Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Τρεις με γρίπη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Άλλο ένα άτομο, το τρίτο κατά σειρά σε διάστημα τεσσάρων ημερών, προσεβλήθη από τον ιό της νέας γρίπης και νοσηλεύεται από χθες στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων.
Πρόκειται για μία 20χρονη Ελληνίδα, το δείγμα της οποίας βγήκε θετικό, όπως γνωστοποίησε χθες ο διοικητής του ιδρύματος, Κώστας Δανδουλάκης.
Αντιθέτως, αρνητικά ήταν τα δείγματα του 50χρονου Βούλγαρου και του 80χρονου Έλληνα, οι οποίοι νοσηλεύονται επίσης στο Νοσοκομείο, καθώς και μίας 87χρονης, που εισήχθη στο ίδρυμα με συμπτώματα της νέας γρίπης.
Μία ακόμη γυναίκα παραμένει κλινήρης στο σπίτι της με ανάλογα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα του δείγματος, που εστάλη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αναμένονται σήμερα.
Την ίδια ώρα, ο 40χρονος Βούλγαρος και ο 30χρονος Έλληνας, οι οποίοι πάσχουν από τον ιό της νέας γρίπης, εξακολουθούν να νοσηλεύονται -από το περασμένο Σάββατο- στο Νοσοκομείο Χανίων, ο πρώτος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο δεύτερος στην Πνευμονολογική Κλινική.
Υπενθυμίζεται ότι από την εμφάνιση του ιού, στο Νομό Χανίων, 97 δείγματα έχουν σταλεί για εξέταση, εκ των οποίων τα 18 έχουν βγει θετικά.

Η ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΔΩΝ

Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν, στην παρούσα συγκυρία (πανδημία νέας γρίπης), η λειτουργία της Μονάδας Λοιμωδών στο Νοσοκομείο Χανίων, η ανάπτυξη της οποίας, παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν, ουδέποτε έγινε (στον συγκεκριμένο χώρο στεγάζεται τα τελευταία χρόνια η Ψυχιατρική Κλινική), όπως παραδέχθηκε χθες ο κ. Δανδουλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.».
«Σίγουρα, ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει όλες τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις και λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων. Και κατά συνέπεια, σαν χώρος σίγουρα θα βοηθούσε. Είναι ένας αυτόνομος χώρος, που θα λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο κ. Δανδουλάκης.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Φτάνουν τα κρεβάτια;


Με δεδομένο ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν, ο βουλευτής Χανίων και εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης ζήτησε χθες -με επιστολή που απέστειλε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Βενιζέλο και Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- τη «χρησιμοποίηση των υποδομών του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης στην περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετες κλίνες νοσηλείας, πέρα από αυτές που ήδη υπάρχουν στο Νοσοκομείο Χανίων και εφόσον υπάρξει εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης και αύξηση της νοσηρότητας στο Νομό Χανίων». Στην επιστολή του, ο κ. Σκουλάκης σημειώνει ότι «η πιθανότητα επέκτασης της επιδημίας από τον ιό Α (Η1Ν1) θα επιβαρύνει τον όγκο εργασίας του Νοσοκομείου Χανίων και των γιατρών αυτού, οδηγώντας το νοσηλευτικό ίδρυμα σε λειτουργική συμφόρηση, ως συνέπεια της μαζικής προσέλευσης ασθενών στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου αλλά και της ανάγκης αντιμετώπισης των περιστατικών που θα απαιτήσουν νοσηλεία από τον ιό της νέας γρίπης, σε αυτό».
Ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει ότι «προς αποφυγή της ανωτέρω περιγραφόμενης πιθανής δυσλειτουργίας του Νοσοκομείου Χανίων και με δεδομένη την αναγκαιότητα αύξησης του αριθμού των υπαρχόντων κλινών στο Νομό, εφόσον υπάρξει εξάπλωση του ιού και αύξηση της νοσηρότητας, κρίνεται σκόπιμο όπως χρησιμοποιηθούν οι υποδομές -κλίνες απλής νοσηλείας και κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)- του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης. Αυτές θα λειτουργήσουν προσθετικά στις ήδη υπάρχουσες του Νοσοκομείου Χανίων και πάντα για την περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες - υποδομές του νομαρχιακού νοσοκομείου, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που δύναται να έχουν προκύψει», σημειώνει ο Χανιώτης βουλευτής.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Κώστας Δανδουλάκης, ερωτηθείς προχθές από τα «Χ.Ν.» αν το ίδρυμα είναι σε θέση να δεχθεί τυχόν αθρόα προσέλευση ασθενών που πάσχουν από τη νέα γρίπη, είχε εκφράσει την πεποίθηση πως «οτιδήποτε και να γίνει, οποιαδήποτε αθρόα προσέλευση και να έχουμε θα βρεθεί ο τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ασθενών. Δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα κάποιος ασθενής από τον τρόπο αντιμετώπισης του Νοσοκομείου. Υπάρχει σχεδιασμός. Βέβαια, εμείς απευχόμαστε μία τέτοια αθρόα εισαγωγή. Για εξετάσεις δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές, θα γίνουν οι εξετάσεις. Αλλά για αθρόες εισαγωγές σχεδιάζουμε να ελευθερωθεί κάποια κλινική, όπου θα νοσηλεύονται μόνο περιστατικά της νέας γρίπης», είχε σημειώσει ο κ. Δανδουλάκης.

Ενημέρωση διοικητών

Οο κ. Δανδουλάκης θα βρίσκεται αύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα όπου έχουν προσκληθεί, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, οι διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που αφορούν τη νέα γρίπη και ειδικότερα τους εμβολιασμούς.

Την Παρασκευή τα εμβόλια στα Χανιά

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή «τα εμβόλια θα έχουν έρθει στο Νοσοκομείο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε», δήλωσε χθες ο κ. Δανδουλάκης, τονίζοντας ότι «οι εμβολιασμοί προβλέπεται να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου».

Πρόσληψη 21 νοσηλευτών

Το αργότερο σ’ ένα μήνα από σήμερα θα έχουν αναλάβει καθήκοντα στο Νοσοκομείο Χανίων 21 νοσηλευτές. «Οι σχετικές πιστώσεις εγκρίθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι 21 νοσηλευτές έχουν αποδεχθεί την πρόσληψή τους και μόλις δημοσιευτεί η απόφαση στο ΦΕΚ, αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στο Νοσοκομείο», σημείωσε ο κ. Δανδουλάκης, επισημαίνοντας ότι «με την έλευσή τους θα ανακουφίσουν τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και γενικότερα θα χρησιμοποιηθούν όπου υπάρχει ανάγκη».

Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου