Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΓΗΣ ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Μπερδέματα

Αδυναμία
του Νομαρχιακού
Συμβουλίου
για λήψη μιας
συγκεκριμένης
απόφασης



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Χιλιάδες στρέμματα γης στον Νομό Χανίων χαρακτηρίζονται, το τελευταίο διάστημα,
γη υψηλής παραγωγικότητας, με μοναδικό, ουσιαστικά, κριτήριο την ύπαρξη... νερού άρδευσης, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να οικοδομήσουν είτε κατοικία είτε επαγγελματική στέγη χαμηλής όχλησης, ειδικά σε περιαστικές περιοχές της πόλης (κάμπος Αγιάς, Ακρωτήρι, κ.ά.).
Το ζήτημα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» πολλών οικοδομικών αδειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης, αλλά και για την οικονομική - οικοδομική δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο, συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων.
Αν και όλοι όσοι τοποθετήθηκαν παραδέχθηκαν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην -εσκεμμένη, όπως επισημάνθηκε- αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας, που δεν έχει εκδόσει την αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την υλοποίηση του σχετικού νόμου (2637/98, άρθρο 56, παρ. 1 και 2), που αφορά τη γη υψηλής παραγωγικότητας, υπήρξε ασυμφωνία ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Μετά από δίωρη συζήτηση, όταν έφτασε η ώρα για το διά ταύτα, δηλαδή την ψήφιση είτε της πρότασης του νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη είτε της πρότασης του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Αγοραστάκη (οι προτάσεις παρουσιάζονται παρακάτω), ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τζανακάκης ανακοίνωσε ότι «εμείς, ως συνδυασμός, απέχουμε από την ψηφοφορία», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Αρχοντάκη.
«Εύκολη λύση η αποχή. Αποσύρω κι εγώ το θέμα. Δεν μπορούμε να παίζουμε», ανέφερε ο νομάρχης, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί καμία απόφαση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

Εισηγητής του θέματος -για την «έκδοση οικοδομικών αδειών, για χρήση κατοικίας, σε εκτός σχεδίου περιοχές»- ήταν ο κ. Αρχοντάκης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, τόνισε ότι «δεν εκδίδονται αυτή τη στιγμή, οικοδομικές άδειες από τη Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Πολεοδομικής Εφαρμογής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, χωρίς την έγκριση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ), ενώ οι υπάλληλοι της υπηρεσίας προσέρχονται σε καταθέσεις και απολογίες. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, συνεχώς προβαίνει σε καταγγελίες, τόσο κατά των υπηρεσιών όσο και του Νομάρχη προσωπικά, καταγγέλλοντας τις αδειοδοτήσεις των βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Αγιάς και ζητώντας διευκρινίσεις - απόψεις, για τις δικαιοπραξίες που έλαβαν χώρα».
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «υπάρχουν συνεχή, έντονα προφορικά ή γραπτά αιτήματα ιδιοκτητών, τα οποία κατατίθενται με κάθε τρόπο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ζητώντας την επίλυση του προβλήματος».
Ο κ. Αρχοντάκης πρότεινε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, «όπως αποφασίσει την έγκριση έκδοσης οικοδομικών αδειών από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Πολεοδομικής Εφαρμογής, για χρήσεις οικίας, χωρίς τη γνωμοδότηση της ΝΕΧΩΠ. Η εισήγησή μου αυτή», πρόσθεσε, «στηρίζεται στην εκπεφρασμένη άποψη ότι η ανέγερση μιας κατοικίας, εν τοις πράγμασι θα εξυπηρετήσει τη γεωργική εκμετάλλευση της έκτασης, η οποία το πιθανότερο είναι να εγκαταλειφθεί σε διαφορετική περίπτωση, λόγω της υφιστάμενης κρίσης».
Ο νομάρχης Χανίων υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «θα συμβάλει στην εκτόνωση της υφιστάμενης σε όλα τα επίπεδα κρίσης έως την έκδοση της προαναφερόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης ή νεότερης κανονιστικής διάταξης που θα επιλύει το θέμα κατά τρόπο οριστικό. Το αντίθετο θα δημιουργήσει οικονομικό, κοινωνικό και δημογραφικό πρόβλημα, διαταράσσοντας ακόμα και αυτή την αγροτική πληθυσμιακή ισορροπία του Νομού».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ

Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστάκης υποστήριξε, επικαλούμενος σχετικά στοιχεία, ότι «ο όρος "γη υψηλής παραγωγικότητας" στερείται περιεχομένου και δεν συνεπάγεται καμία δέσμευση στη χρήση γης, αφού ο αναφερόμενος νόμος ορίζει συγκεκριμένα κάτω υπό ποιες διαδικασίες και κάτω υπό ποιες κανονιστικές πράξεις - αποφάσεις και από ποια όργανα μπορεί να προκύψει αυτός ο χαρακτηρισμός. Κάθε άλλη διαφορετική διαδικασία χαρακτηρισμού αγροτικής γης ως "γης υψηλής παραγωγικότητας" δεν είναι νόμιμη», σημείωσε ο κ. Αγοραστάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι κείμενες διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και την έκδοση οικοδομικών αδειών για κάθε είδους κτήρια και εγκαταστάσεις, όπως και οι κείμενες διατάξεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδων χαμηλής όχλησης (κατηγορία Β4), δεν προβλέπουν την προσκόμιση γνωμοδοτήσεων ΝΕΧΩΠ για τη "γη υψηλής παραγωγικότητας". Οι ΝΕΧΩΠ εκδίδουν απλές γνωμοδοτήσεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη σε χωροταξικές ρυθμίσεις και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές, καθόσον δεν υπάρχει καμιά διάταξη νόμου που να προβλέπει την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της ΝΕΧΩΠ για οποιαδήποτε πολεοδομική ή περιβαλλοντική αδειοδότηση», τόνισε ο κ. Αγοραστάκης.
Ακολούθως, ο κ. Αγοραστάκης πρότεινε να λάβει απόφαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την οποία θα καλεί:
• «τον νομάρχη Χανίων, προϊστάμενο διοικητικά -κατά το νόμο- των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, να δώσει εντολή στις ανωτέρω υπηρεσίες να συνεχίσουν να εκδίδουν άδειες, όπως έκαναν μέχρι πρότινος, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις κείμενες διατάξεις» και έως ότου, με βάση την αναμενόμενη ΚΥΑ χαρτογραφηθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας στο Νομό Χανίων.
• την Υπουργό Περιβάλλοντος και την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσουν αμέσως τις διαδικασίες για τον καθορισμό των κριτηρίων χαρακτηρισμού γης υψηλής παραγωγικότητας και να εκδώσουν ως υποχρεούνται από το νόμο τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ακολούθησε συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Τζανακάκης ζήτησε διευκρινίσεις για τους λόγους για τους οποίους εγκαλούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι είτε από τον εισαγγελέα, είτε από επιθεωρητές ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.
Οι προϊσταμένες των Διευθύνσεων Πολεοδομίας, Ελένη Δοξάκη και Ανάπτυξης, Κασσιανή Τσιράκη τόνισαν ότι εγκαλούνται για «παράβαση καθήκοντος» επειδή κατά το παρελθόν υπέγραψαν άδειες χωρίς να έχουν ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΝΕΧΩΠ και επεσήμαναν με έμφαση ότι υπάρχει νομικό κενό, εξαιτίας της μη έκδοσης της ΚΥΑ.

ΤΟ ΤΕΕ/ΤΔΚ

Τις θέσεις του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παρουσίασε ο επανεκλεγείς πρόεδρός του, Αντώνης Πιταριδάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΔΚ ομόφωνα εκτιμά ότι η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να εκδίδει οικοδομικές άδειες για χρήση οικίας στις εν λόγω περιοχές, σύμφωνα και με το Π.Δ. 24/31-5-85, δίχως να είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση της ΝΕΧΩΠ. Εξάλλου συμφωνούμε ότι η ανέγερση μιας κατοικίας, πραγματικά θα εξυπηρετήσει τη γεωργική εκμετάλλευση μιας έκτασης, η οποία το πιθανότερο είναι να εγκαταλειφθεί σε διαφορετική περίπτωση, λόγω και της υφιστάμενης κρίσης».

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Ιάκωβος Γεωργίου, ο οποίος δήλωσε ότι εκπροσωπεί 50 ιδιοκτήτες γης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του νομάρχη, ζητώντας την άμεση εξεύρεση λύσης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε επίσης έγγραφο με δεκάδες υπογραφές ιδιοκτητών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νέας Κυδωνίας και άλλων περιαστικών δήμων, στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Πρόσφατες ερμηνείες των διατάξεων που σχετίζονται με την απαγόρευση οικοδομικής δραστηριότητας στη λεγόμενη "ζώνη υψηλής παραγωγικότητας" έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καθώς ξαφνικά οι ιδιοκτησίες μας, οι οποίες με βάση τα σημερινά οικιστικά δεδομένα είναι οικόπεδα, μεταβλήθηκαν σε "αγροτεμάχια". Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές ότι το θέμα θα ρυθμιστεί, πλην όμως η καθυστέρηση που συνεχίζεται κάθε άλλο παρά εποικοδομητικη είναι, καθώς παραμένουν στάσιμες η οικονομική, οικοδομική ως δραστηριότητες σε ένα σημαντικό μέρος του Νομού. Παρακαλούμε συνεπώς για την, κατά το δυνατόν, επίσπευση της επίλυσης αυτού του προβλήματος, πάντοτε με πνεύμα σεβασμού των νόμων, αλλά και των δικαιολογημένων ευλόγων συμφερόντων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου