Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Ασφυξία” φαρμακοποιών,
ταλαιπωρία ασφαλισμένων

Μόνο τοις
μετρητοίς
η πώληση
φαρμάκων
και στα Χανιά
-
Επισημάνσεις
από τον πρόεδρο
του Φαρμακευτικού
Συλλόγου
Τ. Βάμβουκα


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Μόνο τοις μετρητοίς χορηγούν φάρμακα σε ασφαλισμένους οι φαρμακοποιοί των Χανίων καθώς βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των μεγάλων οφειλών προς τις επιχειρήσεις τους από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι, όσοι τουλάχιστον έχουν την οικονομική δυνατότητα, να πληρώνουν τα φάρμακά τους και εν συνεχεία να διεκδικούν τα χρήματά τους μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος τόνισε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ότι «τα συνολικά χρέη (ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικών ταμείων που συνενώθηκαν) αυτή τη στιγμή, που αφορούν τα φαρμακεία όλης της χώρας, ανέρχονται περίπου σε 750 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο. Τα φαρμακεία είναι 12.500 σε όλη την Ελλάδα και 135 στα Χανιά, οπότε κάνοντας τη διαίρεση καταλαβαίνει ότι τα χρέη προς το κάθε φαρμακείο είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό».
Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «όλα τα φαρμακεία των Χανίων, τουλάχιστον αυτό γνωρίζω εγώ, τηρούν την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και δεν χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν γίνεται βεβαίως επειδή εμείς θέλουμε να προσθέσουμε μια δυσκολία στη ζωή των συμπολιτών μας -καθόλου μάλιστα και το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν- απλώς έχουμε φτάσει σ' ένα τέτοιο σημείο να αγοράζουμε τα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να πιστώσουμε στον ασφαλιστικό τους φορέα. Πρέπει, δηλαδή, να μπορούμε να έχουμε τα χρήματα που χρειάζονται τοις μετρητοίς, άρα τα εισπράττουμε από τον πελάτη μας για να μπορέσουμε κατευθείαν να τα δώσουμε στη φαρμακαποθήκη για να μας χορηγήσει τα απαραίτητα φάρμακα. Και απ' όσο γνωρίζω αυτή η κατάσταση ισχύει σε όλα τα φαρμακεία του Νομού Χανίων».
Ο κ. Βάμβουκας έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πότε θα μπορέσουμε να διακόψουμε αυτή μας την ενέργεια. Υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις που δεν είναι ακριβείς ότι ενδεχόμενα στο τέλος αυτού του μήνα να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τη βραχυχρόνια υποχρέωση που έχει έναντι των φαρμακείων. Αυτό, αν συμβεί, θα εκτιμηθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους προέδρους των μεγαλύτερων Συλλόγων της χώρας σε μια σύσκεψη, η οποία θα γίνει αμέσως μετά, και ελπίζουμε να έχουμε μια αίσια κατάληξη για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Δεν μπορούμε όμως να δεσμευτούμε σε τίποτα, δεν υπάρχει και καμία επίσημη κυβερνητική δέσμευση αυτή τη στιγμή».
ΜΕΓΑΛΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο κ. Βάμβουκας εξήγησε ότι «η κατάσταση στα φαρμακεία έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο όσον αφορά τη ρευστότητά τους, άρα και τη δυνατότητά τους να προμηθεύονται φάρμακα για να μπορέσουν να τα πιστώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι μόνο ένας. Είναι μια σειρά από παράγοντες. Ένας πολύ σοβαρός παράγοντας είναι τα χρέη του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ) και τα χρέη και των ασφαλιστικών ταμείων που συνενώθηκαν στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και τα οποία ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναλάβει να τα εξοφλήσει. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η πολύ μεγάλη πτώση τζίρου που υπάρχει στα φαρμακεία, σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από δύο χρόνια, όπως επίσης και η σημαντική μείωση του περιθωρίου κέρδους που έχει το φαρμακείο στο φάρμακο. Ένας επίσης πολύ επιβαρυντικός παράγοντας είναι η άρνηση ή η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Οπότε, λοιπόν, έχουμε φτάσει σε μια οικονομική ασφυξία των φαρμακείων, αλλά και του χονδρεμπορίου, δηλαδή των φαρμακαποθηκών», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.
Και συνέχισε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο πολλές φαρμακαποθήκες της χώρας να ζητάνε τα χρήματά τους από τους φαρμακοποιούς τοις μετρητοίς και εδώ στα Χανιά η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη έχει πάψει να χορηγεί φάρμακα επί πιστώσει σε περίπου 25 φαρμακοποιούς, διότι έχει υπάρχει ένα πλαφόν με βάση το οποίο μπορούν να προμηθευτούν. Αυτό θα βαίνει επιδεινούμενο διαρκώς, διότι δεν υπάρχει κάποια σαφής δέσμευσης, εκ μέρους τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης για το πότε θα πληρωθούν τουλάχιστον τα τρέχοντα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει βέβαια και η πολιτική αβεβαιότητα όπου πραγματικά δεν ξέρεις αν ο συνομιλητής είναι σε θέση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και απ' ό,τι φαίνεται το σύστημα δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα και γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι αυτή η τακτική της Τρόικας να μη δώσει ένα μέρος του ποσού, το οποίο υπεσχημένο προς το ελληνικό κράτος και είναι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, έχει επιπτώσεις και στον δικό μας τον κλάδο συνολικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου