Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΨΗ


ΦΠΑ και άλλα... ανέκδοτα


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Άνοιξε κατάστημα πριν από αρκετά χρόνια. «Με τον σταυρό στο χέρι».
Ούτε μεροκάματα πείνας στο προσωπικό, ούτε εξωφρενικές τιμές, ούτε και... εξυπνάδες με τις αποδείξεις και την καταβολή του ΦΠΑ.
Την πρώτη χρονιά πλήρωσε τα... μαλλιά της κεφαλής του, παρά το γεγονός ότι δεν τα είχε “χτυπήσει” όλα.
Γελούσε! «Τι να κάνουμε, ρε παιδιά, αυτό το 19% (τότε) ανήκει στο κράτος. Εμείς κάνουμε τους εισπράκτορες», συνήθιζε να λέει.
Σταδιακά, τα γέλια τού κόπηκαν όταν συνειδητοποίησε ότι ελάχιστοι εκ των “ανταγωνιστών” του έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποδώσουν πλήρως ή, έστω, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως εκείνος, “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”.
Αποδείξεις γιοκ! Άρα και ΦΠΑ γιοκ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αρκετοί δήλωναν, όπως περήφανα έλεγαν σε δημόσιες συναθροίσεις, και... ζημιές!
Τότε ήταν που προσγειώθηκε στην ωμή ελληνική πραγματικότητα. Και συνειδητοποίησε ότι για να παραμείνει ανταγωνιστικός και να μην αναγκαστεί είτε να υποβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών του είτε να βάλει “λουκέτο”, πρέπει αναγκαστικά να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο!
Συμπέρασμα της παραπάνω, εξόχως διδακτικής ιστορίας;
Όσο το κράτος να μη λειτουργεί, να λειτουργεί αποσπασματικά ή τις... μονές ημέρες του μήνα και όσο εξακολουθούν να υπάρχουν “παραθύρια” και “μπαλκονόπορτες” στους νόμους ή/και “παιδιά” (που γνωρίζουν από πριν για τους όποιους επικείμενους ελέγχους) και “αποπαίδια”, η είσπραξη των φόρων (και εν προκειμένω του ΦΠΑ), ειδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων, θα παραμένει... μακρινός στόχος. Κάτι σαν όνειρο απατηλό.
Η διαχρονική έλλειψη, δε, καταναλωτικής παιδείας από την πλειοψηφία των Ελλήνων, που μέχρι πρόσφατα δεν ζητούσαν αποδείξεις (ορισμένοι εξ αυτών επειδή... ντρέπονταν!) συντηρεί και επιτείνει το πρόβλημα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του οποίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αναπάρει, οικονομικά, η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου