ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Σε ιδιωτική έκταση
το λατομείο Καντάνου
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Σε ιδιώτες και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο ανήκει αγροτεμάχιο 76.801 τ.μ., εντός του οποίου βρίσκεται και λειτουργεί μέχρι σήμερα το λατομείο Καντάνου (σε έκταση 59 στρεμμάτων περίπου), όπως αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χανίων. Η απόφαση πάρθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2009 και δημοσιεύτηκε χθες.
«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη απόφαση ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτύχης Δασκαλάκης (ο οποίος είχε καταθέσει υπέρ των ιδιοκτητών κατά την εκδίκαση της υπόθεσης) και ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης, επισημαίνοντας ότι ανοίγει τον δρόμο στους πραγματικούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή «Αποπηγάδι» -όπου σχεδιάζεται η δημιουργία αιολικού πάρκου- να διεκδικήσουν δικαστικά την κυριότητα, νομή και κατοχή των φερόμενων, σήμερα, ως δημόσιων εκτάσεων.
«Εάν οι κάτοικοι δεν προσφύγουν στη δικαιοσύνη δεν πρόκειται να υπάρξει δικαίωση», τόνισε ο κ. Μπομπολάκης, σημειώνοντας ότι, σε περίπτωση που το πράξουν, η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε μετά από αγωγή που κατέθεσαν στις 7 Νοεμβρίου 2008, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, οι έντεκα ιδιοκτήτες -σύμφωνα, σήμερα πλέον, με το δικαστήριο- της συγκεκριμένης έκτασης, υποστηρίζοντας ότι «είναι συγκύριοι, όπως τα ποσοστά συγκυριότητας καθενός από αυτούς αναλυτικά περιγράφονται σε αυτήν, ενός αγροτεμαχίου έκτασης 76.801 τ.μ. περίπου, που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Καντάνου της Επαρχίας Σελίνου του Νομού Χανίων, του δημοτικού διαμερίσματος Καντάνου, στη θέση "Κακόσκαλο" ή "Κακόσκαλα" ή "Κακουλές" ή "Αγριομέλισσα", όπως κατά τα λοιπά αναλυτικά το ακίνητο αυτό περιγράφεται στην αγωγή τους».
Το δικαστήριο αναγνώρισε τους έντεκα ενάγοντες ως αποκλειστικούς κυρίους, νομείς και κατόχους της έκτασης των 77, περίπου, στρεμμάτων, δεχόμενο τα στοιχεία που εξέθεσαν οι δύο συνήγοροί τους.
Ειδικότερα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η πλευρά των ιδιωτών υποστήριξε ότι «τη νομή και κυριότητα του ακινήτου αυτού απέκτησε αρχικά το 1880 ο απώτατος δικαιοπάροχός τους Ιωάννης Καλαϊτζάκης από άτυπη δωρεά από τον Αντώνιο Περκολάκη, έκτοτε δε το νεμόταν ο ίδιος συνεχώς και αδιαλείπτως ασκώντας επ' αυτού τις διακατοχικές πράξεις που προσδιορίζονται στην αγωγή τους μέχρι τον θάνατό του το 1929, οπότε περιήλθε άτυπα ως κληρονομιά στην κυριότητα των μοναδικών εξ αδιαθέτων κληρονόμων του, τη σύζυγό του Ειρήνη και τα τρία τέκνα του, οι οποίοι έκτοτε το νέμονταν συνεχώς και αδιαλείπτως ασκώντας επ' αυτού τις διακατοχικές πράξεις που προσδιορίζονται στην αγωγή μέχρι το 1944, οπότε απεβίωσε η Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Ότι από το 1944 και εφεξής το εν λόγω ακίνητο νέμονταν τα τρία τέκνα του Ιωάννη Καλαϊτζάκη και μετά το θάνατο αυτών οι νόμιμοι κληρονόμοι καθενός από αυτούς, συνεχώς και αδιαλείπτως ασκώντας επ' αυτού τις διακατοχικές πράξεις που προσδιορίζονται στην αγωγή. Ότι, ειδικότερα, από το 1968 ως και το 2005 οι ίδιοι ως κληρονόμοι του Ιωάννη Καλαϊτζάκη αρχικού κυρίου του ακινήτου μίσθωναν εγγράφως διάφορα τμήματα του ακινήτου αυτού σε τρίτα πρόσωπα για την άσκηση εμπορικής επιχείρησης εκμετάλλευσης λατομείου. Ότι από τον Οκτώβριο του 2000 και για τον ίδιο ως άνω σκοπό μίσθωσαν το ακίνητο αυτό στον Ιωάννη Σαρτζετάκη, ο οποίος, διαρκούσης της σύμβασής του, εν αγνοία τους, ζήτησε και πέτυχε την έκδοση από το εναγόμενο, ήτοι τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, πράξης χαρακτηρισμού, στην οποία χαρακτηρίστηκε ως δάσος τμήμα της έκτασής τους εμβαδού 59.598,88 τ.μ. Ότι η εν λόγω πράξη χαρακτηρισμού τμήματος του ακινήτου τους τελεσιδίκησε εν αγνοία τους, χωρίς να έχουν οι ίδιοι τον χρόνο να αντιδράσουν επ' αυτής και ότι κατόπιν τούτου το εναγόμενο» (σ.σ. δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο), «με την ιδιότητα του κυρίου αυτού, μίσθωσε στον Ιωάννη Σαρτζετάκη, άλλοτε μισθωτή τους, έκταση 347,893 στρεμμάτων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται όλο το ακίνητό τους».
Με βάση όλα τα παραπάνω, οι έντεκα ενάγοντες ζήτησαν: α) να αναγνωριστούν ότι είναι αποκλειστικοί κύριοι, κατά τα ποσοστά εξ αδιαιρέτου που αναλυτικά προσδιορίζουν στην αγωγή τους, ακινήτου έκτασης 76.801 τ.μ., β) να υποχρεωθεί το εναγόμενο να τους αποδώσει το παραπάνω ακίνητο και γ) να διαταχθεί η αποβολή του εναγόμενου (Ελληνικού Δημοσίου) από τη νομή και κατοχή του ακινήτου τους, καθώς και κάθε τρίτου που έλκει δικαιώματα από αυτό και να διαταχθεί η εγκατάστασή τους σε αυτό».
Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου