Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Εκπτώσεις και στην... ποιότητα

Επισημάνσεις
του προέδρου
του ΤΕΕ
Δυτικής
Κρήτης


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η κατασκευή δημοσίων έργων με ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις αποβαίνει, συνήθως, εις βάρος της ποιότητας των έργων, ενίοτε δε και σε βάρος της τσέπης των εργολάβων, αφού, σε κάθε άλλη περίπτωση είναι αδύνατο να υλοποιηθούν τα έργα, σύμφωνα με όσα (προδιαγραφές, χρήση συγκεκριμένων υλικών, κ.λπ.) ορίζονται στα τεχνικά δελτία.
Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αντώνης Πιταριδάκης, ο οποίος καταθέτει εκ νέου την πρόταση του ΤΕΕ για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών στο Νομό Χανίων (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, εργολήπτες, ΤΕΕ, Τεχνικές Υπηρεσίες, κ.λπ.), προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια, αλλά και ποιότητα στο σύνολο των δημοσίων έργων.
Το ζήτημα της ποιότητας στα δημόσια έργα έρχεται, για άλλη μία φορά στο προσκήνιο, μετά την αποκάλυψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εργολάβοι πήραν έργα στο Νομό Χανίων με έκπτωση 65 και 70%.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, οι εκπτώσεις στους διαγωνισμούς έργων έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που κατήγγειλαν τόσο ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, όσο και ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης, τονίζοντας ότι, αναπόφευκτα, δημιουργούνται υπόνοιες για συνεννοήσεις μεταξύ των εργολάβων, ώστε να μοιράζονται τα έργα με τη χαμηλότερη δυνατή έκπτωση.
«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν συμβαίνει», απάντησε ο κ. Πιταριδάκης, όταν ρωτήθηκε από τα «Χ.Ν.». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς, ως ΤΕΕ, είμαστε κάθετοι στο "στήσιμο" των διαγωνισμών. Ο νόμος είναι σαφής. Από 'κει και πέρα, άλλο είναι αυτό και άλλο είναι ότι πάμε σε κάποιες χαμηλότερες εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να εκτελούνται σωστά τα έργα, είναι θεμιτές. Όχι, όμως, ενδεχόμενο "στήσιμο" των διαγωνισμών».
Αναφερόμενος στο θέμα της ποιότητας των δημοσίων έργων ο κ. Πιταριδάκης ήταν σαφής και ξεκάθαρος: «Δεν είναι δυνατόν να εκτελείται σωστά ένα έργο με τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστά η επίβλεψη και τηρούνται οι νόμοι και οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αν όλα αυτά τηρηθούν προφανώς δεν μπορεί να εκτελεστεί όπως πρέπει και αυτό είναι εις βάρος -και όχι υπέρ- του δημοσίου οφέλους».
Ο πρόεδρος του ΤΔΚ/ΤΕΕ ανέφερε, πάντως, ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργολάβων έφτασε στις εκτός ορίων προσφορές του 65 και του 70%.
«Οι μικροί προϋπολογισμοί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα λίγα κονδύλια, η μείωση των έργων, ο μεγάλος αριθμός εργοληπτών, η οικονομική κρίση, όλα αυτά οδηγούν στα άκρα τον ανταγωνισμό και σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις, οι οποίες όμως είναι σε βάρος της ποιότητας του έργου. Αυτό είναι ξεκάθαρο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των ελέγχων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός δημόσιου έργου, σημειώνοντας ότι αυτό καθίσταται, ορισμένες φορές, δύσκολο, διότι «υπάρχει υποστελέχωση στις Τεχνικές Υπηρεσίες».
Η υποστελέχωση, όπως είπε, «είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο όλες οι κυβερνήσεις -και η τελευταία- δεν μπόρεσαν να το λύσουν, ούτως ώστε οι Τεχνικές Υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες και για όλα τα έργα, για τα δημόσια, αλλά και για τα ιδιωτικά, να κάνουν τους ελέγχους που πρέπει να κάνουν».
Κληθείς να σχολιάσει αν η ποιότητα των δημοσίων έργων στο Νομό Χανίων είναι ικανοποιητική, ο κ. Πιταριδάκης υπογράμμισε ότι «γενικά μπορώ να πω ότι τηρείται ένα επίπεδο ποιότητας στα έργα, σε ό,τι αφορά το Νομό Χανίων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα είχαν προκύψει και είχαν βγει και στη δημοσιότητα θέματα ποιότητας κατασκευής των έργων, τα οποία, βέβαια, είχαν, κυρίως, να κάνουν με αυτά που φαίνονται, δηλαδή τις ασφαλτοστρώσεις. Και μάλιστα τότε είχαμε προτείνει και εξακολουθεί να ισχύει η πρότασή μας ότι πρέπει να κάτσουμε κάτω σε επίπεδο Νομού όλοι οι παράγοντες που διέπουν τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα -αλλά κυρίως τα δημόσια- να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ποιότητα και διαφάνεια στα έργα. Και δεν μιλώ μόνο για την αναθέτουσα Αρχή (τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, τους Δήμους και το ΥΠΕΧΩΔΕ), αλλά και για τις Τεχνικές Υπηρεσίες, το ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Υπάρχουν προβλήματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα σήμερα είναι όπως πρέπει και ότι η ποιότητα είναι άψογη παντού».

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα, αυτό της ποιότητας των έργων, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης είχε δηλώσει προχθές, μεταξύ άλλων, στα «Χ.Ν.» ότι «... υπάρχει, λοιπόν, μια μεγάλη ευθύνη από μεριάς δικής μας, οπωσδήποτε, και από μεριάς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, να επιβλέπει σωστά και να παραλαμβάνει ένα άρτιο έργο». Ερωτηθείς αν αυτό συμβαίνει, δεδομένου ότι κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί κακοτεχνίες ή αστοχίες σε έργα, ο κ. Αρχοντάκης είχε σημειώσει πως «θεωρώ ότι αυτό γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια από τον οποιονδήποτε ότι ένα έργο έχει μια κακοτεχνία ή ότι χρησιμοποιήθηκε ένα άλλο υλικό ή οτιδήποτε, αυτό μπορεί να μας το καταγγείλει και να το ελέγξουμε. Θεωρώ, όμως, ότι η επίβλεψη, το τελευταίο διάστημα, είναι σωστή και τα έργα που υλοποιούνται και παραλαμβάνονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου