Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΑΠΟΨΗ

Ως πρώτοι μεταξύ ίσων…


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Σάββατο 13 Απριλίου, μεσημεράκι, λίγο μετά τις 12, στην πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων). Εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Χανίων κάνει την εμφάνισή του και αρχίζει να… μοιράζει κλήσεις στα οχήματα που ήταν σταθμευμένα μπροστά από τη στάση του λεωφορείου, στο σημείο όπου βρίσκεται γνωστό καφέ – ζαχαροπλαστείο της πόλης. Πράττει ορθά, αφού στο συγκεκριμένο σημείο η στάθμευση απαγορεύεται και τα όποια οχήματα βρίσκονται, καθημερινά, σταθμευμένα στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή επιβίβαση – αποβίβαση των επιβατών των λεωφορείων καθώς και στην κυκλοφορία.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος δημοτικός αστυνομικός περπατά μερικά μέτρα νοτιότερα, κατευθύνεται προς το κέντρο της πλατείας Ελευθερίας (Δικαστηρίων) και, χωρίς να σφυρίξει -όπως συνηθίζεται- ούτε μία φορά, αρχίζει να γράφει κλήσεις για όλα τα οχήματα που βρίσκονταν σταθμευμένα απέναντι ακριβώς από τη στάση του λεωφορείου.
Σημείωση: στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου οχήματα σταθμεύουν -παράνομα, σύμφωνα με τη σήμανση- επί σειρά ετών χωρίς, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους να «εισπράττουν» κλήσεις. Τουλάχιστον μέχρι το προπερασμένο Σάββατο.
Αναμενόμενη, κατά συνέπεια, η έκπληξη θαμώνων καφετεριών της πλατείας, οι οποίοι αναρωτιούνται τι… άλλαξε.
«Θα γράψετε και τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σταθμευμένα επί της πλατείας;», ρωτώ τον δημοτικό αστυνομικό.
Εκείνος απαντά αρνητικά, λέγοντας ότι έχει λάβει εντολές (!) να γράψει τα οχήματα που βρίσκονταν στα προαναφερόμενα σημεία της πλατείας Ελευθερίας (Δικαστηρίων).
Σάββατο 20 Απριλίου, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Λίγα μέτρα πριν από τα φανάρια, στο ύψος γνωστού ζαχαροπλαστείου που έχει μέτωπο και επί της πλατείας 1866 (Νέων Καταστημάτων), οι περαστικοί αντικρύζουν, παράνομα σταθμευμένο, το (υπηρεσιακό) αυτοκίνητο του δημάρχου Χανίων, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν εντός του συγκεκριμένου καταστήματος.
Δημοτικός αστυνομικός δεν πέρασε από το σημείο. Αλλά και αν περνούσε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα έκοβε κλήση στο αυτοκίνητο του πολιτικού του προϊστάμενου.
Το κυκλοφοριακό είναι σύνθετο και σοβαρό πρόβλημα. Η Δημοτική Αρχή δεν το έχει «ακουμπήσει» ακόμη. Προς το παρόν αρκείται μόνο στις κλήσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Καλό θα είναι, πάντως, εκτός από τις κλήσεις, και έως ότου υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα δίνουν ουσιαστικές λύσεις, οι δημοτικοί άρχοντες, με πρώτους τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, να δίνουν το… καλό παράδειγμα.
Ως πρώτοι μεταξύ ίσων.
Και όχι να σταθμεύουν τα οχήματά τους (υπηρεσιακά ή μη) όπου τους βολεύει. Ούτε, φυσικά, να κυκλοφορούν με δίκυκλα ακόμη και πάνω σε πεζοδρόμια, χωρίς να φορούν κράνη…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου