Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



















ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗ
Παρουσίαση διακήρυξης
και υποψηφίων

Στήριξη Μ. Λιονάκη
στον Μ. Σκουλάκη

Την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του, το όνομα, το έμβλημα και αρκετούς από τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του θα παρουσιάσει την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. 
Ο Μ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Μανούσος Λιονάκης, με γραπτή του δήλωση, εξέφρασε τη στήριξή του στον κ. Σκουλάκη. Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Λιονάκης αναφέρει τα εξής:
«Με απόλυτη γνώση της ευθύνης μου απέναντι στην κοινωνία των Χανίων, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του Μανώλη Σκουλάκη, υποψήφιου δημάρχου για το νέο μητροπολιτικό Δήμο Χανίων.
Απόφαση, που είναι αποτέλεσμα μακράς και σοβαρής σκέψης, με απόλυτη συνείδηση της προσωπικής μου ευθύνης, όχι μόνο απέναντι στην εργατική τάξη, που ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων για 6 συνεχή χρόνια υπηρετώ αλλά και προς κάθε πολίτη αυτού του τόπου, την καθημερινότητα του οποίου γνωρίζω, ασπάζομαι και προσπαθώ με κάθε τρόπο να βρεθώ πλάι σε τυχόν προβλήματά του.
Το προσκλητήριο για συστράτευση σ’ όλους τους ενεργούς πολίτες και σε σ’ όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας που απηύθυνε ο Μανώλης Σκουλάκης, το αντιλήφθηκα και ως πρόκληση να πολεμήσω με όλες τις δυνάμεις και γνώσεις που διαθέτω, για κάθε δυνατή λύση στα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μου.
Πιστεύω, πως μαζί με τον Μανώλη Σκουλάκη που έχει δώσει τις επί χρόνια τις προσωπικές του μάχες για μία κοινωνία πιο υγιή, πιο ανθρώπινη, πιο οργανωμένη, πάντα με την αγνότητα ενός γνήσιου Κρητικού και την ευαισθησία ενός ταπεινού υπηρέτη των ανθρώπων, επιστήμονα, θα μου δοθεί η δυνατότητα να αποδείξω ότι η προσφορά, η αλληλεγγύη, η μαχητικότητα και η εντιμότητα, είναι λέξεις που δεν έχουν χάσει το νόημα τους, δεν έχουν ξεθωριάσει στην κρίση των καιρών, δεν πωλούνται, δεν ατιμάζονται, δεν εξαργυρώνονται σε τίτλους θέσεις και συμφωνίες.
Πεποίθησή μου είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κυρίως, όμως, ότι οι υγιείς δυνάμεις σε κάθε κοινωνία πρέπει να συμμαχούν, να ενώνονται, να λειτουργούν από κοινού με μόνο σκοπό την καλύτερη οργάνωση της κοινωνίας, το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη, τη σιγουριά και την ελπίδα στους νέους μας.
Όπως μέχρι σήμερα προσπάθησα και ποτέ δεν πρόδωσα τις όποιες προσδοκίες είχαν συνάδελφοι μου, συνάνθρωποι μου, συμπολίτες και φίλοι από το πρόσωπο μου, έτσι, θεωρώ δεδομένο ότι δε θα προδώσω τις επιδιώξεις και στόχους του Μανώλη Σκουλάκη για ό,τι επιθυμεί να προσφέρει μέσω προσπαθειών και αγώνων στην τοπική μας κοινωνία. 
Δηλώνω παρών, για μία ισχυρή Δημοτική Αρχή, για τις μεγάλες προκλήσεις, για τις ευκαιρίες του “Καλλικράτη”, για τις καθημερινές ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών, που είναι ακριβώς ίδια με τις δικές μου ανάγκες και τα δικά μου αιτήματα ως εργαζόμενος, οικογενειάρχης, πολίτης και δημότης αυτού του τόπου, που επιτέλους πρέπει να δρομολογήσει με βάση τις νέες συνθήκες, το νέο τοπίο που εμφανίζεται σκιαγραφώντας το αύριο όλων μας.
Οι αναφορές μου από το χθες, η συμμετοχή μου στο κάθε σήμερα, ο προσωπικός μου λόγος η προσωπική μου τιμή και η ευθύνη απέναντι στα παιδιά μου... είναι οι σφραγίδες, ότι θα προσφέρω και θα υπηρετήσω μαζί με τον Μανώλη Σκουλάκη, στην αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων μας, τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντός μας, την προσπάθεια στήριξης της τοπικής μας οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής, κυρίως, όμως, θα αγωνιστώ για έναν Δήμο πρότυπο κοινωνικού προσώπου, για το δίκιο κάθε πολίτη, κάθε δημότη, κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά.
Για όλα τα παραπάνω, αφήνω στην κρίση του Μανώλη Σκουλάκη τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της προσπάθειάς του, με σύνθημα που κυριαρχεί στην ψυχή και το μυαλό μου: "Δώστε πίσω τα Χανιά μας"».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


















ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ:
Υπαίθριο θέατρο 
στους Αγίους Αποστόλους
Αποκατάσταση
των κτισμάτων
του ΠΙΚΠΑ
-
Τις θέσεις του 
για τους ελεύθερους
χώρους του νέου
Δήμου Χανίων
παρουσίασε χθες
ο υποψήφιος
δήμαρχος


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Στην παραπολιτική απαντάμε με πολιτική», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης σχολιάζοντας χθες τις φήμες περί υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Κρήτης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση των γενικών αρχών του συνδυασμού του αναφορικά με το αστικό περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε -όχι τυχαία, όπως σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης- στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Για τη συγκεκριμένη περιοχή έκανε ειδική αναφορά ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι να μετεξελιχθεί σε μητροπολιτικό πάρκο του νέου "Καλλικρατικού" Δήμου Χανίων. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλοίωση στον δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής και στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση από τους πολίτες».
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι «η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς, εξαιτίας και του καθεστώτος ιδιοκτησίας, για μια μακρά περίοδο παρουσίαζε σημάδια εγκατάλειψης και άναρχης χρήσης από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. Οι συνδιαχειριστές της περιοχής, που είναι ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Νέας Κυδωνίας, έβαλαν τάξη στις καντίνες, βελτίωσαν τις αθλητικές και άλλες υποδομές, και διατηρούν την καθαριότητα και την τάξη σε όλη την περιοχή. Ο νέος Δήμος Χανίων με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" θα έχει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων και τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων για τη δημιουργία ενός πόλου ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού, πάντα βέβαια με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής».
Ο κ. Αρχοντάκης δεσμεύτηκε «για την κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου, το οποίο θα φέρει το όνομα του συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και θα είναι σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής των Αγίων Αποστόλων. Ο συγκεκριμένος χώρος θα χρησιμοποιείται ως κεντρικός χώρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού». Πρόσθεσε, δε, ότι «στον σχεδιασμό μας για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων συμπεριλαμβάνεται επίσης η αναπαλαίωση των παλιών κτισμάτων του ΠΙΚΠΑ. Ο Δήμος Νέας Κυδωνίας έχει προχωρήσει ήδη στην αποκατάσταση της ετοιμορροπίας των πέτρινων κτισμάτων, τα οποία θα αναστηλωθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης, τονίζοντας, ότι «παράλληλα θα προχωρήσουμε άμεσα στην απομάκρυνση των κερκίδων και στην ανάδειξη των τειχών της ανατολικής τάφρου».
Ο κ. Αρχοντάκης γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «οραματιζόμαστε και προσεγγίζουμε τη δημιουργία μιας παραλιακής διαδρομής περιπάτου και ποδηλάτου, που θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο από τον Κουμπελή έως την Αγία Μαρίνα, στον οποίο η περιοχή των Αγίων Αποστόλων θα έχει έναν κομβικό ρόλο».
ΠΛΑΤΕΙΕΣ - ΠΑΡΚΑ
Αναφερόμενος στο αστικό περιβάλλον και στους ελεύθερους χώρους εντός της πόλης των Χανίων ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι «οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης έχουν χάσει τον χαρακτήρα τους και παρακμάζουν, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας». 
Η εικόνα αυτή μπορεί και πρέπει να αλλάξει, επισήμανε ο κ. Αρχοντάκης, «με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, κατασκευή ποδηλατοδρόμων, υπαίθριες αθλητικές υποδομές, ενοποιήσεις ελεύθερων χώρων, όπως το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, με τον δημοτικό κήπο, το εθνικό στάδιο Χανίων και τον πεζόδρομο Κοραή. Προπαντός όμως με μια διαφορετική αντίληψη, που θα δίνει "ζωή" στους δημόσιους χώρους, και θα κάνει ελκυστική τη χρήση τους από τους πολίτες».
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Αναφερόμενος στο θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε ότι «πήραμε εξ αρχής ξεκάθαρη θέση. Μια θέση που είναι υπέρ της αξιοποίησης του στρατοπέδου ως χώρου πρασίνου και αναψυχής, παράλληλα με την κατασκευή ενός σχολείου που έχει ανάγκη η περιοχή. Δεσμευόμαστε για δυναμική διεκδίκηση μέχρι την τελική παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς θεωρούμε τη δημόσια χρήση του ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας.
ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Ο κ. Αρχοντάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «παντελή έλλειψη χώρων, που αφορούν κυρίως σε δραστηριότητες παιδιών και νέων, όπως είναι τοίχοι για γκράφιτι, πίστα σκέητμπορντ, πίστα αναρρίχησης κ.ά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται πολλές φορές γι' αυτές τις δραστηριότητες ακατάλληλοι ή και επικίνδυνοι χώροι. Σε πολλά σημεία του νέου Δήμου Χανίων, συμπεριλαμβανομένων και των περιαστικών περιοχών, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι, που με τον κατάλληλο σχεδιασμό θα προσφέρουν στους πολίτες εναλλακτικές προτάσεις για τον ελεύθερο χρόνο, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία τους», υπογράμμισε.
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων τόνισε ακόμη ότι «περισσότερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην προσβασιμότητα σε όλους τους δημόσιους χώρους και ειδικότερα από κοινωνικές ομάδες, όπως είναι μητέρες με καρότσια, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία κ.ά. Παράλληλα και ο χρηστικός αστικός εξοπλισμός (φωτισμός, παγκάκια, παιδικές χαρές κ.ά), εκτός του ότι θα πρέπει να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας θα πρέπει επίσης να "δένει" αρμονικά και με το αστικό περιβάλλον».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι «συχνό φαινόμενο κυρίως στην πόλη των Χανίων είναι η καταπάτηση δημόσιων χώρων (πεζοδρομίων, πάρκων κ.ά.), κυρίως από δίκυκλα. Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου εκτός του ότι δυσχεραίνεται η διάβαση των πεζών, δημιουργείται και μια άσχημη εικόνα για την πόλη, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να χωροθετήσει περισσότερους χώρους στάθμευσης για δίκυκλα και να φροντίζει για την τήρηση της τάξης».
Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Ο κ. Αρχοντάκης παραδέχθηκε ότι «προκειμένου να μπορέσει το "σύστημα" του νέου Δήμου Χανίων να υλοποιήσει μια τέτοια πολιτική και να μη μείνει στις εξαγγελίες, πρέπει να κινηθεί γρήγορα, ευέλικτα και αποτελεσματικά. Πολλές φορές οι πιο ωραίες και οι πιο απλές ιδέες δεν υλοποιούνται, όχι ελλείψει θέλησης ή χρημάτων, αλλά ελλείψει υποστηρικτικού συστήματος. Στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, από τις αρχές του 2011, συστήνεται ισχυρή Υπηρεσία, που υπάγεται απευθείας στον δήμαρχο και την οποία πρόθεσή μας είναι να ονομάσουμε Υπηρεσία Ποιότητας Ζωής. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία θα έχει όλη την ευθύνη, από τη σύνταξη μελετών μέχρι και την υλοποίηση όλων εκείνων των παρεμβάσεων για την αξιοποίηση και αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, έχοντας ως προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Το επιστημονικό δυναμικό που θα έχει στη διάθεσή του ο νέος Δήμος Χανίων, μετά τις συνενώσεις, επιτρέπει τη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας, ως Υπηρεσίας - προτύπου, η οποία θα δρα με ευελιξία και αποτελεσματικότητα και με μια σύγχρονη αντίληψη για τους δημόσιους χώρου», τόνισε ο κ. Αρχοντάκης.


Παρουσίαση υποψηφίων
Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ακόμη υποψήφιοι με τον συνδυασμό του κ. Αρχοντάκης. Αυτοί είναι οι εξής:

Εκλογική Περιφέρεια Χανίων 
Κεντρικό Χανίων
- Στρατουδάκης Παύλος: ελεύθερος επαγγελματίας
Τοπικό Χανίων
- Θωμαδάκη Κατερίνα: δικηγόρος
- Καπαρουδάκη Αργυρώ: πτυχ. γαλλικής φιλολογίας
- Κλεινάκη Μαρία: μουσικός - φωτογράφος
- Κοκκινάκη Ελευθερία (Ρίτα): δημόσιος υπάλληλος
- Σουπιός Παντελής: γεωλόγος - καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης. 

Εκλογική Περιφέρεια Σούδας
Τοπικό Συμβούλιο Σούδας
- Μπυράκη - Μιχελιουδάκη Μαρία: καθηγήτρια αγγλικών 
Τοπικό Συμβούλιο Καλαμίου
- Δουσεμερτζής Μανούσος: ξενοδοχοϋπάλληλος - πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Άπτερα».
Τοπικό Συμβούλιο Τσικαλαριών
- Σπηλιανάκης Μιχάλης: ελ. επαγγελματίας

Εκλογική Περιφέρεια Ελευθερίου Βενιζέλου
Κεντρικό Συμβούλιο Ελευθερίου Βενιζέλου
- Μαζανάκης Οδυσσέας: επιχειρηματίας
- Αμπού Σανάμπ Σαλέχ: γιατρός
Τοπικό Μουρνιών 
- Τσεσμελής Βασίλης: δημοτικός σύμβουλος Ελ. Βενιζέλου
- Ψυλλάκης Αντώνης: πολ. μηχανικός 
Τοπικό Νεροκούρου
- Μανωλάκης Παντελής: ιδ. υπάλληλος

Εκλογική Περιφέρεια Θερίσου
Τοπικό Συμβούλιο Θερίσου
- Μπαλαντινάκης Νίκος: αγρότης
Τοπικό Συμβούλιο Βαμβακόπουλου
- Καστρινάκης Κώστας: ασφαλ. σύμβουλος

Εκλογική Περιφέρεια Νέας Κυδωνίας 
Tοπικό Συμβούλιο Γαλατά 
- Ψυλλάκης Αντώνης: μουσικός
Τοπικό Συμβούλιο Δαράτσου
- Καλαϊτζής Βαγγέλης: εργολάβος
- Σπάρταλη - Φουρναράκη Σταυρούλα: ιδ. υπάλληλος
Τοπικό Συμβούλιο Αγίας Μαρίνας
- Λεκάκη Μαρία: ιδ. υπάλληλος
Τοπικό Συμβούλιο Σταλού
- Γιακουμάκη - Κοκόνα Μαρία: πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σταλού
- Γιάνναρη Ειρήνη: ιδ. υπάλληλος

Εκλογική Περιφέρεια Ακρωτηρίου
- Μακριδάκης Εμμανουήλ: αντιδήμαρχος Ακρωτηρίου
- Μπατζελιουδάκης Κυριάκος: ιδ. υπάλληλος - δημοτικός σύμβουλος Ακρωτηρίου - πρόεδρος Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Ακρωτηρίου
- Μπερεδάκης Στέλιος: ελ. επαγγελματίας.
Τοπικό Συμβούλιο Στερνών
- Ντεκετζής Γιώργος: ιδ. υπάλληλος
- Πατρελάκης Αντώνιος: ιδ. υπάλληλος
Τοπικό Συμβούλιο Μουζουρά
- Λιονάκης Σήφης: ηλεκτρολόγος
- Πουλάκης Γεώργιος: συνταξιούχος
Τοπικό Συμβούλιο Αρωνίου
- Μπερτάκη - Στρατουδάκη Χαρίκλεια: ηλεκτρολόγος μηχανικός
Τοπικό Συμβούλιο Κουνουπιδιανών
- Κουτράκης Χαράλαμπος: ασφαλιστικός σύμβουλος
- Παπαδάκης Στυλιανός: καθηγητής Αγγλικών
- Σταυρίδης Ιωάννης: φοιτητής γερμανικής φιλολογίας


Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Προεκλογικοί ρυθμοί
Ανακοινώσεις
συνδυασμών
και θέσεων
αναμένονται
μέσα στον
Σεπτέμβριο


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Μήνας εξελίξεων στα αυτοδιοικητικά δρώμενα αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς μπαίνουμε, πλέον, στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου - και στις 14 του ίδιου μήνα για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, σε τοπικό επίπεδο, η περίπτωση του νέου Δήμου Χανίων, που προέκυψε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», από τη συνένωση των υφιστάμενων Δήμων: Χανίων, Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κεραμειών, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας. 
Ήδη έχουν ανακοινωθεί πέντε υποψηφιότητες: του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη, του νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, του νυν δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, του δημοτικού συμβούλου Χανίων και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκου Παπαντωνάκη και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Τάσου Βάμβουκα.
Μέχρι στιγμής, μόνο ο κ. Αρχοντάκης έχει παρουσιάσει μέρος των υποψηφίων του συνδυασμού του και των θέσεών του για τον νέο Δήμο Χανίων, ωστόσο τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι και οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώσουν τόσο την πλειοψηφία των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, όσο και τις προτάσεις τους για τον νέο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εντός της εβδομάδας σκοπεύει ο κ. Σκουλάκης να ανακοινώσει την πλειοψηφία των υποψηφίων του συνδυασμού του για την πόλη των Χανίων, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στα «Χ.Ν.». «Κλειστά χαρτιά» κρατά ο κ. Βιρβιδάκης, ο οποίος απέφυγε χθες, για άλλη μία φορά, να πει οτιδήποτε αναφορικά με τη δημοσιοποίηση συνδυασμού και θέσεων. Να καλύψει το χαμένο έδαφος επιχειρεί ο κ. Βάμβουκας, δηλώνοντας αισιόδοξος. Για «πολιτική μάχη» κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Παπαντωνάκης. Τέλος, ο κ. Αρχοντάκης διέψευσε χθες τις φήμες περί υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και όσα ακούγονται περί «διαρροών» προσώπων από τον συνδυασμό του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να πληγεί η προσωπική του αξιοπιστία. Αναλυτικότερα:


Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:
«Θα πούμε λίγα,
εφικτά και
υλοποιήσιμα»

Την πεποίθηση ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι «καυτός μήνας» εξέφρασε ο κ. Μανώλης Σκουλάκης. «Νομίζω ναι θα είναι καυτός μήνας, διότι εγώ δεν έχω μιλήσει, στην ουσία, δεν έχω πει τίποτα. Ακόμα δεν έχει καταλάβει ο κόσμος γιατί κατεβαίνω υποψήφιος, ακόμα δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ότι εγώ δεν έχω να απολογηθώ σε τίποτα. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, που έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους, αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν για την οκταετή τοπική διακυβέρνηση. Οκτώ χρόνια ο Γρηγόρης -τέσσερα στον Δήμο και τέσσερα στη Νομαρχία- οκτώ χρόνια συναπτά στον Δήμο ο φίλος μου ο Κυριάκος. Να ακούσουμε τον απολογισμό τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης, τονίζοντας ότι από την πλευρά του θα απολογηθεί για το έργο του, το οποίο «δεν είναι αυτοδιοικητικό».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι πρέπει να απολογηθεί και για όσα ψήφισε, ως βουλευτής, στη Βουλή, ο κ. Σκουλάκης είπε (γελώντας): «Αφήστε τα τώρα αυτά. Αν είμαι εγώ υπεύθυνος για την παγκόσμια οικονομική κρίση ή την ευρωπαϊκή κρίση ή την εθνική κρίση, να δούμε πόσο συνέβαλα εγώ. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπαίνουν σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Να δούμε τι έκανε στην πατρίδα και στον τόπο του ο Σκουλάκης και τι μπορεί να κάνει. Να θυμήσουμε κάποια πράγματα, αφού εκεί θέλουν κάποιοι να το πάνε, και να δούμε και τι σκέπτεται να κάνει για τον τόπο του αποκλειστικά».
Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι «πέρασαν τα μπάνια του λαού, η θερινή ραστώνη και σιγά - σιγά όλοι προετοιμαζόμαστε. Σε ό,τι αφορά τον δικό μας συνδυασμό κάθε μέρα προχωράμε στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων ανά Δήμο. Είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να πω ότι έχουμε υπερπροσφορά στους περισσσότερους Δήμους και κάνουμε μια αξιολόγηση, κουβεντιάζουμε με τους ανθρώπους, θέλουμε ό,τι παρουσιάσουμε να είναι μέσα από διαδικασία διαλόγου και συναίνεσης», υπογράμμισε ο κ. Μανώλης Σκουλάκης.
Και συνέχισε: «Υπολογίζω την εβδομάδα που έρχεται να ανακοινώσω το μεγαλύτερο κομμάτι του ψηφοδελτίου μας στην πόλη των Χανίων. Επίσης, πάμε καλά όσον αφορά το ερωτηματολόγιο της ιστοσελίδας. Απαντάνε οι άνθρωποι, μαζεύουμε τις προτάσεις τους, τις αξιολογούμε, οι οποίες θα μας είναι χρήσιμες για την κατάρτιση του προγράμματός μας. Ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα την επαφή μας με τους πολίτες. Θα καταφέρουμε αν δεν μας πιέσει ο χρόνος -νομίζω ότι έχουμε τον απαραίτητο χρόνο- να κάνουμε μια ειδική διαδικασία, σε κάθε Δήμο, επικοινωνίας με τους δημότες, στα Δημοτικά Συμβούλια ή όχι, θα το δούμε αυτό. Σχεδιάζουμε τις θεματικές ενότητες, τις ημερίδες στις οποίες θα αναπτύξουμε θέματα επίκαιρα για τον τόπο μας και σιγά - σιγά οι ομάδες δουλειάς καταγράφουν το σχέδιο του προγράμματος, το οποίο βέβαια θα περάσει από πολλά κόσκινα, γιατί πρόθεσή μας είναι να πούμε λίγα, εφικτά και υλοποιήσιμα».
Ο κ. Σκουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να ανακοινώσει μέσα στον Σεπτέμβριο το σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού του. «Νομίζω ότι πάντα πρέπει να μένει ένας αριθμός υποψηφίων, που να μπορεί κανείς να κάνει συνδυασμούς, να κάνει κάποιες προσθήκες, οι οποίες θα κριθούν απαραίτητες την τελευταία στιγμή. Γι' αυτό εμείς δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε - παρά του ότι μπορούμε να ανακοινώσουμε στους περισσότερους Δήμους όλα τα ονόματα. Θα περιμένουμε, θα βλέπουμε τις εξελίξεις και στους άλλους συνδυασμούς -είναι σωστό αυτό- και εν πάση περιπτώσει ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ κρίσιμος μήνας για όλους μας», κατέληξε ο κ. Σκουλάκης.


ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ:
«Προχωράμε
με πρόγραμμα
για τις εκλογές»

Κατηγορηματικά διέψευσε ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης τις φήμες περί υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ψείγμα αληθείας σε ό,τι ακούστηκε περί ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Αρχοντάκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα ψείγμα αληθείας. Αυτό τροφοδοτήθηκε στην πολιτική "αγορά", στην παραπολιτική "αγορά", μέρες που έλειπα στο εξωτερικό, στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω πως δεν έγινε τυχαία. Έγινε κυρίως για να πλήξει την αξιοπιστία τη δικιά μου ως πρόσωπο, με τη λογική, δηλαδή, ότι ο Αρχοντάκης άλλα λέει σήμερα και άλλα κάνει αύριο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχουν επαφές, ούτε συζητήσεις. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Έχουμε ήδη προχωρήσει με τον συνδυασμό τον δικό μας και έχουμε διατυπώσει θέσεις και άποψη για το πώς πρέπει να είναι ο νέος Δήμος Χανίων. Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις 7 Νοεμβρίου».
Ερωτηθείς αν αληθεύουν οι φήμες περί αποχώρησης προσώπων -τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Αρχοντάκης ως υποψηφίους- από τον συνδυασμό του, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αύριο» (σ.σ. σήμερα) «στους Αγίους Αποστόλους θα είναι όλοι οι υποψήφιοι που έχουν ανακοινωθεί -εκτός και αν ορισμένοι έχουν άλλες υποχρεώσεις- και θα συμπληρωθεί η λίστα με νέους υποψηφίους. Αυτές οι πληροφορίες εντάσσονται σε μια προσπάθεια να πλήξουν τον συνδυασμό, την αξιοπιστία τη δικιά μου για ευνόητους λόγους».
Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του, ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι «μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ως συνδυασμός έχουμε ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας. Έρχονται και οι τελευταίες εγκύκλιοι για τις εκλογές του Νοεμβρίου, που αφορούν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, τα οικονομικά των συνδυασμών και τις δαπάνες και ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια διαδικασία προγραμματικού λόγου. Έχουμε ανακοινώσει ένα μεγάλο μέρος του συνδυασμού. Σε μια σεμνή και λιτή εκδήλωση που διοργανώνουμε αύριο» (σ.σ. σήμερα) «στους Αγίους Αποστόλους θα ανακοινώσουμε αρκετά, ακόμα, ονόματα του συνδυασμού. Έχουμε αρχίσει και γνωριζόμαστε μεταξύ μας προκειμένου να δέσουμε ως ομάδα. Αύριο» (σ.σ. σήμερα) «θα διατυπώσουμε τις θέσεις μας για τους ελεύθερους χώρους και η επιλογή, βέβαια, των Αγίων Αποστόλων γίνεται και για συμβολικούς λόγους. Από 'κει και μετά, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ανακοινώνουμε θέσεις για διάφορα θέματα που αφορούν τον δημότη του νέου Δήμου Χανίων».


Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ:
«Δουλεύουμε 
για τις εκλογές
από το 2006»

Ιδιαίτερα φειδωλός και «μετρημένος» στις δηλώσεις του εμφανίστηκε χθες ο κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει το παραμικρό σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του.
«Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή είναι η δέκατη εκλογή μου. Έχω κάνει πέντε εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής και αυτή είναι η πέμπτη εκλογή ως υποψήφιος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι έχω αρκετή εμπειρία, πιστεύω ότι έχω εκλεκτούς συνεργάτες, έτσι ώστε να είμαστε μέσα στις προθεσμίες σε όλα τα βήματα. Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, να τα ανακοινώσουμε όταν εμείς κρίνουμε ότι πρέπει να ανακοινωθεί το καθένα ξεχωριστά. Το σίγουρο είναι ότι δουλεύουμε από το 2006 γι' αυτή την εκλογή».
Και πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Θέλω να διαβεβαιώσω πως σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό μας και τις διαδικασίες συμπλήρωσης, τις διαδικασίες του προγράμματος, αλλά και όλα τ' άλλα, όλα κυλούν με ταχύτατους ρυθμούς και θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας.


Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ:
«Καθαρά
αυτοδιοικητική
η Κίνησή μας»

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου φιλοδοξεί ο κ. Τάσος Βάμβουκας να έχει ανακοινώσει την πλειοψηφία, τουλάχιστον, των προσώπων που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του. «Οπωσδήποτε θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Αυτές είναι οι προθέσεις μας. Ασχολούμαστε εντατικά για να καταρτίσουμε το ψηφοδέλτιό μας. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, γνωστοί για τις δραστηριότητές τους, άνθρωποι με κύρος και φυσικά πολλοί απλοί άνθρωποι με αξία, οι οποίοι θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό μας», σημείωσε.
«Είναι γεγονός ότι αποτελεί μειονέκτημα η καθυστέρηση που υπήρξε και οπωσδήποτε πρέπει να ανακτήσουμε αυτόν τον χρόνο και πρέπει να γίνει η μέγιστη προσπάθεια γι' αυτό εκ μέρους μας», τόνισε ο κ. Βάμβουκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και πρόσθεσε: «Πάντως, τα πράγματα νομίζω ότι είναι αρκετά αισιόδοξα για εμάς, γιατί έχει ανταπόκριση η υποψηφιότητα, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα στοιχεία και η επαφή με τον κόσμο. Είναι πολύ ενθαρρυντική»
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να μη στηρίξει κανέναν υποψήφιο στον Δήμο Χανίων, ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «δεν αρνούμαστε την οποιαδήποτε στήριξη μπορεί να προκύψει, όμως η υποψηφιότητά μου δεν βασίστηκε στη στήριξη κάποιου συγκεκριμένου κομματικού μηχανισμού. Οπότε δεν υπήρχε κάποια απαίτηση για τη στήριξη κάποιου κομματικού μηχανισμού. Οπωσδήποτε, όμως, και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν υποψήφιοι. Απ' όσο γνωρίζω, άλλωστε, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει περιοριστικούς όρους, όσον αφορά τον δικό μας συνδυασμό, στη συμμετοχή μελών, απλά είναι μία απόφαση, η οποία δεν δεσμεύει τα μέλη του για τη στήριξη κάποιας συγκεκριμένης υποψηφιότητας».
Ο κ. Βάμβουκας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ήμουν από την αρχή σαφής προς όλους τους φίλους, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου. Κατεβαίνουμε στις εκλογές έχοντας καθαρά αυτοδιοικητικό λόγο. Ο λόγος για τον οποίο κατεβαίνουμε είναι διότι ενδιαφερόμαστε για την πόλη μας και τους ανθρώπους μας. Και ιδιαίτερα σε μια στιγμή που δύσκολη για τον κόσμο κι έχει πολύ μεγάλη σημασία οι νέοι Δήμοι και συγκεκριμένα ο νέος Δήμος Χανίων να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες αυτού του κόσμου».


Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ:
«Πολιτική η μάχη
της 7ης Νοεμβρίου»

Πολιτική «μάχη» χαρακτήρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης. «Εμείς σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εκλογική πολιτική μάχη. Γιατί ο λαός μας έχει δεχθεί, τελευταία, μια θυελλώδη αντιδραστική επίθεση. Έχουν κουτσουρευτεί πάρα πολλά δικαιώματα που είχε αποκτήσει με αγώνες, στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια. Θα συνεχιστεί αυτή η επίθεση μέσα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη"».
Ο κ. Παπαντωνάκης τόνισε, ότι με βάση τα παραπάνω, ο συνδυασμός του έχει συγκεκριμένους στόχους: «Ο ένας στόχος είναι η πλήρης ενημέρωση του Χανιώτικου λαού για το τι ακριβώς προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο του "Καλλικράτη", γιατί εμείς λέμε ότι είναι συνέχιση της επίθεσης που δέχεται ο λαός μας μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε ότι ο λαός δεν γνωρίζει τι σημαίνει ο "Καλλικράτης", όπως δεν γνωρίζει και η μεγάλη πλειοψηφία των υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Υπάρχει μεγάλη άγνοια και γενικά λένε ότι ο "Καλλικράτης" είναι μια καλή μεταρρύθμιση, αλλά πιστεύω ότι δεν έχουν μελετήσει το θεσμικό πλαίσιο. Εμείς έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και θα την ολοκληρώσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα, με στόχο την ενημέρωση του Χανιώτικου λαού, αλλά και με στόχο να τονίσουμε τη σημασία των εκλογών από πολιτικής άποψης, γιατί πραγματικά έχει μεγάλη σημασία τα λαϊκά στρώματα που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ελπίζοντας σε μια καλύτερη μοίρα και έχουν υποστεί αυτή την επίθεση να συμπορευτούν μαζί μας, για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο Χανιώτικος λαός ότι κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Ο κ. Παπαντωνάκης ανέφερε, ακόμη, ότι «μετά από αυτή την ενημέρωση για την πολιτική σημασία των εκλογών, στόχος είναι να μπορέσουμε να συστρατευθούν δυνάμεις, που είτε έχουμε συναντηθεί σε άλλους αγώνες είτε συμφωνούν με το πολιτικό πλαίσιο που βάζουμε εμείς για το τι ακριβώς είναι ο "Καλλικράτης", πώς θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας μέσω της Αυτοδιοίκησης, πώς θα σπάσει το ενιαίο της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και πραγματικά πώς θα βάλει η Αυτοδιοίκηση νέους φόρους, γιατί θα της δώσουν νέες εξουσίες. Γι' αυτό, λοιπόν, καλούμε όλους αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. να μην ξεγελαστούν από τα λεγόμενα ανεξάρτητα και πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια, γιατί δεν είναι καθόλου ανεξάρτητα. Είναι όλα εξαρτημένα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη", που έχει αποφασίσει η κεντρική πολιτεία. Αυτή τη συστράτευση καλούμε, για να μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στις επιθέσεις που δέχεται ο λαός και να αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων. Βεβαίως, έχουμε και πρόγραμμα για τα τοπικά προβλήματα. Το έχουμε πολλές φορές δώσει στον Χανιώτικο λαό», κατέληξε ο κ. Παπαντωνάκης.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 26/8/2010

Η συνέντευξη
Μαρκογιαννάκη

Aπό την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή Χανίων Χρήστου Μαρκογιαννάκη κρατώ την ουσία. Και αυτή, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι ούτε αν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ο Χανιώτης βουλευτής, ούτε ποιον θα στηρίξει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. 

Η ουσία, το μείζον, αυτό που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως, είναι ότι η Κρήτη, επί σειρά ετών, δεν λαμβάνει από την Ελληνική Πολιτεία αυτά που δικαιούται, με βάση τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας.

Το είπε ευθέως ο κ. Μαρκογιαννάκης. (Ήταν ένα από τα λίγα θέματα, για το οποίο μίλησε χωρίς... ήξεις αφήξεις). Παραδέχθηκε, δε, και τούτο είναι σημαντικό, ότι αυτό συνέβαινε τόσο επί ΠΑΣΟΚ, όσο και επί Ν.Δ. Κατόπιν εορτής η παραδοχή αυτή, βέβαια, άρα εκ του ασφαλούς. 

Διότι τα προηγούμενα χρόνια ο Χανιώτης βουλευτής έδινε αγώνα για να μας πείσει ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης της Ν.Δ., τις περιόδους 1990 - 1993 και 2004 - 2009, η Κρήτη «έτρεχε» αναπτυξιακά με υψηλές ταχύτητες!

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης:

«Το να μας πετούν ξεροκόμματα είναι προσβολή. Και δεν χρειάζονται παρεμβάσεις λεπτεπίλεπτης ευγένειας. Εγώ αν θα γίνω ποτέ περιφερειάρχης δεν θα μετέρχομαι τέτοια συμπεριφορά. Θα είναι επαναστατική. Επαναστατικές, όμως, συμπεριφορές μέσα στα κόμματα δεν χωρούν. Εκεί είσαι υποχρεωμένος να δέχεσαι τον ζυγό ενίοτε. Έξω από το κόμμα μπορείς να γίνεις καπετάνιος και να διεκδικήσεις. Εάν θα γίνω εγώ περιφερειάρχης για να διακινώ έγγραφα παρακλητικά, ποτέ να μη γίνω. Σκληρά, με τσαμπουκά, που λένε και στο ποδόσφαιρο. Μόνο έτσι. Με τον κόσμο μαζί θα τους υποχρεώσουμε να μας δώσουν αυτά που δεν μας έδωσαν τόσα χρόνια και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και να πάρουμε και αυτά που δικαιούμαστε».

«Υποζύγια» (!) οι βουλευτές εντός των κομμάτων, λοιπόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαρκογιαννάκη. Χωρίς δυνατότητα όχι επαναστατικής, αλλά ούτε στοιχειώδους λογικής συμπεριφοράς. Διότι τι λογικότερο από το να διεκδικούν αυτά που πρέπει για τον τόπο τους, ανεξαρτήτως κυβέρνησης; Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν τους ψηφίζουν οι πολίτες;

Χρειάζονται «επαναστατικές συμπεριφορές», σημείωσε ο Χανιώτης βουλευτής. Μετά από 22 χρόνια στο «μαντρί» -κατά τη γνωστή ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ- όπου επαναστατικές συμπεριφορές «δεν χωρούν», ο κ. Μαρκογιαννάκης διεκδικεί ρόλο καπετάνιου.

Αν θα γίνει ποτέ περιφερειάρχης, όπως αναφέρει. Εκ του ασφαλούς και πάλι τα προαναφερόμενα. Καθότι γνωρίζει ότι ακόμη και αν είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης οι πιθανότητες εκλογής του -στο λεγόμενο και «πράσινο νησί»- είναι απειροελάχιστες. (Στην πολιτική δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ. Το είπε προχθές και ο κ. Μαρκογιαννάκης και η ζωή έχει αποδείξει ότι, τουλάχιστον σε αυτό, έχει απόλυτο δίκιο).

Και ερωτώ:

• Αν ο κ. Μαρκογιαννάκης παρέμενε εντός της Ν.Δ. τι θα συνέχιζε να πράττει;
• Αν ο κ. Μαρκογιαννάκης παρέμενε εντός της Ν.Δ. θα τόνιζε την ανάγκη «επαναστατικής συμπεριφοράς»;
• Αν ο κ. Μαρκογιαννάκης παρέμενε εντός της Ν.Δ. θα μας έλεγε ότι και η Ν.Δ., τις περιόδους 1990 - 1993 (κυβέρνηση Μητσοτάκη) και 2004 - 2009 (κυβερνήσεις Καραμανλή) δεν έδωσε στην Κρήτη αυτά που δικαιούνταν;
• Αν ο κ. Μαρκογιαννάκης παρέμενε εντός της Ν.Δ. θα συνέχιζε -ενίοτε, κατά τον ίδιο- να δέχεται τον «ζυγό»;

«Στη σκέψη μου», τόνισε προχθές ο Χανιώτης βουλευτής, «υπάρχει τούτη την ώρα να δώσω μάχες και αγώνες για τα τοπικά προβλήματα, τα οποία είναι πάρα πολλά». Ενώ πριν, φαντάζομαι ότι δεν ήταν. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο Νοσοκομείο Χανίων κάνοντας λόγο για «κατάντημα», μίλησε για «διάλυση του ΟΑΔΥΚ» και για απεντάξεις έργων που «είναι προκλήσεις»!

Φαντάζομαι ότι το «κατάντημα» του Νοσοκομείου είναι έργο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διότι την περίοδο 2004 - 2009 ο κ. Μαρκογιαννάκης ουδέποτε είχε εκφράσει σχετικό προβληματισμό. Φαντάζομαι, επίσης, ότι η διάλυση του ΟΑΔΥΚ συνετελέσθη τους τελευταίους δέκα μήνες. 

Πριν, όλα έβαιναν καλώς; Και αν δεν έβαιναν, γιατί ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν άρθρωσε δημόσια κριτικό πολιτικό λόγο; Σε τελική ανάλυση -και αυτό δεν αφορά μόνο τον κ. Μαρκογιαννάκη- μέχρι πότε οι βουλευτές -οι περισσότεροι, τουλάχιστον, εξ αυτών- θα ενδιαφέρονται περισσότερο για το κόμμα από τον τόπο τους; Διότι με τις συμπεριφορές τους αυτό, δυστυχώς, αποδεικνύουν...

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 23/8/2010


Η διαχείριση των νερών

Βιώνουμε την απόλυτη αναρχία. Την απόλυτη σπατάλη. Και το απόλυτο έλλειμμα σχεδιασμού. Ο κάθε «αρμόδιος» φορέας κάνει ό,τι γουστάρει. Όποτε γουστάρει. Και όπως γουστάρει. Κάποιοι, δε, αρνούνται ακόμη και να πληρώσουν, «εφευρίσκοντας» διάφορες αστείες δικαιολογίες. 

Για το μείζον πρόβλημα με τα νερά στον Νομό Χανίων ο παραπάνω πρόλογος. Πρόβλημα που φέτος έκανε την εμφάνισή του εντονότερα από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουκ ολίγα σοβαρότατα προβλήματα σε νοικοκυριά, τουριστικές μονάδες και καλλιέργειες. 

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Νομός Χανίων διαθέτει άφθονα νερά. Άφθονα. Μέχρι και... εξαγωγή θα μπορούσαμε να κάνουμε. Να το πουλάμε, δηλαδή, σε άλλες περιοχές! Κι όμως, διψάμε! Είναι να γελάς, αν όχι να κλαις...

Ειδικός σε θέματα διαχείρισης νερού δεν είμαι. Επομένως, αρκούμαι στο να υπενθυμίσω ορισμένες από τις καίριες επισημάνσεις που έχουν γίνει μόνο τη φετινή χρονιά για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στον Νομό Χανίων. Επισημάνσεις με βάση τις οποίες βγαίνουν αβίαστα εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα. Για την κακομοιριά μας, την ανευθυνότητά μας, την ανεπάρκειά μας. Διότι, τελικά, περί αυτού πρόκειται...

Φεβρουάριος 2010. Το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΔΚ/ΤΕΕ) διοργανώνει αναπτυξιακή διημερίδα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Ένας εκ των εισηγητών, ο μελετητής Παύλος Παυλάκης, επισημαίνει ότι «η αξιοποίηση των υπαρχόντων υδατικών πόρων και η αναζήτηση και εξασφάλιση νέων, για κάλυψη των πρόσθετων υδατικών αναγκών, θεωρείται σήμερα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του Νομού, όπως και της υπόλοιπης Κρήτης».

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δημιουργείται το πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμων υδατικών πόρων, αν και, όπως αναφέρει, «το υδατικό δυναμικό του Νομού είναι υπερεπαρκές», ο μελετητής σημειώνει τότε ότι «η έλλειψη οφείλεται στην άνιση κατανομή διαθέσιμων υδατικών πόρων στον χώρο και στον χρόνο (βροχοπτώσεις μόνο τη χειμερινή - εαρινή περίοδο), καθώς και στην άνιση κατανομή της ζήτησης στον χρόνο (σημαντικά αυξημένη κατά τη θερινή περίοδο). Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των υπόγειων νερών, που προέρχονται από τα ανθρακικά πετρώματα των Λευκών Ορέων, είναι υφάλμυρα, κυρίως λόγω διείσδυσης της θάλασσας (Αλμυρός Γεωργιούπολης, νότιες ακτές). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10% του μέσου ετήσιου όγκου των επιφανειακών και υπόγειων νερών του Νομού να είναι σήμερα εκμεταλλεύσιμο, με τα υπάρχοντα έργα. Το υπόλοιπο ποσοστό (90%) ρέει ανεκμετάλλευτο, επιφανειακά ή υπόγεια, προς τη θάλασσα», τονίζει ο κ. Παυλάκης.

Ιούλιος 2010. Το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων συζητείται σε σύσκεψη στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ, στην Αγιά, παρουσία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και προέδρου του Οργανισμού Θανάση Καρούντζου.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ), Κώστας Λαμπρινός υπογραμμίζει ότι «νερά υπάρχουν, σωστή διαχείριση δεν γίνεται» και προσθέτει ότι το 70% των νερών από τις πηγές της Αργυρούπολης «καταλήγει στη θάλασσα. Τουλάχιστον 7.000 κυβικά»!

Ιούλιος 2010. Η Πολιτική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πρασίνων σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες για το πρόβλημα με τα νερά στους «αρμόδιους» φορείς και κυρίως στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και στον Δήμο Χανίων. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχίες και οι 45 (!!!) φορείς διαχείρισης υδάτων του νησιού έχουν γράψει "στα παλιά τους τα παπούτσια" τις κατευθύνσεις της -πολύ σημαντικής- Οδηγίας 2000/60 της Ε.Ε. και των ντόπιων επιστημονικών φορέων, που υποδεικνύουν πως πρέπει να γίνεται η σωστή διαχείριση των νερών (παρακολούθηση και διαχείριση κατά υδρολογική λεκάνη και άλλα πολλά). Ειδικά στα Χανιά, τεράστιες είναι οι πολιτικές ευθύνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Χανίων, που θα μπορούσαν να έχουν "βάλει σε μια τάξη" τους διάφορους ανευθυνοϋπεύθυνους φορείς άρδευσης και ύδρευσης των Χανίων και να τους υποχρεώσουν να συνεργαστούν. Στην πράξη δεν καταφέρνουν ούτε να κανονίσουν τον ρυθμό απόληψης νερού από τη λίμνη της Αγιάς, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Τώρα βλέπουν τη λειψυδρία και ψελίζουν διάφορα για "σχέδια έκτακτης ανάγκης". Ένα χρόνο τώρα που είναι το πρόβλημα φανερό τι έκαναν;»

Ιούλιος 2010. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ Μάρκος Πατρελάκης παραδέχεται: «Έπρεπε να υπάρχει σχέδιο, αλλά δυστυχώς εκ των ενόντων αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα μέχρι σήμερα. Την ύπαρξη σχεδίου για περιόδους κρίσεων προβλέπει με σαφήνεια η Οδηγία 60/2000 για τη διαχείριση των νερών. Κάνουμε προσπάθειες για να συνταχθεί αυτό το σχέδιο».

Αύγουστος 2010. Ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αντώνης Πιταριδάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», επισημαίνει ότι στον Νομό Χανίων υπάρχει νερό εν αφθονία, ωστόσο για να μην παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης, όπως συμβαίνει τη φετινή χρονιά, θα πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, που θα απαντά στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και θα δίνει ικανοποιητικές λύσεις σε θέματα ύδρευσης αλλά και άρδευσης. 

Αύγουστος 2010. Ο δήμαρχος Βουκολιών Νίκος Μπομπολάκης, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΤΔΚ/ΤΕΕ Αντώνη Πιταριδάκη τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «... εκατομμύρια κυβικά νερό καταλήγουν στη θάλασσα, και ιδίως φέτος. Με τις συσκέψεις οι οποίες συγκαλούνται από τους αρμόδιους φορείς Περιφέρειας - Δήμων - ΤΟΕΒ - ΟΑΔΥΚ - Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και ακούγοντας τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις που εξαπολύονται από τους παραπάνω αρμόδιους, φαίνεται ότι ο Νομός μας από το 2000, όπως φαίνεται από την επισυναπτόμενη αλληλογραφία, δεν μπορεί να συντονιστεί και να δώσει λύση στο τόσο σοβαρό θέμα υδροδότησης και άρδευσης των περιοχών του Νομού».

Και ο κ. Μπομπολάκης προσθέτει, απευθυνόμενος στον κ. Πιταριδάκη: «Κρίνω ότι οι παραπάνω συσκέψεις γίνονται στην αιχμή του προβλήματος, περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και επίλυσης επειγόντων προβλημάτων και σας ερωτώ: κύριε πρόεδρε, υπάρχει η βούληση από το Τεχνικό Επιμελητήριο ως σύμβουλος του κράτους να θέσει προ των ευθυνών τους τόσο τα αρμόδια Υπουργεία, όσο και την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, τους ΤΟΕΒ, τους Δήμους και τον ΟΑΔΥΚ, για να μπορέσει ο Νομός μας να λύσει αυτό το οξυμένο πρόβλημα που τον  ταλανίζει εδώ και χρόνια;»

Αύγουστος 2010. Ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης καταπιάνεται (!) με το θέμα της διαχείρισης των υδάτων. 

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Βιρβιδάκης αφήνει αιχμές κατά της Περιφέρειας Κρήτης για τη μη ύπαρξη σχεδίου προστασίας και διαχείρισης των νερών. Μεταξύ άλλων, ρωτά: «Πότε λοιπόν συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων Κρήτης, αν βεβαίως έχει συσταθεί; Πότε τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής μας και από ποιον; Εάν βεβαίως υπάρχει σχέδιο. Υπάρχουν ή όχι δύο έγγραφα της ΔΕΥΑΧ, το πρώτο προς τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης (αριθμ. πρωτ. 1180/18-4-2008) και το δεύτερο προς τον τότε γενικό γραμματέα της Περιφέρειας (αριθμ. πρωτ. 1259/23-4-2008) με αίτημα την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης των υδατικών πόρων των λεκανών απορροής Κερίτη, Θερίσου και Κοιλιάρη και ποια είναι η τύχη τους; Και τέλος, ποιος και με ποια αρμοδιότητα διαχειρίζεται τα νερά της περιοχής μας και με βάση ποια διάταξη νόμου;»

Σωστά τα ερωτήματα, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον. Με μερικά... χρόνια καθυστέρηση, όμως. Διότι αν ο κ. Βιρβιδάκης ρωτά δημόσια «ποιος και με ποια αρμοδιότητα διαχειρίζεται τα νερά της περιοχής μας και με βάση ποια διάταξη νόμου;», μετά από... επτάμισι χρόνια στο δημαρχιακό αξίωμα, τότε... χαιρετίσματα στην εξουσία!

Υ.Γ.: Και κάτι ακόμη: πέραν από τις καταγγελίες και τα δικαιολογημένα παράπονα όλων εμάς, των καταναλωτών, για το έλλειμμα νερού τη φετινή χρονιά, σε ύδρευση και άρδευση, οφείλουμε, νομίζω, όλοι μας να αναλογιστούμε και το δικό μας -σαφώς πολύ μικρότερο, αλλά υπαρκτό- μερίδιο ευθύνης. 
Γιατί:
• Εμείς -ή τουλάχιστον πολλοί από εμάς- είμαστε που ποτίζουμε μεσημεριάτικα, στην ντάλα του ήλιου!
• Εμείς -ή τουλάχιστον πολλοί από εμάς- είμαστε που αφήνουμε ανοιχτές τις βάνες για να ποτιστούν τα χωράφια μας και τις κλείνουμε... όποτε το θυμηθούμε ή όποτε μας βολεύει!
• Εμείς -ή τουλάχιστον πολλοί από εμάς- είμαστε που ξοδεύουμε αλόγιστα το νερό σε μια σειρά από οικιακές δραστηριότητες.
• Εμείς -ή τουλάχιστον πολλοί από εμάς- είμαστε που κρατάμε συνεχώς ένα λάστιχο στο χέρι και είτε πλένουμε, κάθε τρεις και λίγο, το αυτοκίνητό μας, είτε ξεπλένουμε τα μπαλκόνια και τις βεράντες, είτε καταβρέχουμε τους δρόμους (!) (την άσφαλτο) είτε, είτε, είτε...
Επομένως, οφείλουμε κι εμείς, ως πολίτες να αναλάβουμε, επιτέλους, το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί, συμπεριφερόμενοι υπεύθυνα. Και όχι να κατηγορούμε συνέχεια μόνο τους άλλους... Αυτή, άλλωστε, είναι η εύκολη λύση.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ
Η αιχμηρή 
συνέντευξη
Μαρκογιαννάκη

Σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς μου στην Κρήτη. Δεν θα κάνω κάποια προπετή ενέργεια. Θα το μετρήσω. Ξέρω τι σημαίνει να είμαι υποψήφιος εκεί που το κόμμα έχει δώσει το χρίσμα σε άλλον. 

Δεν ξέρω αν η ΝΔ θα φτάσει σε θέμα διαγραφής μου. Εγώ από τη ΝΔ πρέπει να διαγραφώ για πολύ σοβαρό λόγο που θα είναι σε θέση να σβήσει  προσφορά 30 ετών. 

Το ενδεχόμενο της διαγραφής δεν θα μετρήσει στην απόφασή μου να είμαι υποψήφιος. Εκείνοι που επισείουν τέτοιες απειλές πρέπει να ξέρουν ότι θα επισύρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Τι ανεξάρτητος είναι ο Πλακιωτάκης όταν η ΝΔ λέει «δίνω χρίσμα». Στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 95% δηλώνουν ανεξάρτητοι ενώ στηρίζονται φανατικά από κομματικούς μηχανισμούς. 

Δε νομίζω ότι η ΝΔ εκείνο που αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνει στην Κρήτη είναι να διεμβολίσει τη Μπακογιάννη ή τον οποιονδήποτε. Αν σκεφτόμαστε έτσι... χαιρετίσματα στην εξουσία. 

Εφόσον αποφασίσω να θέσω υποψηφιότητα θα κάνω κάλεσμα στη ΝΔ και τον Πλακιωτάκη «να τα βρούμε». Πιστεύω ότι θα υπερτερούσα διότι αυτό που θα κατέθετα δεν θα ήταν διεμβολισμός.

Αν αποφασίσω τελικά να κατέβω υποψήφιος μία από τις παραμέτρους που βάζω στο μυαλό μου είναι και η απόσυρση Πλακιωτάκη. 

Η υποψηφιότητα Πλακιωτάκη δεν είναι αυτοδιοικητική. Ούτε η δική μου θα είναι εφόσον υπάρξει. Είναι καθαρά πολιτική υποψηφιότητα. 

Ο Πλακιωτάκης δεν είναι όργανο που αποφασίζει. Υπάρχουν όργανα που αποφασίζουν και για τον Πλακιωτάκη και για τον Μαρκογιαννάκη. Στις διαδικασίες επιλογής του, δεν συμμετείχα. 

Στην Κρήτη δεν είμαι ξεκάρφωτος, ούτε χθεσινός. Με ξέρουν και οι πέτρες. Δε θέλω να εγκλωβιστώ σε μία στενή στήριξη οποιουδήποτε σχηματισμού. Θα απευθυνθώ στην κοινωνία. Αν η Μπακογιάννη  με στηρίξει. Πάσα  προσφορά δεκτή.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» που παρουσιάζουν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, στους 90,4, ο Βασίλης Σκουρής και η Μαριτίνα Ζαφειριάδου, δήλωσε τα εξής:

Δημ: Οι εφημερίδες σήμερα γράφουν για Πλακιωτάκηδες και Μαρκογιαννάκηδες στην Κρήτη…

Δεν το βλέπω έτσι εγώ. Υπάρχει μία μικροπαρεξήγηση διότι εγώ δεν ανακοίνωσα καμία υποψηφιότητα, απλά εξέφρασα τη δυσφορία μου διότι δεν συμμετείχα στις διαδικασίες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την επιλογή του κ. Πλακιωτάκη. 

Δημ: Αλήθεια ούτε ο κ. Πλακιωτάκης επικοινώνησε μαζί σας μετά; 

Ο κ. Πλακιωτάκης με είδε την ημέρα που ανακοινώθηκε το όνομά του. Κι είχαμε και μία τηλεφωνική επικοινωνία προ μηνός περίπου όταν άρχισε να διαφαίνεται το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι το όργανο που αποφασίζει ο κ. Πλακιωτάκης. Υπάρχουν άλλα όργανα τα οποία αποφασίζουν για τον Πλακιωτάκη, για τον Μαρκογιαννάκη, για τον οποιοδήποτε. Εγώ σε οποιοδήποτε όργανο ή σε οποιαδήποτε συζήτηση με αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα, δεν συμμετείχα. 

Δημ: Ο κ. Πλακιωτάκης είναι αυτοδιοικητική υποψηφιότητα; 

Θέλετε να σας πω τα αυτονόητα. Προφανώς δεν είναι αυτοδιοικητική η υποψηφιότητα Πλακιωτάκη, ούτε η δική μου εφόσον υπάρξει. Είναι καθαρά πολιτική. 

Δημ: Εσείς το σκέφτεστε πάντως κ. Μαρκογιαννάκη...

Και το σκέφτομαι και σοβαρά. Δε θα κάνω κάποια ενέργεια προπετή. Θα το ζυγίσω, θα το μετρήσω, ξέρω τι σημαίνει το να είμαι υποψήφιος εκεί που το κόμμα έχει δώσει χρίσμα σε κάποιον άλλο. 

Δημ: Εννοείτε διαγραφή; 

Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε θέμα διαγραφής διότι εγώ από τη ΝΔ θα πρέπει να διαγραφώ για ένα λόγο πολύ σοβαρό ο οποίος θα είναι σε θέση να σβήσει την προσφορά 30 ετών, προσφορά πολύ μεγάλη. Όταν τα βρίσκεις έτοιμα, τα κληρονομείς και τα διαχειρίζεσαι απλά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Όταν όμως δημιουργείς κάτι στη ζωή σου και το προσφέρεις στη συνέχεια προς χάρην μιας ιδεολογίας ή μιας παρατάξεως είναι σοβαρά τα πράγματα. Ότι δημιούργησα στη ζωή μου επαγγελματικά, επιστημονικά το κατέθεσα στο «θυσιαστήριο» που λέγεται ΝΔ και δε βρήκα τίποτα έτοιμο. 

Δημ: Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και αντίστροφα; Δηλαδή να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την απόφασή σας να κατέβετε ως υποψήφιος περιφερειάρχης; Το ενδεχόμενο, δηλαδή, να καταστρέψετε με μιας όλα αυτά που έχετε χτίσει τόσα χρόνια...

Δε νιώθω ότι τα καταστρέφω.

Δημ: Διαρρέει πάντως η Ρηγίλλης ότι αν κατέβετε θα σας διαγράψουν. Σας φοβίζει η διαγραφή; 

Δε θα μετρήσει στη συνείδησή μου και στην απόφασή μου ουδόλως αυτό το ενδεχόμενο. Σε μένα ως άτομο και ως προσωπικότητα εκείνοι που επισείουν τέτοιου είδους απειλές θα πρέπει να ξέρουν ότι θα επισύρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Είμαι τέτοιος άνθρωπος. Προτιμώ μία συζήτηση επιπέδου, πολιτισμένη, με εξηγήσεις εκατέρωθεν για πιο λόγο, δηλαδή, έγινε αυτή η παράλειψη και δεν είχα κάποια ενημέρωση ή οτιδήποτε άλλο από το να μου λένε «μην το κάνεις διότι θα διαγραφείς». 

Δημ: Διαρρέουν από χθες ότι σκέφτεστε πολύ σοβαρά να ανεξαρτητοποιηθείτε.

Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Στη ΝΔ είμαι 30 χρόνια από τη μέρα που παραιτήθηκα από εισαγγελέας, μετά από 8 χρόνια αγώνα εξελέγην βουλευτής, 22 συναπτά χρόνια τώρα εκλέγομαι βουλευτής με προσφορά, με αγώνες, με θυσίες κι όλα αυτά στη συνείδησή μου μετρούν πολύ σοβαρά για μένα. Όποιος λέει λοιπόν για μένα το τι σκέφτομαι να κάνω ή οτιδήποτε άλλο να βάζει μπροστά τη δική μου προσφορά και τη δική μου προσωπικότητα κι όχι άλλες ενδεχομένως συμπεριφορές. 

Δημ: Και το γεγονός ότι δεν φύγατε ποτέ εν αντιθέση με άλλους που έκαναν κόμμα και επέστρεψαν.

Αυτό είπα περιγραφικά προηγουμένως. 
Δημ: Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά σας θα ήταν ανεξάρτητη ή θα είχε τη στήριξη κάποιου κόμματος ή κάποιου σχήματος; 

Στην Κρήτη δεν είμαι ξεκάρφωτος ούτε και χθεσινός. Είμαι γηγενής που λέμε. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, ανατράφηκα και δούλεψα κι ως επαγγελματίας. Με ξέρουν και οι πέτρες. Ξέρουν την προσφορά μου, ξέρουν τις δυνατότητές μου, ξέρουν την εμπειρία μου. Από τη μία άκρη της Κρήτης έως την άλλη έχω δουλέψει ως δικηγόρος, ποινικολόγος πρώτης γραμμής, με κεφαλαία γράμματα, επομένως δεν θέλω να εγκλωβιστώ σε μία στενή στήριξη οποιουδήποτε σχηματισμού. Θα απευθυνθώ στην κοινωνία. 

Δημ: Συζητάτε όμως με την κ. Μπακογιάννη...

Και με τη ΝΔ αν χτυπούσε το τηλέφωνο και μου άνοιγαν θέμα θα συζητούσα. Και με οποιονδήποτε συζητάω.

Δημ: Πάντως η κ. Μπακογιάννη το βλέπει θετικά να στηρίξει μία υποψηφιότητά σας.

Πάσα προσφορά δεκτή θα έλεγα εδώ. 

Δημ: Ένας ακροατής μας ενημερώνει ότι ο κ. Πλακιωτάκης δηλώνει ανεξάρτητος... Είναι πράγματι ανεξάρτητος; 

Τι ανεξάρτητος είναι; Όταν βγαίνει η ΝΔ και λέει «δίνω χρίσμα»… Να μην τρελαθούμε… Διότι στις εκλογές της αυτοδιοίκησης - αυτό είναι που με κάνει και λέω ότι η υποκρισία δεν έχει όρια – το 95% δηλώνουν ανεξάρτητοι και στην πραγματικότητα είναι στηριζόμενοι από κομματικούς μηχανισμούς φανατικά. 

Δημ: Κάτι σαν τον κ. Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη.

Εννοώ τους πάντες σχεδόν. Όταν διαβάζω στις εφημερίδες ότι έδωσε ο κ. Σαμαράς χρίσμα εκεί και εκεί, ο κ. Παπανδρέου χρίσμα εκεί και εκεί, τι ανεξάρτητοι είναι τώρα αυτοί; 

Δημ: Μήπως η υποψηφιότητα του κ. Πλακιωτάκη δεν έχει κριτήριο ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση αλλά να διεμβολιστεί η κ. Μπακογιάννη; Μήπως αυτό ήταν το κριτήριο και γι’ αυτό δεν ενημερωθήκατε; 

Δε νομίζω ότι η ΝΔ εκείνο το οποίο, αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να κάνει στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού είναι να διεμβολίσει την κ. Μπακογιάννη ή τον οποιονδήποτε. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνει είναι να έχει μία συμπεριφορά και μία πολιτική αγκαλιάσματος των πάντων ούτως ώστε σιγά, σιγά, οι όποιες αντιπαραθέσεις, τα όποια προβλήματα, οι όποιες αντιθέσεις, οι όποιες διασπάσεις υπάρχουν να αμβλυνθούν και να ξαναγίνουμε ένα γερό, δυνατό κόμμα για να μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία. Αν σκεφτόμαστε έτσι, ότι, δηλαδή, «αυτός δεν μας ψήφισε άρα δεν τον θέλουμε», «αυτός δεν μας κάνει διότι μιλάει με τη Μπακογιάννη», «εκείνος μας κάνει διότι θα διεμβολίσει τον α’ ή τον β’», χαιρετίσματα στην εξουσία…

Δημ: Αισθάνεστε πικραμένος; 

Στην πολιτική μου σταδιοδρομία, δεν ξέρω αν αυτό είναι κακό – μπορεί και να είναι τελικά – ότι σκέφτομαι το λέω και ότι λέω το κάνω και το κάνω χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς να κρατάω πισινή. Δε θα μπορούσα ποτέ, για παράδειγμα, να κάνω αυτό που έκανε συνάδελφος μου στα Χανιά, που επιζητούσε στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο, αγωνιωδώς ραντεβού με την κ. Μπακογιάννη κι όταν το πέτυχε και έδωσε γη και ύδωρ στη συνέχεια συμπεριφερόταν «και με την Κική και με την Κοκό». Εγώ σε όλη τη σταδιοδρομία μου την πολιτική είμαι απόλυτος σε όλες μου τις δράσεις. Δεν κρατάω την λεγόμενη πισινή. Κι όταν επρόκειτο για την εκλογή Σουφλιά – Καραμανλή, είχα στηρίξει τον κ. Σουφλιά, όμως μετά από λίγες ημέρες είχα επαφή με τον κ. Καραμανλή ο οποίος με έβαλε δίπλα του, προσέφερα. Ένιωσα ότι το δικαίωμά μου να στηρίξω τον οποιονδήποτε στην εσωκομματική διαδικασία δεν ήταν κάτι κακό. Ήταν κάτι που μου ανήκε, το διαχειρίστηκα όπως εγώ πίστευα καλύτερα και δεν κακοφάνηκε σε κανέναν. Τώρα ας πούμε, πράγματι νιώθω ότι επειδή σε  αυτή τη διαδικασία πάλι, την εσωκομματική, ήμουν όπως και στις προηγούμενος, σε κάθε μου ενέργεια απόλυτος - γιατί έτσι πίστευα, γιατί αυτό ήθελαν και οι ψηφοφόροι μου σε τελευταία ανάλυση, η κοινωνία την οποία εκπροσωπώ – είχα την αξίωση κι έχω την αξίωση αυτό να μην είναι ένας αρνητικός παράγοντας στην όποια προσπάθεια κάνω να συνεισφέρω στον κοινό αγώνα που λέγεται πολιτική και που λέγεται ΝΔ. Ειλικρινά δεν το ένιωσα αυτό. 

Δημ: Αν είστε υποψήφιος, φαντάζομαι ότι θεωρείται βέβαιο ότι θα είστε στο β’ γύρο.

Για μένα είναι αυτονόητο αλλά από δω και πέρα, εφόσον το αποφασίσω αυτό το οποίο εγώ θα κάνω θα είναι ένα κάλεσμα στη ΝΔ κι ένα κάλεσμα στον κ. Πλακιωτάκη ότι «κάτσε να τα βρούμε». Η άποψή μου είναι ότι αν γινόταν μία σοβαρή συζήτηση και βάζαμε όλες τις πιθανές υποψηφιότητες κάτω ή εκείνους που ήθελαν να είναι υποψήφιοι και προπάντων τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα γιατί κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπερτερούσα διότι αυτό που θα κατέθετα θα ήταν τελείως διαφορετικό, δεν θα ήταν διεμβολισμός αλλά άπλωμα της φτερούγας της ηγεσίας προς όλες τις κατευθύνσεις για μία ενωτική προσπάθεια στην Κρήτη, που πράγματι είναι διχασμένη. Και δεν εννοώ το ανατολική – δυτική, που αυτό είναι το τελευταίο που μπορεί κανείς να πει πως είναι πρόβλημα – το πρόβλημα το εσωκομματικό της ΝΔ είναι άλλο και το γνωρίζετε. 
Δημ: Εφόσον αποφασίσετε να διεκδικήσετε την περιφέρεια το κάλεσμα στον κ. Πλακιωτάκη τι νόημα θα έχει; Μάλλον σαν αντίπαλο θα πρέπει να τον βλέπετε, παρά σαν σύμμαχο. Εκτός αν περιμένετε να αποσυρθεί ο ίδιος.

Ποτέ δεν είναι αργά. 

Δημ: Να αποσυρθεί λέτε...

Δεν ξέρω. Αν το αποφασίσω τελικά, μία από τις παραμέτρους που βάζω στο μυαλό μου είναι κι αυτή.  

Δημ: Δεν ακούγεται λίγο παράδοξο για χάρη του Πλακιωτάκη, ο Αντώνης Σαμαράς, να χάσει τον Πλακιωτάκη στην Κρήτη; Με βάση τις δυνάμεις, την προσωπικότητα, το πολιτικό μέγεθος...

Δεν υποτιμώ κανέναν. Τον εκτιμώ το συνάδελφό μου κι ίσως είναι λίγο εγωιστικό αυτό που θα πω, αλλά έχω συμβάλει στο να μπει στην πολιτική και να έχει επιτυχή πορεία. Διότι είχα κάνει πολλές συζητήσεις μαζί του στο παρελθόν, πριν γίνει βουλευτής, και του είχα δώσει αρκετές συμβουλές τις οποίες ακολούθησε κατά γράμμα και τον οδήγησαν στο να γίνει βουλευτής. Ως εκ τούτου δεν υποτιμώ κανέναν και δε λέω ότι εγώ είμαι καλύτερος ή ο Πλακιωτάκης είναι χειρότερος από εμένα. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι – επειδή τον εκτιμώ σαν άνθρωπο, είναι καλό παιδί, δεν έχει όμως καμία σημασία αυτό, διότι τα προβλήματα, δεν λύνονται από τα καλά παιδιά ή από τα χαμόγελα. Αν τα προβλήματα λύνονταν από τα γλυκά πρόσωπα και τα χαμόγελα θα πηγαίναμε στις πασαρέλες όχι στις εκλογές.
Δημ: Αν τελικά είσαστε υποψήφιος υπάρχουν άλλα στελέχη της ΝΔ που θα σας ακολουθήσουν; 

Εδώ στην Κρήτη;

Δημ: Ναι.

Και από τη ΝΔ αλλά και από άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Αυτό κάνω τώρα, αυτό κουβεντιάζω. 

Δημ: Και ο κ. Αυγενάκης μεταξύ αυτών; 

Θα ρωτήσετε τον κ. Αυγενάκη. Μη με βάζετε να εκπροσωπήσω αυτή τη στιγμή σε μία συζήτηση τον κ. Αυγενάκη. Ο Λευτέρης είναι φίλος. Συζητάω μαζί του όπως συζητάω και με άλλους συναδέλφους