Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ




















ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ:
Αδιέξοδος μονόδρομος
το δεύτερο μνημόνιο”

Η χώρα έχει
άμεση ανάγκη
από ένα Σχέδιο
Εθνικής
Ανασυγκρότησης”

Συνέντευξη
της προέδρου
του κόμματος
Κοινωνική
Συμφωνία
στα “Χ.Ν.”


Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Αδιέξοδο μονόδρομο», που «δένει τη χώρα χειροπόδαρα» χαρακτηρίζει το δεύτερο Μνημόνιο η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει άμεση ανάγκη από ένα Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης, για την υλοποίηση του οποίου θα πρέπει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η ίδια υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο, «διότι τότε δεν είχαμε άλλη επιλογή. Οι αγορές είχαν κλείσει και αν δεν προσφεύγαμε τότε στον μηχανισμό στήριξης, τότε η χώρα μας θα είχε οδηγηθεί σε στάση πληρωμών». 
Σε συνέντευξή της στα “Χανιώτικα νέα”, η κα Κατσέλη σημειώνει ότι «το πολιτικό σκηνικό, σήμερα, αναδιατάσσεται ραγδαία», τονίζει ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση είτε αυτή είναι αυτοδύναμη είτε είναι συνεργασίας είτε πάμε σε νέες εκλογές είτε όχι» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Κοινωνική Συμφωνία θα μπει στη Βουλή και θα λειτουργήσει «ως καταλύτης στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης στον τόπο».

Κυρία Κατσέλη, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η Κοινωνική Συμφωνία αποτελεί, ουσιαστικά, “σαρξ εκ της σαρκός” του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να σας αντιμετωπίζουν, ακόμη και σήμερα, με δυσπιστία, παρά τη σαφή διαφοροποίησή σας, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής και κατάθεσης θέσεων - προτάσεων. Δικαιολογημένες ή όχι οι επιφυλάξεις των πολιτών;
«Όχι δεν είναι δικαιολογημένες. Καταρχήν, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος, επέλεξαν να κλείσουν την πόρτα στις απόψεις που εκφράζουμε. Και αυτό, διότι έχουν ασπασθεί νεοφιλελεύθερες συνταγές, που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις αξίες για τις οποίες αγωνισθήκαμε τόσα χρόνια. Το πολιτικό σκηνικό, σήμερα, αναδιατάσσεται ραγδαία. Αυτή η αναδιάταξη προκύπτει από τη βάση, από τους πολίτες οι οποίοι αναζητούν τον απεγκλωβισμό τους από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και η “Κοινωνική Συμφωνία” δεν είναι ένα ακόμα κόμμα στον πολιτικό χάρτη αλλά ένα κόμμα νέου τύπου, που έρχεται σε ρήξη με τους εκφραστές ενός αδιέξοδου μονόδρομου και προτείνει έναν αξιόπιστο εναλλακτικό δρόμο. Λέει στους πολίτες ότι ναι, μπορείτε να ελπίζετε, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και στελέχη που έχουν δώσει δείγματα γραφής ότι διαθέτουν συνέπεια, αξιοπιστία και βούληση να τις διεκδικήσουν και να τις εφαρμόσουν».

Υποστηρίζετε ότι «συγκυβέρνηση συν μνημόνιο ίσον χάος». Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η αξιόπιστη αντιπρόταση;
«Το πρώτο είναι ν’ ανατραπεί η πολιτική του Μνημονίου, η οποία βαθαίνει την ύφεση, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγεί τη χώρα σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών της. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να προτάξουμε και να διαπραγματευθούμε σκληρά ένα Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης. Με την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή να αποτελούν “κόκκινες γραμμές”. Αυτό έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Χωρίς φοβικά σύνδρομα και εκβιαστικά διλήμματα. Μπορούμε να διεκδικήσουμε συμμαχίες τόσο με άλλα προοδευτικά κόμματα στη χώρα μας, αλλά και με την προοδευτική Ευρώπη, ώστε να αναδείξουμε επιλογές που δίνουν προοπτική στους πολίτες απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα».

Ζητάτε άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζετε «ομήρους» των υπογραφών τους, τους κυρίους Βαγγέλη Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά. Οι υπογραφές αυτές, ωστόσο, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, της οποίας ήσασταν μέλος, ως υπουργός Οικονομίας, δεν δεσμεύουν και τη χώρα;
«Δεν είναι έτσι. Υπέγραψα το πρώτο Μνημόνιο, διότι τότε δεν είχαμε άλλη επιλογή. Οι αγορές είχαν κλείσει και αν δεν προσφεύγαμε τότε στον μηχανισμό στήριξης, τότε η χώρα μας θα είχε οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Αυτό όμως δεν αρκούσε. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι το “φάρμακο της τρόικας”, δηλαδή η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και της περικοπής μισθών και συντάξεων, σκοτώνει. Γι’ αυτό άλλωστε, είχα γίνει το “κόκκινο πανί” για την τρόικα και δεχόμουνα καθημερινές επιθέσεις από συγκεκριμένα συγκροτήματα του Τύπου. Εμεινα εκτός κυβέρνησης γι’ αυτή μου τη στάση και διαγράφηκα δύο φορές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα διότι δένει τη χώρα χειροπόδαρα. Αρνήθηκα να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία, όπως η άρση της ασυλίας έναντι κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Αλλά και μέτρα κοινωνικά δυσβάσταχτα και αναποτελεσματικά, όπως η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Αυτή τη συνέπεια οι πολίτες την έχουν αναγνωρίσει. Αυτήν τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ».

Εκφράζετε την άποψη ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν, ουσιαστικά, μονόδρομος. Ωστόσο, υπάρχει αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο κατέστη μονόδρομος εξαιτίας τόσο της οικτρής οικονομικής κατάστασης, στην οποία παρέδωσε τη χώρα η ΝΔ, όσο και των λανθασμένων επιλογών του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές του 2009, αλλά κυρίως μετά από αυτές, με εσάς στενή συνεργάτιδα του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου. Τι απαντάτε;
«Το πρώτο Μνημόνιο, δηλαδή η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, ήταν αποτέλεσμα τού ότι η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού από τις διεθνείς αγορές. Σε αυτό, δυστυχώς, συνετέλεσε και η τρομακτική δημοσιονομική εκτροπή που είχε οδηγήσει τη χώρα η Ν.Δ. Προεκλογικά, είχαμε πλήρη επίγνωση της δημοσιονομικής εκτροπής που είχε οδηγηθεί η χώρα, και αυτό προκύπτει και από δικές μου, τότε, δηλώσεις στις οποίες σας καλώ να ανατρέξετε. Υποστήριζα τότε ότι έπρεπε να μειωθεί το έλλειμμα με περιστολή της σπατάλης και πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και μέτρα σκληρής λιτότητας. Μετά τις εκλογές την ευθύνη για την χάραξη και υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών».

Καταθέτετε, ως κόμμα, σημαντικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για σημαντικά θέματα, όπως το φορολογικό, η εργασία, η δημόσια διοίκηση κ.ά.. Εύλογα, ωστόσο, αναρωτιέται κανείς γιατί τόσο εσείς όσο και, πολύ περισσότερο, ο κ. Καστανίδης -που έχει διατελέσει πολλάκις υπουργός- δεν εργαστήκατε προς αυτήν την κατεύθυνση όταν συμμετείχατε σε κυβερνητικά σχήματα.
«Ίσα - ίσα. Στους τομείς ευθύνης στα υπουργεία που είχαμε αναλάβει, καταφέραμε και πετύχαμε πολλά. Ως Υπουργός προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών. Διαπραγματεύθηκα σκληρά με την τρόικα στο Υπουργείο Εργασίας για τη διατήρηση του κατώτατου μισθού και του θεσμού της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Επρεπε να φύγω από την Κυβέρνηση για να αποδομηθούν πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Ο κ. Καστανίδης, ήταν αυτός πους ως υπουργός ψήφισε νομοθεσία για τη δήμευση των περιουσιών πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων που δεν δηλώνονται στο “πόθεν έσχες” αλλά και για τη μείωση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων υπουργών. Επομένως, έχουμε δώσει δείγματα γραφής».

Η Κοινωνική Συμφωνία δεν φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα έως πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα. Ωστόσο, κατ’ επανάληψη έχετε εκφράσει την άποψη ότι θα κάνετε την ανατροπή και θα μπείτε στη Βουλή. Ευχή ή πεποίθηση; Και πού στηρίζεστε; «Δεν είναι ευχή, είναι πεποίθηση. Τα μηνύματα που εμείς έχουμε από τη βάση είναι πολύ ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν από ένα περίπου μήνα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η “Κοινωνική Συμφωνία” θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτες στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης στον τόπο και θα είμαστε στην επόμενη Βουλή».

Αν η Κοινωνική Συμφωνία μπει, τελικά, στη Βουλή και κληθεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και άλλων κομμάτων, ποια θα είναι η στάση σας; Και πώς σχολιάζετε το άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τόσο προς τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, όσο και, εσχάτως, προς τον κ. Καμμένο;
«Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση είτε αυτή είναι αυτοδύναμη είτε είναι συνεργασίας. Είτε πάμε σε νέες εκλογές είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη συνταγή του Μνημονίου, το οποίο και οι δύο έχουν υπογράψει, όχι μόνο δεν θα μας βγάλει από την κρίση αλλά θα βαθύνει την ύφεση και θα οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών. Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι αν θέλουμε να κυβερνηθεί ο τόπος για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τότε πρέπει να επιδιώξουμε συγκλίσεις στη βάση μίας προοδευτικής πολιτικής που ανατρέπει τον δήθεν μονόδρομο της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης».

Πραγματοποιήσατε διήμερη περιοδεία στην Κρήτη. Τι “εισπράξατε” κατά τις επισκέψεις σας και ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, στα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να επενδύσει η Μεγαλόνησος προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος;
«Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως χώρα έχουμε. Γι’ αυτό και η Κρήτη πιστεύω ότι μπορεί να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο πρότυπο ανάπτυξης που να συνδυάζει τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό αλλά και το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει. Οι τομείς αυτοί μπορούν να αναδειχθούν με καινοτόμες και εξαγωγικές δράσεις. Κατά την επίσκεψή μου στο νησί ήρθα σε επαφή με πολύ κόσμο, που έχει αγωνίες για τα προβλήματα που όλοι βιώνουμε, που όμως έχει θέληση και όρεξη να πιάσει το μέλλον στα χέρια του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου