Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Μόλυνση από τον αποτεφρωτήρα
του Νοσοκομείου Χανίων;


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την «ανεξέλεγκτη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα» από τη μονάδα αποτέφρωσης του Νοσοκομείου Χανίων, η οποία «λειτουργεί παρανόμως», καταγγέλλει το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη».
Το Δίκτυο επισημαίνει ότι «στο Νοσοκομείο Χανίων "Άγιος Γεώργιος" λειτουργεί αποτεφρωτήρας, όπου πραγματοποιείται καύση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) που παράγονται στο ίδρυμα. Τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον, η μονάδα αποτέφρωσης λειτουργεί παρανόμως, αφού οι περιβαλλοντικοί όροι του Νοσοκομείου έχουν λήξει και καμία ενέργεια για ανανέωση δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα. Ο λόγος, βέβαια, είναι ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση αδυνατεί να εναρμονιστεί με τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος, τα οποία έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια από την ελληνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το αποτέλεσμα είναι το Νοσοκομείο να μολύνει ανεξέλεγκτα την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», καταγγέλλει το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη».

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ


Τα «Χανιώτικα νέα» επικοινώνησαν χθες το βράδυ με τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Κώστα Δανδουλάκη, από τον οποίο ζήτησαν να σχολιάσει τις καταγγελίες του Δικτύου. Ο κ. Δανδουλάκης ζήτησε χρόνο για να ενημερωθεί αναλυτικά για το ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε δηλώσεις σήμερα, Παρασκευή.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Το Δίκτυο παρουσιάζει τους βασικούς -τεχνικούς κυρίως- λόγους για τους οποίους, όπως υποστηρίζει, το Νοσοκομείο αδυνατεί να πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και ισχυρίζεται ότι «η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η μονάδα αποτέφρωσης του Νοσοκομείου Χανίων αδυνατεί να πραγματοποιήσει το σύνολο των μετρήσεων που απαιτούνται ρητώς από την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/76/ΕΚ) για να λειτουργήσει μία μονάδα αποτέφρωσης με ασφάλεια, δίχως να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».
Και προσθέτει: «Επιπλέον, στο άρθρο άρθρο 13 της KYA 22912/1117/2005 "Ασυνήθεις (μη κανονικές) συνθήκες λειτουργίας" αναφέρεται: "σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών εκπομπών δεν συνεχίζεται για κανένα λόγο η αποτέφρωση αποβλήτων στη μονάδα αποτέφρωσης ή στη μονάδα συναποτέφρωσης ή στη γραμμή αποτέφρωσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις συνεχείς ώρες επιπλέον. Ο συνολικός χρόνος λειτουργίας σε παρόμοιες συνθήκες στη διάρκεια ενός έτους πρέπει να είναι λιγότερος από 60 ώρες". Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται οι ανωτέρω μετρήσεις για να παρακολουθείται συνεχώς η σωστή λειτουργία της μονάδας. Αφού η μονάδα αποτέφρωσης του Νοσοκομείου είναι αμφίβολο εάν λειτουργεί σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της KYA 22912/1117/2005 και τα αναφερόμενα για τη λειτουργία μονάδων αποτέφρωσης στην ΚΥΑ 37591/2031/2003 και επειδή δεν παρακολουθούνται οι ανωτέρω περιγραφόμενες μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων, η μονάδα αποτέφρωσης του Νοσοκομείου Χανίων θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί αμέσως. Είναι καταφανές ότι το Νοσοκομείο στη συγκεκριμένη περίπτωση παρανομεί κατάφορα και κατ' εξακολούθηση, αδιαφορώντας για τις επιταγές της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Το Δίκτυο υπογραμμίζει ότι «απορίας άξιον είναι ο τρόπος που η εν λόγω μονάδα διαχειρίζεται έως σήμερα τα στερεά υπολείμματα της καύσης (τέφρα). Η τέφρα που παράγεται κατά την καύση περιέχει βαρέα μέταλλα και σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις εντάσσεται στα επικίνδυνα απόβλητα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), που θα μπορούσαν να διαχειριστούν με ασφάλεια το συγκεκριμένο απόβλητο. Οι εκατοντάδες τόνοι επικίνδυνης τέφρας που έχουν παραχθεί έως σήμερα από την εν λόγω μονάδα αποτέφρωσης αποτελούν μία τοξική "βόμβα" που απειλεί τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».
Τέλος, το Δίκτυο σημειώνει ότι «ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ο εξοπλισμός και η λειτουργία μονάδων αποτέφρωσης αποβλήτων είναι ένα εξαιρετικά λεπτό και κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα, ειδικότερα όταν πρόκειται για αποτέφρωση επικίνδυνων αποβλήτων. Η κρισιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι με τη μέθοδο της αποτέφρωσης η καταστροφή των επικίνδυνων αποβλήτων παράγει συγχρόνως άκρως επικίνδυνους αέριους ρύπους και στερεά κατάλοιπα. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει θεσπίσει πολύ αυστηρές οδηγίες, στις οποίες έχει εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία, με μέτρα και όρους για την πρόληψη και τον περιορισμό (και όχι την εξάλειψη) της ρύπανσης του περιβάλλοντος».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου