Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΣΧΟΛΙΑ

Τα αλμυρίκια

στην Παλιόχωρα

και... τρικλοποδιές


Τις προάλλες έγραψα ένα σχόλιο, στη σελίδα 2 των «Χανιώτικων νέων», με αφορμή διαμαρτυρία αναγνώστη της εφημερίδας για το κλάδεμα των αλμυρικιών στην παραλία της Παλιόχωρας. Αν και η Παλιόχωρα είναι ιδανικός τόπος για διακοπές ορισμένοι κάνουν ό,τι μπορούν για να την καταστρέψουν, χωρίς -ευτυχώς- να τα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, σημείωνε ο αναγνώστης, που επισκέφθηκε την περιοχή.

Στο σχόλιο φιλοξενήθηκε και η απάντηση του δημάρχου Πελεκάνου Γιώργου Ζουριδάκη, ο οποίος δήλωσε, όταν ρωτήθηκε από τον γράφοντα, ότι το κλάδεμα έγινε γιατί «τα δέντρα ήταν θεόξερα. Ήδη όμως έχουν πετάξει φύλλωμα και του χρόνου όλα θα είναι μια χαρά».

Ίδωμεν, κατέληγε το σχόλιο.


Είκοσι κάτοικοι της δυτικής περιοχής της Παλιόχωρας έστειλαν απάντηση στην εφημερίδα, με αφορμή το συγκεκριμένο σχόλιο, σημειώνοντας, επί λέξει, τα εξής:


«Ο σκοπός για τον οποίο τοποθετήθηκαν τα αλμυρίκια επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει συνεχή φροντίδα, όπως κλάδεμα, καθάρισμα, κ.τ.λ, διαφορετικά ο χώρος γύρω και κάτω από τα δέντρα γίνεται χώρος υποδοχής φερτών υλικών από τον αέρα και καθίσταται σιγά σιγά μη επισκέψιμος. Είναι σωστό, λοιπόν, το κλάδεμα των αλμυρίδων και μάλιστα θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου (Νοέμβριος - Δεκέμβριος) προκειμένου:


1. Να μη σπουν εύκολα από τον αέρα γιατί δεν παίρνουν ύψος.

2. Δεν μαδούν, αφού η νέα βλάστηση διατηρεί το φύλλωμα της καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

3. Τα εναπομένοντα κλαδιά γίνονται σιγά σιγά "αποθήκες" θρεπτικών ουσιών με αποτέλεσμα την επόμενη άνοιξη να βλαστάνουν γρήγορα και ζωηρά κάνοντας έντονη σκιά, και

4. Διατηρείται ο χώρος καθαρός κάτω από τα δέντρα, διότι δεν υπάρχει έντονη φυλλόπτωση, σπασμένα κλαδιά και παραβλαστίδες από τη βάση των δέντρων.


Σωστά λοιπόν, κατά την άποψη μας, ο Δήμος Πελεκάνου κλάδεψε τα αλμυρίκια, ενέργεια που έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Μένουμε όμως με την ελπίδα ότι η ενέργεια αυτή θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Ο Δήμος, με τις προσπάθειές του, αναβαθμίζει την περιοχή, αλλά ορισμένοι που δεν αγαπούν τον τόπο αυτόν προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Επιτέλους ας αφήσουν τον Δήμο να προχωρήσει στα έργα που έχει προγραμματίσει».


Επί της ουσίας, το ίδιο πράγμα λέμε. «Ίδωμεν» γράφω, να «έχει και συνέχεια» η ενέργεια, ζητούν εκείνοι. Και ορθά. Τα υπόλοιπα, περί προσπάθειας δημιουργίας προβλημάτων, είναι προφανές ότι δεν αφορούν τον γράφοντα. Κατά συνέπεια, ενδεχομένως να πρέπει να ειπωθούν στους άμεσα ενδιαφερόμενους, που είναι εκείνοι, οι οποίοι όντως, όπως πληροφορούμαστε, προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές σε αξιόλογες -ομολογουμένως- πρωτοβουλίες της σημερινής Δημοτικής Αρχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου