Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009


ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ
Αντιδράσεις για το «Zara»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο των Χανίων έχει προκαλέσει η επικείμενη λειτουργία καταστήματος Zara, με ανδρικά και γυναικεία είδη, σε κτήριο επί της οδού Σκαλίδη. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι έμποροι, η λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος δεν είναι νόμιμη.
Το θέμα συζητήθηκε χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων (φωτ.).
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μαργαρώνης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «ο νόμος είναι ξεκάθαρος και περιμένουμε, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε από τη Νομαρχία, να ελεγχθεί η συγκεκριμένη εταιρεία και φυσικά να μην επιτραπεί αυτό που πάει να φτιάξει τώρα. Είναι ξεκάθαρο».
Όπως εξήγησε ο κ. Μαργαρώνης, «η μητρική εταιρεία αναπτύσσει σε απόσταση λιγότερη των 100 μέτρων καταστήματα (Berska, Pull and Bear και άλλα) το συνολικό εμβαδόν των οποίων ξεπερνά τα 1.500 τ.μ. Αυτό απαγορεύεται», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Μαργαρώνης υπογράμμισε πως «μας χαροποίησε ότι βρήκαμε, όπως το περιμέναμε, σύμμαχό μας τη Νομαρχία και κάποιους άλλους φορείς, όπως είναι το Επιμελητήριο και οι επαγγελματοβιοτέχνες».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου συζητήθηκε και το θέμα της συνεχόμενης αύξησης του αριθμού των κινέζικων καταστημάτων τόσο στα Χανιά, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
«Δεν μιλάμε για τα κινέζικα που ανοίγουν οι χανιώτες ή οι έλληνες επιχειρηματίες γενικότερα, αλλά για τα καταστήματα που ανοίγουν κινέζοι πολίτες, οι οποίοι αποκτούν ξαφνικά διαβατήρια από ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται με τουλάχιστον 60.000 ευρώ στην τσέπη, όπως προβλέπει ο νόμος, και μπορούν ν' ανοίγουν καταστήματα. Περίπου 5.000 είναι τα καταστήματα που έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μαργαρώνης.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος. «Σε πρώτη φάση», όπως είπε, «το "μπλοκάρισμα" πρέπει να γίνεται όπου πάει ο κάθε κινέζος να κάνει την έναρξη, είτε είναι Επιμελητήριο, είτε είναι Εφορία, είτε είναι ΟΑΕΕ. Εκεί θα πρέπει να ζητάνε περισσότερες διευκρινίσεις για την προέλευση των συγκεκριμένων ατόμων, αφού βλέπουμε ότι είναι από άλλες χώρες και δεν μιλάνε ούτε ελληνικά, αλλά ούτε καν αγγλικά. Να ζητάνε διευκρινίσεις από τις πρεσβείες τους, καθώς και πόθεν έσχες για τα χρήματα που διαθέτουν. Η διαδικασία αυτή θα τους πηγαίνει τόσο πίσω, έξι, οκτώ, δέκα μήνες, που θα αναγκάζονται να φεύγουν. Είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει. Απλά, δεν μπορεί το επίσημο ελληνικό κράτος να το αποδείξει. Δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι 60.000 ευρώ, για τον "αέρα" και το φτιάξιμο των καταστημάτων τους, δεν είναι των ίδιων. Δεν είναι δική μας δουλειά να τους ελέγξουμε. Είναι δουλειά του κράτους, το οποίο θα πρέπει να προστατεύσει το ελληνικό εμπόριο», είπε ο κ. Μαργαρώνης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ταυτόχρονα τίθεται και θέμα «αθέμιτου ανταγωνισμού», αφού «η κυβέρνηση της Κίνας τους επιδοτεί το ενοίκιο για τρία χρόνια. Είναι προφανές ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει για το συγκεκριμένο θέμα».
Αναφερόμενος, τέλος, στο παραεμπόριο -ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων- ο κ. Μαργαρώνης σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει «πολύ μεγάλη βελτίωση».
Και πρόσθεσε: «Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων, Βασίλη Στεφανουδάκη είδαμε μία τεράστια ανταπόκριση όσον αφορά τον έλεγχο όσων πωλούν αντικείμενα σε γέφυρες, σε κόμβους, σε φανάρια, κ.λπ. Πρέπει να ζήσουν και να δουλέψουν και αυτοί οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να δουλέψουν νόμιμα. Πληρώνοντας φόρους και ό,τι προβλέπεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου