Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΠΟ ΣΥΣΣΩΜΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ομαδικά πυρά
κατά Σκουλάκη

"Για την ολιγωρία
επί δύο και πλέον
χρόνια στο θέμα
της μετεγκατάστασης
των Υπηρεσιών
του Δήμου Χανίων"


Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

"Πυρ" ομοθυμαδόν κατά της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά κατά του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή το 29ο και τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την έγκριση μελέτης του έργου, με τίτλο "Συντηρήσεις - Ανακαινίσεις Δημοτικών Κτηρίων (πρώην Δημαρχείο Σούδας)".
Ο κ. Σκουλάκης, ως εισηγητής του θέματος, γνωστοποίησε ότι τα συγκεκριμένα έργα θα γίνουν για να στεγαστούν στο πρώην Δημαρχείο Σούδας οι δύο Πολεοδομικές Υπηρεσίες του Δήμου, γεγονός που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση και των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς, όπως ανέφεραν, κατά το παρελθόν ο δήμαρχος Χανίων είχε πολλάκις αναφέρει ότι για το θέμα της μετεγκατάστασης του συνόλου των Υπηρεσιών, η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να καταθέσει συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προτού παρθούν οριστικές αποφάσεις.
Ο κ. Σκουλάκης διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 12.300 ευρώ, θα εκτελεστεί με απευθείας ανάθεση και ζήτησε "γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες". Τόνισε, δε, ότι μόλις ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των δύο Υπηρεσιών της Πολεοδομίας στη Σούδα, θα ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) στο νεοανεγερθέν κτήριο (που αρχικά είχε σχεδιαστεί ως Δημαρχείο για τον πρώην "Καποδιστριακό" Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου), στις Μουρνιές. 
Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις του κ. Σκουλάκη προκάλεσαν την "έκρηξη" των δημοτικών συμβούλων Μιχάλη Κυνηγού (δημοτική παράταξη "Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία") και Άρη Παπαδογιάννη ("Χανιά - 21ος αιώνας"), οι οποίοι τον κατηγόρησαν ανοιχτά ότι επιχειρεί εκ του πονηρού, διά της πλαγίας οδού, δηλαδή με την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών στο πρώην Δημαρχείο Σούδας, να "κλείσει" το θέμα της μετεγκατάστασης των Δημοτικών Υπηρεσιών, χωρίς κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης και διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κ. Κυνηγός, σε μια αποστροφή του λόγου του, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ιστορία "μάς θυμίζει το πέπλο της αμαρτωλής Σαλώμης, που προσπαθεί να καλύψει ορισμένα πράγματα".
Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σκουλάκη, ο οποίος σηκώθηκε από τη θέση του και ζήτησε, με έντονο ύφος, από τον κ. Κυνηγό να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, χωρίς πάντως να δοθεί συνέχεια στη λογομαχία των δύο αντρών.
Για αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος της μετεγκατάστασης των Δημοτικών Υπηρεσιών έκανε λόγο ο κ. Χαράλαμπος Κουρούσης (δημοτική παράταξη "Δήμος Ενεργών Πολιτών"), ενώ ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης (δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων"), τόνισε ότι με τη στάση του ο δήμαρχος Χανίων δεν επιθυμεί τη συνεννόηση, τη συνεργασία και τον διάλογο, παρά τα όσα σχετικά αναφέρει, κατά καιρούς, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
"ΔΗΜΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" 
Σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Δήμος Ενεργών Πολιτών", Τάσος Βάμβουκας, Χαράλαμπος Κουρούσης και Νεκτάριος Αλεξανδράκης αναφέρουν τα εξής:  
"Η καθυστέρηση κατανομής των υπηρεσιών του δήμου στα πρώην δημαρχεία είναι αδικαιολόγητη. 
Ο σχεδιασμός δεν είναι συνολικός και πιστεύουμε ότι οι επιλογές για το κτήριο που θα στεγάσει κάθε Υπηρεσία, έχουν γίνει περισσότερο με κριτήρια τήρησης ισορροπιών, παρά με ορθολογικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή του πρώην Δημαρχείου Σούδας για τη στέγαση των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας, τη στιγμή που το κτήριο αυτό δεν είναι στην πλεονεκτικότερη θέση μεταξύ των διαθέσιμων κτηρίων για την εξυπηρέτηση του κοινού, ενώ παράλληλα δεν επαρκούν οι χώροι για τη στέγαση του τεράστιου αρχείου που διαθέτει η Υπηρεσία.  
Είναι τόσο μεγάλη η πίεση που δέχεται η επί τρία χρόνια διασπασμένη Υπηρεσία, που σίγουρα ακόμα και με αυτά τα προβλήματα, οι εργαζόμενοι προτιμούν αυτή τη μετεγκατάσταση, από την παράταση της παραμονής τους στους υπάρχοντες χώρους.  
Το θέμα της απευθείας ανάθεσης για την εκτέλεση των εργασιών που προτείνεται, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την πίεση του χρόνου και είναι δυστυχώς αποτέλεσμα της ολιγωρίας που έδειξε η Δημοτική Αρχή στον έγκαιρο σχεδιασμό της μετεγκατάστασης των Υπηρεσιών στα πρώην Δημαρχεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου