Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 28/7/2009

Κολυμπώντας
μέσα
σε... λύματα!


Σάββατο πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε και του Ταυρωνίτη λουόμενοι διαπίστωσαν ότι έκαναν το μπάνιο τους δίπλα/μέσα σε... λύματα! Στον Ταυρωνίτη ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο, που πιστοποίησε ότι όντως στη θάλασσα υπήρχαν λύματα και όχι... φύκια, πλαγκτόν ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Ετυχε να είμαι παρών στο συμβάν. Έτυχε, μάλιστα, διαπιστώνοντας το πρόβλημα στο Μάλεμε, να ειδοποιήσω προσωπικά τον δήμαρχο Πλατανιά Γιώργο Τσαγκαράκη, ο οποίος έφτασε άμεσα στην περιοχή συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Μπεμπλιδάκη, προκειμένου να δουν από κοντά περί τίνος επρόκειτο.

Δεν θα ξεχάσω την εικόνα που αντίκρυσα φτάνοντας στον Ταυρωνίτη. Μία μητέρα έκανε ντουζ τα τρία της παιδιά και τα έπλενε, τα έτριβε με σαπούνι, διότι νωρίτερα είχαν κολυμπήσει στη θάλασσα. «Μην μπείτε. Είναι λύματα. Έχουμε ειδοποιήσει το Λιμενικό», ήταν η πρώτη κουβέντα που μας είπε βλέποντας ότι ετοιμαζόμασταν να βγούμε από το αυτοκίνητο.

Ετυχε, επίσης, να γίνω αποδέκτης καταγγελίας αναγνώστη των «Χανιώτικων νέων» -την οποία ωστόσο δεν κατάφερα να επιβεβαιώσω, αλλά την αναφέρω με κάθε επιφύλαξη- ότι την ίδια ημέρα το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και στην παραλία της Χρυσής Ακτής. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα υφίστατο σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα των βόρειων ακτών, δυτικά της πόλης των Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, οι άντρες του λιμενικού δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την εστία της ρύπανσης. Δεν ήταν προφανής, όπως πριν από δύο εβδομάδες περίπου όταν υπέστη βλάβη το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΒΑ στα σύνορα Πλατανιά - Γερανίου.

Κατά συνέπεια, αργά ή γρήγορα, θα επαναληφθεί. Διότι όποιος ή όποιοι κάνουν την «κουτσουκέλα» και δεν «ξεμασκαρώνονται» συνεχίζουν το ίδιο βιολί, αδιαφορώντας προφανώς για τη ζημιά που προκαλούν στο τουριστικό προϊόν, αλλά και σε επιχειρηματίες συγκεκριμένων περιοχών, τα καταστήματα των οποίων δεν είναι δυνατόν να «δουλέψουν» όταν στη θάλασσα, μερικές δεκάδες μέτρα παραπέρα δηλαδή, υπάρχουν λύματα.

Αν, όντως, τα λύματα στη θάλασσα διοχετεύονται από επιχειρηματίες, όπως συνέβαινε πολλάκις πριν τη δημιουργία - λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του βόρειου άξονα) τότε, σε περίπτωση που αυτοί εντοπιστούν, η τιμωρία τους θα πρέπει να παραδειγματική. Δεν ξέρω τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, αλλά πέρα από οποιοδήποτε πρόστιμο θα πρότεινα -μετά λόγου γνώσεως- τη δημόσια διαπόμπευσή τους, με την ανακοίνωση, φαρδιά - πλατιά στον Τύπο, των στοιχείων τους (ονοματεπώνυμο, επιχείρηση). Μπας και -έτσι τουλάχιστον- βάλουν μυαλό...

Ιστορίες
καθημερινής
τρέλας


Πέμπτη απόγευμα, πριν από λίγες εβδομάδες. Ένας 84χρονος, που ζει σε χωριό Δήμου του Αποκόρωνα, δεν αισθάνεται καλά. Μουδιάζει το χέρι του... Αποφασίζει να πάει στο Νοσοκομείο Χανίων. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τον εξετάζουν οι γιατροί και αποφασίζουν ότι θα πρέπει να εισαχθεί για παρακολούθηση στην Παθολογική Κλινική.

Παρασκευή πρωί. Ο 84χρονος εξετάζεται ξανά από τους γιατρούς - παθολόγους, οι οποίοι είναι καθησυχαστικοί. «Σε ό,τι με αφορά μπορεί να φύγει», λέει στους συγγενείς του ο γιατρός που τον παρακολουθεί. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας εξετάζεται και από νευρολόγο, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ηλικιωμένος είχε ένα «ξώφαλτσο εγκεφαλικό».

«Μπορείς να φύγεις, αλλά για να είμαστε 100% εντάξει, καλό θα ήταν, πριν, να έκανες ένα τρίπλεξ καρωτίδων και μία καρδιολογική εξέταση», σημειώνει ο νευρολόγος, ο οποίος θέλει να «εξαντλήσει το πρωτόκολλο». Και ορθά.

Ετσι, ο 84χρονος παραμένει στο Νοσοκομείο. Το απόγευμα της Παρασκευής, τίποτα. Το Σαββατοκύριακο, επίσης τίποτα. Ωσάν η λειτουργία του ιδρύματος να διακόπτεται κάθε Παρασκευή μεσημέρι. Τελικά, τον εξετάζει καρδιολόγος, όμως η εξέταση τρίπλεξ δεν μπορεί να γίνει, λόγω «φόρτου εργασίας».

Για να μην παραμένει άδικα στο Νοσοκομείο, ο 84χρονος παίρνει εξιτήριο, με τους «αρμόδιους» να του λένε ότι θα τον ειδοποιήσουν πότε μπορεί να πάει στο ίδρυμα για να κάνει την εν λόγω εξέταση.

Ετσι και γίνεται. Λίγες ημέρες αργότερα, ο 84χρονος δέχεται κλήση στο σπίτι του. Του λένε ότι μπορεί να πάει στο Νοσοκομείο να κάνει την εξέταση, μόνο που θα πρέπει... να πληρώσει, αν και είναι ασφαλισμένος του ΙΚΑ.

Ο ηλικιωμένος απορεί. Και τότε μαθαίνει ότι το ΙΚΑ δεν έχει υπογράψει σύμβαση με το Νοσοκομείο Χανίων για τη συγκεκριμένη εξέταση. Πρέπει, λοιπόν, να την κάνει είτε στο ΙΚΑ, είτε στο Νοσοκομείο Χανίων το απόγευμα κάποιας ημέρας. Επί πληρωμή!

Μαθαίνει, επίσης, ότι ως νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο μπορούσε να κάνει δωρεάν την εξέταση στο ίδρυμα. Από τη στιγμή, όμως, που του έδωσαν εξιτήριο θα πρέπει είτε να πληρώσει, είτε να πάει στο ΙΚΑ για να κάνει τη δουλειά του. Πήγε, λοιπόν, στο ΙΚΑ, όπου του έγραψαν την εξέταση και την έκανε σε ιδιωτική κλινική των Χανίων, με την οποία συνεργάζεται το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς να πληρώσει ούτε σεντ.

Κι έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα... Μόνο που δεν πρόκειται για παραμύθι, αλλά για μία ακόμη ιστορία καθημερινής τρέλας. Στη σύγχρονη Ελλάδα του 2009...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου