Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομιλία Αρχοντάκη
στην παρουσίαση
του συνδυασμού

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό έναν αγώνα, με στόχο να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας, τις προτάσεις και το όραμά μας για το νέο Δήμο Χανίων.
Έναν αγώνα, που τον δίνουμε με αξιοπρέπεια, με σοβαρότητα και εντιμότητα. Δεν λαϊκίζουμε, δεν δίνουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, δεν έχουμε εμμονές με τις καρέκλες της εξουσίας.
Είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε τον τόπο μας, είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στους ανθρώπους του τόπου μας, είμαστε εδώ γιατί μπορούμε να κάνουμε τα Χανιά ένα μεγάλο και ισχυρό Δήμο.
Ένα Δήμο με αυτόνομη φωνή, που θα ακούγεται δυνατά και καθαρά και θα υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του τόπου μας. Επιζητούμε τη συμμετοχή των πολιτών και τον διάλογο, έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας στην κοινωνία.
Κάποιοι, όμως, προσπαθούν να αποφύγουν τον διάλογο επειδή δε γνωρίζουν τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν ασχολήθηκαν ποτέ με αυτά, παρά μόνο επιφανειακά. Έτσι τα αντιμετωπίζουν και τώρα.
Και προσπαθούν με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας διάφορα φερέφωνα, να πλήξουν εμένα προσωπικά. Να μεταφέρουν την αντιπαράθεση σε ένα πεδίο που γνωρίζουν πολύ καλά: τον λαϊκισμό και τη λασπολογία.
Μας είπαν ότι δεν κάναμε έργο ως Νομαρχιακή Αρχή.
Και τους παραθέσαμε τον απολογισμό των πεπραγμένων της τετραετίας.  Όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι το έργο που κάναμε σε 4 χρόνια δεν έχει προηγούμενο στα Χανιά.
Και αλλάξανε τροπάριο.
Μίλησαν για μη συνεργασία της Νομαρχιακής με τη Δημοτική Αρχή, που δήθεν εμποδίζει την ανάπτυξη του τόπου.
Και ανέφεραν ως παραδείγματα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το θέμα της διαχείρισης των νερών.
Και τους λέμε: Η Νομαρχιακή Αρχή και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων  ομόφωνα, για το θέμα του στρατοπέδου πήρε ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Είχαμε διαφορετική άποψη, από αυτήν της Δημοτικής Αρχής και την εκφράσαμε δημόσια. Έτσι λειτουργούν οι θεσμοί. Τι έπρεπε να κάνουμε δηλαδή; Να συμφωνήσουμε στην πολεοδόμηση του στρατοπέδου;
Και γιατί δε ρωτούν τους 23 δημάρχους του Νομού για το επίπεδο της συνεργασίας που είχαν με τη Νομαρχιακή Αρχή στη διάρκεια της τετραετίας;
Για τη διαχείριση των νερών, αρμόδια Υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία εκπονεί και τα διαχειριστικά σχέδια για όλη την Κρήτη. Δεν το γνώριζαν ούτε αυτό;
Ο Νομάρχης δεν έχει καμία εξουσία στο θέμα της διαχείρισης των νερών. Την πλήρη αρμοδιότητα και εξουσία έχει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας.
Και γιατί δεν ζητούν εξηγήσεις από την Περιφέρεια; Μήπως επειδή με τη δική τους λογική, το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον υπερτερεί από το συμφέρον του τόπου; Με αυτή τη λογική σκοπεύουν να διοικήσουν το νέο Δήμο Χανίων;
Εμείς από την πλευρά μας, ως Νομαρχιακή Αρχή, κάναμε αυτό που μπορούσαμε: χρηματοδοτήσαμε μελέτη, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Μας κατηγόρησαν πως δεν προχωρεί η μελέτη σύνδεσης ΒΟΑΚ – αεροδρόμιο. Πράγματι δεν προχωρεί. Εκκρεμεί από το 1998 με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και των διορισμένων Περιφερειαρχών όλων των κυβερνήσεων.
Οι παρεμβάσεις μας είναι γνωστές τα 4 χρόνια της θητείας μας. Μήπως όμως θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα αν κάποιοι, που είχαν τη δυνατότητα ως κυβερνητικοί βουλευτές, ασκούσαν περισσότερη πίεση στην κεντρική εξουσία;
Για τα θέματα που έχει αρμοδιότητα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν βρήκαν τίποτα να μας πουν. Αυτή είναι η στρατηγική τους. Με αυτά ασχολούνται και μετά - για να αποφύγουν το δημόσιο διάλογο - μας λένε ότι έχουν βαρύ προεκλογικό πρόγραμμα.
Και δεν τα λέμε μόνο εμείς αυτά. Τα λένε και οι δικοί τους φίλοι.Με δημόσιες ανακοινώσεις στις εφημερίδες.
Οι σύμβουλοί τους, αφού δεν βρήκαν κάτι άλλο «ανακάλυψαν» ότι έχουμε προσλάβει επικοινωνιολόγους, τους οποίους  πληρώνουμε αδρά, για να κάνουν μαθήματα επικοινωνίας στους υποψήφιους συμβούλους!
Και τους λέμε: Εμείς έχουμε καθαρό λόγο, πιστεύουμε και υποστηρίζουμε αυτά που λέμε, γι’ αυτό και έχουμε απήχηση στην κοινωνία.
Μας κατηγόρησαν ακόμα για «λάϊφ στάιλ» υποψήφιους - αν και ακόμα δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς ήθελαν να πουν.
Και τους απαντάμε: Αυτό είναι το δικό μας πολιτικό στυλ. 
Είμαστε απέναντι σε κάθε τι παλιό και φθαρμένο, απέναντι σε νοοτροπίες και πρακτικές που φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.
Εμείς δεν είμαστε της λογικής για όλα φταίνε οι άλλοι, δεν καταλογίσαμε ποτέ ευθύνες σε άλλους. Εργαστήκαμε, κάναμε προτάσεις, διεκδικήσαμε και θεωρώ ότι πετύχαμε πολλά στα 4 χρόνια της θητείας μας.
Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και αυτοί που μας κατηγορούν. Να κάνουν την αυτοκριτική τους, για όσα έκαναν ή δεν έκαναν και να μη χρεώνουν τις δικές τους ευθύνες στους άλλους.
Καλό θα είναι, αντί να ακούμε κατηγορίες και λασπολογίες να ακούσουμε προγραμματικό λόγο και να αποδεχτούν κάποιοι το δημόσιο διάλογο, ως το μόνο δημοκρατικό τρόπο που θα συμβάλει στην ενημέρωση του πολίτη και στις αποφάσεις του.
Έχω ξαναπεί ότι εμείς στην παραπολιτική απαντάμε με πολιτική. Συζητάμε, σχεδιάζουμε, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το Νέο Δήμο Χανίων.
Θέλουμε να φέρουμε μια νέα αντίληψη στη σχέση δημότη – Δήμου. Να καλλιεργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που θα βασίζεται στο διάλογο και στην κατανόηση. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική του Καλλικράτη.
Ο νέος διευρυμένος Δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Χανίων, Σούδας, Ακρωτηρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου και Κεραμειών θα έχει πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων. Η νέα πολυεπίπεδη δομή της διοίκησης του Δήμου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», δίνει αμεσότερη πρόσβαση στους πολίτες, επιζητεί την ενεργή συμμετοχή τους σε μια μορφή τοπικής δημοκρατίας, όπου θεσμικά πλέον, θα έχουν ρόλο και λόγο στα μικρά και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.Βασική μας προτεραιότητα είναι να οργανώσουμε άρτια το νέο Δήμο σε Υπηρεσίες και υποδομές, ώστε σε κάθε σημείο του, ο δημότης να μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς γραφειοκρατία και να απολαμβάνει εξίσου καλές υπηρεσίες. Για να πετύχουμε το στόχο μας απαιτείται καλή οργάνωση και αποκέντρωση των νέων Υπηρεσιών με αξιοκρατικά και ορθολογικά κριτήρια, εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, διάλογος και σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος από κάθε είδους αυθαιρεσίες και η ανάδειξή του μέσα από δράσεις που προωθούν την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό είναι στις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού μας. Στα γεωγραφικά όρια του διευρυμένου Δήμου Χανίων εναλλάσσονται περιοχές με εντελώς διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, δίνοντας στον επισκέπτη πολλαπλές επιλογές και δυνατότητες. 
Η κάθε περιοχή μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ανάλογα με τον φυσικό της πλούτο, τα πολιτιστικά μνημεία και την επιχειρηματική δραστηριότητα που φιλοξενεί στα όρια της, ώστε να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.
Η διατήρηση της πολιτισμικής μας παράδοσης, η ανάδειξη των μνημείων της πόλης και της περιφέρειας του νέου Δήμου, η χάραξη ψυχαγωγικών, αθλητικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών διαδρομών, είναι στον σχεδιασμό μας.
Αυτή είναι η φιλοσοφία μας για το νέο Δήμο Χανίων. Αυτά μεταφέρουμε σε κάθε μας συζήτηση με τους πολίτες. Ακόμα και στον πιο μικρό οικισμό του νέου Δήμου. 
Και εννοούμε αυτά που λέμε. Με την ευκαιρία σας καλούμε όλους μεθαύριο Τετάρτη στο Δημοτικό Κήπο όπου ο καθηγητής του ΕΜΠ και διευθυντής της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, θα παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη στα Χανιά, αλλά και την εμπειρία του από άλλες περιοχές της χώρας μας και της Ευρώπης.
Θέλουμε να φέρουμε ένα νέο αέρα στα δημοτικά πράγματα. Να δούμε τα προβλήματα του νέου Δήμου πρακτικά και να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, σε μια νέα βάση και με ένα συνεχή ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Αυτός είναι ο στόχος μας. Και σε κάθε συζήτηση που κάνουμε, δημόσια ή ιδιωτική, νοιώθουμε τη θετική ανταπόκριση του κόσμου και αυτό μας γεμίζει δύναμη.
Σε αυτά τα πλαίσια, είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Η δική σας ενεργή συμμετοχή. Η κατάθεση απόψεων, ιδεών και προτάσεων που θα διαμορφώσουν τις προγραμματικές μας θέσεις σε όλους τους τομείς που έχει αρμοδιότητες η Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Σας καλωσορίζω στην ομάδα μας και σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Σας ζητώ να συμμετάσχετε στις θεματικές ομάδες που οργανώνει ο συνδυασμός μας και να καταθέσετε τις δικές σας προτάσεις για τα μεγάλα Χανιά που οραματιζόμαστε, για μια πόλη φιλική, για ένα Δήμο που σέβεται τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου