Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΣΧΟΛΙΑ


Το τέλος ακινήτων, 
η ΔΕΗ και το κράτος

Πάρα πολλοί πολίτες -και στα Χανιά- έχουν πληρώσει το τέλος επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Και γιατί μπορούσαν, έστω και οριακά, και γιατί φοβήθηκαν τυχόν διακοπή ρεύματος και γιατί αρκετοί εξ αυτών, θεώρησαν ότι πρέπει να «βάλουν πλάτη» σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, έστω και αν, την ίδια ώρα, το πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται, δυστυχώς, κατώτερο των περιστάσεων.
Πολλοί άλλοι δεν το έχουν κάνει, καθότι αδυνατούν. Δεν έχουν τα χρήματα.
Υπάρχουν και αρκετοί που αρνούνται να το πληρώσουν αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, επισημαίνοντας, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση από όλους τους προαναφερόμενους, ότι «πρόκειται για χαράτσι παράνομο και αντισυνταγματικό».
Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν δυνατόν να πληρώσει κανείς, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά, μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα δημοτικά τέλη και στην ΕΡΤ. Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αυτό επιτρέπεται.
Ωστόσο, όσοι πληρώσουν μόνο το ρεύμα (τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ) δεν απαλλάσσονται από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με στελέχη της Επιχείρησης.
Δηλαδή, με λίγα λόγια, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα άνθρωποι, οι οποίοι δεν χρωστάνε στη ΔΕΗ, αλλά χρωστάνε στο κράτος ένα -αμφιλεγόμενο- τέλος. 
Αναρωτιέται, λοιπόν, εύλογα κανείς:
Ποιος νόμος, αλλά κυρίως ποιος κώδικας ηθικής επιτρέπει μία τέτοια απόφαση;
Όσοι επέλεξαν, κατά το παρελθόν, να μην πληρώνουν την ΕΡΤ, προχωρώντας σε συγκεκριμένη διαδικασία πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ, έμειναν χωρίς ρεύμα;
Και κάτι ακόμη: Αν τελικά, το τέλος αυτό «καταπέσει» δικαστικά τι θα γίνει με όσους ήδη το έχουν πληρώσει; Θα γίνει συμψηφισμός των χρημάτων με επόμενους λογαριασμούς ρεύματος ή με το εκκαθαριστικό της Εφορίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου