Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεθοδεύσεις για την ΕΑΣ
Κυδωνίας - Κισάμου;

Για τα ζητήματα
κακοδιαχείρισης
που διαπίστωσαν
ελεγκτές


Καταγγελίες
Βολουδάκη
με ερώτηση
στη Βουλή


Τη διάσωση των περιουσιακών στοιχείων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) του Νομού Χανίων ζητά ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη.
Παράλληλα, κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή για την υπόθεση της αντιμετώπισης της ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου από τη Δικαιοσύνη, με νέα στοιχεία, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δημιουργούν υπόνοιες μεθοδεύσεως»!
Στην ερώτησή του, ο κ. Βολουδάκης ζητά να μάθει αν ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη τα ζητήματα κακοδιαχείρισης τα οποία διαπίστωσαν ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και ποια κατάληξη είχε η συγκεκριμένη έρευνα.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβίβασε στη δικαιοσύνη την έκθεση κατά τουλάχιστον ανορθόδοξο τρόπο, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά: Αντί να κάνει παραπομπή στον Εισαγγελέα, απέστειλε το έγγραφο στο Πταισματοδικείο, και μάλιστα απευθύνοντάς το σε συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό.
Τα ίδια στοιχεία και έγγραφα διαβίβασε ο κ. Βολουδάκης και στον Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα μετά από πρόσφατη αναφορά του βουλευτή Χανίων.
ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΑΣ
Στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηγάκη, ο κ. Βολουδάκης ζητά να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κρήτη να εξετασθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνεταιριστικού τομέα των Χανίων.
Ο κ. Βολουδάκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, στο πλαίσιο του νομικά εφικτού, να παραμείνει στα χέρια των αγροτών ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο από την περιουσία των ΕΑΣ. Το ζήτημα καθίσταται επείγον, σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, διότι ειδικά για την ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου, μετά από την παραίτηση της ΑΤΕ από το αίτημα για ειδική εκκαθάριση, ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις περιουσιακών στοιχείων από ιδιώτες πιστωτές.
Ο κ. Βολουδάκης προτείνει στον υπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα να κλείσουν οριστικά οι χρεοκοπημένες Ενώσεις και να υποκατασταθούν στη λειτουργία τους από την Κεντρική Ένωση Χανίων, η οποία διατηρεί την αξιοπιστία της, και στην οποία μπορεί να μετακινηθεί το προσωπικό των ΕΑΣ.
Προτείνει, ακόμα, να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις των λοιπών Ενώσεων με ευθύνη της Κεντρικής. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί στην Κεντρική Ένωση η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την ΑΤΕ, ώστε να διεκδικήσει για λογαριασμό των αγροτών όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ. Θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να δοθεί μια προσωρινή λύση, με τελικό σκοπό ο συνεταιριστικός τομέας να αναδιαρθρωθεί στη βάση Ομάδων Παραγωγών ανά προϊόν (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κτηνοτροφικά), επισημαίνει ο κ. Βολουδάκης.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου