Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
Ώθηση στον τουρισμό


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Οι εκατοντάδες πτήσεις ετησίως από και προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, προεξάρχουσας της Ryanair, αποτελούν έμπρακτα κρίσιμο παράγοντα προστιθέμενης αξίας και ενίσχυσης του τοπικού τουριστικού προϊόντος, με αποτέλεσμα να καταγράφεται και φέτος πολύ σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στα Χανιά, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χάρη στις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους Ryanair, Easyjet και Norwegean (οι δύο τελευταίες μεταφέρουν και επιβάτες τουριστικών πρακτορείων), ο συνολικός αριθμός των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» παρουσιάζει τη φετινή περίοδο (έως και τις 31 Αυγούστου) αύξηση κατά 8,70% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, την ώρα που οι αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ (τουριστικά πρακτορεία) εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για την οικονομία των Χανίων, άρα και την αναγκαιότητα στήριξής τους από τους τοπικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση προκειμένου τα αεροσκάφη τους να συνεχίσουν να μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες προς και από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» συμβάλλοντας, μάλιστα, στην επίτευξη του σημαντικού στόχου της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου δεδομένου ότι οι πτήσεις ξεκινούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και σταματούν τον Οκτώβριο.
Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Τη φετινή χρονιά (έως και τις 31 Αυγούστου) έφτασαν στα Χανιά 157.103 επισκέπτες με πτήσεις χαμηλού κόστους έναντι 61.648 το 2011. Σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση 154,84% (95.455 επιβάτες περισσότεροι)!
Το ίδιο διάστημα φέτος στα Χανιά ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ 398.941 επισκέπτες έναντι 437.901 πέρυσι, υπήρξε δηλαδή μείωση 9,77% (38.960 επιβάτες λιγότεροι).
Συνολικά έως και τις 31 Αυγούστου 2012 αφίχθησαν αεροπορικώς στα Χανιά, με πτήσεις τσάρτερ και χαμηλού κόστους, 542.977 επιβάτες, έναντι 499.549 πέρυσι (43.428 περισσότεροι, αύξηση 8,70%).
Πρωταγωνιστικός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι ο ρόλος της εταιρείας Ryanair.
Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο έως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2012 με τη συγκεκριμένη εταιρεία ήρθαν στα Χανιά 98.813 άτομα με 678 πτήσεις. Από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο, με την εταιρεία Easyjet ήρθαν 11.848 άτομα με 71 πτήσεις και με την εταιρεία Norwegean 52.961 άτομα με 327 πτήσεις.
Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (καταλύματα, εστίαση, μετακινήσεις, ψυχαγωγία, καταστήματα λιανικής πώλησης κ.ά.) έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει στα «Χ.Ν.» ότι με την είσοδο των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στη γραμμή των Χανίων έχει στηριχθεί σημαντικά το τοπικό τουριστικό προϊόν και η τοπική οικονομία. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους ίδιους, η στήριξη των συγκεκριμένων εταιρειών προκειμένου τα αεροσκάφη τους να συνεχίσουν να πετούν από και προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους άμεσους στόχους των τοπικών φορέων, των επιχειρηματιών και της Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου