Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΗ


Λεφτά υπήρχαν!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η περιβόητη -τον Σεπτέμβριο του 2009, πριν, δηλαδή, η χώρα μπει στη δίνη της ύφεσης, στο μνημόνιο και σε στενή επιτήρηση- παπανδρεϊκή ρήση «λεφτά υπάρχουν» αποδεικνύεται, τελικά, αληθινή. Δυστυχώς! 
Δυστυχώς, γιατί, ταυτοχρόνως, αποδεικνύεται, καθημερινά σχεδόν, ότι τα λεφτά αυτά, για πολλά χρόνια, είτε δεν καταβάλλονταν στα ταμεία του κράτους είτε «κατευθύνονταν» στις τσέπες συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων της χώρας είτε αποτελούσαν εύκολη «λεία» κερδοσκόπων, εξαιτίας -εσκεμμένα ή μη είναι ζήτημα, τελικά, προς εισαγγελική διερεύνηση- της μη άσκησης σοβαρών πολιτικών και της απουσίας αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Η είδηση που ακολουθεί είναι ενδεικτική όσων συνέβαιναν και εξακολουθούν, εν πολλοίς (;), να συμβαίνουν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με το δημόσιο χρήμα.
Εκπτωση της τάξης του 92% (!) κατάφερε να πετύχει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προμήθεια νοσοκομειακού φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία. 
Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι με τη νέα διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας η αγορά ενός αντιβιοτικού, που αφορά τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της χώρας, επετεύχθη με 420.000 ευρώ, από 5.200.000 ευρώ που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη!
Η ηλεκτρονική δημοπρασία στο Ε.Σ.Υ. πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά -τον περασμένο Ιούλιο- επετεύχθη μείωση 85% από την αρχική τιμή!
Λεφτά, επομένως, υπήρχαν. Απλώς -σε αρκετές περιπτώσεις- κατέληγαν στις τσέπες αρκετών επιτήδειων, διότι, πολύ απλά, το κράτος είτε δεν λειτουργούσε είτε λειτουργούσε με «ύποπτο» τρόπο. Ετσι, αρκετοί είτε καλοπερνούσαν είτε έγιναν πλούσιοι και πολλοί περισσότεροι, σήμερα, παλεύουν με την ανεργία, τη φτώχεια, τη μοναξιά, την εξαθλίωση. 
Είναι προφανές, κατά συνέπεια, τι πρέπει να αλλάξει. Άμεσα. Σπάζοντας, φυσικά, αβγά. Πολλά αβγά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου