Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 26/11/2009

Γρ. Αρχοντάκης για
Ν. Χριστοδουλάκη:
«εξαιρετική
περίπτωση»!


Δύο σημαντικές ειδήσεις, που αφορούν ευρύτερα την Κρήτη, «βγήκαν» από τη συνέντευξη του πρώην υπουργού και βουλευτή, Νίκου Χριστοδουλάκη στα «Χανιώτικα νέα».

Η πρώτη σημαντική είδηση είναι ότι ο κ. Χριστοδουλάκης δεν θα έλεγε όχι στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση του αιρετού γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, αν και εφ’ όσον προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση, που έχει εξαγγείλει πολλάκις ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ρώτησα τον κ. Χριστοδουλάκη: «Να υποθέσω, με αφορμή την αναφορά σας στα παγκρήτια σχήματα, ότι δεν θα σας άφηνε αδιάφορο το ενδεχόμενο να ήσασταν υποψήφιος για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη, σε περίπτωση που προχωρήσει τελικά η διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία έχει εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ;»

Η απάντησή του, γενικόλογη μεν, αλλά όχι αρνητική, γεγονός που, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει πολλά. «Πάντα με ενδιέφερε η παγκρήτια ανάπτυξη και η πορεία της χώρας. Γι’ αυτά αγωνίστηκα και γι’ αυτά θα αγωνίζομαι στο μέλλον», ανέφερε επί λέξει ο κ. Χριστοδουλάκης. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Η δεύτερη σημαντική είδηση είναι ότι ο κ. Χριστοδουλάκης εμμένει στη θέση του ότι ο ΒΟΑΚ μπορεί να κατασκευαστεί τα προσεχή χρόνια μόνο με τη μέθοδο της παραχώρησης και, ταυτόχρονα, «αδειάζει», εμμέσως πλην σαφώς, τους βουλευτές Κρήτης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004 - 2007, με τους οποίους το 2005 είχαν υπογράψει από κοινού σχετική ερώτηση στη Βουλή και οι οποίοι στη συνέχεια... άλλαξαν άποψη. «Εγώ είμαι σταθερός στις απόψεις μου», ήταν το δικαιολογημένο «καρφί» του πρώην υπουργού. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Τα πρώτα «απόνερα» της συνέντευξης του κ. Χριστοδουλάκη «ήρθαν» χθες. Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης χαρακτήρισε, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τη νέα γρίπη, ως «εξαιρετική περίπτωση» τυχόν υποψηφιότητα Χριστοδουλάκη για τη θέση του αιρετού γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης!

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Αρχοντάκης προέβη στη συγκεκριμένη επισήμανση, χωρίς να ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους. Μπήκε στην αίθουσα όπου επρόκειτο να δοθεί η συνέντευξη για τη νέα γρίπη και το πρώτο πράγμα που είπε ήταν ότι η συνέντευξη Χριστοδουλάκη στα «Χ.Ν.» τον δικαιώνει απόλυτα σε ό,τι αφορά το θέμα του ΒΟΑΚ.

Αμέσως μετά, ο κ. Αρχοντάκης, αφού διευκρίνισε ότι όσα λέει είναι «εκτός μικροφώνου», σημείωσε: «είχα πει και επιμένω ότι μόνο με τη μέθοδο της παραχώρησης και μόνο αν αντιμετωπιστεί ο ΒΟΑΚ ως ενιαίο έργο θα καταστεί δυνατή η κατασκευή του. Χαίρομαι που επιμένει και ο κ. Χριστοδουλάκης».

Ο νομάρχης Χανίων χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» τη συνέντευξη του πρώην υπουργού. Και συνέχισε: «Η περίπτωση Χριστοδουλάκη είναι εξαιρετική για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη στην Κρήτη. Εξαιρετική».

Στην παρατήρηση του γράφοντος ότι όσα λέει «εκτός μικροφώνου» έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατά συνέπεια θα πρέπει να δημοσιευτούν, έστω ως παραπολιτικά σχόλια, ο κ. Αρχοντάκης απάντησε: «Γράψτε τα. Δεν έχω πρόβλημα».

Η συζήτηση είχε «ζεσταθεί». Στην παρατήρηση δημοσιογράφων ότι από το Ηράκλειο θα επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες τόσο ο δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης, όσο και η νομάρχης, Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο κ. Αρχοντάκης υποστήριξε ότι, πολιτικά, δεν θα ήταν ορθό για το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει υποψήφιο από τον Νομό Ηρακλείου, όπου διαμένει το 50% σχεδόν του πληθυσμού της Κρήτης. Για ευνόητους λόγους, όπως είπε.

Παράλληλα, ο νομάρχης Χανίων εκτίμησε ότι με βάση τα ενδοπεριφερειακά προβλήματα μεταξύ των Νομών Χανίων και Ηρακλείου η καλύτερη λύση για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν να επιλέξει μία προσωπικότητα από τον Νομό Ρεθύμνου για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να σημειώσει, επειδή στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μία τέτοια υποψηφιότητα, δεν αποκλείεται το κυβερνών κόμμα να στρέψει το βλέμμα του στα Χανιά για την επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξει, αν, φυσικά, προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση.

Εκείνο που δεν είπε ο κ. Αρχοντάκης είναι τι θα πράξει ο ίδιος, σε περίπτωση κατάργησης των Νομαρχιών. Με δεδομένο ότι κάθε πιθανή υποψηφιότητα για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη, με τη στήριξη της Ν.Δ., δεν φαίνεται να έχει τύχη στην Κρήτη -όπου τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν... εξωπραγματικά- και επειδή ο κ. Αρχοντάκης έχει πει, κατά το παρελθόν, ότι «εγώ όπου κατεβαίνω, κατεβαίνω για να κερδίσω», δύο ενδεχόμενα φαίνονται ως πιο πιθανά, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα: ή να στρέψει το βλέμμα του προς την οδό Κυδωνίας ή να ασχοληθεί αποκλειστικά με το επιχειρείν. Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου