Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΗ

Ζητείται υπευθυνότητα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Μέχρι και προχθές το απόγευμα στελέχη συγκεκριμένων κομμάτων εξέφραζαν σοβαρές ενστάσεις για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και για τη νέα δανειακή σύμβαση που πρέπει να υπογραφεί, κάνοντας λόγο για «απώλεια εθνικής κυριαρχίας», για «προδοσία», για «νέα κατοχή». Από Δεξιά προς Αριστερά.
Αίφνης, μόλις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος -που, κατά γενική ομολογία, είναι επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως ήδη οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύουν- το «σκηνικό» άλλαξε. Αρδην. 
Με τα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων κομμάτων να ξεκινούν νέο «τροπάριο». 
Πλέον, σύμφωνα με δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, το θέμα είναι πώς θα υπογραφεί η σύμβαση για να σωθεί η χώρα! Πλέον, δηλαδή, δεν τίθεται ζήτημα «απώλειας εθνικής κυριαρχίας»!
Eντός ΠΑΣΟΚ, όσα ακολούθησαν της ανακοίνωσης για δημοψήφισμα, καταδεικνύουν -αυτή είναι μία ανάγνωση, υπάρχουν και άλλες- το «βάθος» που διαθέτει το κυβερνών κόμμα σε όλες του τις «πτέρυγες». 
Γεγονός που ανά πάσα στιγμή είναι, από μόνο του θαρρείς, σε θέση να προσφέρει... συγκινητικές στιγμές. Οπως η «ανεξαρτητοποίηση» της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη. Η οποία όσο ήταν μέλος της κυβέρνησης δεν έδειξε να τρέφει ανάλογες ευαισθησίες. 
Αλλά και όπως η -ομολογουμένως καθοριστική (sic)- παρέμβαση της κυρίας Εύας Καϊλή.
Μιλούν πολλοί για τις δυστυχίες και τα προβλήματα της Ελλάδας.
Κάτι τέτοιες ώρες δεν είναι λίγοι, πλέον, εκείνοι που πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη, ίσως, δυστυχία της χώρας, τούτη την περίοδο, είναι ότι βρέθηκαν, ταυτοχρόνως, στις ηγεσίες κομμάτων άνθρωποι, οι οποίοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν, δυστυχώς, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει στην παρούσα φάση, να σταθούν επαρκώς στο ύψος των περιστάσεων.
Οι ευθύνες, βεβαίως, βαραίνουν πρώτα και κύρια το κυβερνών κόμμα. 
Το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. 
Δεν είναι όλοι, άλλωστε, λωτοφάγοι. 
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις, σήμερα, είναι εξαιρετικά δυσμενείς και οι συνέπειες αναμένονται καταστροφικές. Και για τη χώρα και για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. 
Εκτός και αν υπάρξει κάποιος «από μηχανής θεός», όπως σοφά... εμφανιζόταν στις τραγωδίες των αρχαίων ημών προγόνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου