Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
Γαστρεντερίτιδα λόγω νερού;


Αποτελέσματα
επιδημιολογικής
μελέτης
του Κέντρου
Ελέγχου και
Πρόληψης
Νοσημάτων
-
Συζήτηση
του θέματος
στο Νομαρχιακό
Συμβούλιο
με πρωτοβουλία
των Μπ. Κουρούση -
Π. Ντουντουλάκη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στο νερό που δίδεται από τον ΟΑΔΥΚ σε Δήμους για χρήση (άρδευση, αλλά και ύδρευση) -και όχι σε τρόφιμα (κοτόπουλα, κ.λπ.) οφείλονται, «κατά πάσα πιθανότητα», τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν τόσο την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου 2009, όσο και το τελευταίο διάστημα, σε περιαστικές περιοχές της πόλης των Χανίων, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που πραγματοποίησε αναλυτική επιδημιολογική μελέτη.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και τα αποτελέσματά της «υποδεικνύουν το νερό ως τον αγωγό της επιδημίας. Η κατανάλωση νερού βρύσης στις περιοχές που υδρεύονται από τον ΟΑΔΥΚ βρέθηκε ότι ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσηση με Campylobacter jejuni», (βακτήριο), επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε έγγραφό του, από τις 13 Νοεμβρίου, προς τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και το Νοσοκομείο Χανίων.
Στο ίδιο έγγραφο, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, που σημειώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, «είναι πανομοιότυπη με τις προηγούμενες επιδημίες, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα επιδημία είναι, κατά πάσα πιθανότητα, υδατογενής».
Το σοβαρό αυτό θέμα, που αφορά τη δημόσια υγεία, συζητήθηκε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, με πρωτοβουλία των νομαρχιακών συμβούλων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Μπάμπη Κουρούση και Πηνελόπης Ντουντουλάκη.
Στη γραπτή εισήγησή τους, οι δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι «ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας ενέσκηψε τον Μάιο του 2009 με την εμφάνιση σημαντικού αριθμού κρουσμάτων με επιβεβαιωμένη εργαστηριακά λοίμωξη από Campylobacter jejuni» (βακτήριο) «σε παιδιά που διέμεναν σε περιαστικούς δήμους των Χανίων. Επιδημιολογική μελέτη από το Γραφείο Τροφιμογενών Νοσημάτων του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υποδείκνυε το νερό σαν αίτιο της επιδημίας αυτής. Η κατανάλωση νερού βρύσης στις περιοχές αυτές που υδρεύονται από τον ΟΑΔΥΚ βρέθηκε ότι ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσηση με Campylobacter jejuni στις περιοχές αυτές».
Οι δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι τόνισαν, ακόμη, ότι «πρόσφατα, ενέσκηψε νέο κύμα αυξημένων κρουσμάτων με γαστρεντερίτιδα από τον ίδιο μικροβιακό παράγοντα στις ίδιες περιοχές. Ακολούθησε νέος έλεγχος από το ίδιο Τμήμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, που και πάλι υπόδειξε ότι και η τρέχουσα επιδημία είναι πιθανότατα υδατογενής και πρότεινε μια σειρά μέτρων».
Μάλιστα, ο κ. Κουρούσης και η κα Ντουντουλάκη στην εισήγησή τους υπογράμμισαν πως «το Επιστημονικό αυτό Τμήμα επεσήμανε ότι δεν ήταν δυνατή η εργαστηριακή επιβεβαίωση της αιτίας της επιδημίας αυτής δεδομένης, παρά την αντίθετη υπόδειξη, της υπερχλωρίωσης του νερού την προηγούμενη ημέρα της λήψης των απαραίτητων δειγμάτων»! Ουσιαστικά, δηλαδή, κατήγγειλαν, στηριζόμενοι στα όσα καταγγέλει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο έγγραφό του, ότι την παραμονή των προγραμματισμένων ελέγχων έγινε, εσκεμμένα, υπερχλωρίωση, προκειμένου να μην είναι δυνατή η εργαστηριακή επιβεβαίωση της αιτίας της επιδημίας!
Για το θέμα αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι πιθανό τα χαμηλά επίπεδα χλωρίου στο δίκτυο να συνέβαλαν στην επιβίωση των μικροβίων στο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, η χλωρίωση του νερού σε επίπεδο Δημοτικών Αρχών πριν από τη λήψη δειγμάτων νερού από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων μάς στέρησαν οποιαδήποτε πιθανότητα να ανευρεθεί Campylobacter jejuni στο νερό του δικτύου».
Παράλληλα, ο κ. Κουρούσης και η κα Ντουντουλάκη άσκησαν κριτική στη Νομαρχιακή Αρχή, λέγοντας ήταν «αντιφατική σε σχέση με όλα» η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα στις 29 Νοεμβρίου και στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το καμπυλοβακτηρίδιο που ευθύνεται για τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν ανιχνεύεται συνήθως στα ωμά πουλερικά», καθώς και ότι «ο εντοπισμός της πηγής που ευθύνεται για τη μετάδοση του βακτηριδίου δεν έχει γίνει ακόμα».
Ο κ. Κουρούσης, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», αφού επεσήμανε ότι το θέμα αφορά τους Δήμους, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα για τη χλωρίωση και τον γενικότερο έλεγχο του πόσιμου νερού, ανάλογο με αυτό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Χανίων, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, το νερό που παρέχει για ύδρευση η ΔΕΥΑΧ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Χαρακτηριστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι έγινε «στρωματοποιημένη ανάλυση ανά παροχέα πόσιμου νερού (ΔΕΥΑΧ/ΟΑΔΥΚ). Η κατανάλωση νερού βρύσης παρέμενε παράγοντας κινδύνου μόνο στις περιοχές ύδρευσης ΟΑΔΥΚ».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΟΑΔΥΚ

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, αντινομάρχης Χανίων, Μανώλης Σπανουδάκης τόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όσο και σε χθεσινές του δηλώσεις στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «την τελική ευθύνη της διανομής πόσιμου νερού στους χρήστες την έχουν οι Δήμοι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες οργανωμένα και με συστηματικό τρόπο ελέγχουν και χλωριώνουν το πόσιμο νερό με σύγχρονες μεθόδους (παλμικούς κατανεμητές)».
Ο κ. Σπανουδάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι «ο ΟΑΔΥΚ, ο οποίος προμηθεύει τους περισσότερους Δήμους με νερό, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες του ενώπιον της ανησυχητικής αυτής κατάστασης, έλαβε άμεσα μέτρα, πέρα των ελέγχων ρουτίνας, όπως την απολύμανση των πηγών και των κεντρικών αγωγών, τον ενδελεχή έλεγχο των αγωγών διανομής και των δεξαμενών του για πιθανές εισροές λυμάτων και απέστειλε δείγματα για μικροβιολογικές αναγνωρίσεις, όπως και τήρηση αρχείων μικροβιολογικών και χημικών χαρακτηριστικών χωρίς αρνητικά αποτελέσματα».
Καταλήγοντας, ο κ. Σπανουδάκης σημείωσε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη «συστηματική παρακολούθηση και βελτίωση της επικοινωνίας όλων των αρμοδίων νομαρχιακών Διευθύνσεων και άλλων φορέων ανά δεκαπενθήμερο, εφόσον παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα δημόσιας υγείας».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου