπο και πολλή προσπάθεια».
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χανιά - 21ος αιώνας” Κυριάκος Βιρβιδάκης επιτέθηκε με δριμύτητα στη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ότι «υποβάλετε το τίποτα στο πουθενά για να διαμαρτύρεστε μετά. Ε, σας καταλάβαμε πια».
Ο κ. Βιρβιδάκης απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα στον δήμαρχο και στους αρμόδιους αντιδημάρχους, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έχει γνωστοποιήσει τις μελέτες του έργου και τις σχετικές εγκρίσεις και αμφισβήτησε ευθέως ότι το έργο έχει μελετητική ωριμότητα. Μάλιστα, απαντώντας σε μια αποστροφή του αντιδημάρχου Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος, λίγο νωρίτερα, είχε αναγνωρίσει ότι οι παλιότερες επισημάνσεις του πρώην δημάρχου για το θέμα του παλιού Νοσοκομείου ήταν σωστές, σημείωσε: «Φοβάμαι ότι αυτό που είπε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, ότι δικαιώθηκα γι' αυτά που έλεγα πριν, θα το πει και πάλι σε λίγο καιρό γι' αυτά που λέω σήμερα. Ελπίζω και εύχομαι να μη δικαιωθώ».
Ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε, ακόμη, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε ρυθμιστική προκαταρκτική μελέτη για το παλιό Νοσοκομείο, που προέβλεπε και τη δημιουργία προνοιακών δομών.
«Είναι προφανές ότι εσείς θεωρείτε πως δεν χρειάζονται», πρόσθεσε, με τον κ. Σκουλάκη να απαντά: «Δεν είναι επιλέξιμες» και τον πρώην δήμαρχο να ανταπαντά: «Κάνετε λάθος».
Επιφυλάξεις για το αν θα καταστεί δυνατή η επαρκής στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό του Κέντρου Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά εξέφρασε η δημοτική παράταξη “Δήμος Ενεργών Πολιτών”. Τόσο ο επικεφαλής Τάσος Βάμβουκας όσο και, κυρίως, ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός Χαράλαμπος Κουρούσης αμφισβήτησαν -δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας- τη δυνατότητα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα του Νοσοκομείου Χανίων να λειτουργήσουν το έργο χωρίς προβλήματα, σημειώνοντας ότι εδώ και καιρό το νοσηλευτικό ίδρυμα των Χανίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, και την έλλειψη προσωπικού.
Παράλληλα, ο κ. Βάμβουκας επανέλαβε την πρόταση της παράταξής του να μην κατεδαφιστεί το κτήριο που στέγαζε το Τμήμα Αιμοδοσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση κάποιου ΚΑΠΗ ή παιδικού σταθμού.
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία” (απόντος του κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη) ο δημοτικός σύμβουλος Γιώγος Τσαπάκος εξέφρασε την ελπίδα το έργο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Νίκος Παπαντωνάκης εξέφρασε τον φόβο ότι ενδεχομένως στο μέλλον ο Δήμος Χανίων να αναγκαστεί να επιβαρυνθεί με το κόστος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, εξαιτίας της κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας, ενώ άσκησε κριτική στην κεντρική εξουσία για τα σοβαρά προβλήματα στον χώρο της δημόσιας Υγείας.
Τελικά, οι εγκρίσεις των μελετών του έργου και το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Νοσοκομείου, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, από τη συμπολίτευση και τις δημοτικές παρατάξεις “Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία” και “Δήμος Ενεργών Πολιτών” (με επιφυλάξεις από την πλευρά του κ. Βάμβουκα), καταψηφίστηκαν από τη δημοτική παράταξη “Χανιά - 21ος αιώνας” (με το σκεπτικό ότι δεν κατοχυρώνονται τα συμφέροντα του Δήμου στη σύμβαση και ότι δεν προβλέπονται οι αναγκαίες, σήμερα, προνοιακές δομές), ενώ απείχε η “Λαϊκή Συσπείρωση”.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου