Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΑΠΟΨΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
"Μεγάλη μπουκιά φάε,
μεγάλη κουβέντα μην πεις"...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Αρκετές εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2010, ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης είχε ασκήσει κριτική στον συνυποψήφιό του, Μανώλη Σκουλάκη επειδή δεν παραιτείτο από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι πράττει κατ' αυτόν τον τρόπο προκειμένου να... το έχει δίπορτο! Δηλαδή, αν δεν εκλεγεί δήμαρχος να επιστρέψει ως βουλευτής στο Κοινοβούλιο, όπου λίγους μήνες νωρίτερα είχε υπερψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη δραστική περικοπή πόρων -και- της Αυτοδιοίκησης. Περικοπή για την οποία διαμαρτύρεται (sic) σήμερα ο κ. Σκουλάκης!  
Αλλά αυτή είναι μια άλλη... πονεμένη ιστορία.
Ο κ. Αρχοντάκης δήλωνε, τότε, αυτοδιοικητικός, σημείωνε ότι αυτοδιοικητικός θα παρέμενε και τόνιζε ότι για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του νέου "Καλλικρατικού" Δήμου Χανίων απαιτούνται άνθρωποι που γνωρίζουν καλά, εκ των έσω, τα θέματα και τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Μετά τις εκλογές και την επικράτηση του συνδυασμού Σκουλάκη, ο κ. Αρχοντάκης επέλεξε μία συγκεκριμένη αντιπολιτευτική τακτική εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, δίδοντας χρόνο στη νέα Δημοτική Αρχή για να "βρει τον δρόμο της", χωρίς να φωνασκεί για λόγους εντυπωσιασμού και επικοινωνίας. 
Μόνο στο θέμα της εκλογής Συνηγόρου του Δημότη υπήρξε ένταση, δικαιολογημένη εν πολλοίς, αφού ο κ. Σκουλάκης είχε στηλώσει τα πόδια και επιθυμούσε την εκλογή στη συγκεκριμένη θέση αποκλειστικά και μόνο του κ. Μάρκου Βεκρή
Αλλά και αυτή είναι μια... άλλη πονεμένη ιστορία.
Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, ο κ. Αρχοντάκης άρχισε σταδιακά να αποτραβιέται από την ενασχόλησή του με τα δημοτικά δρώμενα έως ότου παραιτήθηκε από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία", αφήνοντας, κατά γενική ομολογία, ένα δυσαναπλήρωτο κενό, το οποίο δεν έχει καλυφθεί επαρκώς μέχρι και σήμερα, παρά τις όποιες προσπάθειες.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Αρχοντάκης διατήρησε τη θέση του δημοτικού συμβούλου Χανίων, γεγονός που, δικαιολογημένα, ξένισε και εξακολουθεί να ξενίζει, ειδικά από τη στιγμή που ο πρώην νομάρχης δεν είναι τακτικά παρόντας στις συνεδριάσεις του Σώματος. 
Με δεδομένη, ταυτόχρονα, την ενεργή ενασχόλησή του, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την κεντρική πολιτική σκήνη, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Αρχοντάκης οφείλει να παραιτηθεί, για ευνόητους λόγους, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.
Ανάλογη άποψη εκφράζουν και για την περίπτωση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ και δημοτικού συμβούλου Κυριάκου Βιρβιδάκη, ο οποίος, στις 16 Φεβρουαρίου 2013, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ορίστηκε υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ.
Στα χωριά -και- της Κρήτης ο θυμόσοφος λαός συνηθίζει να λέει ότι "ή παπάς, παπάς ή ζευγάς, ζευγάς", ότι "δεν χωρούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη" και ότι "μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις"...
Η ρήση για τη "μεγάλη κουβέντα" αφορά ασφαλώς τον κ. Αρχοντάκη, ο οποίος αυτοδιαψεύστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο
Αφορά, όμως, ταυτόχρονα, και τον κ. Σκουλάκη, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2010 στο Καστέλι Κισάμου, όταν ρωτήθηκε από τον γράφοντα αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Χανίων είχε απαντήσει: "Καθείς εφ' ω ετάχθη", εννοώντας ότι λίγους μόλις μήνες πριν ο Χανιώτικος λαός τον είχε εκλέξει βουλευτή, δεύτερο σε αριθμό σταυρών.  
Αλλά και αυτή είναι μια ακόμη... πονεμένη ιστορία. 
Από τις -όπως αποδεικνύεται- ων ουκ έστιν αριθμός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου