Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Άπιαστο όνειρο η μείωση των τροχαίων

Δηλώσεις
προέδρου
ΤΕΕ Δυτικής
Κρήτης


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Άπιαστος αποδεικνύεται στην Ελλάδα, παρά τις κατά καιρούς σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, ο ευρωπαϊκός στόχος για μείωση των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων κατά 50% τη δεκαετία 2000 - 2010, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΔΚ/ΤΕΕ), Αντώνης Πιταριδάκης.
Ο κ. Πιταριδάκης, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινοβραδινή ιδρυτική συνέλευση του Συλλόγου για την Πρόληψη από τα Τροχαία Ατυχήματα, εκφράζει τη στήριξη του ΤΕΕ στον συγκεκριμένο Σύλλογο, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα έχουν διάρκεια και θα οδηγήσουν στον περιορισμό του αριθμού των θυμάτων και των τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα.
Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι «αυτήν την περίοδο το ΤΕΕ επεξεργάζεται ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα, τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς προς διαβούλευση, προτού το υποβάλλει στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποτελέσει ένα εργαλείο στη χάραξη μίας νέας αποτελεσματικής και αξιόπιστης πολιτικής, με δέσμη άμεσων και προπαντός ρεαλιστικών μέτρων».
Αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο νεοσύστατος Σύλλογος, ο πρόεδρος του ΤΔΚ/ΤΕΕ σημειώνει ότι «απέναντι στη, δυστυχώς εδώ και χρόνια, αδιαφορία και εφησυχασμό, κυρίως της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, οι φωνές όλων των πολιτών, οι γεμάτες απόγνωση, αγανάκτηση και οργή, ας δεσμεύσουν για συνεργασία και από κοινού προσπάθεια όλους (δίχως αποκλεισμούς) όσους μπορούν να συνεισφέρουν για την επιτυχή λύση του προβλήματος με κάθε τρόπο. Να δώσουν μία άλλη δυναμική ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πάντων. Δεν πάει άλλο», τονίζει ο κ. Πιταριδάκης.
Και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται απαρίθμηση και νούμερα. Όλοι όσοι ασχολούμαστε, γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας (και στον τόπο μας) υπάρχει μια σοβαρή επιδείνωση των δεικτών οδικής ασφάλειας και μετά την εφαρμογή του ΚΟΚ/2007. Ταυτόχρονα, οι πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι πεζοί, καταγράφουν μεγάλο αριθμό θυμάτων. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ένταση της οδικής ανασφάλειας στη χώρα μας, αλλά δυστυχώς επιβεβαιώνουν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια ελάχιστα πράγματα έγιναν προς την κατεύθυνση του περιορισμού των θυμάτων τροχαίων».
Ο κ. Πιταριδάκης υπογραμμίζει, ακόμη, ότι «ως ΤΕΕ, τοπικά και κεντρικά, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, στα πλαίσια και του θεσμοθετημένου ρόλου μας, για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων», υπενθυμίζοντας ότι ήδη «έχουμε επεξεργαστεί και διατυπώσει προτάσεις (μέσα από την παγκόσμια εμπειρία), όπως:
• Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων χαμηλού κόστους για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, που μειώνουν σημαντικά τα ατυχήματα, τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των ελαφρά και βαριά τραυματισμένων.
• Η δημιουργία, σε κάθε περιφέρεια, Τεχνικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Γραφείου Οδικής Ασφάλειας, με ρόλο συντονιστικό για όλα τα θέματα.
• Η δημιουργία, στο Υπουργείο Εσωτερικών (νυν Προστασίας του Πολίτη) ειδικών κωδικών πιστώσεων για θέματα αποκλειστικά οδικής ασφάλειας και όχι κατασκευής έργων οδοποιίας.
• Η ενίσχυση πόρων και δράσεων για θέματα παιδείας, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών στο εν λόγω ζήτημα».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ:
“Τα τροχαία ατυχήματα
μας αφορούν όλους”


Για ενιαία, μαζική και συντονισμένη δράση με απώτερο στόχο, τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων στον Νομό Χανίων δεσμεύτηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην προχθεσινή ιδρυτική συνέλευση του Συλλόγου για την Πρόληψη από τα Τροχαία Ατυχήματα.
Σε σχετικό ψήφισμα τονίζουν ότι ότι «θέλουμε να δράσουμε ενάντια στον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία. Θέλουμε να πιέσουμε την πολιτεία να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να προστατέψει την ίδια τη ζωή. Δεν θέλουμε άλλο αίμα στην άσφαλτο. Προτεραιότητα για μας έχει η αξία της ζωής. Αυτό θέλουμε να προασπίσουμε», επισημαίνουν και καλούν:
• Την πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της για σωστή κατασκευή σύγχρονων υποδομών και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, καθώς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο καθήκον τους.
• Την Αστυνομία για πιο αποτελεσματική και ουσιαστική αστυνόμευση, που να μην περιορίζεται μόνο στο μοίρασμα κλήσεων, αλλά να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα.
• Τους πολίτες να σκεφθούν ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στους άλλους, ως συνέπεια των τροχαίων δυστυχημάτων, αύριο μπορεί να συμβεί στους φίλους τους, στο ίδιο τους το σπίτι.
• Τους οδηγούς να τηρούν με συνέπεια τα στοιχειώδη που προβλέπει ο ΚΟΚ, για την αυτοπροστασία τους (κράνη, ζώνες, μέθη, ταχύτητα).
• Τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν δράση στον χώρο που υπάρχουν παιδιά και σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς να συντελέσουν, ώστε να “φτιάξουν” συνειδήσεις με σωστή οδηγητική συμπεριφορά.
• Τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον ύπουλο εχθρό της ασφάλτου, που κάθε στιγμή καραδοκεί να κτυπήσει και τη δική τους πόρτα.
• Την Εκκλησία να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν το πρόβλημα και θα κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των πολιτών γύρω από τα τροχαία δυστυχήματα.
• Όλους τους φορείς συλλογικής δράσης, δημόσιους και ιδιωτικούς, να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να διοργανώνουν εκδηλώσεις μόνιμες για τα τροχαία δυστυχήματα».

Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου