Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΚΛΟΓΕΣ
Δήμος Χανίων
και Νομαρχία


Ζυμώσεις, συζητήσεις το τελευταίο διάστημα στα Χανιά ενόψει των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2010.
Στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί στη Ν.Δ. είναι "καβάλα στ' άλογο" μετά την επανεκλογή του Κυριάκου Βιρβιδάκη στον Δήμο Χανίων και την επικράτηση του Γρηγόρη Αρχοντάκη στη Νομαρχία.
Κοινή πεποίθηση σοβαρών στελεχών του Κινήματος είναι ότι τυχόν νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Ντερμανάκη δεν πρόκειται να έχει θετικά αποτελέσματα.
Εκτιμούν ότι ο γνωστός δικηγόρος δεν "τραβάει" -αν και υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα για ουσιαστική κριτική και αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή η παρουσία του είναι εξαιρετικά "φτωχή", τονίζουν χαρακτηριστικά- και επισημαίνουν, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει, σε κεντρικό επίπεδο, διότι σε τοπικό υπάρχουν οι γνωστές αγκυλώσεις, να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, αλλά ν' αναλάβει πρωτοβουλίες για ανατροπή του σκηνικού στα Χανιά.
Η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του Κινήματος σε αυτοδιοικητικό επίπεδο θεωρείται, επίσης, αναγκαία προϋπόθεση για να ξαναγίνει ο Δήμος "πράσινος". Λένε, δηλαδή, ότι δεν αρκεί ν' αλλάξει μόνο ο επικεφαλής αλλά και το ψηφοδέλτιο. Σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον.
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για τον Μάρκο Βεκρή, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον Δήμο, τονίζοντας ότι αφ' ενός γνωρίζει καλά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και ότι αφ' ετέρου έχει δείξει οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες ως πρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων.
Υπάρχουν, πάντως, κι εκείνοι που θεωρούν ότι ναι μεν η περίπτωση Βεκρή δίνει μια προοπτική, ωστόσο εκτιμούν, ότι με όσα έχουν προηγηθεί θα είναι δύσκολο να καταφέρει να βγει μπροστά ξεπερνώντας τυχόν εσωκομματικούς "σκοπέλους".
Εκείνο, βέβαια, που οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν είναι ότι η επικράτηση στον Δήμο δεν μπορεί και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελεί αυτοσκοπό. Θα πρέπει, δηλαδή, να επιλεγούν πρόσωπα, τα οποία πέραν από το "προσόν" της εκλογιμότητας θα έχουν και τη δυνατότητα να προσφέρουν στον τόπο. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Και αυτό, τελικά, είναι πολύ πιο σημαντικό από το χρώμα της "σημαίας" που θ' ανεμίζει στο δημαρχείο Χανίων την 1η Ιανουαρίου 2011.
ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Σε ό,τι αφορά τη Νομαρχία υπάρχει η αίσθηση, σε "γαλάζια" και "πράσινα" στελέχη, ότι ο Γρηγόρης Αρχοντάκης θα επανεκλεγεί, εύκολα ή δύσκολα. Και αυτό γιατί ο κ. Αρχοντάκης έχει καταφέρει, αν και δεν διαθέτει "πάγκο", να δημιουργήσει ένα θετικό προφίλ, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, έχοντας ως "δεξί του χέρι", για μια σειρά από -μικρά ή μεγάλα- θέματα, που έχουν όμως ζωτική σημασία -τις περισσότερες φορές- για τους πολίτες, τον αντινομάρχη και υπεύθυνο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Κουκιανάκη.
Ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στη Νομαρχία; Ουδείς είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητος. Σίγουρο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι μετά τα μπάνια του λαού θα αρχίσει, σιγά - σιγά, να ζεσταίνεται το κλίμα και να πυκνώνουν οι συζητήσεις, οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις, τόσο για τον Δήμο, όσο και για τη Νομαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου