Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απουσία στρατηγικής

Επισημάνσεις
του δημάρχου
Αμμοχώστου
από τα Χανιά


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την απουσία ενιαίας στρατηγικής, οργάνωσης και συντονισμού Ελλήνων και Κυπρίων σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα του Κυπριακού επεσήμανε χθες από τα Χανιά ο δήμαρχος Αμμοχώστου και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αλέξης Γαλανός. “Αυτά που λέμε πολλές φορές είναι για τους καφενέδες”, είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά “δεν πιέζει την Τουρκία στον βαθμό που πρέπει”.
Ο κ. Γαλανός μίλησε για το Κυπριακό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των «Χ.Ν.», στο περιθώριο της αντιπροσωπίας του Δήμου Αμμοχώστου και του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ στους τάφους των Βενιζέλων (ρεπορτάζ στη σελίδα 31).
«Σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μία έξαρση της τουρκικής επιρροής, σε μια αναβάθμιση της Τουρκίας, για γεωπολιτικούς και στρατηγικούς λόγους. Ίσως η ίδια η Τουρκία να διαφημίζει περισσότερο τον ρόλο της. Στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν λογοδοτεί σε κανένα και ενθαρρύνεται σε αυτό από τους συμμάχους της», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.
Και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο εμείς πρέπει να επιζητούμε είναι η λύση για να επανενώσουμε την Κύπρο και να τερματιστεί η τουρκική παρουσία και οι έποικοι στην Κύπρο. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να απαλλάσσουμε και να απενεχοποιούμε την Τουρκία όσον αφορά το θέμα της παρουσίας στρατευμάτων της σε ευρωπαϊκά εδάφη -γιατί είναι Ευρώπη η Κύπρος- όπως και για το θέμα των προσφύγων, ιδιαίτερα της μεγαλύτερης προσφυγικής πόλης, της Αμμοχώστου, την οποία για 35 και πλέον χρόνια την έχουν κλείσει οι Τούρκοι, την καταστρέφουν συστηματικά και είναι ένα έγκλημα πολέμου σε καιρό ειρήνης. Έχουν καταδικαστεί από επανειλημμένα ψηφίσματα, όμως, δυστυχώς, εμείς -και το λέω με καθαρή καρδιά- δεν διεκδικούμε και δεν πιέζουμε την Τουρκία στον βαθμό που πρέπει».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι Ελληνοκύπριοι ενδεχομένως να μην έχουν την απαιτούμενη διαπραγματευτική ισχύ και ικανότητα, ο κ. Γαλανός απάντησε: «Όχι, δεν είναι αυτό, διότι όταν κινηθούμε συντονισμένα παίρνουμε πολλά πράγματα, εξ ου και το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Νομίζω ότι απλούστατα δεν συντονιζόμαστε μεταξύ μας και ως Έλληνες - Κύπριοι και ως Ελληνισμός γενικότερα και κατατρωγόμαστε στα εσωτερικά μας, στις αντιπαλότητές μας, αυτά που λέμε πολλές φορές είναι για τους καφενέδες, χωρίς να κοιτάζουμε μια ενιαία στρατηγική πώς να δυσκολέψουμε την Τουρκία. Πιστεύω ότι είναι έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού και στρατηγικής, πράγμα το οποίο δυστυχώς η Τουρκία διαθέτει».
Φειδωλός και γενικόλογος στις δηλώσεις του για το Κυπριακό εμφανίστηκε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ.
«Υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, αλλά δεν είναι κάτι το νέο. Ευχόμαστε να υπάρχει μια καλή συνέχεια, η Κύπρος να επανενωθεί και στο τέλος να έχουμε μια Κύπρο, ένα κράτος που θα είναι κοινός παρονομαστής όλων των Κυπρίων».
Στην παρατηρήσή μας ότι αυτό ακούγεται περισσότερο ως ευχή και στην ερώτηση «αν μπορεί να γίνει πραγματικότητα με βάση τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς;», ο κ. Ιωσήφ απάντησε ότι «σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, ούτε εκτιμήσεις, αισιόδοξες ή απαισιόδοξες. Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία των συνομιλιών και θα περιμένουμε να δούμε την κατάληξη».
Τις δηλώσεις του κ. Γαλανού, περί απουσίας ενιαίας στρατηγικής, οργάνωσης και συντονισμού Ελλήνων και Κυπρίων στο Κυπριακό κλήθηκε να σχολιάσει ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Η αρμοδιότητά μας περιορίζεται στις αδελφοποιήσεις των Δήμων και στη συμμετοχή στα διεθνή όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από ’κει και πέρα, εμείς συμπορευόμαστε με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που είναι σταθερές για μια δίκαια, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Βιρβιδάκης.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΟΑΔΥΚ
Επιχείρηση... νοικοκύρεμα

Συγκεκριμένες
εντολές στους
προϊσταμένους
των Διευθύνσεων
του Οργανισμού
από τον Θανάση
Καρούντζο
σε χθεσινή
«κλειστή» σύσκεψη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Νοικοκύρεμα» στα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δεδομένες οικονομικές του υποχρεώσεις, ζήτησε χθες ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΔΥΚ, Θανάσης Καρούντζος.
Ο κ. Καρούντζος προήδρευσε σε «κλειστή» σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ, στην Αγιά Χανίων, με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των Διευθύνσεων του Οργανισμού. Η σύσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί στα Μέσα Ενημέρωσης και μετά το πέρας της ο κ. Καρούντζος, με τον οποίο επικοινώνησαν τηλεφωνικά τα «Χ.Ν.», αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την πραγματοποίησή της, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στα θέματα που συζητήθηκαν.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Καρούντζος ζήτησε από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του ΟΑΔΥΚ τον περιορισμό, στο ελάχιστο, των εξόδων του Οργανισμού.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι τα 30 και πλέον αυτοκίνητα του ΟΑΔΥΚ (!) θα μειωθούν σε δέκα περίπου. Για τα υπόλοιπα, είτε θα κατατεθούν οι πινακίδες, είτε θα εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης κάποιων εξ αυτών σε Δήμους που έχουν ανάγκες, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από νομικής πλευράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Καρούντζος φέρεται να τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να έχει τόσα αυτοκίνητα ο ΟΑΔΥΚ»!
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης ζήτησε, ακόμη ελαχιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων (ρεύμα, τηλέφωνα, κ.λπ.), σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα «φούσκωμα λογαριασμών».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «υιοθετηθεί» και να εφαρμοστεί στην πράξη ένα συγκεκριμένο σύστημα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες και τις συναλλαγές του Οργανισμού με τους προμηθευτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καρούντζος ζήτησε από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Οργανισμού να συνεργάζονται, καθημερινά, ως ομάδα, για μια σειρά από τρέχοντα θέματα που αφορούν προμήθειες, υπερωρίες, έξοδα, κ.λπ. Ζήτησε, δε, να του καταθέσουν -έως την ερχόμενη εβδομάδα- συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη μείωση στα κόστη.
Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ο κ. Καρούντζος όρισε, προσωρινά, ως «επικεφαλής» στον Οργανισμό τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Μάρκο Πατρελάκη, έως ότου οριστεί ο νέος γενικός διευθυντής, καθώς η θέση παραμένει κενή μετά την παραίτηση του κ. Μανώλη Σπανουδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ.Ν.», επικρατέστερος για γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ θεωρείται ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Γιάννης Μπατζέλης.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗ
Εξηγήσεις για γέλια και για κλάματα
από την Ελληνική Δημοκρατία

Στο Ευρωπαϊκό
Δικαστήριο
Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Με το επιχείρημα ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν πρόβλεψη για την επικινδυνότητα του Ζαχαρία Λαγουδάκη, ο οποίος δολοφόνησε τον χανιώτη φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη, στις 16 Μαΐου 2008, σε κεντρικό δρόμο του Ρεθύμνου, αποπειράται η ελληνική κυβέρνηση να αιτιολογήσει, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την αποφυλάκιση του εν λόγω ατόμου, το οποίο είχε καταδικαστεί για ληστεία μετά φόνου.
Με άλλα λόγια, η Ελληνική Δημοκρατία ισχυρίζεται πως δεν μπορούσε να προβλεφθεί ότι ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης θα σκότωνε και άλλα άτομα όταν έβγαινε από τη φυλακή. Και αυτό γιατί για την επικινδυνότητα ελήφθηκε υπόψη μόνο η διαγωγή του στις φυλακές και όχι η προηγούμενη ζωή του!
«Προσπάθεια αποφυγής ευθυνών και αποτροπής, με κάθε τρόπο, της παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τυπικούς και δη τυπολατρικούς λόγους» χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι της οικογένειας Χορευτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζουν, δε, ότι οι παρατηρήσεις αυτές «δεν αγγίζουν την ουσία. Αυτή συνίσταται, λακωνικά, στο ότι “αν ο κατάδικος δεν είχε απολυθεί από τις φυλακές, με παράνομες μεθοδεύσεις και επεμβάσεις, το θύμα δεν θα είχε σκοτωθεί απ’ αυτόν, αλλά θα ζούσε σήμερα”».
Ως γνωστόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Ελλάδα σε απολογία, ζητώντας από τη χώρα μας να απαντήσει, μεταξύ άλλων, αν στην περίπτωση της δολοφονίας του Μανώλη Χορευτάκη από τον Ζαχαρία Λαγουδάκη, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές Αλικαρνασσού, αν και δεν συνέτρεχαν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις, «οι Ελληνικές Αρχές εξεπλήρωσαν ικανοποιητικά την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν το δικαίωμα στη ζωή» του άτυχου φοιτητή, όπως διαγορεύει το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγαν οι γονείς του Μανώλη Χορευτάκη, Μανώλης και Ειρήνη, διά μέσου των συνηγόρων τους και η προσφυγή τους έγινε κατ’ αρχήν παραδεκτή, γεγονός που οι δικηγόροι της οικογένειας είχαν χαρακτηρίσει εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι, συνήθως, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που η υπόθεση Χορευτάκη πέρασε, οι προσφυγές κατά των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτονται κατά ποσοστό 97% περίπου, ως απαράδεκτες.
«Αναμένεται, πλέον, να πληροφορηθούμε αν η ελληνική κυβέρνηση, στην απολογία της, θα υπερασπιστεί τις φυλακές και τα δικαστήριά της, που αφήνουν ελεύθερους φονιάδες να σκοτώνουν ανυποψίαστα παιδιά, όταν αυτά κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους. Ή αν, κατά το στάδιο “του φιλικού διακανονισμού”, που της παρέχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποδεχθεί να λάβει όλα τα νομοθετικά και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του “δικαιώματος στη ζωή” όσων κυκλοφορούν στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας», είχε επισημάνει πρόσφατα στα «Χ.Ν.» ο συνήγορος της οικογένειας Χορευτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανδρέας Αναγνωστάκης.
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Για την υπόθεση Χορευτάκη, η Ελληνική Δημοκρατία, ύστερα από παρατάσεις των προθεσμιών κατάθεσης που ζήτησε -η τελευταία έληξε στις 25 Ιανουαρίου 2010- υπέβαλε, και μάλιστα κατά μία ημέρα εκπρόθεσμα, τις ζητηθείσες παρατηρήσεις. Σ’ αυτές, απολογούμενη, ισχυρίζεται πως οι προσφεύγοντες γονείς του νεκρού παιδιού μπορούν ν’ ασκήσουν αγωγές κακοδικίας και μηνύσεις κατά των δικαστών που απόλυσαν τον κατάδικο, καθώς και να υποβάλλουν μηνύσεις κατά των υπαλλήλων των φυλακών που έδωσαν «πιστοποιητικά καλής διαγωγής» στον κατάδικο για παράβαση καθήκοντος κ.λπ. Άλλως πως πρέπει να αναμένεται η περάτωση των δικών στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση του Εφετείου Κρήτης) για να διαπιστωθεί τελικά πως ο κατάδικος πράγματι σκότωσε τον φοιτητή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης δεν τ’ αρνείται και μάλιστα καταδικάστηκε, στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, σε ισόβεια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.
Ακόμη, η Ελληνική Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι στην απόλυση, με όρους, του συγκεκριμένου κατάδικου δεν υπήρξε καμία παράλειψη των Ελληνικών Αρχών. Σημειώνει ότι το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης απόλυσε αυτόν τηρώντας τους νόμους του ελληνικού κράτους και στηρίχτηκε -επιτρεπτά- σε έκθεση του διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασσού και σε αποφάσεις, με ακυρώσεις και διαγραφές, των πειθαρχικών ποινών, που του είχαν επιβληθεί στις φυλακές.
Τέλος, η κυβέρνηση παραθέτει πως ο θεσμός της υφ’ όρο απόλυσης στην Ελλάδα παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της οικογένειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης έχουν προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου 2010 για να απαντήσουν και να αποκρούσουν τις παρατηρήσεις και γενικά τους ισχυρισμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 9/2/2010


“Καλλικράτης”
και χωροταξικό


Το χωροταξικό στις επικείμενες συνενώσεις δεν είναι το πρωτεύον, έγραφα, μεταξύ άλλων, στη στήλη, στις 17 Μαΐου 2008. Εξακολουθώ να το πιστεύω. Θεωρώ, ωστόσο, ότι δεδομένων των σημερινών συνθηκών, είναι μείζον ζήτημα και ίσως να αναδειχθεί ως το πρωτεύον, κυρίως στην περιφέρεια, όπου τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, συγκριτικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως τον Νομό Αττικής.

Eξηγούμαι: αν, τελικά, η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης» αυτό θα γίνει σ’ ένα σφιχτό οικονομικό πλαίσιο, καθώς η Ελλάδα, κατά τον πρωθυπουργό, παλεύει για να αποφύγει την πτώση στον γκρεμό.

Kατά συνέπεια, η όποια «προίκα» για τη «νύφη» -δηλαδή τον «Καλλικράτη»- θα είναι πιθανότατα περιορισμένων «δυνατοτήτων», όσο και αν οι «γαμπροί» (αιρετοί) ζητούν -και δικαίως- να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση υπό όρους και προϋποθέσεις, προτάσσοντας συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τους πόρους, τις αρμοδιότητες, κ.λπ.

Nα το πω απλά. Οι αιρετοί ζητούν «10», η κυβέρνηση θα πει ότι μπορεί να δώσει «6-7», ενδεχομένως να υπάρξουν μουρμούρες ή ακόμη και αντιδράσεις, όμως αν η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά ο «Καλλικράτης» θα εφαρμοστεί και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λάβουν, τελικά, ό,τι μπορεί να δώσει η Πολιτεία. Ενδεχομένως και λιγότερα από τα αρχικά «6-7», αν λάβουμε υπόψιν μας την παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων στους Δήμους και την ανακολουθία λόγων και έργων. Διαχρονικά.

Πέραν, λοιπόν, του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (που αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο για την αποτελεσματική ή μη λειτουργία των ΟΤΑ) και πέραν από άλλα επιμέρους θεσμικά θέματα που είναι πιθανόν να ικανοποιηθούν, τι μένει επί της ουσίας; Κατά την προσωπική μου άποψη δύο κρίσιμα ζητήματα: η εφαρμογή της εγγύτητας στην πράξη -καθότι οι νέοι Δήμοι θα είναι μεγαλύτεροι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους- και το χωροταξικό.

Στέκομαι στο χωροταξικό γιατί αυτό θα καθορίσει, εν πολλοίς, τη βιωσιμότητα των νέων Δήμων. Αν συνενωθούν «φτωχοί» Δήμοι, που δεν έχουν σημαντικούς πόρους, έσοδα, τότε το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η δημιουργία μεγαλύτερων -και ακόμη πιο «φτωχών»- ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.

Αρα, εκείνο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή ή μη έκβαση του εγχειρήματος θα είναι, πέραν της ικανοποίησης των αιτημάτων που θέτουν η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, το εξής απλό: ποιοι Δήμοι θα συνενωθούν μεταξύ τους. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και πώς θα αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να πληρούν τα περισσότερα, έστω, κριτήρια για οικονομική βιωσιμότητα και αποτελεσματική λειτουργία.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα το χωροταξικό. Έχει ανακοινώσει μόνο ότι οι 1.034 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνουν 370. Πέραν τούτου ουδέν. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό σε αρκετούς. Έχει «κλείσει» το χωροταξικό, πριν καν «ανοίξει»; Με ποια κριτήρια ελήφθησαν -αν ελήφθησαν- οι όποιες αποφάσεις; Με βάση τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το «χωροταξικό» της οποίας διέρρευσε προ διετίας περίπου από δημάρχους; Με βάση κάποια Επιτροπή «Σοφών»; Με βάση την... κοινή λογική, αλλά και επιμέρους... «επιθυμίες» κομματικών στελεχών, που... έχουν τον τρόπο τους;

Τι θα ακούσουμε το επόμενο διάστημα; Θυμίζω ότι ο «Καποδίστριας», που αποτέλεσε πραγματικά τομή στην Αυτοδιοίκηση, είχε αρκετά... στραβά και ανάποδα σε ό,τι αφορά το χωροταξικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νομός Χανίων. Αναφέρω ενδεικτικά: η πόλη των Χανίων δεν επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να παραμένει «εγκλωβισμένη» στα στενά της διοικητικά όρια μέχρι και σήμερα. Σταλός και Αγία Μαρίνα από τη μια μεριά, Πλατανιάς, Γεράνι, Μάλεμε από την άλλη. Σε δύο ξεχωριστούς Δήμους! Και, ακόμη, Δήμοι δημιουργήθηκαν κατόπιν... παραγγελίας για να βολευτούν «πράσινα» αλλά και «γαλάζια» παιδιά.

Αυτά και άλλα πολλά έγιναν πριν από δώδεκα, περίπου, χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν. Δεν μπορεί κανείς, δεν έχει κανείς το δικαίωμα, άλλωστε, να υποθηκεύει το μέλλον μιας περιοχής, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκυριακές μικροπολιτικές σκοπιμότητες και -ενδεχομένως- προσωπικά συμφέροντα. Το συμφέρον του τόπου -του κάθε τόπου- και των ανθρώπων του πρέπει να είναι, αυτή τη φορά, υπεράνω όλων. Υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, στελεχών. Όλων ανεξαιρέτως...

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 6/2/2010

Σκουλάκης,
Νικηφοράκης
και “Καλλικράτης”


Το τελευταίο διάστημα «φουντώνει» -απολύτως λογικά, κατά την προσωπική μου άποψη- η ονοματολογία ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Αυτοδιοίκηση. Εκλογές που πιθανότατα θα γίνουν σ’ ένα νέο τοπίο, αν τελικά υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης». (Ορισμένοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να μην μπορέσει να προχωρήσει, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα).

Πολλά είναι τα πρόσωπα που ακούγονται για τους -νέους- Δήμους στον Νομό Χανίων. Στέκομαι σήμερα σε δύο από αυτά, που -κατά γενική ομολογία- έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Σκουλάκη και στον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Στέλιο Νικηφοράκη.

Για τον κ. Σκουλάκη λέγονται και γράφονται διάφορα. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, μόνο που τότε μάλλον υπήρχε καπνός, άρα και φωτιά. Σήμερα, ωστόσο, ούτε καπνός υπάρχει, ούτε φωτιά. «Καθείς εφ’ ω ετάχθη», απάντησε χθες το μεσημέρι ο κ. Σκουλάκης, από το Καστέλλι Κισάμου, όταν τον ρώτησα αν υπάρχει ψήγμα αληθείας σε δημοσιεύματα, «πληροφορίες», φήμες, κ.λπ., που τον φέρουν να ενδιαφέρεται για την Αυτοδιοίκηση. Ξεκαθάρισε, δηλαδή, τη θέση του. Δεν ενδιαφέρεται.

Η περίπτωση του κ. Νικηφοράκη είναι εντελώς διαφορετική. Ο στενός συνεργάτης του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ., Κώστα Μητσοτάκη δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής. Αυτό, λίγο - πολύ, ήταν αναμενόμενο, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία θα έχανε τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ θα εξέλεγε -όπως κι έγινε- τρεις βουλευτές στον Νομό Χανίων.

Το σημαντικότερο «χτύπημα», όμως, για τον κ. Νικηφοράκη ήταν η εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Νικηφοράκης θα είχε ρόλο και λόγο στο κόμμα αν είχε επικρατήσει η καλή του φίλη, Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν έγινε και ο κ. Νικηφοράκης, ο οποίος -οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι- δεν είναι «επαγγελματίας» της πολιτικής, προφανώς δεν θα μπει στη διαδικασία, λόγω χαρακτήρα, να... γλύψει εκεί που μέχρι πρότινος... έφτυνε, όπως συνηθίζει να λέει ο λαός.

Δεν θα θελήσει, δηλαδή, να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. και να καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον οποίο ο ίδιος αποκαλούσε -και αποκαλεί- προδότη και άλλα πολλά. Ακόμη και αν ήταν υποψήφιος, βέβαια, οι ελπίδες επανεκλογής του θα ήταν αισθητά μειωμένες, συγκριτικά με το 2004, αλλά και το 2007, όταν «έπεσε από την Ακρόπολη και όχι μόνο δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά, αλλά βρήκε και γεμάτο πορτοφόλι»!

Κατά συνέπεια, ο κ. Νικηφοράκης αναζητά πολιτική διέξοδο. Με αυτή τη λογική, μία καλή περίπτωση για εκείνον θα ήταν η Αυτοδιοίκηση, ειδικά από τη στιγμή που εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και δημιουργηθούν νέοι, μεγαλύτεροι -και ισχυρότεροι, τουλάχιστον θεωρητικά- Δήμοι.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι πληροφορίες έφεραν τον κ. Νικηφοράκης να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στον νέο Δήμο που θα περιλαμβάνει και τον υφιστάμενο Δήμο Κολυμπαρίου, τόπο καταγωγής του. Ρώτησα, τις προάλλες, τον κ. Νικηφοράκη αν οι πληροφορίες ευσταθούν κι εκείνος απάντησε καταφατικά, «αν κι εφ’ όσον εφαρμοστεί ο “Καλλικράτης”», όπως χαρακτηριστικά είπε. Το «παιχνίδι» ανοίγει, πλέον, για τα καλά...

Αναζητούνται
οι άριστοι,
όχι οι αρεστοί


Ασχετο με τα παραπάνω, αλλά σημαντικό. Όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, στις 4 Οκτωβρίου 2009, κάλεσε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονταν να στελεχώσουν τη δημόσια και την ευρύτερη δημόσια διοίκηση να καταθέσουν τα βιογραφικά τους στο διαδίκτυο, προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτεροι.

Στον Νομό Χανίων υπάρχουν τέτοιες θέσεις της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης για τις οποίες ακούγονται, εσχάτως, διάφορα ονόματα. Με αφορμή την... ονοματολογία, έχω να υπογραμμίσω τούτο: Αν μετά απ’ όλη αυτή τη διαδικασία των βιογραφικών και μετά από τέσσερις -και πλέον- μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταλήξει, για τις θέσεις αυτές, για άλλη μία φορά, στην... κομματική «νομενκλατούρα», τότε... κλάφτα Χαράλαμπε.

Οι πολίτες ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει -και- στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Ας φροντίσουν όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις, σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, να υπερβούν τους εαυτούς τους. Υπερβατική συμπεριφορά απαιτείται, λοιπόν. Αναζητούνται, άλλωστε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι άριστοι, όχι οι αρεστοί...

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 4/2/2010

Περί «ρατσιστικών
κινήτρων» και
άλλων φαιδρών...


Στο χθεσινό φύλλο των «Χανιώτικων νέων», στη σελίδα 63, διάβασα, μεταξύ άλλων, ότι στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου παίδων η Ιωνία 2000 επικράτησε στο ντέρμπι του ΑΟΔΑ με 4-2, με τους φιλοξενούμενους, ωστόσο, να υποβάλλουν ένσταση για τη χρησιμοποίηση, από την αντίπαλη ομάδα, υπεράριθμου αριθμού αλλοδαπών παικτών.

Εκπληκτος διάβασα ότι ανακοίνωση για το θέμα που προέκυψε με την ένσταση στον αγώνα Ιωνία 2000 - ΑΟΔΑ εξέδωσε το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «... η ιστορία αυτή έρχεται να προστεθεί στο νοσηρό κλίμα των τελευταίων μηνών στην πόλη μας, με τις απρόκλητες ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες στον δρόμο και σε χώρους ψυχαγωγίας...» και καλεί την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων (ΕΠΣΧ) «να μην επιτρέψει, πλέον, να δηλητηριάζονται παιδικές συνειδήσεις με τα “μικρόβια” του ρατσισμού και της ξενοφοβίας... αλλά με τη στάση της να αποκαταστήσει σχέσεις φιλίας και πολιτισμού ανάμεσα στους νεαρούς αθλητές, αλλά και να επαναφέρει σχέσεις εμπιστοσύνης των γονιών τους προς τα σωματεία της πόλης μας»!

Στην ίδια ανακοίνωση, με τίτλο «Ρατσιστικά αυτογκόλ... στις μικρές κατηγορίες» (!), το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης κάνει λόγο για «ενστάσεις που υποκρύπτουν ρατσιστικά κίνητρα»! Ομολογώ ότι εξεπλάγην.

Αφού διευκρινίσω ότι ζήτησα τη συνδρομή των αθλητικών συντακτών προκειμένου να ενημερωθώ για το τι σημαίνει ΑΟΔΑ (τα αρχικά της ομάδας) και αφού επίσης διευκρινίσω ότι ουδεμία σχέση έχω με το τοπικό ποδόσφαιρο, άρα και με παράγοντες, προπονητές και παίκτες, επιθυμώ να επισημάνω τούτο: είναι απαράδεκτο, προκλητικό και φαιδρό να συνδέονται οι εμπρησμοί στη Συναγωγή και οι επιθέσεις σε μετανάστες αλλά και σε σπίτια συμπολιτών μας με... την ένσταση του ΑΟΔΑ, για τη χρησιμοποίηση υπεράριθμων αλλοδαπών παικτών σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Έλεος...

Με ποια λογική το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης προχώρησε στην έκδοση μιας τέτοιας ανακοίνωσης; Ποια μυαλά «δηλητηριάζουν», στ’ αλήθεια, τις ψυχές παιδιών, όταν ισχυρίζονται ότι η κατάθεση ένστασης για τη μη εφαρμογή ενός ποδοσφαιρικού κανονισμού -καλού ή κακού, να το δούμε, να το συζητήσουμε- υποκρύπτει «ρατσιστικά κίνητρα»; Και, ταυτόχρονα, πώς είναι δυνατόν παράγοντες ομάδων να θεωρούν ότι καλώς πράττουν καταστρατηγώντας τον κανονισμό, τον οποίο εφαρμόζουν όλες οι υπόλοιπες ή υπόκεινται σε κυρώσεις αν δεν τον εφαρμόσουν;

Η ένσταση του ΑΟΔΑ, όπως με ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΠΣΧ, Γιώργος Βούρβαχης έγινε δεκτή, προχθές, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο Κανονισμός Αγώνων Πρωταθλήματος (ΚΑΠ) της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) είναι σαφής και αναφέρει (άρθρο 19, παράγραφος δ) τα εξής:

«Στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων και το περιφερειακό πρωτάθλημα γυναικών είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φύλλο Αγώνα (Φ.Α.) μέχρι τριών (3) κοινοτικών ποδοσφαιριστών και η συμμετοχή στον αγώνα δύο (2) εξ αυτών, ο τρίτος που αναγράφεται στο Φ.Α., δύναται να αντικαταστήσει μόνο έναν (1) εκ των κοινοτικών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται. Όμοια επιτρέπεται η αναγραφή στο Φύλλο Αγώνα μέχρι τριών (3) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών ανεξαρτήτως ηλικίας και η συμμετοχή στον αγώνα δύο (2) εξ αυτών, ο τρίτος που αναγράφεται στο Φύλλο Αγώνα δύναται να αντικαταστήσει μόνο έναν εκ των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται. Τέλος, στην ενδεκάδα του αγώνα δύνανται να συμμετάσχουν έως τέσσερις (4) συνολικά κοινοτικοί ποδοσφαιριστές, εφ’ όσον η αγωνιζόμενη ομάδα δεν διαθέτει για τη συμπλήρωση του Φ.Α. τον παραπάνω προβλεπόμενο αριθμό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. Αντίστροφα, η έλλειψη κοινοτικών δεν συμπληρώνεται με αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές».

Επομένως, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 2/2/2010

«Ο κολλητός,
του κολλητού,
ω κολλητέ...»

«Είμαι δυσκοίλιος στους συμβούλους. Προσπαθώ να αξιοποιήσω το δυναμικό μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτές τις ημέρες κατηγορούμαι και στα blogs. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Οι στρατιές των συμβούλων δεν φέρνουν αποτέλεσμα στα πολιτικά πρόσωπα. Για να βάλουμε κάποιες αρχές. Όχι ο κολλητός του κολλητού, ω κολλητέ, και με ποιες διαδικασίες τον πήρες και τι τον έκανες».

Τα παραπάνω -άκρως ενδιαφέροντα- ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος (φωτ.), στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας με θέμα «Προώθηση των έργων υποδομής και περιβάλλοντος Νομού Χανίων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Μεγάλο Αρσενάλι, στα Χανιά.

Ο κ. Καρούντζος δεν είπε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα. Έστειλε μήνυμα. Σύντομο αλλά περιεκτικό. Για όσους, κυρίως, γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από τους παρεβρισκόμενους μάλλον δεν κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Καρούντζος -συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου- μπήκα στη διαδικασία να ερευνήσω το θέμα, προκειμένου να καταλάβω τι ακριβώς... ήθελε να πει ο ποιητής.

Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Καρούντζος το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε ανώνυμες καταγγελίες για κάποιους συμβούλους στη Διαχειριστική Αρχή ότι «έχουν πολλά ακίνητα στο Ηράκλειο και ότι δεν έχουν ανάγκη να δουλεύουν». Επρόκειτο για συμβούλους του προηγούμενου γενικού γραμματέα, μετακλητούς, και όχι υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Οι σύμβουλοι αυτοί ορίζονται από τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, ο οποίος έχει το δικαίωμα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να διαθέτει πάνω από 10 συμβούλους στη Διαχειριστική Αρχή, 6 στην Περιφέρεια Κρήτης και 2 στο Περιφερειακό Ταμείο. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Καρούντζος βρήκε 12 συμβούλους στη Διαχειριστική Αρχή, 6 στην Περιφέρεια και 2 στο Περιφερειακό Ταμείο.

Μετά τις ανώνυμες καταγγελίες, ο κ. Καρούντζος -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει, να ερευνήσει -ει δυνατόν- τα περιουσιακά στοιχεία των συμβούλων που... «κληρονόμησε». Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι τρεις σύμβουλοι είχαν όντως μεγάλη ακίνητη περιουσία στο Ηράκλειο, ενώ οι δύο εξ αυτών κακώς βρίσκονταν σε αυτές τις θέσεις, καθώς δεν διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ.

Ετσι, ο κ. Καρούντζος απομάκρυνε αυτούς τους συμβούλους, στηριζόμενος, προφανώς, και στο ότι «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό». Μάλλον γι’ αυτό δέχθηκε βολές σε blogs, όπως ο ίδιος ανέφερε. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι από τους έξι συμβούλους που μπορεί να έχει στην Περιφέρεια Κρήτης, ο νέος γενικός γραμματέας έχει, σήμερα, μόνο έναν. Καλό θα ήταν αν προσλάβει και δεύτερο να κοιτάξει και προς Χανιά. Υπάρχουν πολλοί και καλοί επιστήμονες, που μπορούν να συνδράμουν το έργο το δικό του και της Περιφέρειας.

Από την ομιλία του κ. Καρούντζου στη διημερίδα κρατώ και την αναφορά του στη δημόσια διοίκηση. «Τομή πρέπει να γίνει και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει να τελειώνουμε με ορισμένα πράγματα. Το κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε όλα τα επίπεδα. Να αποκεντρωθεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Να αποκεντρωθούν διαδικασίες. Δεν μπορούν να λιμνάζουν στα γραφεία χαρτιά και διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Απευθυνόμενος, δε, στους παρεβρισκόμενους για όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Καρούντζος σημείωσε: «Ξέρετε γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί ο δημόσιος υπάλληλος δεν αισθάνεται στην πλάτη του τη στήριξη του πολιτικού δυναμικού της χώρας. Εγώ με μια απουσία πεντέμισι χρόνων το βλέπω και το νιώθω. Φοβάται ο δημόσιος υπάλληλος. Φοβάται να πάρει απόφαση, είναι μπλεγμένος σ’ ένα κυκεώνα διαδικασιών, σ’ ένα πολύπλοκο πλαίσιο. Ποιος θα με ακουμπήσει, τι θα μου πει, έχουμε και μία τρομολαγνεία, ο καθένας σκέφτεται τον εισαγγελέα για το άλφα ή βήτα θέμα. Έχουμε επιτρόπους πολλούς, μπαίνουν στις αποφάσεις, μπαίνουν στη σκοπιμότητα. Κινδυνεύουμε να πάμε στην άλλη άκρη, αντί να λύσουμε τα προβλήματα. Επομένως, πρέπει να σχεδιαστεί ένα κράτος επιτελικό, αποφασιστικό, σχεδιαστικό, με συμμέτοχο τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά και μ’ ένα χτύπημα στην πλάτη. Ο έλληνας θέλει το χτύπημα στην πλάτη. Πρέπει να του λέμε ευχαριστώ. Μην είμαστε απόμακροι σαν πολιτικά πρόσωπα. Μη δημιουργούμε αυτή την απόσταση. Εγώ κάνω και όλες αυτές τις συναντήσεις σε όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες, που είναι πάρα πολύ κουραστικό για μένα, για να έρχεται στο προσκήνιο και ο τεχνικός που κρύβεται από πίσω. Εγώ θέλω να ακούω τον τεχνικό του Δήμου, της Νομαρχίας. Την αγωνία του, την πρότασή του, την προσπάθειά του να ωριμάσει μια μελέτη».

Κλείνοντας τη σημερινή αναφορά στον κ. Καρούντζο έχω να επισημάνω τούτο: η Κρήτη -όλη η Κρήτη- απέκτησε και πάλι έναν ικανό γενικό γραμματέα στην Περιφέρεια. Δεν το λέω εγώ μόνο. Το παραδέχονται ακόμη και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, που προέρχονται ή στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ. Τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Καρούντζου είναι θετικά. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει έτσι -και καλύτερα- και δεν θα «βάλει νερό στο κρασί του» σε διάφορα θέματα, έπειτα από τις όποιες τυχόν παρεμβάσεις - πιέσεις του κομματικού μηχανισμού στο νησί. Πιέσεις που διαχρονικά υφίσταται ο εκάστοτε γενικός γραμματέας.

«Είμαι κοντά σας και για λύσεις και για ανησυχίες και για προβλήματα, αλλά άμα κάνω και λάθος να μου το πείτε, έτσι;», είπε ο κ. Καρούντζος ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Μεγάλο Αρσενάλι, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Έτσι...

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 30/1/2010

«Καλλικράτης»,
Καλλικράτης
και Νομάρχης

Μεσημεράκι στα Χανιά. Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, δέχεται ένα τηλεφώνημα στο κινητό του από συνεργάτη του. Ενημερώνεται ότι τον αναζητά ένας ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, ονόματι Πετρίδης. Ο κ. Αρχοντάκης λέει στον συνεργάτη του να επικοινωνήσει με τον κ. Πετρίδη -ο οποίος είχε αφήσει τα στοιχεία του- και να του δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί του.

Λίγα λεπτά αργότερα, το κινητό τηλέφωνο του νομάρχη Χανίων ξαναχτυπά. Βλέπει στην οθόνη του «ένα αθηναϊκό νούμερο» και απαντά. Είναι ο σύμβουλος του κ. Ραγκούση, ο οποίος, μετά τα τυπικά, τον ενημερώνει ότι ο λόγος που του τηλεφώνησε αφορά το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Ο κ. Αρχοντάκης απορεί αρχικά και εν συνεχεία ζητά διευκρινίσεις.

Και τότε ο κ. Πετρίδης του ανακοινώνει τα εξής: σε όλη τη χώρα υπάρχουν τρία χωριά με το όνομα Καλλικράτης, ένα εκ των οποίων στα Σφακιά. Επειδή, όμως, το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης «βαφτίστηκε», επίσης, «Καλλικράτης», ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης επιθυμεί τα τρία αυτά χωριά να αλλάξουν όνομα!

Ο νομάρχης Χανίων ξαφνιάζεται. Εξηγεί πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Εξηγεί, ακόμη, ότι τα Σφακιά είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και οι Σφακιανοί περήφανοι άνθρωποι. Αποκλείεται να το δεχθούν. Εξηγεί, γενικώς και ειδικώς, πώς έχει η κατάσταση.

Ο κ. Πετρίδης, όμως, επιμένει. Τονίζει ότι πρόκειται για επιθυμία του υπουργού, που πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιηθεί. Προτείνει, μάλιστα, και συγκεκριμένο όνομα για το χωριό Καλλικράτης Σφακίων. Το όνομα Ξενοκράτης.

Ο κ. Αρχοντάκης, ωστόσο, εκφράζει τη διαφωνία του. Επισημαίνει, δε, για να καταδείξει ότι η επιθυμία Ραγκούση δεν μπορεί να γίνει πράξη, ότι είναι πιο εύκολο να μην προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση από το να αλλάξει όνομα το συγκεκριμένο χωριό.

Για να μη σας τα πολυλογώ, η κουβέντα αυτή συνεχίστηκε για λίγο ακόμη και εν συνεχεία ο κ. Πετρίδης αποκάλυψε στον νομάρχη Χανίων ότι... δεν είναι σύμβουλος του κ. Ραγκούση, αλλά δημοσιογράφος από ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών. Επρόκειτο, δηλαδή, για φάρσα και μάλιστα «στον αέρα», αφού οι συνάδελφοι που παρουσίαζαν την εκπομπή είχαν βγάλει «ζωντανά» τον κ. Αρχοντάκη, φυσικά εν αγνοία του.

Το εν λόγω περιστατικό αποκάλυψε τις προάλλες ο ίδιος ο νομάρχης, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση για την κοπή της πίτας των εργαζομένων στη Νομαρχία Χανίων. Παρόντες στην... αφήγηση, που έγινε αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα έργα στον Δήμο Πλατανιά, ήταν ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης, δημοσιογράφοι και ορισμένα ακόμη άτομα. «Ευτυχώς που δεν είπα τίποτα “χοντρό”, γιατί με είχαν “ζωντανά”», είπε γελώντας ο κ. Αρχοντάκης, σημειώνοντας ότι προς το τέλος της συνομιλίας κάτι είχε αρχίσει να ψυλλιάζεται. Απάντηση, πάντως, δεν έλαβε, γιατί όλοι οι παριστάμενοι είτε γελούσαν είτε χαμογελούσαν, με... το πάθημα, που λογικά θα του έγινε μάθημα...

Το κλείσιμο
των δρόμων
από αγρότες


Αναγνώστης των «Χ.Ν.» μού τηλεφώνησε χθες το απόγευμα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι οι αγρότες κλείνουν, σε κάθε -σχεδόν- κινητοποίησή τους, τους δρόμους. «Είναι απαράδεκτο αυτό. Δεν μπορεί κανείς να κλείνει δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια», τόνισε ο κ. Μ.Λ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Οίδιος επισήμανε ότι «κακώς, κάκιστα, όλοι οι αγρότες μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι», διευκρινίζοντας ότι άλλη είναι η οικονομική επιφάνεια των αγροτών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και άλλη αυτή των αγροτών της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι και στην αγροτιά, σημείωσε. Κι έχει δίκιο.

Παράλληλα, μού απηύθυνε ένα -σημαντικό κατά την άποψή μου- ερώτημα. «Γιατί οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους κάθε χρόνο τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο;» Πριν προλάβω να του απαντήσω, μου είπε: «Μα γιατί, φυσικά, είναι “νεκροί” μήνες γι’ αυτούς. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Τους έχετε δει ποτέ να κάνουν κινητοποιήσεις Απρίλιο, Μάιο ή άλλες περιόδους του χρόνου;», ρώτησε. Δεν έχουν, λοιπόν, τίποτα να χάσουν, αλλά αδιαφορούν γι’ αυτά που χάνουν όλοι οι άλλοι από το κλείσιμο των δρόμων, πρόσθεσε. Κι έχει, νομίζω, δίκιο και σε αυτό...