Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 13/7/2010

Η συνέντευξη Σκουλάκη

Yποψήφιος δήμαρχος Χανίων, λοιπόν, και επίσημα, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης. Με τις «ευλογίες» του κυβερνώντος κόμματος. Το ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, επί της οδού Κυδωνίας. «Πρόσφατα, ο πολιτικός μου φορέας, αποδέχτηκε του να ηγηθώ ενός πλειοψηφικού και ανανεωτικού -σε πρόσωπα και ιδέες- ψηφοδελτίου, που θα εκπροσωπεί το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτών του νέου Δήμου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης.

Aρχικά είχε προγραμματιστεί -και είχε ανακοινωθεί στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης- να προβεί σε δηλώσεις ο κ. Σκουλάκης στο πολιτικό του γραφείο, στη 1 το μεσημέρι. Εν συνεχεία, όμως, έγινε γνωστό ότι θα δοθεί, τελικά, συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο, μισή ώρα νωρίτερα, καθώς ο Κισαμίτης, στην καταγωγή, βουλευτής έπρεπε -όπως ο ίδιος διευκρίνισε- να βρίσκεται στις 3 το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων.

Aπό τη συνέντευξη δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Δύο - τρία λεπτά μετά την έναρξή της, ο κ. Σκουλάκης υποχρεώθηκε να ξαναπεί από την αρχή όσα είχε αναφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς ο εικονολήπτης τοπικού καναλιού διαπίστωσε ότι δεν είχαν εγγραφεί, επειδή το βύσμα του καλωδίου του μικροφώνου δεν είχε συνδεθεί καλά στην κάμερα.

«Ε,αυτό είναι τώρα καλό ή κακό;», αναρωτήθηκε -χαμογελώντας- ο κ. Σκουλάκης. «Ελπίζω να μην είναι δάκτυλος αντιπάλου αυτό...», πρόσθεσε, αστειευόμενος, ο επιστημονικός συνεργάτης του κ. Σκουλάκη, Γαβριήλ Κουρής, ο οποίος καθόταν δίπλα του καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης.

Oπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι ερωτήσεις που ήθελαν να απευθύνουν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι στον υποψήφιο δήμαρχο Χανίων ήταν αρκετές. Ωστόσο, δεν υπήρχε επαρκής χρόνος, όπως ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, ο οποίος, πάντως, δεσμεύτηκε ότι «όταν σας δώσω τη συνέντευξη που προγραμματίζω, προς το τέλος του μήνα, τότε θα τα πούμε όλα. Όσες ώρες θέλετε, όσες ερωτήσεις θέλετε, διακαναλικά θέλετε, ό,τι θέλετε».

Aξίζει να σημειωθεί ότι, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους πριν τη συνέντευξη, ο κ. Σκουλάκης είπε ότι αν δεν δημιουργούνταν ο νέος Δήμος, με το σχέδιο «Καλλικράτης», δεν θα εξεδήλωνε ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Με αφορμή τη συγκεκριμένη αναφορά, αλλά και την επισήμανση του ότι αποφάσισε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Χανίων με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή του, τον ρώτησα, στη διάρκεια της συνέντευξης:

«Tο 2006 η συνείδησή σας -και τότε- σας επέβαλε να είστε υποψήφιος δήμαρχος Χανίων και είχατε ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στη μέση. Γιατί έμεινε στη μέση τότε;»

Η απάντησή του: (γέλια) «Μα εδώ κάνουμε άλματα προς τα εμπρός κύριε Γεωργακάκη... Με βάζεις να σκεφθώ τι έγινε το 2006. Αυτό είναι παρελθόν, έχουμε γυρίσει σελίδα, δώσαμε τότε τις εξηγήσεις μας, κανένα πρόβλημα. Ο λαός επιβράβευσε, με τις εκλογές του 2007, με ένα φοβερό νούμερο: με 21.536, τη συμπεριφορά μου. Μην το ξεχνάς. Άρα, αυτό τέλειωσε. Γυρίζουμε σελίδα».

Στην παρατήρησή μου ότι ο λαός «καταδίκασε, όμως, τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ σε Δήμο Χανίων και Νομαρχία», ο κ. Σκουλάκης αντέτεινε: «Ακούστε. Εγώ σας είπα. Είχα δώσει τις απαντήσεις τότε. Ο κόσμος κατάλαβα, πείστηκε, γι’ αυτό και επιβράβευσε, στις εκλογές του 2007, τη στάση μου σε όλα τα θέματα...». Και πρόσθεσε: «Να μη χάσω το αεροπλάνο, θα το χάσω το αεροπλάνο και μετά θα με δείτε να απουσιάζω από τη Βουλή και θα λέτε ότι ο Σκουλάκης μας έλεγε ψέματα»...

Καταγράφω μερικά, ακόμη, από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης του κ. Σκουλάκη. Είπε, για την υποψηφιότητά του στον νέο Δήμο Χανίων: «Πρόθεσή μου είναι να ενώσω. Και θέλω και μπορώ. Γι’ αυτό και το ψηφοδέλτιό μας θα επιδιώξω να είναι πολυσυλλεκτικό. Και θα τα καταφέρω. Γιατί οι πολίτες πιστεύουν σε αυτά που με έβλεπαν όλα τα χρόνια να λέω και τα επιβεβαίωναν στην πράξη. Έτσι πιστεύω. Θα το δούμε. Η πράξη θα το δείξει».

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το ψηφοδέλτιο του κ. Σκουλάκη θα είναι όντως πολυσυλλεκτικό. Εκτιμώ, όμως, ότι θα έχει μια αντικειμενική δυσκολία στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, για λόγους που νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Από ’κει και πέρα, αν πραγματικά τα καταφέρει θα πρόκειται για επίτευγμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως και ο ίδιος ανέφερε, «η πράξη θα το δείξει».

Είπε, απαντώντας στο ερώτημα συναδέλφου δημοσιογράφου σχετικά με το αν σκοπεύει να παραιτηθεί, πριν τις εκλογές, από το βουλευτικό αξίωμα: «Όταν έρθει η ώρα, ναι. Όταν θα εκλεγώ, θα ορκιστώ, θα πάω στη Βουλή να κάνω την τελευταία μου ομιλία και θα στείλω το μήνυμα και προς τα ’κει και προς τα ’δω και θα έρθω εδώ να αναλάβω καθήκοντα». Και πρόσθεσε: «Έχετε την αίσθηση ότι παραιτείται ο νομάρχης;»

Με όλο τον σεβασμό, προς έναν άνθρωπο ο οποίος καταφέρνει να εκλέγεται βουλευτής του Νομού Χανίων επί 29 συναπτά χρόνια, ο παραλληλισμός αυτός είναι τουλάχιστον άστοχος. Στο τι είναι υποχρεωμένος να κάνει ένας δήμαρχος για να είναι υποψήφιος βουλευτής, έπρεπε να αναφερθεί ο κ. Σκουλάκης. Δεν το έκανε, για ευνόητους λόγους. Γιατί, ένας δήμαρχος για να διεκδικήσει θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να παραιτηθεί από δήμαρχος, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν τις εθνικές εκλογές. Με βάση τη νομοθεσία που έχουν ψηφίσει οι βουλευτές μας, βεβαίως - βεβαίως. Και που τους επιτρέπει το... δίπορτο. Αν επιτύχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συνεχίζουν την ενασχόληση με τα κοινά ως δήμαρχοι. Αν όχι, ως βουλευτές.

Και κάτι ακόμη, με αφορμή την απάντηση του κ. Σκουλάκη για το αν σκοπεύει να παραιτηθεί από βουλευτής. Από την απάντηση προκύπτει -και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο, στοιχείο- ότι ο κ. Σκουλάκης θεωρεί δεδομένη την εκλογή του! «Όταν θα εκλεγώ», είπε. Όχι, «αν εκλεγώ». Το καταγράφουμε.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του κ. Σκουλάκη σχετικά με τον κ. Γιάννη Κουλιεράκη, ο οποίος, στις 10 Ιουνίου, είχε ανακοινώσει, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο Χανίων, την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας αυτοδιοικητικής κίνησης πολιτών.

«Με τον κ. Κουλιεράκη τον Γιάννη, όπως ξέρετε, αν δεν το ξέρετε σας ενημερώνω, έχουμε συμπορευτεί πάρα πολλά χρόνια. Ήταν από τους καλούς μου συνεργάτες και φίλους. Ήταν, λοιπόν, συνεργάτης μου, ήταν φίλος μου, είναι και είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνει. Έχουμε κουβεντιάσει και αισιοδοξώ και προσδοκώ ότι στην περίοδο αυτή, στη “μάχη” αυτή, θα συμπορευτούμε. Έχω μιλήσει μαζί του και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, όχι τυχαία, ότι «στο μεγάλο σχολειό που λέγεται Βουλή των Ελλήνων, με τα όποια της σούρουν τον τελευταίο καιρό, έμαθα ένα πράγμα: ότι δεν τα ξέρω όλα, έμαθα να ακούω τους άλλους και κατέληξα πως η δεύτερη σκέψη είναι σώφρων πολιτική πράξη». Δεύτερη σκέψη και από τον κ. Κουλιεράκη επιθυμεί, προφανώς, ο κ. Σκουλάκης. Το τι θα πράξει ο κ. Κουλιεράκης αναμένεται, πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να γίνει γνωστό εντός της εβδομάδας...

Κλείνοντας το σημερινό σημείωμα, αξίζει να επισημάνω ότι ο κ. Σκουλάκης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης για την «καλόπιστη κριτική που μου κάνατε. Χαίρομαι γι’ αυτό και θέλω να σας ευχαριστήσω. Από σήμερα, σας παρακαλώ πολύ, να με αντιμετωπίζετε ως τον υποψήφιο δήμαρχο Χανίων για τον μεγάλο Δήμο των Χανίων», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.

Υ.Γ.: Πριν τη συνέντευξη, ο κ. Σκουλάκης, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, υπενθύμισε... την ηλικία του. «Είμαι 66 χρονών, του ’44 γεννηθείς, και όχι 75, όπως λένε κάποιοι», τόνισε και πρόσθεσε ότι αισθάνεται «πιο έμπειρος και πιο ώριμος από ποτέ». Το καταγράφουμε και αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου