Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Επεισοδιακή η παρουσίαση
βιβλίου της Μ. Ρεπούση




























Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Σε εντονότατη λεκτική επίθεση εναντίον της καθηγήτριας Ιστορίας της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρίας Ρεπούση προχώρησαν, οργανωμένα, χθες το βράδυ στα Χανιά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και μικρή ομάδα πολιτών. Για «βαθειά αντιδημοκρατική συμπεριφορά» έκανε λόγο η κα Ρεπούση, τονίζοντας ότι «εγώ λέω την άποψή μου και κανένας δεν θα με φοβίσει».
Η κα Ρεπούση βρέθηκε στα Χανιά για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου, με τίτλο “Τα Μαρασλειακά 1925 - 1927”, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο κτήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι εκδόσεις “Πόλις”, το βιβλιοπωλείο “1866” και οι ομάδες του facebook “Ολα είναι δρόμος” και “Το φρεάτιο”.
Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης, κι ενώ στην αίθουσα βρίσκονταν τρεις άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων (νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος στον χώρο από αστυνομικό, με τον ειδικό σκύλο της Αστυνομίας).
Οι υποψήφιοι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παντελής Καπαρουδάκης και Μιχάλης Αλεξάκης, επικεφαλής ομάδας τριάντα περίπου πολιτών, σηκώθηκαν όρθιοι και ο πρώτος εξ αυτών ζήτησε τον λόγο. Όταν η κα Ρεπούση αρνήθηκε να τον δώσει, ζητώντας του να καθίσει, εκείνος άρχισε να φωνάζει και να ασκεί κριτική στην κα Ρεπούση για το βιβλίο της Ιστορίας και τον «συνωστισμό της Σμύρνης», επισημαίνοντας, σε έντονο ύφος, ότι στη Μικρά Ασία εσφάγησαν χιλιάδες Έλληνες.
Ο καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Χουρδάκης, ο οποίος επρόκειτο να προλογίσει το βιβλίο της κ. Ρεπούση, αποχώρησε, δευτερόλεπτα αργότερα, από την αίθουσα, ενώ οι συγκεντρωμένοι άρχισαν, στη συνέχεια, να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και ακολούθως αποχώρησαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, “εκτοξεύοντας” προσβλητικούς, ως επί το πλείστον, χαρακτηρισμούς εναντίον της κ. Ρεπούση. Μετά από δυο - τρία λεπτά έφυγαν και οι τελευταίοι των συγκεντρωμένων μεμονωμένων πολιτών, φωνάζοντας συνθήματα και εκτοξεύοντας -ένας εξ αυτών- απειλές, ενώ δεν έλειψαν και οι μεμονωμένες... εθνικιστικές “κορώνες”.
Τελικά, η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την ίδια την κα Ρεπούση, η οποία, αν και φανερά εκνευρισμένη απ' όσα προηγήθηκαν, μίλησε για το νέο της συγγραφικό πόνημα, διευκρινίζοντας ότι το πράττει σεβόμενη τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σχετική εκδήλωση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κα Ρεπούση χαρακτήρισε όσα συνέβησαν «βαθειά αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Εγώ παρουσιάζω εδώ το βιβλίο μου, δεν υποχρέωσα κανένα να είναι εδώ και να παρεβρεθεί. Όσοι είναι εδώ πρέπει να μπορούν να ακούσουν τον ομιλητή και να πάρουν μέρος στον διάλογο. Αυτοί έρχονται για να εμποδίσουν. Αυτή είναι μια βαθειά αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά, που δεν αρμόζει στις δημοκρατίες. Δεν τους υποχρέωσα να έρθουν».
Η ίδια επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «οι διαμάχες γύρω από την Ιστορία και τον τρόπο διδασκαλίας της, από τα σχολικά βιβλία Ιστορίας, έχουν απασχολήσει πολλές φορές τη δημόσια σφαίρα. Η Ιστορία είναι ένα μάθημα, που, αντίθετα από τα άλλα μαθήματα, θεωρούν όλοι ότι έχουν λόγο. Και εν μέρει το δικαιολογώ, γιατί έχει να κάνει με την ιστορική μνήμη, με την καταγωγή, με τις ρίζες. Με μία έννοια, δεν αφήνουν τους επιστήμονες να πουν πώς πρέπει να διδάσκεται η Ιστορία και παρεμβαίνουν πολλοί παράγοντες της δημόσιας ζωής. Είναι ένα φαινόμενο αυτό, που δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλα μέρη του δυτικού και μη δυτικού κόσμου υπάρχουν διαμάχες γύρω από την Ιστορία και τον τρόπο που διδάσκεται. Στην ουσία είναι διαμάχες για την ταυτότητα».
Η κα Ρεπούση σημείωσε, ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις αναφορικά με το πρόσφατο βιβλίο Ιστορίας, ότι «οι αντιδράσεις και οι αντίθετες γνώμες είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Εγώ λέω την άποψή μου και κανένας δεν θα με φοβίσει. Απλώς θα ήθελα ο αντίλογος να βασίζεται στη δική μου άποψη και όχι σε αυτά που γράφονται ότι λέω. Πολλές φορές αντιδράσεις προέρχονται από διάφορες φήμες, που τις διαψεύδω συχνά - πυκνά, αλλά ωστόσο κυκλοφορούν».

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σημειώνεται ότι το βιβλίο, με τίτλο “Τα Μαρασλειακά 1925 - 1927” αφηγείται την ιστορία της διαμάχης που ξέσπασε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο τον Μάρτιο του 1925 και απασχόλησε την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο για μια κρίσιμη δεκαετία. Αφετηρία της αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η Ρόζα Ιμβριώτη φερόταν να διδάσκει την Επανάσταση του 1821 και γενικά το μάθημα της Ιστορίας· κατέληξε όμως να θέσει υπό αμφισβήτηση το συνολικό μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούνταν εκεί, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Δελμούζου, ακυρώνοντας έτσι, για μία ακόμα φορά, τη μεταρρύθμιση της Εκπαίδευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου