Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ


ΠΑΣΟΚ:
Εγκλημα
και τιμωρία


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε, όπως αναμενόταν, στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δικαίως. Για δύο, κυρίως, λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι δημιούργησε και συντήρησε (μαζί με τη ΝΔ) τις συνθήκες εκείνες, που κατέστησαν τη χώρα τον πλέον αδύναμο πόλο της Ευρωζώνης, γεγονός που κατέστη οφθαλμοφανές στο ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και εντέλει διαλυμένο κράτος, που αγνούσε τον αριθμό των υπαλλήλων του καθώς και σε ποιους μοίραζε απλόχερα συντάξεις και επιδόματα, μη αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, σκάνδαλα, σπατάλες, πελατειακές σχέσεις, κρατικοδίαιτο επιχειρείν, στήριξη συντεχνιακών και συνδικαλιστικών προνομίων συνέθεταν επί σειρά ετών ένα φαύλο και αρρωστημένο σκηνικό.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση που έσκασε ως χειροβομβίδα μεγάλης ισχύος στα χέρια του, μετά την απόδραση του κ. Κώστα Καραμανλή από την πρωθυπουργία της χώρας το 2009.
Εγκλωβισμένο στη λογική της αυτοδυναμίας, άρα της μη συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, και των λανθασμένων προεκλογικών υποσχέσεων για παροχές και αδυνατώντας να αναγνώσει έγκαιρα τα μηνύματα των αγορών, αποδείχθηκε πολύ κατώτερο των περιστάσεων ακόμη και όταν τα μέτρα που έπρεπε εκ των υστέρων να λάβει, στο πλαίσιο του πρώτου κυρίως Μνημονίου, αφορούσαν την περιστολή των δημοσίων δαπανών και όχι την κατακρεούργηση του ιδιωτικού τομέα.
Σήμερα, πλέον, το ΠΑΣΟΚ θυμίζει πυγμάχο σε ρινγκ που έχει “φάει” πολύ ξύλο, έχει πέσει αιμόφυρτος κάτω και προσπαθεί να σηκωθεί καθώς ο διαιτητής μετρά ως το δέκα.
Θα τα καταφέρει;
Αν αποδείξει ότι διαθέτει τις αναγκαίες ψυχικές δυνάμεις, επιδείξει υπερβατική συμπεριφορά και προχωρήσει σε ανατροπές με στόχο την αναγέννησή του, επενδύοντας στη χάραξη πολιτικής, χωρίς να κουβαλά βαρίδια του παρελθόντος που έχουν στιγματιστεί ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινωνίας, τότε ενδεχομένως να έχει πιθανότητες.
Διαφορετικά, είναι πιθανό να έχει την τύχη άλλων μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, που κυριάρχησαν για δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας, όμως την κρίσιμη ώρα ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις.
Η ζωή, άλλωστε, και στην πολιτική, πάντα -βρίσκει τρόπο να- συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου