Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Επιχείρηση εκκαθάρισης
Απομάκρυνση
αντικείμενων
από κατάστημα
που σφραγίστηκε
με δικαστική
απόφαση
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Ένταση σημειώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων (στον δρόμο προς το εκκλησάκι), όταν συνεργείο του Δήμου Νέας Κυδωνίας επιχείρησε -και κατάφερε τελικά- να απομακρύνει αντικείμενα καταστήματος, το οποίο είχε σφραγιστεί μετά από σχετική δικαστική απόφαση.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος («Ξένιος Δίας»), Αντώνης Βαρδάκης αντέδρασε έντονα, ωστόσο, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας, Μανώλης Σταματάκης επέμεινε στην απόφασή του, την οποία είχε κοινοποιήσει μέρες πριν, καταγγέλλοντας συγκεκριμένες παρανομίες - παρατυπίες αναφορικά με τη λειτουργία του καταστήματος επί σειρά ετών, αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές κατά του προκατόχου του, Νίκου Αποστολάκη.
Απαντώντας, ο κ. Βαρδάκης υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειές του, στη διάρκεια λειτουργίας του καταστήματος, έγιναν νόμιμα. Αναλυτικότερα:
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο Νέας Κυδωνίας, ο κ. Σταματάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργούσε παράνομα επί 23 χρόνια. «Θα ήθελα να μάθετε ποιος του έδωσε την άδεια και αν ακολουθήθηκε η οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία, που σημαίνει διαγωνισμός. Σας απαντώ ότι παρανόμως είναι εκεί αυτά τα 23 χρόνια. Με απευθείας ανάθεση του δόθηκε η χρήση του χώρου και μάλιστα πιθανόν κάποιοι από εσάς θα θυμούνται ότι υπήρξε και μια δικαστική αντιδικία με κάποιον, που την ίδια ώρα που ο Δήμος Χανίων έβγαζε σε δημοπρασία τους συγκεκριμένους χώρους κάποιος άλλος στη Νέα Κυδωνία έδινε με απευθείας ανάθεση τον συγκεκριμένο χώρο στον συγκεκριμένο επιχειρηματία», σημείωσε ο κ. Σταματάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
• Ειδικότερα για τις άδειες λειτουργίες, είπε ότι «εξεδόθησαν το 1991 δύο άδειες λειτουργίας των συγκεκριμένων μαγαζιών» (σ.σ. του καταστήματος που σφραγίστηκε και της καντίνας που λειτουργούσε παρακάτω μέχρι πριν από λίγα χρόνια). «Και οι δύο άδειες με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Στη μία αναφερόταν αναψυκτήριο - καφετέρια και στην άλλη αναφερόταν αναψυκτήριο - ταβέρνα. Και οι δύο άδειες χρησιμοποιούντο χωρίς να συνοδεύονται από κανένα άλλο δικαιολογητικό».
Και ο κ. Σταματάκης συνέχισε: «Όταν έκλεισαν οι καντίνες, και δικαίως, οι ιδιοκτήτες όλων των καντινών που λειτουργούσαν χωρίς άδεια αναφέρονταν στο καθεστώς λειτουργίας των συγκεκριμένων μαγαζιών. Η Αστυνομία, που είχε και την αρμοδιότητα, έλεγξε τα συγκεκριμένα μαγαζιά, απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Υγιεινής, η Διεύθυνση Υγιεινής έκανε τον έλεγχό της, ακύρωσε τις άδειες, έκανε προσφυγή ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, απερρίφθη η προσφυγή, εξάντλησε όλα τα μέσα που είχε μέσω της δικαστικής οδού για να παραμείνει εκεί και η τελική απόφαση ήταν να αφαιρεθούν οριστικά οι άδειες».
• Ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας είπε, ακόμη, ότι τα λύματα από τις τουαλέτες που υπήρχαν στο συγκεκριμένο κατάστημα οδηγούνταν στη θάλασσα. «Φέτος που χαλάσαμε τις τουαλέτες διαπιστώθηκε ότι μέσα εκεί υπήρχαν αντλίες που έριχναν, κάποιες ώρες, κάποιους χρόνους, τα νερά έξω από τις τουαλέτες. Όταν ζητήθηκαν οι αποδείξεις των βυτιοφόρων που απομάκρυναν τα λύματα, δεν υπήρχαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
• Ο κ. Σταματάκης κατήγγειλε ότι ο κ. Βαρδάκης είχε συνδεθεί παρανόμως με τον δημοτικό φωτισμό. «Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, παρακολουθώντας τους λογαριασμούς, ένας λογαριασμός δημοτικού φωτισμού ήταν 13.000, 14.000, 15.000 ευρώ κάθε χρόνο. Αναζητώντας το ρολόι που είχε αυτή την κατανάλωση, ανακαλύψαμε ότι ο κ. Βαρδάκης ήταν παράνομα συνδεδεμένος όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας και συνέχισε: «Αυτό συνέβαινε τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες του 2007. Μπορείτε να κάνετε ένα ρεπορτάζ στη ΔΕΗ, για την αντιμετώπιση που είχε το συνεργείο της από τον συγκεκριμένο άνθρωπο όταν πήγε να διαπιστώσει που κατέληγε το καλώδιο από τον στύλο της. Υπάρχει και υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος διαπίστωσε αυτό που συνέβαινε. Μπορώ να σας αποστείλω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τουλάχιστον από το 1995 και εντεύθεν, που υπάρχουν οι καταναλώσεις μηχανογραφημένα, για να διαπιστώσετε τι συνέβαινε προ και μετά της διακοπής αυτής της γραμμής και ποιος πλήρωνε το ρεύμα. Το πλήρωναν οι δημότες της Νέας Κυδωνίας. Από 'κει και πέρα αναζητήστε αν αυτό ήταν σε γνώση της τότε Δημοτικής Αρχής ή όχι», σημείωσε ο κ. Σταματάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας «είχε βάλει και μια δεύτερη βοηθητική γραμμή από τη ΔΕΗ, την οποία ενίσχυσε και μετά εξυπηρετήθηκε αποκλειστικά από αυτή τη γραμμή».
• Ο κ. Σταματάκης τόνισε, επίσης, ότι «αλληλογραφήσαμε το προηγούμενο διάστημα και μας ζήτησε, ο ίδιος ο επιχειρηματίας, να περιμένουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να μεταφέρει ο ίδιος τα πράγματά του σε άλλο χώρο, πράγμα το οποίο δεν συνέβη. Και σε ειδοποίηση ότι εμείς θα μεταφέρουμε τα πράγματά του, όπως προβλέπει και η νομοθεσία, σε χώρο που εμείς έχουμε εξασφαλίσει, άρχισαν οι αντιδράσεις. Έβαλε τα αυτοκίνητά του μπροστά από το μαγαζί, εμποδίζοντας τον Δήμο να κάνει τη δουλειά του. Επισκέφθηκα τον εισαγγελέα. Δήλωσε αναρμόδιος. Η Αστυνομία δηλώνει αναρμόδια. Η ερώτησή μου είναι ποιος, τέλος πάντων, σε αυτό το κράτος που ζούμε είναι αρμόδιος για να τελειώσει αυτή η διαδικασία; Ποιος είναι αρμόδιος; Εμείς είμαστε αρμόδιοι, αλλά με τη συνδρομή των λοιπών Υπηρεσιών. Αυτό λέει ο νόμος».
Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Αντώνης Βαρδάκης, απαντώντας στις καταγγελίες του δημάρχου, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Για την άδεια λειτουργίας: «Αδεια έχω από το 1987 και το μαγαζί το πήρα με δημόσιο πλειστηριασμό, με δήμαρχο Χανίων τον κ. Κατσανεβάκη. Άδεια λειτουργίας είχα μέχρι την ανάκληση που έγινε από το Πρωτοδικείο. Άδεια μου έδωσαν οι Υπηρεσίες. Εγώ ούτε Υπηρεσίας λάδωσα, ούτε λάδωσα ποτέ στη ζωή μου κανέναν. Κυκλοφορώ με το κεφάλι ψηλά. Κι όποιος βρεθεί κι αποδείξει το αντίθετο εδώ είμαι και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Αν υπάρχει τίποτα. Που σας λέω ότι δεν υπάρχει τίποτα».
• Για το ρεύμα: «Από το 1987, διευθυντής της ΔΕΗ τότε ο Γιώργος Αρχοντάκης, δεν μου έδινε ρεύμα, γιατί ο προκάτοχος ενοικιαστής του συγκεκριμένου χώρου χρωστούσε 500.000 δρχ. στη ΔΕΗ και 2 εκατ. δρχ. στον Δήμο Χανίων. Μου ζητούσαν να πληρώσω το ρεύμα του προκατόχου μου. Έδωσα τότε 175.000 δρχ. εγγύηση για το ρεύμα του μαγαζιού. Το ρολόι μου υπήρχε εκεί που είναι του συγχωρεμένου του Μπριτζολοπαντελή το ξενοδοχείο, δίπλα. Από 'κει έπαιρνα ρεύμα. Με καλώδιο που ερχόταν εδώ. Όλα αυτά τα χρόνια οι απαιτήσεις του μαγαζιού μεγαλώνανε. Είχα πρόβλημα με το ρεύμα, αλλά δεν υπήρχε παροχή της ΔΕΗ προς τα εδώ. Επί δημαρχίας Αποστολάκη φέρανε ρεύμα στην εκκλησία και μετέφερα το ρολόι μου από εκεί, εδώ. Με την παροχή αυτή που βλέπετε και το φως που βλέπετε να ανάβει. Στα αρχεία του μαγαζιού μου υπάρχουν λογαριασμοί, διότι έχουν περαστεί στην Εφορία, και μπορώ να σας τους δώσω ανά πάσα στιγμή».
• Για τις τουαλέτες: «Τιμολόγια υπάρχουν και για τα λύματα. Ο βόθρος ήταν εκεί (δείχνει με το χέρι). Όταν τοποθετήθηκε ο βόθρος στο μαγαζί ήρθε η Αστυνομία του Γαλατά τότε, είδε ότι ο βόθρος ήταν σουβαντισμένος μέσα και αυτή τη στιγμή υπάρχει εκεί (ξαναδείχνει). Όποιος θέλει να τον ανοίξει να τον δει. Κάποια στιγμή έσπασε το νερό της ύδρευσης. Από το μαγαζί το δικό μου φεύγει ένα ρολόι και πάει στην εκκλησία. Έσπασε, λοιπόν, η σωλήνα αυτή κι έτρεχε δυο - τρεις μέρες. Δεν το είδε κανείς μας. Φέρανε τότε Υγειονομικό, Λιμεναρχείο, κ.λπ. Ο Βαρδάκης εφώναζε: πάρτε δείγμα για να δείτε ότι είναι νερό τρεχούμενο. Ούτε από βόθρους είναι, ούτε από τίποτα».
• Για το έγγραφο του δικηγόρου του ότι θα έχει απομακρύνει τα πράγματά του από το κατάστημα έως τις 12 Οκτωβρίου (και όχι 15 όπως εκ παραδρομής προφανώς ανέφερε ο δήμαρχος. «Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, έχουν μεσολαβήσει και κάποια άλλα πράγματα. Έστειλα ένα εξώδικο στον δήμαρχο και του λέω ότι εγώ στον χώρο αυτό είμαι 23 χρόνια».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, πάντως, ο κ. Βαρδάκης αρνήθηκε ότι ο δικηγόρος του έστειλε τέτοιο χαρτί στον Δήμο. «Να τον διώξω τότε. Γιατί», (σ.σ. το έστειλε) «χωρίς την έγκρισή μου. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος μου δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά που λέτε. Ούτε είπε τίποτα, ούτε είπα εγώ ότι θα βγάλω πράγματα».
Καταλήγοντας, ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι «όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιηθούν. Όμως, ποιες αποφάσεις; Ο Δήμαρχος έχει μια απόφαση που μου ανακαλεί την άδεια λειτουργίας και τον καλεί να μου σφραγίσει το μαγαζί. Είναι άλλο θέμα το ένα και άλλο το άλλο. Δηλαδή, αυτός (ο δήμαρχος) δυο χρόνια τώρα ούτε ήρθε να σφραγίσει, ούτε τίποτα. Και τώρα έρχεται με μία μπουλντόζα και μου βγάζει τα πράγματα έξω»...
Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου