Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Πρόβλημα οι αλλεργίες
Υποφέρει το 20%
του πληθυσμού
-
Τακτική ενημέρωση
για τις αλλεργιογόνες
ουσίες στην
ατμόσφαιρα από
την ιστοσελίδα
της Νομαρχίας
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους, έχουν όλοι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλεργίας στα Χανιά και την ευρύτερη περιαστική περιοχή.
Η ενημέρωση γίνεται, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπου παρουσιάζονται οι αλλεργιογόνες ουσίες που κατέγραψε ειδική συσκευή, η οποία έχει τοποθετηθεί στην ταράτσα του Νοσοκομείου Χανίων το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ανίχνευσης αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων, που εφαρμόζεται με επιτυχία, χάρις τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων με το Νοσοκομείο.
Το πρόγραμμα, και ιδιαίτερα τα αποτελέσματα των μετρήσεων, αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, δεδομένου ότι το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αλλεργίες στα Χανιά κυμαίνεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, στο 20% περίπου και θεωρείται πολύ υψηλό, όπως τόνισε χθες ο διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, Χαρίτων Παπαδάκης.
Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από τον υπευθύνο της ΩΡΛ Κλινικής για το πρόγραμμα, γιατρό, Ευκλείδη Πρώιμο, «το ποσοστό αυτό είναι διαρκώς αυξανόμενο, δεδομένου ότι είναι υποδιαγνωσμένο το πρόβλημα. Το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Πρώιμος, «έχει να κάνει με το περιβάλλον των Χανίων, που έχει και έντονο αστικό στοιχείο, αλλά και αγροτικό στοιχείο. Επομένως, υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία αλλεργιογόνων, που λειτουργούν ερεθιστικά για τους πολίτες».
Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Κώστας Δανδουλάκης και οι κ.κ. Παπαδάκης και Πρώιμος με τις συνεργάτιδές τους, Δεβόρα Κιαγιαδάκη και Λίτσα Μποτίνη, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι στο νομαρχιακό μέγαρο, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρουσιάζοντας, παράλληλα, τα οφέλη που έχουν από αυτό οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα.
Η δομή του προγράμματος ανίχνευσης αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων βασίζεται σε μία ιδέα της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων προκειμένου να γίνει καταγραφή των αλλεργιογόνων στνη περιοχή της Δυτικής Κρήτης, γνωρίζοντας βάσει των κλινικών ενδείξεων ότι πιθανά πρόκειται για μια περιοχή υψηλού αλλεργικού φορτίου. Η ιδέα αυτή, όπως επισημάνθηκε χθες από τους γιατρούς, κατετέθη στον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων και στον Νομάρχη Χανίων, «οι οποίοι κατανόησαν άμεσα την ωφέλεια και τη χρηστικότητα της συσκευής και συνέβαλαν καθοριστικά στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης».
Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος έχει οργανωθεί στον δικτυακό τόπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων ειδική σελίδα, όπου έχουν πρόσβαση όλοι, και στην οποία αναγράφονται σε εβδομαδιαία βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στη σελίδα αυτή, η οποία είναι μεταφρασμένη και στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να ενημερώνονται οι αλλοδαποί επισκέπτες, υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την αλλεργία του ανώτερου αναπνευστικού, οδηγίες και μέτρα αποφυγής και πρόληψης για την αλλεργία, σύνδεση με την ΩΡΛ Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, πληροφορίες σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη χλωρίδα της Δυτικής Κρήτης, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Στόχος είναι προοδευτικά να μπορεί ο επισκέπτης της σελίδας να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης των αλλεργιογόνων που τον ενδιαφέρουν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ούτως ώστε να λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Ο κ. Πρώιμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπάρχει περίπου μία εβδομάδα καθυστέρηση. Είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να αναλύσουμε τα αποτελέσματα που έχουμε συλλέξει. Όμως, επειδή δείχνουμε μία τάση της περιόδου, τα αποτελέσματα είναι επίκαιρα, δεν έχουμε πρόβλημα, δηλαδή, με την καθυστέρηση της μίας εβδομάδας».
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Ενημέρωση για το πρόγραμμα
Απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα, τη συσκευή, τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων και άλλα επιμέρους θέματα έδωσαν χθες οι γιατροί της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων. Αναλυτικότερα:
• Πώς λειτουργεί η συσκευή;
Πρόκειται για μία υψηλής τεχνολογίας και αξιοπιστίας συσκευή που λέγεται γυρεοσυλλέκτης και μας επιτρέπει να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα της περιοχής μας (δένδρα, μύκητες, γρασίδια, ζιζάνια). Τα αλλεργιογόνα είναι σωματίδια που μεταφέρονται με τον αέρα. Καθώς περνάει ο αέρας μέσα από μία οπή της συσκευής με σταθερή ροή, έρχεται σε επαφή με μία ειδική διάφανη ταινία πάνω στην οποία προσκολλώνται τα σωματίδια. Η ταινία αυτή είναι εφαρμοσμένη σε περιστρεφόμενη βάση και έχει τη δυνατότητα να συλλέγει αλλεργιογόνα για χρονικό διάστημα έως επτά ημερών χωρίς να χρειάζεται ανανέωση. Η συσκευή είναι εγκατεστημένη στην οροφή του Νοσοκομείου Χανίων, περιοχή ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη συλλογή πληροφοριών, τόσο από το αστικό περιβάλλον του κέντρου των Χανίων, όσο και από την ημιαστική περιοχή του Νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας αντιπροσωπευτικές ενδείξεις για όλη την περιοχή της Δυτικής Κρήτης.
• Πόσο καιρό είναι εγκατεστημένη η συσκευή;
Η συσκευή είναι εγκατεστημένη σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του κατασκευαστή και λειτουργεί για διάστημα δεκαεννέα εβδομάδων. Αρχικά ήταν απαραίτητο να γίνουν ορισμένες ρυθμίσεις με τη συνδρομή τεχνικών του Νοσοκομείου Χανίων που έχουν αναλάβει και την τεχνική υποστήριξη της συσκευής. Μετά την πρώτη περίοδο προσαρμογής, που διήρκησε μερικές εβδομάδες, τα στοιχεία συλλέγονται κανονικά και αναλύονται σε προγραμματισμένη βάση, προκειμένου να ενημερώνεται τακτικά σε εβδομαδιαία βάση ο δικτυακός τόπος της Νομαρχίας και να είναι στη διάθεση όλων των πολιτών.
• Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων;
Γενικά, το χρονικό διάστημα που έχουμε συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ζητήσαμε όμως από το Τμήμα Πληροφορικής της Νομαρχίας να κάνει μια πρώτη επεξεργασία και ανάλυση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την οποία στην ατμόσφαιρα των Χανίων παρατηρήθηκε το τρίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2009 μέτρια συγκέντρωση στα γρασίδια και τα ζιζάνια και υψηλή έως πολύ υψηλή συγκέντρωση στα δένδρα και τους μύκητες. Μία αντιπροσωπευτική όμως ανάλυση για τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας θα πρέπει να έχει στοιχεία και από τις τέσσερις εποχές του χρόνου και ακόμα στοιχεία από συνεχόμενα έτη, προκειμένου να υπάρχει στο μέλλον πιθανή δυνατότητα πρόβλεψης του αριθμού και του είδους των αλλεργιογόνων που κυκλοφορούν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
• Ποια αλλεργιονόνα ανιχνεύονται με τη συσκευή;
Τα σωματίδια - αλλεργιογόνα που συλλέγονται και στη συνέχεια αναλύονται κατατάσσονται σε τέσσερις βασικές ομάδες ερεθιστικών παραγόντων: α) δένδρα [ενδεικτικά (ελιά, πεύκο, κυπαρίσσι, πλάτανος, καστανιά, λεύκα)], β) ζιζάνια [ενδεικτικά (περδικάκι, τσουκνίδα)], γ) αγρωστώδη - γρασίδια (ενδεικτικά διάφορα είδη γρασιδιών), δ) μύκητες που σχετίζονται με την υγρασία του περιβάλλοντος (ενδεικτικά Penicillium, Aspergillus, Cladosporium).
• Τι όφελος έχουν οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα από την εγκατάσταση της συσκευής;
Είναι γνωστό ότι η αλλεργία του ανώτερου αναπνευστικού είναι μία χρόνια νόσος που προσβάλλει τον γενικό πληθυσμό σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το είκοσι τοις εκατό με παγκόσμια τάση αύξησης της επίπτωσης. Προκειμένου να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και οι καθημερινές τους δραστηριότητες, είναι αναγκαίος ο επαρκής έλεγχος των συμπτωμάτων της νόσου. Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το είδος και τον αριθμό των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους, δεδομένου ότι το προαναφερόμενο αλλεργικό φορτίο παρουσιάζει διακυμάνσεις. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όπως γίνεται κατανοητό, καθίσταται δυνατή η ενημέρωση και κατά συνέπεια η πρόληψη από τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από αλλεργία του ανώτερου αναπνευστικού.
Επιπλέον, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στο ειδικό ιατρείο «ΩΡΛ Αλλεργίας και Ενδοσκοπήσεων» που λειτουργεί στο πλαίσιο των ειδικών ιατρείων που έχουν οργανωθεί από την ΩΡΛΑ Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, προκειμένου να γίνεται μία λεπτομερής αξιολόγηση και καταγραφή της κλινικής κατάστασης του ασθενούς, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στον πάσχοντα να γνωρίζει τη χρονική περίοδο κατά την οποία έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσει τα συμπτώματα της νόσου. Εφ' όσον αυτό επιτευχθεί έχει την ευκαιρία με την κατάλληλη αγωγή να τα θέσει υπό έλεγχο διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής του.
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ιατρείο ΩΡΛ Αλλεργίας
και Ενδοσκοπήσεων
Υπενθυμίζεται ότι στην ΩΡΛ Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων λειτουργεί, από τον Μάρτιο του 2007, ιατρείο ΩΡΛ Αλλεργίας και Ενδοσκοπήσεων, που έχει σαν στόχο την ακριβή διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας, τη διάκρισή της από τις άλλου τύπου ρινίτιδες και τη διαμόρφωση της κατάλληλης αγωγής με την οποία θα επιτευχθεί ύφεση των συμπτωμάτων των ασθενών.
Το ιατρείο λειτουργεί μια φορά κάθε εβδομάδα στον χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου Χανίων και απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 2 ετών. Στο ιατρείο αυτό γίνεται κλινική αξιολόγηση που συμπεριλαμβάνει τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, κλινική εξέταση συνοδευόμενη από ενδοσκόπηση, δερματικά τεστ αλλεργίας και, τέλος, πλήρη αιματολογικό έλεγχο σχετικό με τη νόσο.
Τα δερματικά τεστ αλλεργίας (skin prick tests) είναι απλά και ασφαλή. Μια σταγόνα αλλεργιογόνου ενίεται στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίου και το αλλεργιογόνο εισάγεται στο δέρμα μέσω λεπτής βελόνης. Η καταγραφή απάντησης γίνεται μετά από 15 λεπτά.
Τα πιο κοινά
αλλεργιογόνα
Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2009 τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που παρατηρήθηκαν ήταν με σειρά συχνότητας:
1. περδικάκι (ζιζάνιο)
2. dermatοphagoides farinae (οικιακή σκόνη)
3. aspergillus fumigatus (μύκητας)
4. penicillium notatum (μύκητας)
5. dermatiphagoides pteronyssinus (οικιακή σκόνη)
6. ελιά
7. gladosporium herbarum (μύκητας)
8. μίγμα δέντρων
9. επιθήλια γάτας
10. μίγμα αγρωστωδών
11. επιθήλια σκύλου
12. αρτεμισία (ζιζάνιο)
13. latex
Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου