Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 6/10/2009


Εκλογές 2009

Τα... Όσκαρ


Στους κ. Ευτύχη Δαμιανάκη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη απονέμεται, από κοινού, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το... Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, με το αντίστοιχο βραβείο για τον... δεύτερο ανδρικό ρόλο να μοιράζονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι κ. Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης και Μανούσος Βολουδάκης.

Θετική -αν και όχι η προσδοκώμενη για την ίδια, που ήλπιζε σε κάτι περισσότερο, δηλαδή στην κατάκτηση της τρίτης θέσης- κρίνεται εκ του αποτελέσματος η παρουσία της κας Λίτσας Κουρουπάκη, η οποία, έχοντας το πλεονέκτημα ότι ήταν η μοναδική γυναίκα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, είδε τη δύναμή της ν’ αυξάνεται, συγκριτικά με τις εκλογές του 2007, σε αντίθεση με τον κ. Λευτέρη Κουλιεράκη, ο οποίος υποχώρησε -ανέλπιστα(;)- σε σταυρούς.

Σημαντική η παρουσία και του κ. Στέλιου Νικηφοράκη, ο οποίος, όμως, παρά τις προεκλογικές εκτιμήσεις μερίδας τοπικών στελεχών της Ν.Δ. ότι θα κατάφερνε να μπει «σφήνα» ανάμεσα στους κ. Μαρκογιαννάκη και Βολουδάκη κι ενδεχομένως να διεκδικούσε ακόμη και την πρωτιά, δεν μπόρεσε ν’ ανέβει ψηλότερα από την τρίτη θέση κι έτσι έμεινε εκτός Βουλής μετά από πεντέμισι χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας.

Οι σταυροί

Μετά την «κρυάδα» του 2004, όταν έμεινε εκτός Βουλής αν και τρίτος σε σταυρούς (πίσω από τους κ. Ν. Χριστοδουλάκη, Μ. Σκουλάκη), επειδή η Ν.Δ. εξέλεξε δύο βουλευτές στα Χανιά, και μετά το ισχυρό σοκ του 2007, όταν, αν και δεύτερος σε ψήφους (πίσω από τον Μ. Σκουλάκη), έχασε την έδρα «μέσα από τα χέρια του» τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη Ν.Δ. να εκλέγει, για πρώτη φορά στα χρονικά, τρεις βουλευτές στον Νομό (ελέω του νόμου Σκανδαλίδη), ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης είδε, σύμφωνα με τον ίδιο, τη συνεχή του παρουσία στα τοπικά πράγματα να ανταμείβεται από τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού όχι μόνο εξελέγη βουλευτής, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων που έχει λάβει ποτέ υποψήφιος στον Νομό Χανίων.

Ο κ. Δαμιανάκης συγκέντρωσε 24.139 σταυρούς, 5.882 περισσότερους από το 2007 όταν είχε λάβει 18.257, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον κ. Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος απέδειξε, για πολλοστή φορά, ότι ξέρει -καλύτερα ίσως από τον καθένα- τον τρόπο να «πλασάρεται» πρώτος (συνήθως) ή δεύτερος σε σταυρούς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, από το 1981 έως και σήμερα. Ο κ. Σκουλάκης κατάφερε να αυξήσει την εκλογική του δύναμη, λαμβάνοντας 22.717 ψήφους, έναντι 21.536 στις εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Στην τρίτη θέση, όπως και το 2000, όταν εξελέγη για τελευταία φορά βουλευτής, ο κ. Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος έκανε δυναμική επανεμφάνιση στην κεντρική πολιτική σκηνή, λαμβάνοντας 17.351 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 ο κ. Βαλυράκης δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί, αφού είχε έρθει τέταρτος σε σταυρούς, ενώ το 2007 επέλεξε να μην είναι υποψήφιος.

Από την πλευρά της, η κα Κουρουπάκη συγκέντρωσε 11.474 σταυρούς (9.120 το 2007), ο κ. Κουλιεράκης έλαβε 6.557 ψήφους (8.969 το 2007), ενώ ο κ. Γιάννης Κάκανος, ο οποίος ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος, πήρε 1.162 σταυρούς. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2007 υποψήφιοι ήταν, στις θέσεις των κ. Βαλυράκη και Κάκανου, οι κ. Νίκος Χριστοδουλάκης (15.744 ψήφοι) και Μανώλης Γκαζής (2.855 ψήφοι).

Στη Ν.Δ. ήταν γνωστό, πριν από τις εκλογές, ότι οι κ. Μαρκογιαννάκης και Βολουδάκης έδιναν τον «υπέρ πάντων αγώνα» για την κατάληψη της πρώτης θέσης που οδηγεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού γνώριζαν ότι η Ν.Δ. θα κέρδιζε μόνο μία έδρα στον Νομό Χανίων, όπως και τελικά συνέβη. Η μάχη ήταν ιδιαίτερα σκληρή και κατάφερε να την κερδίσει με μεγάλη δυσκολία ο «παλιός» Μαρκογιαννάκης, ο οποίος συγκέντρωσε 13.793 σταυρούς (21.415 το 2007), έναντι 13.170 του κ. Βολουδάκη (20.184 το 2007), ο οποίος αποδείχθηκε, πάντως, «σκληρό καρύδι».

Ακολούθησαν οι: Στ. Νικηφοράκης: 10.869 (15.243 το 2007), Κώστας Γύπαρης: 4.037, Μανώλης Κελαϊδής: 1.807 (3.031 το 2007) και Αρχόντισσα Παπαδερού - Ναναδάκη: 1.390. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 υποψήφιοι ήταν, στις θέσεις του κ. Γύπαρη και της κ. Παπαδερού - Ναναδάκη, ο κ. Σταύρος Γκίζας (964 ψήφοι) και ο κ. Κυριάκος Μπουλινάκης (868 ψήφοι).

Ηταν η σκληρότερη εκλογική μάχη που έχει δώσει ο κ. Μαρκογιαννάκης μέχρι σήμερα. Το παραδέχθηκε ο ίδιος χθες, στη διάρκεια δήλωσης που έκανε στο γραφείο του, παρουσία ψηφοφόρων του. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και ο κ. Βολουδάκης «κονταροχτυπιόταν» για την πρώτη θέση έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την πρωτιά ν’ αλλάζει «χέρια» σχεδόν κάθε φορά που ενσωματώνονταν στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα οι σταυροί ενός εκλογικού τμήματος. Ωστόσο, από τα μεσάνυχτα κι έπειτα ο κ. Μαρκογιαννάκης άρχισε, σταδιακά, να αυξάνει τη διαφορά σε σταυρούς, κατακτώντας, τελικά, την πρώτη θέση.

Χαρές και λύπες

Ευτυχισμένος ήταν τη νύχτα των εκλογών ο κ. Δαμιανάκης. Δεν χρειαζόταν να μιλήσει. Το έβλεπε κανείς στο πρόσωπό του. Το «εισέπραττε» στις δηλώσεις του. «Αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος», έλεγαν οι συνεργάτες του, στους οποίους έκανε το τραπέζι, τις πρώτες πρωινές ώρες σε κατάστημα επί της οδού Κισάμου, ευχαριστώντας τους θερμά για τη βοήθειά τους, καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όχι μόνο.

Περιχαρής και ο κ. Σκουλάκης για τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και για την επανεκλογή του, αν και, όπως εύστοχα σχολιάστηκε από συναδέλφους δημοσιογράφους, φάνηκε να ενοχλήθηκε επειδή έχασε την πρωτιά σε σταυρούς. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα «έδωσε», λίγο πριν προβεί σε δηλώσεις στο γραφείο του. Μετά, πάντως, εμφανίστηκε γελαστός και... αεράτος στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ, στην πλατεία 1866.

Άνετος ο κ. Βαλυράκης. Γνώριζε εξ αρχής ότι ο στόχος του -απόλυτα εφικτός- ήταν η εκλογή. Γνώριζε ότι ουσιαστικά δεν απειλούνταν, όπως γνώριζε ότι δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες να απειλήσει τους κ. Δαμιανάκη και Σκουλάκη. Απόλαυσε, λοιπόν, το αποτέλεσμα, που τον ξαναφέρνει στη Βουλή, μετά από πεντέμισι χρόνια απουσίας.

Παραπολιτικό. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, λίγο πριν ξεκινήσει χθες τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την έκπληξή του για την πρώτη θέση του κ. Δαμιανάκη σε σταυρούς. «Βγήκε πρώτος ο Δαμιανάκης από το ΠΑΣΟΚ; Τι έκπληξη ήταν αυτή; Εγώ είχα πολλές διαδοχικές δημοσκοπήσεις, τοπικές, που έφερναν μακράν πρώτο τον Σκουλάκη».

Στην παρατήρηση των παριστάμενων δημοσιογράφων ότι ουδείς περίμενε ότι ο κ. Δαμιανάκης θα επικρατήσει και μάλιστα με περίπου 1.500 σταυρούς διαφορά, αλλά και ότι αυτό μάλλον πως δεν άρεσε στον κ. Σκουλάκη, ο κ. Μαρκογιαννάκης σχολίασε: «Προφανώς δεν του άρεσε».

Οι έδρες

Τα προγνωστικά των αναλυτών επιβεβαιώθηκαν πλήρως και το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τρεις βουλευτές στα Χανιά, έναντι ενός της Ν.Δ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι με καταμετρημένους τους σταυρούς στα 198 από τα 322 εκλογικά τμήματα του Νομού Χανίων το ΠΑΣΟΚ έχανε την τρίτη έδρα, η οποία κατέληγε -προσωρινά- στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέποντας το 2-1-1 στις έδρες και με φανερή την ανησυχία σε ορισμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, νεαρό στέλεχος του Κινήματος τους καθησύχασε, λέγοντας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την τρίτη έδρα. Θα υπήρχε, όπως χαρακτηριστικά είπε, γελώντας, μόνο αν τρίτος σε σταυρούς ήταν ο... κ. Δαμιανάκης!

Τελικά, γύρω στα μεσάνυχτα «κλείδωσε» το 3-1, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει έδρα στην Κρήτη στον Νομό Ηρακλείου, όπως συνέβη και στις εκλογές του 2007.

Οι πρωτιές ανά Δήμο

Ο κ. Δαμιανάκης επικράτησε σε σταυρούς σε 14 Δήμους: Ανατολικού Σελίνου, Αρμένων, Βάμου, Βουκολιών, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου, Καντάνου, Κεραμειών, Μουσούρων, Νέας Κυδωνίας, Πελεκάνου, Πλατανιά, Σούδας, Χανίων και στην Κοινότητα Γαύδου.

Ο κ. Σκουλάκης ήρθε πρώτος σε ψήφους σε 5 Δήμους: Ακρωτηρίου, Ιναχωρίου, Κισάμου, Κολυμπαρίου και Μηθύμνης. Από την πλευρά του, ο κ. Βαλυράκης κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους σταυρούς από τους συνυποψηφίους του σε 4 Δήμους: Γεωργιούπολης, Κρυονερίδας, Σφακίων, Φρε και στην Κοινότητα Αση Γωνιάς.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης επικράτησε σε σταυρούς σε 13 Δήμους: Ανατολικού Σελίνου, Αρμένων, Βάμου, Γεωργιούπολης, Ελευθερίου Βενιζέλου, Καντάνου, Κεραμειών, Κισάμου, Κρυονερίδας, Μουσούρων, Νέας Κυδωνίας, Πλατανιά και Σούδας.

Ο κ. Βολουδάκης ήρθε πρώτος σε ψήφους σε 7 Δήμους: Ακρωτηρίου, Θερίσου, Ιναχωρίου, Πελεκάνου, Σφακίων, Φρε, Χανίων και στην Κοινότητα Γαύδου. Από την πλευρά του, ο κ. Νικηφοράκης κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους σταυρούς από τους συνυποψηφίους του (στη Ν.Δ.) σε 3 Δήμους: Βουκολιών, Κολυμπαρίου και Μηθύμνης.
Τέλος, ο κ. Γύπαρης ήρθε πρώτος σε σταυρούς, όπως αναμενόταν άλλωστε, στην Κοινότητα Αση Γωνιάς (τόπος καταγωγής του).

Η αποχή

Στον Νομό Χανίων το ποσοστό της αποχής έφτασε στο 28,39%, αφού από τους 141.960 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 101.654 (έγκυρα: 99.415, λευκά: 546, άκυρα: 1.693). Αναλυτικότερα, η αποχή ανά Δήμο και ανά Κοινότητα είχε ως εξής: Δήμος Ακρωτηρίου: 19,32%, Δήμος Ανατολικού Σελίνου: 29,45%, Δήμος Αρμένων: 30,69%, Δήμος Βάμου: 33,7%, Δήμος Βουκολιών: 30,68%, Δήμος Γεωργιούπολης: 31,91%, Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου: 21,48%, Δήμος Θερίσου: 20,88%, Δήμος Ιναχωρίου, 26,09%, Δήμος Καντάνου: 31,31%, Δήμος Κεραμειών: 24,1%, Δήμος Κισάμου: 22,71%, Δήμος Κολυμπαρίου: 28,02%, Δήμος Κρυονερίδας: 32,84%, Δήμος Μηθύμνης: 26,42%, Δήμος Μουσούρων: 30,41%, Δήμος Νέας Κυδωνίας: 21,59%, Δήμος Πελεκάνου: 26,5%, Δήμος Πλατανιά: 31,54%, Δήμος Σούδας: 20,82%, Δήμος Σφακίων: 31,04%, Δήμος Φρε: 18,5%, Δήμος Χανίων: 33,86%, Κοινότητα Αση Γωνιάς: 15,95%, Κοινότητα Γαύδου: 58,96%.

Διευκρίνιση
για τους σταυρούς


Οι σταυροί που αναφέρεται ότι έχουν λάβει όλοι οι υποψήφιοι αφορούν τα 316 από τα 322 εκλογικά τμήματα. Οι ψήφοι από τα υπόλοιπα έξι, στα οποία ψήφισαν ετεροδημότες, αναμένεται ν’ ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου