Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΨΗ


(Δημοσιεύτηκε στα «Χ.Ν.» στις 2 Μαρτίου)

Αεροδρόμιο Χανίων:
Χρειάζεται και ραντάρ!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Πολύ μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια για την αναγκαιότητα της επέκτασης του αεροσταθμού του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” των Χανίων και της κατασκευής νέου σύγχρονου πύργου ελέγχου.
Το γεγονός ότι μετά από παλινωδίες ετών προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του έργου, προϋπολογισμού 110.085.000 ευρώ, είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά σημαντικό, αν και για να ανοιχθούν, τελικά, οι φάκελοι των υποψηφίων αναδόχων θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από την Αρχή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, απαιτείται ολίγη... υπομονή ακόμη.
Αν, τελικά, όλα πάνε καλά, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι ο αγώνας σταματά εκεί.
Διότι πέραν του σύγχρονου πύργου ελέγχου απαιτείται και ραντάρ προσέγγισης μαζί με πρόσθετο τεχνολογικό εξοπλισμό (βοηθητικά συστήματα), προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που θα δίνει τη δυνατότητα στο αεροδρόμιο των Χανίων να υποδέχεται περισσότερα των τεσσάρων αεροσκάφη κάθε ώρα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Μόνο έτσι, δηλαδή, θα... ανοίξουν οι ουρανοί και θα υπάρχει δυνατότητα προσγείωσης 10 - 12 αεροσκαφών ανά εξήντα λεπτά, όπως συμβαίνει σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάθε τοπική τουριστική αγορά, άρα και για την κάθε τοπική οικονομία γενικότερα.
Η προμήθεια του ραντάρ δεν περιλαμβάνεται στο προκηρυχθέν έργο. Κατά συνέπεια, ο επόμενος μείζον στόχος είναι η εξασφάλιση των πιστώσεων για την απόκτησή του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη καταβάλλεται προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση από τον αερολιμενάρχη, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Υπηρεσίες, αφού είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική αναβάθμιση του αεροδρομίου και ουσιαστικό όφελος για την τοπική κοινωνία.
Ωστε, όταν όλα τα έργα ολοκληρωθούν και αποκτηθεί το ραντάρ προσέγγισης, να μη στερείται η Δυτική Κρήτη «σημαντικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, που είχε στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια», όπως παραδέχθηκε προχθές ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης και όπως κατ' επανάληψη έχουν επισημάνει τα “Χ.Ν.”, σε πείσμα όσων, κατά καιρούς, προσπαθούν να πείσουν περί του αντιθέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου