Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ... ΤΗΣ ΑΝΕΝ
Ενδιαφέρουσα προσφορά

Aπό Μεσσήνιο
μεγαλομέτοχο

Το "μπαλάκι"
στη δήμαρχο
και στους άλλους
παράγοντες
της Κισάμου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την παραχώρηση, στον Δήμο Κισάμου, του συνόλου των μετοχών της ΑΝΕΝ που έχει σήμερα στην κατοχή του έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ (!) πρότεινε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Σαραβελάκης, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι θέτει στη διάθεση του Δήμου και τις παραιτήσεις όλων των αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.
Ο κ. Σαραβελάκης είχε συνάντηση, στο Καστέλλι Κισάμου, με τη δήμαρχο, Φρόσω Σκουλάκη και δημοτικούς συμβούλους, παρουσία μετόχων της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου, στους οποίους κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ο ίδιος δεν έχει καμία απαίτηση αναφορικά με τα χρήματα που έχει δώσει στην ΑΝΕΝ («τα εισφέρω στην εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά), αλλά ούτε και για τις υπηρεσίες που προσέφερε, τα τελευταία χρόνια, ως νομικός σύμβουλος.
Αυτή τη στιγμή, ο κ. Σαραβελάκης έχει στην κατοχή του το 21,5% των μετοχών της ΑΝΕΝ (το 20% το εκχώρησε πρόσφατα σε αυτόν η ΑΝΕΚ, ενώ το υπόλοιπο 1,5% ανήκει στον ίδιο).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Σαραβελάκη, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, μιλώντας στα «Χ.Ν.» λίγο πριν μεταβεί στο Καστέλλι Κισάμου.
Ο κ. Σαραβελάκης τόνισε ότι η πρότασή του είναι ξεκάθαρη. Είτε θα αναλάβει ο Δήμος Κισάμου την ευθύνη να βγάλει από το αδιέξοδο την ΑΝΕΝ, είτε θα στοιχηθεί πίσω από την πρωτοβουλία που ο ίδιος έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα, με στόχο να καταφέρει και πάλι η εταιρεία «να σταθεί στα πόδια της».
Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, σκοπεύει να καταθέσει το σύνολο των μετοχών που έχει στην κατοχή του υπέρ του Δήμου Κισάμου στο αρμόδιο Τμήμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η δήμαρχος Κισάμου, Φρόσω Σκουλάκη δήλωσε στα «Χ.Ν.» ότι η χθεσινή συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και επιβεβαίωσε ότι έγινε μετά από πρωτοβουλία του κ. Σαραβελάκη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση, αφού, όπως είπε, απαιτείται, συν τοις άλλοις, νομική έρευνα. Όταν η έρευνα αυτή ολοκληρωθεί θα κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου να αποφασίσει για το αν αποδέχεται ή όχι την πρόταση του κ. Σαραβελάκη, σημείωσε η κα Σκουλάκη.

ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Οι εξελίξεις στην ΑΝΕΝ συζητήθηκαν αργά προχθές τη νύχτα, στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, με τους νομαρχιακούς συμβούλους Μιχάλη Τουλουπάκη και Μάρκο Κατσουλάκη να ενημερώνουν το σώμα αναφορικά με την πορεία της εταιρείας. Ο κ. Τουλουπάκης διετέλεσε εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στο Δ.Σ. της ΑΝΕΝ την περιόδο 2007 - 2008. Τον αντικατέστησε, στη συνέχεια, ο κ. Κατσουλάκης, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας.
Αναφερόμενος στο θέμα χθες, ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης σημείωσε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έλαβε απόφαση, στην οποία επισημαίνει ότι «επιθυμεί να συνεχίσει να υπάρχει η γραμμή Κίσαμος - Αντικύθηρα - Κύθηρα - Πελοπόννησος», καθώς και ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων «θα στηρίξει τη διοίκηση της ΑΝΕΝ, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα χρέη της εταιρείας».
Ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι θα αποστείλει άμεσα επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΝ, Κυριάκο Σαραβελάκη, από τον οποίο θα ζητά να παρεβρεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου «για να μας ενημερώσει γενικά για τα οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να πάρουμε πιθανόν μία νέα απόφαση».
Ο κ. Σαραβελάκης είχε κληθεί να συμμετάσχει στην προχθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο δεν παρεβρέθηκε. Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» γιατί δεν έδωσε το παρόν, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΝ είπε ότι ειδοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (το πρωί της ίδιας ημέρας), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί εγκαίρως από την Καλαμάτα (όπου είπε ότι βρισκόταν) στα Χανιά.
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο νομάρχης Χανίων σημείωσε ότι «από την ενημέρωση που είχαμε για την ΑΝΕΝ από τους δύο νομαρχιακούς συμβούλους καταλάβαμε ότι η εταιρεία κινείται στα όρια της χρεοκοπίας. Υπάρχουν πάρα πολλές οφειλές της εταιρείας προς τρίτους και υπάρχει και ένα ποσό που κάνει να εισπράξει η εταιρεία από την επιχορήγηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την άγονη γραμμή».
Ο κ. Αρχοντάκης επισήμανε ότι «ο προβληματισμός που έθεσα εγώ είναι αν η εταιρεία είναι βιώσιμη» και τόνισε ότι «στην περίπτωση που δεν υπάρχουν θέματα κακοδιαχείρισης και ποινικά θέματα σε σχέση με τη διαχείριση της εταιρείας νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση ηθική να μεσολαβήσουμε σε αυτούς που πρέπει να μεσολαβήσουμε, προκειμένου να γίνει η τακτοποίηση των όποιων χρεών προς το ΙΚΑ, την Εφορία, το ΝΑΤ, κ.λπ., ώστε να μπορέσει η εταιρεία να ορθοποδήσει».
Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι το πολιτικό θέμα στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι «θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η γραμμή Κίσαμος - Αντικύθηρα - Κύθηρα - Πελοπόννησος. Προσωπικά», πρόσθεσε, «δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθει και άλλη εταιρεία να μπει στη γραμμή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρόβλημα, απ' ό,τι φαίνεται, τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι μικρομέτοχοι της εταιρείας δεν ασχολήθηκαν με αυτήν, με αποτέλεσμα η ΑΝΕΚ, που είχε το 20% των μετοχών, ουσιαστικά να ορίζει την τύχη της ΑΝΕΝ. Η ΑΝΕΚ», συνέχισε ο νομάρχης Χανίων, «για τους δικούς της λόγους και για τη δική της επιχειρηματική στρατηγική δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ΑΝΕΝ, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταλήξει με προβλήματα, κ.λπ.».
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της διοίκησης της ΑΝΕΚ να παραχωρήσει το σύνολο των μετοχών που είχε μέχρι πρόσφατα στην ΑΝΕΝ, ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι μία επιχειρηματική επιλογή. Η ΑΝΕΚ, τα τελευταία χρόνια, είναι μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Σκοπός της είναι να παράγει χρήμα, να έχει κέρδη και από τη στιγμή που έχει αυτόν τον σκοπό θα κοιτάξει το συμφέρον της ΑΝΕΚ. Εάν στο συμφέρον της ΑΝΕΚ και των μετόχων της ΑΝΕΚ δεν ήταν η στήριξη της ΑΝΕΝ, σαφέστατα και επέλεξε αυτό που επέλεξε: να αποχωρήσει, δηλαδή, από την εταιρεία, διότι αυτή η αποχώρηση προφανώς εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τα κέρδη της ΑΝΕΚ».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου