Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Δραματική μείωση
των δαπανών 
για την υγεία













Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Δραματική είναι η μείωση των πιστώσεων στον τομέα της Υγείας -και- στην Κρήτη (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λπ.) καθώς ο προϋπολογισμός του 2012 ανέρχεται σε 315 εκατομμύρια ευρώ έναντι 396 εκατ. ευρώ το 2011 και 692 εκατ. ευρώ το 2010, με τις περικοπές, δηλαδή, να φτάνουν, σε δύο μόλις χρόνια, το 55%! 
Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στα νοσοκομεία του νησιού περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ δεδομένου ότι η τελευταία φορά που πλήρωσαν τα τέσσερα βασικά ταμεία ασφάλισης (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) ήταν στα μέσα του 2010. 
Την ίδια ώρα, οι ανάγκες υγείας του νησιού, ήταν και παραμένουν αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς υπήρξε αύξηση κατά 15% στις επισκέψεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και κατά 10% στους νοσηλευθέντες ασθενείς.
Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι πλεονασματικός καθώς οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 196 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις σε 146 εκατ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι αν τα ασφαλιστικά ταμεία εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους σήμερα, τα νοσοκομεία θα είχαν διαθέσιμα 50 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία τους. Με τους πόρους αυτούς θα μπορούσαν να καλυφθούν εφημερίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για ένα χρόνο (40 εκ. ευρώ περίπου) ή αντίστοιχα δαπάνες για την προμήθεια φαρμάκου για ένα χρόνο για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης», όπως επεσήμανε ο απερχόμενος υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ) Γιώργος Φραγκιαδάκης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της θητείας του σε συγκεκριμένους τομείς και ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός που αφορά στην προμήθεια τριών αξονικών τομογράφων για τα Νοσοκομεία Χανίων, Βενιζελείου και για το ΠΑΓΝΗ.

Σκιαγραφώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες των δύο τελευταίων, κυρίως, ετών στον τομέα της Υγείας στην Κρήτη, ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι «αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε ακόμα να αντιμετωπίζουμε τη στενότητα των πόρων εξαιτίας της παρούσας δυσμενής οικονομικής συγκυρίας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους μειωμένους προϋπολογισμούς που μας εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, 7 δισ. ευρώ το 2010, ενώ το 2012 5 δισ., προϋπολογισμός της ΥΠΕ Κρήτης από 700 εκ. το 2010 σε 400 εκ. το 2011 42% κάτω, και από 400 εκ. σε 315 εκ. το 2012 άλλο 20% κάτω», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιαδάκης.

Και πρόσθεσε: «Οι προμηθευτές αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας με συνέπεια να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον. Αν και υπήρχαν συμβάσεις δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν τα Νοσοκομεία. Όσοι προμηθευτές επιβιώνουν ακόμα έχουν απαίτηση την άμεση πληρωμή τους για τις προμήθειες αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να πάρουν εμπόρευμα από το εξωτερικό αν δεν πληρώσουν μετρητοίς. Επιπλέον», όπως ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, «μια ακόμα σημαντική δυσκολία στη λειτουργία των Νοσοκομείων αποτέλεσε η δυσχερής οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση».


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της θητείας του την περίοδο 2011 – 2012 , ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι αυτά ήταν τα εξής:
Εντός ορίων εκτέλεση προϋπολογισμού με απόκλιση μόλις 4,5% από τους στόχους του Υπουργείου.
Μείωση δαπανών προμηθειών κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2011 (9μηνο). Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση 10 εκ. ευρώ εντός 9μήνου.
Μείωση κατά 12,5% στις τέσσερις βασικές κατηγορίες δαπανών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια σε σχέση με το 2011 (9μηνο). Συνολική εξοικονόμηση 10,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2011.
Ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης νοσηλίων των νοσοκομείων με βάσει τα KEN-DRGs νέο σύστημα τιμολόγησης νοσηλίων). Στο 90% η τιμολόγηση με ΚΕΝ για το Δ’ τρίμηνο του 2011, 78% για το Α’ τρίμηνο του 2012 και 39% για το Β’ τρίμηνο του 2012.
Εποπτεία για την πλήρη μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και ολοκλήρωση του ΟΠΣΥ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας). Ο βαθμός λειτουργικότητας του ΟΠΣΥ Κρήτης ξεπερνάει το 90%. Παραμένει ακόμα η χρήση του Ιατρικού Ηλεκτρονικού Φακέλου, ο οποίος είναι πλέον λειτουργικός. «Η 7η ΥΠΕ Κρήτης είναι η μοναδική περιφέρεια που έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία. «Μένει ακόμα η εφαρμογή του μητρώου Παγίων και της Αναλυτικής Λογιστικής. Να σημειωθεί ότι η 7η ΥΠΕ είναι η μοναδική υγειονομική περιφέρεια που παρακολουθεί τα οικονομικά των νοσοκομείων με το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα μέσω ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Προκήρυξη του 75% περίπου των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2010 και 70% των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2011. «Έχει κατατεθεί πρόταση στην ΕΠΥ και στο Υπουργείο για την ενιαία κωδικοποίηση των υλικών έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των διαγωνισμών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Προκήρυξη του 72% των ενιαίων διαγωνισμών της 7ης ΥΠΕ. Η ΥΠΕ Κρήτης κατατάσσεται πρώτη σε προκήρυξη ενιαίων διαγωνισμών σε σχέση με τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τις συμβάσεις των διαγωνισμών αυτών από 20% έως 60%», σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη.
Η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων φτάνει στο 27% επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Πλησιάζει το 30% στόχο του Υπουργείο υγείας. Το 2011 ήταν στο 22%.
Πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της 7ης Κρήτης. Το ποσοστό των πιστοποιημένων ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φτάνει στο 90% (ο μέσος όρος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι 82%).
Πλήρης χαρτογράφηση των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας που συνταγογραφούν στην 7η ΥΠΕ Κρήτης. Βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης ένα σύστημα ειδοποίησης (alert) σε περίπτωση που η πρόσβαση δεν είναι δυνατή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έτσι ώστε να ειδοποιούνται οι ασθενείς για τα κοντινότερα ιατρεία που διαθέτουν πρόσβαση και μπορούν να συνταγογραφήσουν.
Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 29% από το 22% τον Απρίλιο που ανέλαβε το γραφείο μου αρμοδιότητες ΕΣΠΑ. Η μέση απορροφητικότητα στο Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο 17% με 20%. Τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί από την Κεντρική Υπηρεσία ο διαγωνισμός που αφορά στη προμήθεια τριών αξονικών τομογράφων για τα Νοσοκομεία Χανίων, Βενιζελείου και το ΠΑΓΝΗ. Ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι «ύστερα από πολύμηνη δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πάρουμε την έγκριση της ΕΠΥ, έτσι ώστε να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό αυτό και να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ο αξονικός τομογράφος του ΠΑΓΝΗ θα είναι ο πρώτος αξονικός 128 τομών, ο οποίος θα λειτουργεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών αξονικών ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ».
Μείωση των δαπανών της Κεντρικής Υπηρεσίας κατά 60%, περίπου 500 χιλ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε, τέλος, και σε «δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, που πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο προσεχώς διάστημα και οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικό όφελος τόσο στα Νοσοκομεία της Κρήτης όσο και στη Κεντρική Υπηρεσία. Η πρώτη αφορά στη σημαντική αποδοχή δωρεάς υγειονομικού υλικού αξίας 300 χιλιάδων. δολαρίων από την Παγκρήτια Ένωση Αμερικής προς τις Υγειονομικές Μονάδες του νησιού. Η παραλαβή των υλικών αυτών θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 έως 15 Νοεμβρίου 2012. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2012, ύστερα από ενέργειες του γραφείου μου, για τη μετεγκατάσταση της Κεντρικής Υπηρεσίας σε κτήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικού ποσού από τις λειτουργικές δαπάνες της κεντρικής υπηρεσίας, η οποία πληρώνει ενοίκιο ως σήμερα 11 χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Ήδη το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει εγκρίνει την παραχώρηση του κτηρίου, επί της οδού Κνωσού, όπου στεγαζόταν η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου με πολύ χαμηλό αντίτιμο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει μείωση κατά 70% του κόστους στέγασης των Κεντρικών Υπηρεσιών».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του, ο κ. Φραγκιαδάκης ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, «ο οποίος αξιολόγησε και αποδέχτηκε την υποψηφιότητά μου την οποία υπέβαλα ηλεκτρονικά στη σελίδα της Ανοικτής Διακυβέρνησης (opengov) τον Σεπτέμβριο του 2011...».
Επίσης, ευχαρίστησε «και τον νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος ύστερα από δική του πρόσκληση να συνεργαστώ στενά μαζί του τους προηγούμενους μήνες καθώς και να του καταθέσω τις προτάσεις μου για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των νοσοκομείων, μου έδειξε εμπιστοσύνη, όπως επίσης να τον ευχαριστήσω για την αναγνώριση του έργου μου ως υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης με την πρόσφατη απονομή της εύφημου μνείας...».
Τέλος, ο κ. Φραγκιαδάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στην Κεντρική Υπηρεσία, τους διοικητές των νοσοκομείων και το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου