Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ
Θέμα πολιτικής
απόφασης
οι αποζημιώσεις


Κατάθεση
αναφοράς
του δημάρχου
Βουκολιών
στη Βουλή
από βουλευτές
του ΚΚΕ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τη λήψη πολιτικής απόφασης, όπως κατά κόρον έχει συμβεί στο παρελθόν για άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την καρπόπτωση, ζητά ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το σχετικό έγγραφο - αναφορά κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Μωραΐτης.
Στο έγγραφο αυτό ο κ. Μπομπολάκης διαφοροποιεί -εμμέσως πλην σαφώς- τη θέση του από αυτήν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και άλλων Δήμων του Νομού, που, τουλάχιστον επίσημα, ισχυρίζονται ότι η καρπόπτωση οφείλεται αποκλειστικά στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας (και όχι σε παρασιτικά αίτια) και ζητούν, κατά συνέπεια, καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπομπολάκης αναφέρει ότι το 60% της παραγωγής ελαιολάδου στον Δήμο Βουκολιών κατέστρεψαν «μια σειρά από συγκυρίες, καιρικές και μη», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι πέρα από τις καιρικές συνθήκες η καταστροφή οφείλεται και στον δάκο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ζητά και τη λήψη πολιτικής απόφασης, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση για ζημιές στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες (όταν οι ζημιές αυτές ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 25%), όχι όμως και για τις ζημιές που προκαλεί ο δάκος.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μπομπολάκης απέστειλε, στις 29 Οκτωβρίου, το συγκεκριμένο έγγραφο στην υπουργό και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και Μιχάλη Καρχιμάκη, κοινοποιώντας το στους βουλευτές του Νομού Χανίων, καθώς και στις Νομαρχιακές Επιτροπές Χανίων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Μπομπολάκης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «την άτυχη σοδειά ελαιολάδου του 2008 - 2009, λόγω του επιπέδου τιμών παραγωγού, που κυμάνθηκε από 1,60 έως 1,80 ευρώ το κιλό, και τις άκαρπες κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες δεν έτυχαν καμίας βοήθειας από τους αρμόδιους, ακολούθησε η έναρξη της φετινής περιόδου, οπότε από την καρπόδεση με τις βροχοπτώσεις του Απριλίου, άρχισαν τα πρώτα προβλήματα της ακαρπίας. Στη συνέχεια, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μια σειρά από συγκυρίες καιρικές και μη, κατέστρεψαν το 60% της παραγωγής. Στην παρούσα φάση, οι παραγωγοί μας είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ζητούμε, λοιπόν, από το Υπουργείο σας τη βοήθειά του, είτε μέσω του ΕΛΓΑ, είτε μέσω άλλων πολιτικών αποφάσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κατά κόρον σε άλλες περιοχές της χώρας».
Καταλήγοντας, ο κ. Μπομπολάκης αναφέρει ότι «για περαιτέρω ενημέρωση σάς επισυνάπτουμε την εκτίμηση των ειδικών της Διεύθυνσης Γεωργίας Χανίων».

Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου