Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 12/1/2011


Τραλαλά...

«Ρωτήστε τον κ. Σαχινίδη». Αυτή ήταν η απάντηση που επέλεξε να δώσει, προχθές, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίκος Πολύζος στους νοσοκομειακούς γιατρούς των Χανίων και του Ρεθύμνου, όταν επέμεναν να του ζητούν να διευκρινίσει με ποια λογική αποφασίστηκε -στις 30 Νοεμβρίου 2010- ότι «η αποζημίωση των γιατρών για τις επιπλέον εφημερίες καταβάλλονται από διαθέσιμα κονδύλια του Νοσοκομείου και από διαθέσιμους πόρους των Υγειονομικών Περιφερειών και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε Νοσοκομείο».

Οι γιατροί ζητούσαν -και προφανώς εξακολουθούν να ζητούν- να διευκρινιστεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ποιο σκεπτικό καθορίστηκε το 9%. Ο κ. Πολύζος απέφυγε να το κάνει. Είτε επειδή δεν ήθελε είτε επειδή δεν γνώριζε. Και παρέπεμψε στον... υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Μόνο που η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση για τις εφημερίες φέρει, εκτός από την υπογραφή του κ. Σαχινίδη, και την υπογραφή του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου. Χρήσιμα, κατά συνέπεια, τα -πολιτικά- συμπεράσματα από την απάντηση του κ. γενικού γραμματέα.

Επί της ουσίας του θέματος δυο λόγια μόνο: οι γιατροί διαμαρτύρονται ότι με την επιβολή του πλαφόν του 9% δεν καλύπτονται οι εφημερίες σε συγκεκριμένες Κλινικές των Νοσοκομείων Χανίων και Ρεθύμνου, αλλά και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Την ίδια ώρα, σε μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, το 9% δίνει, σύμφωνα με τους ίδιους, τη δυνατότητα να καταγράφονται πλασματικές εφημερίες! Το συμπέρασμα που προκύπτει, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, είναι -κατά την προσωπική μου άποψη- ότι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Με μία επισήμανση μόνο. Πλασματικές εφημερίες γίνονται σχεδόν σε όλα τα Νοσοκομεία. Και θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον ένα μεταμεσονύχτιο ρεπορτάζ, καταγραφής και μόνο τόσο του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών, οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις τους, όσο και εκείνων που εφημερεύουν... από το σπίτι τους.

Και κάτι ακόμη: στην υπουργική απόφαση των κυρίων Σαχινίδη και Λοβέρδου αναφέρεται ότι η αποζημίωση των γιατρών για τις επιπλέον εφημερίες «δεν μπορεί να υπερβεί το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε Νοσοκομείο». Ο κ. Πολύζος γνωστοποίησε προχθές από τα Χανιά ότι «το πλαφόν του 9% για τις εφημερίες δεν είναι πια ανά Νοσοκομείο -άλλαξε η Υπουργική Απόφαση- αλλά είναι στο σύνολο της χώρας και της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο. Στο σύνολο της χώρας ή στο σύνολο της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας;

-----------------------------------

Ο βασικός στόχος της προχθεσινής επίσκεψης στα Χανιά του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίκου Πολύζου ήταν -όπως ο ίδιος δήλωσε- «να δούμε πώς η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης ανταποκρίνεται στο μνημόνιο». Μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο με όλα τα Νοσοκομεία, όπως ο ίδιος πρόσθεσε.

Το «πώς η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης ανταποκρίνεται στο μνημόνιο» εξετάστηκε σε σύσκεψη, παρουσία των διοικητών όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νησιού. Κεκλεισμένων των θυρών. Με λίγα λόγια, δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να την παρακολουθήσουν. Ήταν υπηρεσιακή σύσκεψη, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει. Δεκτό. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη του νομίσματος. Που «λέει» ότι οι «κλειστές» συσκέψεις γίνονται όταν οι συμμετέχοντες, όλοι ή έστω ορισμένοι εξ αυτών, δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν όσα ειπωθούν κατά τη διάρκειά τους.

Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση, μετά τη συγκεκριμένη «κλειστή» σύσκεψη, ήταν η δημόσια διαπίστωση του κ. Πολύζου ότι η εικόνα των Νοσοκομείων της Κρήτης «είναι καλή. Πραγματικά το λέω και το πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά. Ομολογώ ότι εξεπλάγην. Όχι επειδή δεν επιθυμώ -όπως οι περισσότεροι πιστεύω- να είναι καλή η εικόνα και η λειτουργία των Νοσοκομείων. Αλλά επειδή, ως συχνός «επισκέπτης» του Νοσοκομείου Χανίων και ως μόνιμος κάτοικος του νέου Δήμου Χανίων, διαπιστώνω, κατά διαστήματα, και δεν είμαι ο μόνος φαντάζομαι, ότι τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε τοπικό επίπεδο είναι πολλά και σημαντικά.

Εξεπλάγην, δε, ακόμη περισσότερο όταν άκουσα την απάντηση του κ. Πολύζου στην ερώτηση που του έθεσα για τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία σε βασικά είδη νοσηλείας (σύριγγες, βαμβάκι, χαρτοβάμβακο, γραφική ύλη κ.λπ.).

«Ξέρετε ότι είμαι από το πρωί εδώ, ο πρώτος που μου το θέτετε είσαστε εσείς», είπε ο κ. Πολύζος και πρόσθεσε: «Κανείς από τους εργαζόμενους και από τους διοικούντες δεν μου έθεσε τέτοιο πρόβλημα. Δεν είπε κανείς στους διοικητές να μην αγοράζουν υλικά. Όλα τα υλικά αγοράζονται, στην καλύτερη ποιότητα και στην καλύτερη δυνατή τιμή και πιστέψτε με οι τιμές έχουν πέσει κατά 20%, χωρίς να πέσει η ποιότητα».

Όταν του διευκρίνισα ότι το σχετικό πρόβλημα καταγράφεται στο υπόμνημα που του έδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων, ο κ. Πολύζος σχολίασε ότι «αν εννοείτε για το Νοσοκομείο Χανίων και το τελευταίο υπόμνημα που δεν πρόλαβα να διαβάσω, θα το διαβάσω ευχαρίστως. Αλλά και από τηλεοράσεως το λέω: δεν είπε κανείς στον κ. Δουλγεράκη -ίσα -ίσα που είναι ένας άξιος διοικητής- να μη χρησιμοποιήσει τα καλύτερα υλικά. Έτσι δεν είναι, κύριε Δουλγεράκη;», είπε ο κ. Πολύζος, κοιτάζοντας τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, που στεκόταν εξ αριστερών του. Και συνέχισε: «Καμία έκπτωση στην ποιότητα. Καμία. Έκπτωση στις τιμές όμως, πιστεύω ότι συμφωνείτε ότι χρειάζονται».

Ασφαλώς και ουδείς -πέραν ίσως των προμηθευτών- μπορεί να διαφωνήσει. Εκπτώσεις στις τιμές ασφαλώς και χρειάζονται, όπως χρειάζονται και άλλα πολλά. Αναρωτιέμαι, ωστόσο: Ακόμη και αν δεν ήταν «έτσι», (όπως, δηλαδή, τα είπε ο κ. Πολύζος) θα μπορούσε να το πει δημόσια ο κ. Δουλγεράκης, η θέση του οποίου ήταν και παραμένει εξαιρετικά λεπτή; 

Από 'κει και πέρα, κρατώ δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από την πλευρά των γιατρών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης δήλωσε, για το πρόβλημα με τις εφημερίες, πως «απ' ό,τι αντιλαμβανόμαστε, τουλάχιστον για το Υπουργείο, είναι θέμα λογιστικής. Και η λογιστική είναι λογιστική του μπακάλη της γειτονιάς, με τις οριζόντιες περικοπές. Δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του London School of Economics για να κάνεις οριζόντια περικοπή με τα χρήματα που έχεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι πολίτες ότι πλέον η υγεία τους έχει αφεθεί στα χέρια λογιστών και να πάρουν και οι ίδιοι τις αποφάσεις τους».

Πρόσθεσε, δε, ότι «έχουμε μέχρι τώρα ακούσει τόσα πολλά από αυτήν την κυβέρνηση και τα στελέχη της που ακόμα και οι υπογραφές τους αξίζουν το χαρτί που είναι γραμμένες»!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης υπογράμμισε ότι «τα Νοσοκομεία της περιφέρειας ζώντας έναν οικονομικό στραγγαλισμό άνευ προηγουμένου, χωρίς προμήθειες, χωρίς τα απαραίτητα υλικά, χωρίς προσωπικό, οδηγούνται σκόπιμα σε κατάρρευση για να έρθουν εκ των υστέρων να πουν ότι δεν είναι ικανά να λειτουργήσουν και επομένως να τα συγχωνεύσουν».

Παλιό Νοσοκομείο

Συμμετέχων στη σύσκεψη με τους διοικητές των Νοσοκομείων της Κρήτης είπε, αμέσως μετά τη λήξη της: «Τελικά, μόνο ο Σκουλάκης φαίνεται ότι θα βγει κερδισμένος σήμερα». Στη σύσκεψη συμμετείχαν τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. Το συμπέρασμα ενδεχομένως να είναι ενδεικτικό για τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη. Καταδεικνύει, ωστόσο, ταυτόχρονα και την προσπάθεια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και πρώην υφυπουργού Υγείας Μανώλη Σκουλάκη να κεφαλαιοποιήσει τις γνωριμίες του σε κυβερνητικό επίπεδο, ειδικά στο Υπουργείο Υγείας.

Θα τα καταφέρει; Μακάρι, αν και ουδείς μπορεί, σε αυτή τη φάση, να πει μετά βεβαιότητας. Διότι ναι μεν ο κ. Πολύζος είπε για τον κ. Σκουλάκη ότι «για μένα είναι και πολιτικός -και όχι μόνο- στο παρελθόν πατέρας», αλλά όταν ο δήμαρχος Χανίων του επεσήμανε, κατά την επίσκεψη στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου, ότι «ήθελα να έχετε ιδίαν αντίληψη για να δεσμευτείτε ότι θα το φτιάξουμε» (σ.σ. εννοώντας την κατεδάφιση του κτηρίου και τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και χώρου πρασίνου), ο κ. Πολύζος απάντησε ότι «θα δεσμευτούμε ότι θα εξετάσουμε να το φτιάξουμε». 

Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις του κ. Πολύζου στα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής ήταν ενθαρρυντικές, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε τις προτάσεις σας». Ίδωμεν, λοιπόν. Και για τις προτάσεις, αλλά και για την ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου