Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
«Φτωχός συγγενής» ο Νομός Χανίων
Υπόμνημα
του ΤΕΕ 
με αφορμή
την αυριανή
σύσκεψη
στο Υπουργείο
Υποδομών



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Φτωχός συγγενής», με ευθύνη των τοπικών αιρετών αρχόντων και φορέων, αποδεικνύεται επί σειρά ετών ο Νομός Χανίων σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΤΕΠ) των Υπουργείων, γεγονός που δικαιολογεί, σε μεγάλο βαθμό, και το δεδομένο αναπτυξιακό έλλειμμα σε τοπικό επίπεδο, συγκριτικά με άλλες περιοχές της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας.
Το ζήτημα θέτει, για άλλη μία φορά, το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΔΚ), με έγγραφό του προς όλους τους αιρετούς και τους συναρμόδιους φορείς, και με αφορμή τη σύσκεψη που θα γίνει αύριο, τελικά, και όχι σήμερα -όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί- στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για σημαντικά αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης (πορεία ΕΣΠΑ, εταιρεία «Υποδομές Κρήτης Α.Ε., ΟΑΔΥΚ, ΟΑΝΑΚ), παρουσία του υπουργού Δημήτρη Ρέππα.
Το ΤΕΕ/ΤΔΚ ζητά τη σύγκληση, «το ταχύτερο», σύσκεψης στα Χανιά, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, με βασικό θέμα την προώθηση των διαδικασιών υποβολής προτάσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία ένταξης συγκεκριμένων μεγάλων αναπτυξιακών έργων υποδομής εθνικού επιπέδου και πολλαπλής σκοπιμότητας στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματά τους, όπως γίνεται για όλη την Ελλάδα. 
«Στη σύσκεψη αυτή, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την περαιτέρω κατανομή αρμοδιοτήτων σε καθένα από αυτούς για την προετοιμασία των απαιτούμενων κατά περίπτωση "φακέλων έργων" που στη συνέχεια θα υποβληθούν στα Υπουργεία», επισημαίνει στο σχετικό έγγραφό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Αντώνης Πιταριδάκης.
Το έγγραφο έχει σταλεί στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάση Καρούντζο, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τους επτά δημάρχους του Νομού Χανίων και κοινοποιείται στους υπουργούς: Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη και στους τέσσερις βουλευτές του Νομού.
ΑΙΧΜΕΣ
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Πιταριδάκης αφήνει αιχμές για την αδράνεια που παρατηρείται μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την κατάθεση προτάσεων για τη χρηματοδότηση έργων από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Υπουργείων, επισημαίνοντας ότι «το ΤΕΕ/ΤΔΚ, ιδίως στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, παρουσίασε έγκαιρα σε σειρά συνεδρίων, ημερίδων και συσκέψεων την ανάγκη μεθόδευσης των ενεργειών για την ένταξη των μεγάλων έργων υποδομής του Νομού Χανίων στα ΤΕΠ των Υπουργείων. Έκτοτε από τον Νομό Χανίων δεν υποβλήθηκαν προτάσεις ένταξης σημαντικών έργων υποδομής, οι οποίες θα έπρεπε να συνοδεύονται από τον κατά νόμο προβλεπόμενο "φάκελο έργου"».
Ο κ. Πιταριδάκης υπενθυμίζει ότι «στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Υπουργείων εντάσσονται, ως γνωστό, μόνο μεγάλα έργα υποδομής, εθνικού επιπέδου και πολλαπλής σκοπιμότητας, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 25 εκατομμυρίων ευρώ, πλην εξαιρέσεων, κατά κανόνα χωρίς να έχει προηγηθεί προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τη δαπάνη κατασκευής των έργων αυτών αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα Υπουργεία και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνονται οι ωφελούμενοι Δήμοι και Περιφέρειες».


Τα μεγάλα στάσιμα έργα

Αναλυτικότερα, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός και μέριμνα, σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΔΚ, είναι τα εξής:

ΒΟΑΚ - ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα πρέπει να εκπονήσει, βάσει προκήρυξης, τις μελέτες των έργων αναβάθμισης του ΒΟΑΚ, με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας στα υπόλοιπα τμήματα του Νομού Χανίων: Βρύσσες - Άγιοι Πάντες, Καλύβες - Σούδα και Χανιά (Βαμβακόπουλο) - Κολυμπάρι - Κίσαμος, ώστε να ακολουθήσει η κατασκευή των έργων στα τμήματα αυτά. 
Παράλληλα, το ΤΕΕ/ΤΔΚ σημειώνει ότι «για τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στην περιοχή του νέου Δήμου Χανίων και τη διευκόλυνση των ξένων τουριστών να επισκέπτονται την πόλη των Χανίων, απαιτούνται, σύμφωνα και με το υφιστάμενο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, τα επόμενα οδικά έργα, τα οποία πρέπει να ζητηθούν προς εκτέλεση από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
• Σύνδεση κόμβου Μουρνιών του ΒΟΑΚ με το βασικό οδικό δίκτυο της πόλης Χανίων (αναμένεται η δημοπράτησή του).
• Εκπόνηση της προβλεπόμενης από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Χανιά - Σούδα μελέτης της νέας προς νότο περιφερειακής οδού (νέα οριακή οδός). Αποτελεί δρόμο που συνδέει την παλαιά εθνική οδό με τη νέα στα όρια του πυκνοδομημένου μέσω των παρακαμπτηρίων του κόμβου Μουρνιών και του κόμβου Βαμβακόπουλου και θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία εντός της πόλης των Χανίων.
• Επέκταση της οδού Γογονή προς ανατολάς και σύνδεσή της με την οδό Σούδα - Αεροδρόμιο και την οδό Χανιά - Ακρωτήρι, ώστε να σταματήσει η διέλευση από το κέντρο της πόλης των Χανίων των αυτοκινήτων που κινούνται από το Ακρωτήρι προς την περιοχή Χανιά - Κολυμπάρι και αντιστρόφως.
• Ενοποίηση του δημοτικού κήπου με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και κατασκευή υπόγειου γκαράζ κάτω από το εθνικό στάδιο Χανίων, ώστε τουρίστες από όλη την Κρήτη να διευκολύνονται να επισκέπτονται την πόλη των Χανίων προς όφελος της οικονομίας της.
• Σύνδεση του κόμβου Σούδας του ΒΟΑΚ με το λιμάνι Σούδας και το αεροδρόμιο "Δασκαλογιάννης" με άμεση διαπλάτυνση, σε πρώτο στάδιο, του υφιστάμενου δρόμου (διαθέτει απαλλοτριωμένη λωρίδα επαρκούς πλάτους), ώστε να είναι δυνατή η ταχεία μετακίνηση των τουριστών προς τις παραλιακές τουριστικές ζώνες και την ενδοχώρα των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου. Παράλληλα, απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της μελέτης αναβάθμισης σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με την εξέταση εναλλακτικών προτάσεων (όπως είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη το 2009) και εξασφάλιση πρόσθετων πόρων.  
• Επέκταση κτηρίου αεροσταθμού και λοιπά έργα στον κρατικό αερολιμένα Χανίων "Δασκαλογιάννης", όπου αναμένεται η επικαιροποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να περιλαμβάνει την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου και την τελική επιφάνεια της επέκτασης».

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ επισημαίνει την ανάγκη αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού της Δυτικής Κρήτης, με την εκτέλεση των παρακάτω έργων:
• Συμπλήρωση και τελική έγκριση του ειδικού σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων λεκανών Κερίτη - Κοιλιάρη, με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης (Διεύθυνση Υδάτων) ώστε να περιλάβει τα βασικά κεφάλαια που λείπουν.
• Επίσπευση της περαιτέρω εκμετάλλευσης υπόγειων υδροφορέων των Λευκών Ορέων με την διάνοιξη των κατάλληλων υδροληπτικών έργων (γεωτρήσεις) αφού προηγηθεί εξειδικευμένη έρευνα - μελέτη προσδιορισμού των υδρογεωλογικών παραμέτρων των υδροφορέων των Λευκών Ορέων και τον καθορισμό νέων θέσεων των γεωτρήσεων (αναρίθμηση πηγών).
• Επίσπευση της ολοκλήρωσης της κατασκευής του φράγματος Βαλσαμιώτη μετά του αγωγού προσαγωγής νερού από τις πηγές Μεσκλών και του αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα στο αντλιοστάσιο Πατελαρίου.  
• Ολοκλήρωση των δεξαμενών και δικτύων διανομής υψηλών ζωνών Αγιάς - Κολυμπαρίου (αρδεύσεις). Επίσης η προοδευτική κατασκευή των τριών προβλεπόμενων φραγμάτων της λεκάνης Ταυρωνίτη για εξασφάλιση επαρκών υδατικών πόρων για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών ολόκληρης της περιοχής Χανίων -Κολυμπαρίου και Κισάμου.
• Επέκταση προς δυσμάς του υφιστάμενου αγωγού του ΟΑΔΥΚ. Αγιά - Κολυμβάρι για τη μεταφορά νερού στην περιοχή Κισάμου - Πλατάνου κλπ. για επέκταση των αρδεύσεων.
• Αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός - επέκταση του συστήματος ύδρευσης της σημαντικής αστικής - τουριστικής περιοχής Ακρωτήρι - Χανιά - Κολυμπάρι - Κίσαμος και Αποκόρωνας - Γεωργιούπολη με ένταξη των σχετικών μελετών και έργων στα αρμόδια Υπουργεία.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ ζητά την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη των έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων (βιολογικών καθαρισμών): 
- Κόλπος Κισάμου, β' φάση.
- Αστική - τουριστική περιοχή Ακρωτήρι - Χανιά - Κολυμπάρι και Δήμος Γεωργιούπολης. 
- Αύξηση της δυναμικότητας του βιολογικού καθαρισμού Χανίων  και εγκατάσταση μονάδας περεταίρω επεξεργασίας ιλύος, όπως επίσης ολοκλήρωση των δικτύων ακαθάρτων των περιαστικών Δήμων Χανίων που συνενώνονται στον νέο διευρυμένο Δήμο Χανίων.
- Υλοποίηση του βιολογικού καθαρισμού Δήμου Πελεκάνου με επίσπευση των μελετών και τεχνική υποστήριξη για απεμπλοκή των νομικών ζητημάτων.
- Αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων των βιολογικών της ΔΕΥΑ Χανίων και της ΔΕΥΑΒΑ για αρδεύσεις.
Το ΤΕΕ/ΤΔΚ υπενθυμίζει, ακόμη, ότι «στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ζητήσει βάσει την υποβολή προτάσεων - φακέλων έργων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκους και μικρότερο των 15.000 κατοίκων. Στην παραπάνω πρόσκληση περιλήφθηκαν, ειδικότερα για τον Νομό Χανίων, τα σχετικά έργα των Δήμων Κισάμου, Αρμένων και Πελεκάνου.  Εξ αυτών των έργων, απ' ότι γνωρίζουμε, μόνο ο Δήμος Κισάμου καταρτίζει τον φάκελο που θα συνοδεύει την αίτηση ένταξης των έργων στο ΕΠΠΕΡΑΑ». 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΠΕ

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ σημειώνει ότι «κρίσιμο ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και άμεσης λήψης σημαντικών αποφάσεων με την ουσιαστική συμμετοχή όλων, σε επίπεδο Κρήτης» είναι «το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας του νησιού μας μέσω ενός συστήματος που θα βασίζεται κυρίως στις ΑΠΕ και σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας για την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας. Προς τούτο και προς όφελος της κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντός μας θεωρούμε επιβεβλημένη και άμεση την ολοκλήρωση ενός χωροταξικού - πολεοδομικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, ο οποίος θα προβλέπει με επιστημονικά - περιβαλλοντικά κριτήρια τα σημεία εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, καθώς και τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα και ισχύ τους».

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το ΤΕΕ/ΤΔΚ «ήταν, είναι και θα είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού - πολεοδομικού σχεδιασμού (σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο) ως το μοναδικό εργαλείο για μια, επιτέλους, αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, σε συνδυασμό με την τραγική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου - δασολογίου». Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΤΕΕ/ΤΔΚ, «είμαστε ακόμη πίσω και απαιτείται από κοινού συντονισμός και ειλικρινής προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και σε επίπεδο πλέον "Καλλικρατικών" Δήμων (συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Γαύδου)».

Η ΓΑΥΔΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το ΤΕΕ/ΤΔΚ στη Γαύδο, υπενθυμίζοντας την πρότασή του για την ανάδειξής της ως «πράσινο νησιού», «δηλαδή ως αυτόνομου ενεργειακά νησιού με την εκμετάλλευση των άφθονων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτει». «Επιπλέον», όπως τονίζει το ΤΕΕ/ΤΔΚ, «ο Δήμος Γαύδου με την κατασκευή των προτεινόμενων μικρής έκτασης και δαπάνης έργων υποδομής θα έχει αυξημένες δυνατότητες συντήρησης σημαντικών μορφών οικονομικής ζωής προς όφελος του Δήμου της νήσου αλλά και κυρίως της εθνικής οικονομίας».

Περιφερειακά και Τομεακά Επιχειρησιακά 
Προγράμματα - Κατανομή πιστώσεων

Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή πιστώσεων για υλοποίηση των Β', Γ' Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του παρόντος ΕΣΠΑ 2007 - 20013 είναι:
• Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ)= 30% περίπου.
• Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΤΕΠ)=70% περίπου.

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 12/1/2011


Τραλαλά...

«Ρωτήστε τον κ. Σαχινίδη». Αυτή ήταν η απάντηση που επέλεξε να δώσει, προχθές, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίκος Πολύζος στους νοσοκομειακούς γιατρούς των Χανίων και του Ρεθύμνου, όταν επέμεναν να του ζητούν να διευκρινίσει με ποια λογική αποφασίστηκε -στις 30 Νοεμβρίου 2010- ότι «η αποζημίωση των γιατρών για τις επιπλέον εφημερίες καταβάλλονται από διαθέσιμα κονδύλια του Νοσοκομείου και από διαθέσιμους πόρους των Υγειονομικών Περιφερειών και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε Νοσοκομείο».

Οι γιατροί ζητούσαν -και προφανώς εξακολουθούν να ζητούν- να διευκρινιστεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ποιο σκεπτικό καθορίστηκε το 9%. Ο κ. Πολύζος απέφυγε να το κάνει. Είτε επειδή δεν ήθελε είτε επειδή δεν γνώριζε. Και παρέπεμψε στον... υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Μόνο που η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση για τις εφημερίες φέρει, εκτός από την υπογραφή του κ. Σαχινίδη, και την υπογραφή του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου. Χρήσιμα, κατά συνέπεια, τα -πολιτικά- συμπεράσματα από την απάντηση του κ. γενικού γραμματέα.

Επί της ουσίας του θέματος δυο λόγια μόνο: οι γιατροί διαμαρτύρονται ότι με την επιβολή του πλαφόν του 9% δεν καλύπτονται οι εφημερίες σε συγκεκριμένες Κλινικές των Νοσοκομείων Χανίων και Ρεθύμνου, αλλά και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Την ίδια ώρα, σε μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, το 9% δίνει, σύμφωνα με τους ίδιους, τη δυνατότητα να καταγράφονται πλασματικές εφημερίες! Το συμπέρασμα που προκύπτει, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, είναι -κατά την προσωπική μου άποψη- ότι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Με μία επισήμανση μόνο. Πλασματικές εφημερίες γίνονται σχεδόν σε όλα τα Νοσοκομεία. Και θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον ένα μεταμεσονύχτιο ρεπορτάζ, καταγραφής και μόνο τόσο του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών, οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις τους, όσο και εκείνων που εφημερεύουν... από το σπίτι τους.

Και κάτι ακόμη: στην υπουργική απόφαση των κυρίων Σαχινίδη και Λοβέρδου αναφέρεται ότι η αποζημίωση των γιατρών για τις επιπλέον εφημερίες «δεν μπορεί να υπερβεί το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε Νοσοκομείο». Ο κ. Πολύζος γνωστοποίησε προχθές από τα Χανιά ότι «το πλαφόν του 9% για τις εφημερίες δεν είναι πια ανά Νοσοκομείο -άλλαξε η Υπουργική Απόφαση- αλλά είναι στο σύνολο της χώρας και της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο. Στο σύνολο της χώρας ή στο σύνολο της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας;

-----------------------------------

Ο βασικός στόχος της προχθεσινής επίσκεψης στα Χανιά του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίκου Πολύζου ήταν -όπως ο ίδιος δήλωσε- «να δούμε πώς η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης ανταποκρίνεται στο μνημόνιο». Μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο με όλα τα Νοσοκομεία, όπως ο ίδιος πρόσθεσε.

Το «πώς η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης ανταποκρίνεται στο μνημόνιο» εξετάστηκε σε σύσκεψη, παρουσία των διοικητών όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νησιού. Κεκλεισμένων των θυρών. Με λίγα λόγια, δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να την παρακολουθήσουν. Ήταν υπηρεσιακή σύσκεψη, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει. Δεκτό. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη του νομίσματος. Που «λέει» ότι οι «κλειστές» συσκέψεις γίνονται όταν οι συμμετέχοντες, όλοι ή έστω ορισμένοι εξ αυτών, δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν όσα ειπωθούν κατά τη διάρκειά τους.

Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση, μετά τη συγκεκριμένη «κλειστή» σύσκεψη, ήταν η δημόσια διαπίστωση του κ. Πολύζου ότι η εικόνα των Νοσοκομείων της Κρήτης «είναι καλή. Πραγματικά το λέω και το πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά. Ομολογώ ότι εξεπλάγην. Όχι επειδή δεν επιθυμώ -όπως οι περισσότεροι πιστεύω- να είναι καλή η εικόνα και η λειτουργία των Νοσοκομείων. Αλλά επειδή, ως συχνός «επισκέπτης» του Νοσοκομείου Χανίων και ως μόνιμος κάτοικος του νέου Δήμου Χανίων, διαπιστώνω, κατά διαστήματα, και δεν είμαι ο μόνος φαντάζομαι, ότι τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε τοπικό επίπεδο είναι πολλά και σημαντικά.

Εξεπλάγην, δε, ακόμη περισσότερο όταν άκουσα την απάντηση του κ. Πολύζου στην ερώτηση που του έθεσα για τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία σε βασικά είδη νοσηλείας (σύριγγες, βαμβάκι, χαρτοβάμβακο, γραφική ύλη κ.λπ.).

«Ξέρετε ότι είμαι από το πρωί εδώ, ο πρώτος που μου το θέτετε είσαστε εσείς», είπε ο κ. Πολύζος και πρόσθεσε: «Κανείς από τους εργαζόμενους και από τους διοικούντες δεν μου έθεσε τέτοιο πρόβλημα. Δεν είπε κανείς στους διοικητές να μην αγοράζουν υλικά. Όλα τα υλικά αγοράζονται, στην καλύτερη ποιότητα και στην καλύτερη δυνατή τιμή και πιστέψτε με οι τιμές έχουν πέσει κατά 20%, χωρίς να πέσει η ποιότητα».

Όταν του διευκρίνισα ότι το σχετικό πρόβλημα καταγράφεται στο υπόμνημα που του έδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων, ο κ. Πολύζος σχολίασε ότι «αν εννοείτε για το Νοσοκομείο Χανίων και το τελευταίο υπόμνημα που δεν πρόλαβα να διαβάσω, θα το διαβάσω ευχαρίστως. Αλλά και από τηλεοράσεως το λέω: δεν είπε κανείς στον κ. Δουλγεράκη -ίσα -ίσα που είναι ένας άξιος διοικητής- να μη χρησιμοποιήσει τα καλύτερα υλικά. Έτσι δεν είναι, κύριε Δουλγεράκη;», είπε ο κ. Πολύζος, κοιτάζοντας τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, που στεκόταν εξ αριστερών του. Και συνέχισε: «Καμία έκπτωση στην ποιότητα. Καμία. Έκπτωση στις τιμές όμως, πιστεύω ότι συμφωνείτε ότι χρειάζονται».

Ασφαλώς και ουδείς -πέραν ίσως των προμηθευτών- μπορεί να διαφωνήσει. Εκπτώσεις στις τιμές ασφαλώς και χρειάζονται, όπως χρειάζονται και άλλα πολλά. Αναρωτιέμαι, ωστόσο: Ακόμη και αν δεν ήταν «έτσι», (όπως, δηλαδή, τα είπε ο κ. Πολύζος) θα μπορούσε να το πει δημόσια ο κ. Δουλγεράκης, η θέση του οποίου ήταν και παραμένει εξαιρετικά λεπτή; 

Από 'κει και πέρα, κρατώ δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από την πλευρά των γιατρών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης δήλωσε, για το πρόβλημα με τις εφημερίες, πως «απ' ό,τι αντιλαμβανόμαστε, τουλάχιστον για το Υπουργείο, είναι θέμα λογιστικής. Και η λογιστική είναι λογιστική του μπακάλη της γειτονιάς, με τις οριζόντιες περικοπές. Δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του London School of Economics για να κάνεις οριζόντια περικοπή με τα χρήματα που έχεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι πολίτες ότι πλέον η υγεία τους έχει αφεθεί στα χέρια λογιστών και να πάρουν και οι ίδιοι τις αποφάσεις τους».

Πρόσθεσε, δε, ότι «έχουμε μέχρι τώρα ακούσει τόσα πολλά από αυτήν την κυβέρνηση και τα στελέχη της που ακόμα και οι υπογραφές τους αξίζουν το χαρτί που είναι γραμμένες»!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης υπογράμμισε ότι «τα Νοσοκομεία της περιφέρειας ζώντας έναν οικονομικό στραγγαλισμό άνευ προηγουμένου, χωρίς προμήθειες, χωρίς τα απαραίτητα υλικά, χωρίς προσωπικό, οδηγούνται σκόπιμα σε κατάρρευση για να έρθουν εκ των υστέρων να πουν ότι δεν είναι ικανά να λειτουργήσουν και επομένως να τα συγχωνεύσουν».

Παλιό Νοσοκομείο

Συμμετέχων στη σύσκεψη με τους διοικητές των Νοσοκομείων της Κρήτης είπε, αμέσως μετά τη λήξη της: «Τελικά, μόνο ο Σκουλάκης φαίνεται ότι θα βγει κερδισμένος σήμερα». Στη σύσκεψη συμμετείχαν τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. Το συμπέρασμα ενδεχομένως να είναι ενδεικτικό για τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη. Καταδεικνύει, ωστόσο, ταυτόχρονα και την προσπάθεια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και πρώην υφυπουργού Υγείας Μανώλη Σκουλάκη να κεφαλαιοποιήσει τις γνωριμίες του σε κυβερνητικό επίπεδο, ειδικά στο Υπουργείο Υγείας.

Θα τα καταφέρει; Μακάρι, αν και ουδείς μπορεί, σε αυτή τη φάση, να πει μετά βεβαιότητας. Διότι ναι μεν ο κ. Πολύζος είπε για τον κ. Σκουλάκη ότι «για μένα είναι και πολιτικός -και όχι μόνο- στο παρελθόν πατέρας», αλλά όταν ο δήμαρχος Χανίων του επεσήμανε, κατά την επίσκεψη στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου, ότι «ήθελα να έχετε ιδίαν αντίληψη για να δεσμευτείτε ότι θα το φτιάξουμε» (σ.σ. εννοώντας την κατεδάφιση του κτηρίου και τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και χώρου πρασίνου), ο κ. Πολύζος απάντησε ότι «θα δεσμευτούμε ότι θα εξετάσουμε να το φτιάξουμε». 

Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις του κ. Πολύζου στα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής ήταν ενθαρρυντικές, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε τις προτάσεις σας». Ίδωμεν, λοιπόν. Και για τις προτάσεις, αλλά και για την ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 6/1/2011


Δημοτικό σφαγείο 
και... χωροταξικό

Σήριαλ η ιστορία με το δημοτικό σφαγείο Χανίων. Με πάρα πολλά επεισόδια. Δεν θα σταθώ σήμερα στην απόφαση για το κλείσιμό του, που από κοινού έλαβαν ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, σε κλειστή (!) σύσκεψη. Για να τη λάβουν την απόφαση κάτι παραπάνω θα ξέρουν. 

Δεν θα σταθώ ούτε στις καταγγελίες του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων περί εμπαιγμού από την πλευρά των κυρίων Σκουλάκη και Βουλγαράκη. Για να προχωρούν σε αυτή την καταγγελία, κάτι προφανώς θα συνέβη (εξέδωσαν, μάλιστα, και σχετική ανακοίνωση), που τους οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση. 

Δεν θα σταθώ ούτε στις ευθύνες των προηγούμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών Αρχών, στις οποίες αναφέρθηκαν οι κύριοι Σκουλάκης και Βουλγαράκης, στον βαθμό που οι ευθύνες αυτές επιμερίζονται, καθώς οι αρμοδιότητες είναι ευδιάκριτες και ξεκάθαρες. Είναι δεδομένο ότι ευθύνες υπάρχουν και απλά ο δήμαρχος Χανίων και ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμαναν το προφανές.

Δεν θα αναφερθώ -σήμερα- σε όλα τα παραπάνω όχι γιατί θεωρώ ότι είναι επουσιώδη. Τουναντίον. Αλλά υπάρχει ένα -τουλάχιστον- ακόμη ζήτημα πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά, κατά την προσωπική μου άποψη. Το έθεσε, χωρίς «στρογγυλέματα», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Χανίων Γιώργος Τραχαλάκης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για το δημοτικό σφαγείο, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2010, στο δημαρχείο Χανίων. 

Θυμίζω ότι σε εκείνη τη σύσκεψη, στην οποία δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της σημερινής Δημοτικής Αρχής των Χανίων και της Αντιπεριφέρειας, οι παρευρισκόμενοι είχαν αποφασίσει να ζητήσουν την παράταση της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα και οι βουλευτές του Νομού. 

Ειδικότερα, ζήτησαν τη λειτουργία του δημοτικού σφαγείου Χανίων με τις όποιες εργασίες συμπληρωματικά γίνουν σε αυτό -όπως η τοποθέτηση κλιβάνου- έως ότου δημιουργηθεί νέο διαδημοτικό σφαγείο σε άλλη περιοχή. Εύκολα ζητά οτιδήποτε, εφικτό ή μη, ένας αυτοδιοικητικός -θα σκεφθεί κανείς- όταν γνωρίζει ότι σε λιγότερο από ένα μήνα άλλος θα έχει την ευθύνη. Και θα έχει δίκιο όποιος το σκεφθεί. Πάμε παρακάτω...

Το σημαντικό, ωστόσο, ήταν και παραμένει τούτο: Το νέο σφαγείο, όπως είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Χανίων Γιώργος Τραχαλάκης, θα πρέπει «να γίνει σε μία βιομηχανική ζώνη για να μην μπορεί να μετακινηθεί ποτέ. Διότι αν γίνει κάπου αυθαίρετα, πάλι θα μετακινηθεί», ανέφερε ο κ. Τραχαλάκης, υποστηρίζοντας ότι «οι οικισμοί που έγιναν μετά την κατασκευή του σφαγείου και του βιολογικού καθαρισμού έγιναν παράνομα και παράνομα δόθηκε άδεια αποχαρακτηρισμού των δασών στη γύρω περιοχή για να χτιστούν οικίες κοντά στο σφαγείο και κοντά στον βιολογικό καθαρισμό»!

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν οι ισχυρισμοί του κ. Τραχαλάκη είναι αληθείς. Εκείνο, ωστόσο, που ξέρω καλά είναι ότι τίποτα σε αυτόν τον τόπο δεν μπορεί και δεν θα μπορεί να στεριώσει ούτε στο μέλλον, καμία οχλούσα δραστηριότητα δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί στον -κατάλληλο- χώρο αν επιτέλους δεν προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός, τον οποίο όλοι ευαγγελίζονται, αλλά ελάχιστοι, διαχρονικά, είχαν την πολιτική τόλμη και ωριμότητα να κάνουν πράξη μέχρι τέλους, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από διαβούλευση, αλλά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις εξαιτίας του πολιτικού κόστους.

Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα για τον Νομό Χανίων, μαζί -βέβαια- με τα βασικά έργα υποδομής (ΒΟΑΚ, λιμάνι Σούδας, λιμάνι Κισάμου, επέκταση αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης», βιολογικοί καθαρισμοί, κάθετοι οδικοί άξονες, ενεργειακό). Το ακούμε προεκλογικά. Μας... ζαλίζουν τα αυτιά με το χωροταξικό. Γενικόλογα. Μετεκλογικά, ωστόσο, ελάχιστα βλέπουμε να γίνονται. «Χαϊδεύουν αυτιά»...

Μόνο που, πλέον, έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω. Η περίπτωση του κάμπου της Αγιάς χαρακτηριστική. Όχι, όμως, η μόνη. Επομένως, περιθώρια για αναβολές και λόγια του αέρα δεν υπάρχουν. Το χωροταξικό πρέπει να προχωρήσει. Άμεσα. Διαφορετικά, ουσιαστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσοι την ευαγγελίζονται. Και οι αιρετοί, αλλά και οι πολίτες. 

Και κάτι ακόμη: όποιος αποφασίζει να χτίσει σπίτι κοντά -για παράδειγμα- σε ένα αεροδρόμιο γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα έντονης ηχορύπανσης. Κατά συνέπεια, δεν νομιμοποιείται, εκ των υστέρων, να ζητά... απομάκρυνση του αεροδρομίου από τον οικισμό που αναπτύχθηκε εκεί, επειδή και άλλοι πολίτες έκαναν την ίδια επιλογή με εκείνον. Όπως επίσης -για να το αντιστρέψω- είναι απαράδεκτο να δίνονται άδειες για οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές όπου υπάρχει οικιστική ανάπτυξη. Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε...

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Επανέκδοση του έργου
του Νίκου Καζαντζάκη
Απέδωσαν
καρπούς
οι προσπάθειες
της Διεθνούς
Εταιρείας
Φίλων του
μεγάλου
Κρητικού
συγγραφέα


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την επανέκδοση του έργου του μεγάλου κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη θα αναλάβει δωδεκαμελής Επιτροπή που συστάθηκε γι' αυτόν τον σκοπό, με απόφαση της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Μεταξύ των μελών της νεοσυσταθείσας Επιτροπής είναι και ο χανιώτης γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης.
Η απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής ήταν η ευτυχής κατάληξη μιας μεγάλης παγκόσμιας κινητοποίησης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η οποία συγκέντρωσε 4.008 υπογραφές ισάριθμων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής και συλλογικών φορέων από 92 χώρες των 5 ηπείρων, που ζητούσαν -με επιστολή τους προς την Ελληνική Πολιτεία- «να τεθεί τέρμα στη θλιβερή κατάσταση, που έχει περιέλθει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με τη μη έκδοση και επανέκδοση, διακίνηση και μετάφρασή του».
«Ο Νίκος Καζαντζάκης αξίζει καλύτερη μεταχείριση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», είχε τονίσει πριν από λίγους μήνες, από τη Γενεύη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πρεσβευτής Ελληνισμού, Γιώργος Στασινάκης, τονίζοντας ότι «χάρη σε αυτή τη διεθνή κινητοποίηση επιτύχαμε ένα αποτέλεσμα που ανοίγει τον δρόμο για τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Ύστερα από πολλές συζητήσεις με πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και εκδότες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη προτείναμε στο γραφείου του πρωθυπουργού τη δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που θα αποτελείται από εκλεκτές προσωπικότητες. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με συναίσθηση της ευθύνης τους, θα συμβάλουν σε μία θετική και ταχεία λύση του προβλήματος». 
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Επιτροπή που συνεστήθη με απόφαση της κ. Μενδώνη αποτελείται από τους εξής: Αθανάσιο Αγαθό, λέκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Γιατρομανωλάκη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Γουνελά, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άγγελο Δεληβοριά, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Σταύρο Ζουμπουλάκη, διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία», Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, συγγραφέα, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Μιχάλη Κοπιδάκη, καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημόσιας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνο Παπαδάκη, δικηγόρο, αντιπρόεδρο του Μουσείου Καζαντζάκη, Νικόλαο Παπαδάκη, γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Δημήτρη Φίλια, αναπληρωτή καθηγητή Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σταμάτη Φιλιππίδη, ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
Χρέη γραμματέα στην Επιτροπή θα εκτελεί η κα Τριανταφυλλιά Καραμανλή, σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και μεταφράστρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, με αναπληρώτρια την κα Σταυρούλα Σακάλογλου, σύμβουλο Πολιτιστικής Διαχείρισης του προαναφερόμενου Κέντρου.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της κ. Μενδώνη, με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2010, η Επιτροπή θα συνεργάζεται με τις εκδόσεις Καζαντζάκη - Πάτροκλος Σταύρου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη», το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ενδεχομένως και με άλλους φορείς. Το έργο της Επιτροπής θα συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη». 
Ως πρώτο μέλημα της Επιτροπής, επιβάλλεται η επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, με ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις από έγκυρους μελετητές και με τυπογραφική εμφάνιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις. 
Παράλληλα, η Επιτροπή θα συγκεντρώσει: α) όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα (ημερολόγια, επιστολογραφία κ.λπ.), αναζητώντας τα όπου κι αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε χέρια ιδρυμάτων ή ιδιωτών και β) όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφημερίδες κ.λπ. Αφού ολοκληρωθεί το έργο της συγκέντρωσης, τα κείμενα θα εκδοθούν σε ενιαίους τόμους, συνοδευόμενα από ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις ειδικών μελετητών. 
Όσο για τις μεταφράσεις, όπου είναι αναγκαίο, θα πρέπει να γίνουν εξ’ υπαρχής στις κυριότερες ξένες γλώσσες από ειδικούς και έμπειρους μεταφραστές. Οι μεταφραστές θα πλαισιώνονται από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού.
Το κόστος των εκδόσεων στα ελληνικά αναλαμβάνουν οι εκδοτικοί οίκοι. Για τις μεταφράσεις, η Επιτροπή θα διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι με τις νέες αυτές εκδόσεις ή επανεκδόσεις δεν θίγονται στο ελάχιστο τα πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν στους νόμιμους δικαιούχους, αναφέρεται στην απόφαση της κ. Μενδώνη.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη είναι ένα διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη. Αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη σε 107 χώρες του κόσμου, σε 70 και πλέον τμήματα, όλοι αναγνώστες και θαυμαστές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Διοικείται από Συντονιστική Επιτροπή. Σημερινός πρόεδρός της είναι ο κ. Γιώργος Στασινάκης. Εκτός από τα συνέδρια, τις ημερίδες και τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Εταιρεία προωθεί με συνέπεια το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011
Δημοπράτηση
του κόμβου
Μουρνιών
Προτεραιότητα
από την κυβέρνηση
στην αναβάθμιση
του ΒΟΑΚ
-
Ανακοινώσεις
του γενικού
γραμματέα
του Υπουργείου
Υποδομών
Γ. Οικονομίδη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα δημοπρατηθεί το έργο της σύνδεσης του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) με την πόλη των Χανίων (κόμβος Μουρνιών), προϋπολογισμού 10,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της ευρύτερης περιοχής, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Οικονομίδης.
Ο κ. Οικονομίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, υπογράμμισε επίσης ότι η αναβάθμιση σημαντικών τμημάτων του ΒΟΑΚ αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2012 από την εταιρεία «Υποδομές, Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.», που έχει ήδη συσταθεί από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στόχος είναι να έχει υλοποιηθεί το 40 - 50% των μεγάλων τμημάτων του ΒΟΑΚ έως και το 2015 και ταυτόχρονα να έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες μελέτες για την «ωρίμανση» των υπολοίπων προκειμένου και αυτά να μπουν σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης.
Ο κ. Οικονομίδης επεσήμανε ότι το πρώτο μεγάλο πακέτο οδικών έργων θα πραγματοποιηθεί με πιστώσεις που θα αντληθούν είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ), ενώ για τα υπόλοιπα έργα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
"Λουκέτο" στο σφαγείο

Η απόφαση
πάρθηκε 
σε χθεσινή
σύσκεψη
Βουλγαράκη -
Σκουλάκη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Είναι οριστικό! «Λουκέτο» μπαίνει σήμερα στο δημοτικό σφαγείο Χανίων, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή -κεκλεισμένων των θυρών- σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη και του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, καθώς, όπως επισημάνθηκε, «οποιαδήποτε προσπάθεια επαναλειτουργίας του στην παρούσα φάση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις στους αρμόδιους φορείς».
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά και την απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένας Αποστολάκη να παραπέμψει στον εισαγγελέα τέσσερα δημοτικά σφαγεία -μεταξύ των οποίων και αυτό των Χανίων- επειδή, παρά τις εντολές που έχει δώσει αλλά και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τους κανόνες ασφάλειας και δημόσιας υγείας.
Χθες, ο κ. Βουλγαράκης είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με υπηρεσιακούς παράγοντες για το συγκεκριμένο θέμα και ακολούθησε η σύσκεψη με τον κ. Σκουλάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο του σφαγείου. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Χανίων Λευτέρης Αμπαδιωτάκης και Μανώλης Κεμεσίδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μιχάλης Μεσσαριτάκης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα κάτωθι:
• Τα προβλήματα και οι σοβαρές ελλείψεις της εγκατάστασης του δημοτικού σφαγείου Χανίων.
• Τα από εξαετίας αλλεπάλληλα έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι εκθέσεις ελέγχου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
• Οι σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν για τον Νομό μας και για τη χώρα μας από τη μη συμμόρφωση προς τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων όπως η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η επιβολή προστίμου, η απαγόρευση της εμπορίας των ελληνικών ζωικών προϊόντων στο εξωτερικό και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για μη ασφαλή τρόφιμα προς τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «μετά από τα παραπάνω, διαπιστώθηκε ότι το δημοτικό σφαγείο Χανίων παρουσιάζει πολλαπλές ελλείψεις εξαιτίας του ότι καμία εργασία εκσυγχρονισμού δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Χανίων, αλλά και το ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων δεν είχε προχωρήσει στην εφαρμογή της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας μη προχωρώντας στην ανάκληση λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου ως όφειλε».
«Παρά του ότι αναγνωρίστηκαν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη τα σημαντικά προβλήματα και η δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος, έγινε σαφές ότι η λειτουργία του δημοτικού σφαγείου Χανίων δεν δύναται να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες δεδομένου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επαναλειτουργίας του στην παρούσα φάση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις στους αρμόδιους φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση.