Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΗ


Και τώρα τι;
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η πρόσφατη πρωθυπουργική αναγγελία για δημοψήφισμα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και δημιούργησε άμεσα νέα δεδομένα σε διάφορα μέτωπα, εντός και εκτός χώρας.
Στο εσωτερικό είναι σαφές με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεπεράσει τα όριά της και αδυνατεί να συνεχίσει να «σέρνει» μόνη της το -εντόνως προβληματικό, με ευθύνη κυβέρνησης και «συνταγών» τρόικας- «κάρο», με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διχαστικά, αλλά ακόμη και διασπαστικά φαινόμενα.
Την ίδια ώρα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άλλα μικρότερα κόμματα υποστηρίζουν πια -άλλα άμεσα και άλλα εμμέσως πλην σαφώς- ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για τη δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί οπωσδήποτε, διαφορετικά η χώρα οδεύει προς την καταστροφή. Τα περί «απώλειας εθνικής κυριαρχίας», που προηγήθηκαν, από τα ίδια κόμματα, ήταν μάλλον, όπως αποδείχθηκε, «ρητορικά σχήματα» ελάσσονος σημασίας.
Στο εξωτερικό, Γερμανία και Γαλλία (κυρίως) έδειξαν να μη σηκώνουν πολλά - πολλά όταν απειλούνται τα συμφέροντά τους, τα οποία ταυτίζονται, σε μεγάλο βαθμό, με τα συμφέροντα των τραπεζών τους, που είναι εκτεθειμένες (κυρίως οι γαλλικές) σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. «Δεν παίρνετε την έκτη δόση αν δεν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα, απ’ όλες τις πλευρές.
Ταυτοχρόνως, ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, βάζοντας το «περίστροφο» πάνω στο τραπέζι. «Γεμάτο» ή «άδειο», οι απόψεις διίνστανται. Πάντως, το περιοδικό Economist χαρακτήρισε χθες «μπλόφα» τη σκληρή στάση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα. Σημείωνε, δε, ότι αν η απειλή γίνει πράξη απειλείται με ντόμινο όλη η Ευρωζώνη, γι’ αυτό και -σύμφωνα με το περιοδικό- υπήρξε τόσο έντονη αντίδραση, αλλά και φόβος, από τους ευρωπαίους ηγέτες μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα.
Χθες, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης», έκανε σαφές ότι δεν παραιτείται (διαψεύδοντας σχετικές φήμες) και ζήτησε, ταυτόχρονα, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία. Παράλληλα, όμως, δέχθηκε σκληρή επίθεση από αρκετά στελέχη του κόμματος για τις επιλογές του, ειδικά αυτές των τελευταίων ημερών. Όσο για το δημοψήφισμα; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση βραχείας διάρκειας με στόχο την υπογραφή της δανειακής σύμβασης που επετεύχθη με τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Και τώρα τι; Ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή εκτίμηση! Το μόνο σίγουρο, με βάση τουλάχιστον την κοινή λογική που εν πολλοίς αναζητείται, είναι ότι ο υπέρ πατρίδος και πολιτών αυτής εθνικός αγώνας είναι ένας αγώνας σκληρός, που απαιτεί πρωτίστως πολιτική ομαλότητα, σταθερή κυβέρνηση, ειλικρινή συνεργασία και αξιοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων ευθύνης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου