Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Πιλότοι... εδάφους!

Πτήσεις στους
αιθέρες με
τηλεχειριζόμενα
αεροπλάνα και
ελικόπτερα
από τα μέλη
του τοπικού
Συλλόγου
Αερομοντελιστών


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Συνάντησα τυχαία, πριν από λίγες ημέρες, τον κ. Κώστα Βεργανελάκη, ο οποίος, όπως έμαθα αργότερα, είναι έφορος του Συλλόγου Aερομοντελιστών Χανίων. Συζητούσε, στο δημαρχείο Σούδας, με την αντιδήμαρχο, Χρυσούλα Χατζηδάκη, για μία εκδήλωση που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο κλειστό γυμναστήριο Σούδας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κλήρωση δώρων, προκειμένου τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
- Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;, τον ρώτησα από -δημοσιογραφική- περιέργεια.
- Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αγώνα για ελαφρά, ηλεκτρικά, τηλεκατευθυνόμενα αερομοντέλα, μου απάντησε.
Όπα, σκέφθηκα. Να ένα ωραίο θέμα για τις «Διαδρομές» των «Χανιώτικων νέων». Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και κανονίσαμε να βρεθώ στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου τα μέλη του Συλλόγου Aερομοντελιστών Χανίων, ως αθλητές που είναι, πραγματοποιούν κάθε Σαββατοκύριακο τις προπονήσεις τους.
Έτσι κι έγινε. Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου ήμουν εκεί. Και... χάζεψα. Χάζεψα τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, πανομοιότυπα με τα πραγματικά. Aνεμόπτερα με μοτέρ ή χωρίς μοτέρ, αεροπλάνα ηλεκτρικά (μπαταρίες) και με κινητήρα (καύσιμο) και ελικόπτερα, που είναι το τελευταίο στάδιο του μοντελισμού και το πιο δύσκολο, όπως εκ των υστέρων έμαθα. Και, ταυτόχρονα, χάζεψα τους χειριστές τους, οι οποίοι τα απογείωναν και τα προσγείωναν με χαρακτηριστική ευκολία.
Αρκετοί από αυτούς, εκτός από «πιλότοι» είναι και... αεροναυπηγοί, αφού έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι τα αεροπλάνα, όπως μου είπε ο κ. Βεργανελάκης. «Ξεκινάς για να δεις να πετάει το αεροπλάνο, που είτε κατασκεύασες εσύ, είτε αγόρασες. Είναι μία ολοκλήρωση, ειδικά αν έχεις κατασκευάσει εσύ το αεροπλάνο. Είσαι ένας μικρός αεροναυπηγός και βλέπεις τον κόπο σου να παίρνει "σάρκα και οστά"», σημείωσε.
Τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα «είναι αντίγραφα των πραγματικών και προσπαθούν να μιμηθούν τα πραγματικά τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή, όσο και σε ό,τι αφορά τον τρόπο πτήσης», σημείωσε ο κ. Βεργανελάκης.
Στην παρατήρησή μου ότι αυτό δεν πρέπει να είναι και τόσο εύκολο, ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο. Τα αεροπλάνα πρέπει να κατασκευάζονται σε κλίμακα, να χρησιμοποιείς τα πραγματικά χρώματα. Ψάχνεις τη λεπτομέρεια, να δεις τι ακριβώς έχουν τα πραγματικά αεροπλάνα για να τη μεταφέρεις στον μοντελισμό».
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τις πτήσεις. «Πόσο εύκολο είναι για έναν αρχάριο να μάθει να πετά ένα τέτοιο αεροπλανάκι;»
«Υπάρχει εξομοιωτής πτήσης, τον οποίο χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή», απάντησε ο κ. Βεργανελάκης. «Έτσι ένας αρχάριος κάνει τα πρώτα του βήματα στις πτήσεις αεροπλάνων, χρησιμοποιώντας το χειριστήριό του, το οποίο συνδέεται με τον υπολογιστή. Στη συνέχεια ξεκινά τις πραγματικές πτήσεις. Αν καταφέρεις να πετάς το αεροπλάνο στον υπολογιστή το καταφέρνεις και στην πράξη», τόνισε.

Ο Σύλλογος
Αερομοντελιστών
Χανίων


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Aερομοντελιστών Χανίων, Δημήτρης Χαμουρίκος μίλησε για τον Σύλλογο και τη δράση του. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:

• Ο Σύλλογος Aερομοντελιστών Χανίων ιδρύθηκε το 2002. Το 2004 έγινε μέλος της Eλληνικής Aεραθλητικής Oμοσπονδίας και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Έχει 42 μέλη. Είναι μέλος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ).

• Ο χώρος όπου γίνονται οι πτήσεις και οι προπονήσεις είναι το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οι πτήσεις γίνονται τα Σαββατοκύριακα.

• Οι δραστηριότητες του Συλλόγου είναι ποικίλες, αφού αθλητές του έχουν κάνει πανελλήνιες διακρίσεις, ενώ έχουν πανευρωπαϊκές συμμετοχές. Ως αθλητικό σωματείο που είναι, διοργάνωσε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου περιφερειακούς αγώνες προσγείωσης ακριβείας με αρκετά μεγάλη συμμετοχή σχεδόν απ' όλη την Κρήτη.

• Για να γνωρίσει όποιος θέλει τον Σύλλογο μπορεί να επισκεφθεί το αεροδρόμιο του Μάλεμε κατόπιν συνεννόησης, ώστε μέλη του Συλλόγου να τον οδηγήσουν στον χώρο πτήσης. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να δει μοντέλα σε κλίμακα, δηλαδή αντίγραφα πραγματικών αεροπλάνων. Ανεμόπτερα και ελικόπτερα, τα όποια δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα πραγματικά, είτε σε σχέδιο είτε στον τρόπο που πετάνε.

• Τα μέλη του Συλλόγου βοηθάνε τους νέους που θέλουν να μάθουν να γίνουν χείριστες στα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα ώστε να καταφέρουν κάποια μέρα να πετάξουν μόνοι τους.

• Υπάρχουν μοντέλα που μπορεί κανείς να βρει στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία. Μπορεί, όμως, και να κατασκευάσει κάποιος μόνος του μοντέλο, αφού υπάρχουν σχέδια που δίνουν σαφείς οδηγίες. Οι τιμές των έτοιμων μοντέλων που πωλούνται στην αγορά ξεκινούν από τα 150 ευρώ.

Επικοινωνία
με τον Σύλλογο


Όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερα για τον αερομοντελισμό και τον Σύλλογο μπορούν είτε να επικοινωνούν τηλεφωνικά με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε να επισκεφθούν το blog του Συλλόγου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: αντιπρόεδρος: Πέτρος Σπάσωφ: 6937 966919 (απογευματινές ώρες), ταμίας: Γιάννης Ορφανουδάκης: 6944 226679 (απογευματινές ώρες).
Διαδίκτυο: blog: http://rchania.blogspot.com - e-mail: rchania@windowslive.com
Γραφείο: Περιβολίων 62, Χανιά.

Ο αγώνας στη Σούδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Αερομοντελιστών Χανιών διοργανώνει αγώνα Indoor (κλειστού χώρου) για ελαφρά, ηλεκτρικά, τηλεκατευθυνόμενα αερομοντέλα. Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στο νέο κλειστό γυμναστήριο της Σούδας. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει έκθεση αερομοντέλων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα γίνει και κλήρωση δώρων με φιλανθρωπικό σκοπό. Ο αγώνας είναι τοπικός, οπότε μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι αερομοντελιστές που ανήκουν σε σωματείο αερομοντελιστών και έχουν ταυτότητα που να το αποδεικνύει. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας όνομα, τηλέφωνο και την ονομασία του συλλόγου που ανήκουν στο email: rchania@windowslive.com 


Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου