Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
Αυτοκριτική αλλά
και αισιοδοξία


Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

Αυτοκριτική για τα λάθη σε πολιτικές και επιλογές προσώπων, αλλά και αισιοδοξία για νικηφόρο αποτέλεσμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, από τους έξι υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο Νομό Χανίων, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή τους προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία της Σούδας.
Η συγκέντρωση έγινε έξω από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ., παρουσία αρκετού κόσμου, με τη νεολαία (ΔΑΠ) να δίνει τον ρυθμό.
Οι κ. Μανούσος Βολουδάκης, Κώστας Γύπαρης, Μανώλης Κελαϊδής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού και ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης εξέφρασαν την άποψη ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα η Ν.Δ. είναι η παράταξη που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα, ενώ, ειδικά οι τρεις, πρώην πλέον, βουλευτές, άσκησαν δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησαν ότι μοιράζει αφειδώς «ψεύτικες υποσχέσεις».
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Νικηφοράκη ότι «κάποιοι» (από τη Ν.Δ.) «δεν άντεξαν στο μέλι της εξουσίας και ακουμπήσανε δάχτυλο. Αλλά η Ν.Δ. δεν χαρακτηρίζεται απ' αυτούς. Η Ν.Δ. δεν είναι αυτοί. Άλλους χαρακτηρίζουν τα μακριά χέρια», σημείωσε, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι στο κυβερνών κόμμα καταγράφησαν και αλαζονικές συμπεριφορές.
Αυτοκρική και από τον κ. Βολουδάκη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «έγιναν και λάθη προσώπων, που έχουν ήδη δει την έξοδο από την παράταξη. Μπορεί να προτιμούσαμε να είχε γίνει νωρίτερα αυτό, αλλά είδαν όμως την έξοδο κι αυτό έχει μια σημασία. Γιατί δείχνει ότι αυτοί που πλήγωσαν την παράταξη δεν χαρακτηρίζουν την παράταξη. Είναι μεμονωμένα περιστατικά. Δεν είναι ο κορμός της παράταξης, που παραμένει υγιής. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ ότι έγιναν και λάθη πολιτικής που πλήγωσαν, ειδικότερα, την Κρήτη, και ακόμη πιο ειδικά, τα Χανιά. Είδαμε και λάθη στον αγροτικό τομέα, που μας ανάγκασαν, σε πολλές περιπτώσεις, να βγούμε και να αντιτεθούμε σε πολιτικές που η συνείδησή μας και ο τόπος μας μάς έλεγαν ότι είναι λάθος».
Αντίθετα, ο κ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι τα όποια λάθη είναι πολύ λίγα και μικρά, συγκριτικά με το έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Αναλυτικότερα:

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε, στην ομιλία του, ότι «ξεκινώντας αυτήν την προεκλογική εκστρατεία και ακούγοντας τον ορυμαγδό των αρνητικών κριτικών, ακούγοντας τις δημοσκοπήσεις μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θ' αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα πηγαίναμε να μιλήσουμε και δεν θα βρίσκαμε φίλους. Μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα είχε εκλείψει η πεποίθηση, ο ενθουσιασμός για τη νίκη. Και ομολογώ ότι εξεπλάγην, ομολογώ ότι έχω εκπλαγεί μέχρι σήμερα, γιατί όπου έχω πάει εγώ κι απόψε εδώ δείχνουμε ότι είμαστε δυνατοί, δείχνουμε ότι θα είμαστε νικητές».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «πέρασε η εποχή της πλαστικής σημαίας. Πέρασε η εποχή της ντουντούκας. Πέρασε η εποχή των στείρων αντιπαραθέσεων, που δεν επέτρεπαν στην κοινωνία να σκεφθεί και με συνθήματα προσπαθούσαν να υφαρπάσουν την ψήφο του λαού. Σήμερα έχουμε κοινωνία που σκέφτεται. Σήμερα έχουμε κοινωνία σοβαρή. Σήμερα έχουμε κοινωνία, η οποία κοιτάζει μπροστά, κοιτάζει το μέλλον των παιδιών της και όχι τις ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλω απ' όλους να συγκρίνουμε, να κρίνουμε και ν' αποφασίσουμε. Έτσι ο ελληνικός λαός θα βγάλει τη σωστή απόφαση. Με σύγκριση των μεν με τους δε».

Μ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

Ο κ. Βολουδάκης ανέφερε στην ομιλία του πως «είναι αλήθεια ότι αυτός ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε σε δύσκολες συνθήκες. Αλλά πιστεύω ότι οι δυνατοί άνθρωποι και οι δυνατές παρατάξεις στις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύονται. Οι συνθήκες είναι δύσκολες γιατί είμαστε μέσα σε μια βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι δύσκολες, γιατί έγιναν λάθη και από τη δική μας πλευρά. Λάθη που αναγνωρίστηκαν ήδη».
Ο κ. Βολουδάκης υπερασπίστηκε την προσφορά του ιδίου και των κ. Μαρκογιαννάκη - Νικηφοράκη στον Νομό Χανίων, λέγοντας, με αφορμή το αγροτικό πρόβλημα, ότι «οι τοπικοί εκπρόσωποι ορθώνουν το ανάστημά τους εκεί που πρέπει για τον τόπο τους. Το είδατε ποτέ αυτό να συμβαίνει στην άλλη πλευρά; Όταν στα χρόνια της εικοσαετίας του ΠΑΣΟΚ διαλύονταν ο συνεταιριστικός τομέας και στη χώρα και στο Νομό, όταν οι αγρότες καθυστερούσαν να πάρουν τις επιδοτήσεις τους, είδατε ποτέ καμία αντίδραση από τους βουλευτές της κυβερνώσας, τότε, παράταξης; Όχι. Γιατί αυτοί λειτουργούσαν ως κομματικός στρατός».

ΣΤ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ

«Τι λέτε καλέ; Τι είμαστε εμείς απόψε εδώ; Άυλοι; Πνεύματα; Φαντάσματα; Δροσουλίτες, και δεν μας βλέπουν οι δημοσκόποι; Να η δημοσκόπηση, στην αγορά της Σούδας, όπου απόψε έγινε η καλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Νικηφοράκης.
Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι πάμε σε μία πολύ δύσκολη εκλογή. Σε μία εκλογή που η θέση της Ν.Δ. δεν είναι η συνηθισμένη. Είχαμε μάθει τα τελευταία χρόνια να είμαστε εμείς στη θέση του οδηγού. Και για να είμαστε ειλικρινείς στην πίσω θέση μόνοι μας πήγαμε. Δεν ήταν ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο πρόεδρός του ικανός να φτάσει στη θέση του οδηγού. Δικά μας σφάλματα, δικές μας αστοχίες και σε πολιτικές και σε επίπεδο επιλογής προσώπων, πήγανε τη Ν.Δ. στην πίσω θέση και φέρανε αυτή την ώρα την παράταξη σε μία αντικειμενική δυσκολία. Αλλά είναι βέβαιο ότι το εκλογικό σώμα, εσείς, δεν γίνεται, δεν πρέπει αυτή την ώρα, για όποιες πίκρες σωρεύσανε, για όσα προηγουμένως είπα, να γυρίσετε πίσω την Ελλάδα, να γυρίσετε πίσω το μέλλον των παιδιών σας, να καταφύγετε σε αυτούς που δημιούργησαν την κατάσταση που εμείς καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε», τόνισε ο κ. Νικηφοράκης και πρόσθεσε ότι με καπετάνιο τον Κώστα Καραμανλή θα βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Μ. ΚΕΛΑΪΔΗΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Κελαϊδής αναφέρθηκε σε έργα που εκτέλεσε η Ν.Δ. στον Δήμο Σούδας και στο Νομό Χανίων γενικότερα, επισημαίνοντας ότι το συνολικό έργο του κυβερνώντος κόμματος είναι σημαντικό και θα πρέπει ν' αναδειχθεί σε όλες του τις πτυχές.
Ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.» ότι «είμαι σταθερός στις πεποιθήσεις μου, στις ιδέες μου και στα ιδανικά μου. Στους αγώνες όλους πρέπει να είμαστε παρόντες όσοι πιστεύουμε σε ιδανικά. Όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα. Όταν κυβερνάς πεντέμισι χρόνια έχεις οπωσδήποτε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με όλα όσα έκανες. Μπορεί να έκανες εκατό καλά και δύο που δεν αρέσουν και να ασχολούνται μόνο με αυτά. Επομένως και σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι ανηφορικός και για το Νομό Χανίων που είναι σε άγονη γραμμή θέλω να είμαι παρών και θα αγωνιστώ για τα ιδανικά της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης».

Κ. ΓΥΠΑΡΗΣ

Ο κ. Γύπαρης σημείωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα μεγάλο σχολειό, όπου ο καθένας γνωρίζει τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κατ' επέκταση όλης της πατρίδας μας. Στη δύσκολη αυτή στιγμή, που η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της Ν.Δ. περνάει μία κρίση συστρατεύομαι κι εγώ από την πλευρά μου δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, που μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο νομό μας. Παραιτήθηκα από τη θέση του αντινομάρχη, παρότι δεν υπήρχε ασυμβίβαστο, για να αφοσιωθώ στον αγώνα αυτής της στιγμής, διότι θεωρώ ότι η μόνη παράταξη, η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από μεγάλα προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση, και να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, το οποίο είχε ήδη αρχίσει, είναι η παράταξη της Ν.Δ. Με μπροστάρη τον Κώστα Καραμανλή, στις 4 Οκτωβρίου θεωρώ ότι ο λαός των Χανίων πριν πάει να ψηφίσει θα σκεφθεί και ευελπιστώ κι ελπίζω να δώσει τη νίκη στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Ν.Δ.».

ΑΡΧ. ΝΑΝΑΔΑΚΗ

Στην επιλογή της από τη Ν.Δ. για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Νομό Χανίων αναφέρθηκε η κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού, τόσο στην ομιλία της, όσο και στις δηλώσεις της στα «Χ.Ν.».
«Για μένα ήταν έκπληξη», είπε και πρόσθεσε: «Δεν ήταν στις βλέψεις μου. Τα ενδιαφέροντά μου είναι γύρω από την παιδεία και τον πολιτισμό, ωστόσο θεώρησα ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα ένα κόμμα που κυβερνά σήμερα την Ελλάδα να μου κάνει την πρόταση να κατεβώ υποψήφια βουλευτής στο Νομό Χανίων. Γνωρίζω ότι υπήρχαν κυρίες και δεσποινίδες που ήθελαν να είναι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Γι' αυτό ακριβώς αισθάνομαι και λίγο περήφανη που επέλεξαν εμένα. Ομολογώ ότι στην αρχή είχα τις αντιρρήσεις μου, διότι δεν είμαι από εκείνες που έχουν ασχοληθεί με μία τέτοια διαδικασία. Όχι ότι δεν είμαι πολιτικοποιημένο άτομο, δεν υπήρξα ποτέ όμως κομματικοποιημένη».
Η ίδια τόνισε πως «ο άνθρωπος νομίζω ότι πρέπει στα δύσκολα να φαίνεται. Στα εύκολα ο καθένας μπορεί. Αυτή τη στιγμή, συμφωνώ, ότι περνά το κόμμα μία δυσκολία και βέβαια αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, πιστεύω, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία είναι όλα στραμμένα εναντίον του Καραμανλή. Αυτό είναι δεδομένο. Κατόπιν τούτου, ο λαός, βέβαια, επηρεάζεται από αυτά. Από 'κει και πέρα δεν ξέρω πόσο έχει μελετηθεί το έργο και η προσφορά της Ν.Δ. Εγώ, εν πάση περιπτώσει, αποφάσισα να κατεβώ γιατί θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο κατάλληλος να κυβερνήσει την Ελλάδα, ειδικά σε αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου