Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΗ


Αλάβδανο, 
όσπρια 
και... Κρήτη!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Κρήτης εκπόνησε η Περιφέρεια. Σε αυτό γίνεται αναφορά, μεταξύ πολλών άλλων, στο «δυναμικό καλάθι προϊόντων της Κρήτης». Στο εν λόγω καλάθι, πέραν του ελαιολάδου, των ελιών, του κρασιού και άλλα βασικών κρητικών προϊόντων φυτικής παραγωγής, βρίσκει κανείς το φραγκόσυκο, την αλόη, τα όσπρια, ακόμη και το αλάβδανο! Δεν βρίσκει, όμως, το κάστανο! Λεπτομέρεια: το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται σε περιοχές τριών Δήμων μόνο του Νομού Χανίων! Η ετήσια παραγωγή φτάνει ή και ξεπερνά τους 1.000 τόνους.
Απολύτως δικαιολογημένη, συνεπώς, η χθεσινή έντονη διαμαρτυρία του προέδρου του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων (και πρώην δημάρχου Βουκολιών, έχει σημασία αυτό), Νίκου Μπομπολάκη, ο οποίος κάλεσε -όχι τυχαία- τους «θεσμικούς αιρετούς» (αντιπεριφερειάρχη Χανίων, δημάρχους Πλατανιά, Κισάμου, Καντάνου - Σελίνου) να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για να «αρθεί αυτή η αδικία».
Είχε προηγηθεί επιστολή διαμαρτυρίας του Συνδέσμου Γεωπόνου Νομού Χανίων προς την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου - Σκορδαλάκη, στην οποία τονιζόταν ότι «υπάρχουν σημαντικά προϊόντα που καλλιεργούνται μόνο στον Νομό Χανίων (εσπεριδοειδή, αβοκάντο και άλλα υποτροπικά φυτά, κάστανα, πηχτόγαλο Χανίων κ.ά.) και προφανώς πρέπει και αυτά να περιληφθούν στον σχεδιασμό».
Στην ίδια επιστολή ο Σύνδεσμος έθιγε και ένα ακόμη θέμα, που ενδεχομένως να εξηγεί τις προαναφερόμενες παραλείψεις κατά μερικούς, αδικίες κατ’ άλλους. 
«Είναι αδικαιολόγητα μικρή η συμμετοχή των γεωπόνων -αλλά και άλλων επιστημόνων- από τα Χανιά (1 - 2 γεωπόνοι στους 50 και 3 - 4 συνολικά επιστήμονες στους 100)» (σ.σ. οι οποίοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς ανά ομάδες για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου). 
«Προβληματιζόμαστε έντονα για την κατάσταση αυτή, που είναι απαράδεκτη και προκλητική για μας. Πώς θα σας φαινόταν αν αυτή η σύνθεση - αναλογία αφορούσε το Ηράκλειο αντί για τα Χανιά;», ρωτά στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Γεωπόνων. 
Σημειώνεται ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη. Επίσημη απάντηση, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί.
Είναι προφανές ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τον αριθμό των επιστημόνων από τα Χανιά που συμμετείχαν στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου, αν και η επιλογή των προσώπων καταδεικνύει πολλά. Δεν αφορά καν την παράλειψη -ας ελπίσουμε όχι εσκεμμένα- του καστάνου ή και άλλων προϊόντων.
Αφορά, στο σύνολό του, κυρίως το πώς 
-δείχνει να- πορεύεται έμπρακτα, με ποια νοοτροπία, ποια λογική και ποια πρακτική, έντεκα μήνες μετά, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης. Ή τουλάχιστον ορισμένοι εκ των περιφερειακών συμβούλων που έχουν θέσεις ευθύνης. 
Και είναι επίσης προφανές ότι έτσι, με αυτά τα μυαλά, δηλαδή με «παιδιά και αποπαίδια», σοβαρή δουλειά δεν μπορεί να γίνει. Τουλάχιστον όχι για όλη την Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου