Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΑΠΟΨΗ

Διαδρομιστές...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας». Τάδε έφη Γιώργος Κατσιφάρας, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Η επισήμανση, διαχρονική και επίκαιρη. “Φωτογραφίζει” ακόμη και σήμερα αρκετά -αλλά όχι όλα, διότι υπάρχουν πολλές φωτεινές και ιδιαίτερα αξιόλογες περιπτώσεις- στελέχη κάθε... βεληνεκούς του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, σε μικρότερο ίσως βαθμό.
Στελέχη που είτε έζησαν μεγάλες στιγμές, τιμές και δόξες με τα συγκεκριμένα κόμματα, ανερχόμενα σε υψηλά κλιμάκια είτε αξιοποίησαν την κομματική ταυτότητα για να κάνουν το μεγάλο... ρεσάλτο. Σε υπουργεία, στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όπου αλλού υπήρχε πρόσφορο έδαφος για διορισμούς ή άλλου είδους “αλισβερίσι”.
Πολλοί εξ αυτών χωρίς να διαθέτουν όχι μόνο τα απαραίτητα, αλλά ούτε καν τα τυπικά προσόντα.
Ήταν η εποχή της απόλυτης αναξιοκρατίας και φαυλοκρατίας, που σήμερα, εν πολλοίς, πληρώνουμε.
Σταδιακά, από “νεροκουβαλητές” και “κλητήρες”, χωρίς διοικητικές ή άλλες ικανότητες και χωρίς ιδιαίτερες επαγγελματικές δυνατότητες, κατέστησαν εαυτούς “στελέχη”, “παράγοντες”, που είχαν λόγο και ρόλο στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου τους, με τη στήριξη, φυσικά, υψηλόβαθμων στελεχών του ενός ή του άλλου κόμματος. Ικανών, αλλά και λιγότερο ικανών, όπως η πραγματικότητα κατέδειξε.
Πολύτιμοι”... διαδρομιστές υπουργικών και βουλευτικών γραφείων, μάζωναν ψήφους, κολλούσαν αφίσες, έτρεχαν για το κόμμα και τον “δικό τους άνθρωπο”.
Προτάσσοντας δημοσίως την... αγνή τους αγάπη “για την παράταξη”. Και, ταυτόχρονα, έχοντας στο πίσω μέρος της κεφαλής τους τα προσωπικά οφέλη της επόμενης ημέρας, σε περίπτωση εκλογικής νίκης. Για τους ίδιους, για τη σύζυγο ή την ερωμένη ενδεχομένως, για τα παιδιά, τον αδελφό, τον κουμπάρο...
Επί σειρά ετών ζούσαν το “όνειρό” τους ως “στελέχη” “στα μέσα και στα έξω”. Μόνο που το “όνειρο” τελείωσε ξαφνικά για αρκετούς εξ αυτών, που επανήλθαν απρόσμενα στη σκληρή πραγματικότητα.
Κάποιοι προσπαθούν να τη συνηθίσουν, παραμένοντας στους πολιτικούς σχηματισμούς που τους... ανέδειξαν στο παρελθόν.
Κάποιοι άλλοι αναζητούν το επόμενο πολιτικό “καταφύγιο”, προσδοκώντας... ένας Θεός ξέρει τι, σήμερα πια.
Για να επιβεβαιώσουν άλλη μια ρήση, πολύ πιο παλιά αλλά εξαιρετικά διαχρονική και επίκαιρη, του Αλεξανδρινού ποιητή και επιγραμματοποιού Καλλίνικου (310 - 240 π.Χ.), την οποία χρησιμοποίησε εύστοχα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά: «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος».

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Δικαιολογίες τέλος


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές είναι αναφαίρετο δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Για κάθε πολίτη, ο οποίος κάθε τέσσερα χρόνια ή και συντομότερα έχει το προνόμιο να επιλέγει -με μυστική ψηφοφορία- εκείνους που επιθυμεί να τον κυβερνήσουν.
Η επιλογή αυτή γίνεται, ως γνωστόν, με βάση τα προσωπικά και καθαρά υποκειμενικά κριτήρια κάθε ψηφοφόρου. 
Είτε αυτά αφορούν ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις είτε σχέσεις πολιτικού δούναι και εκλογικού λαβείν είτε εκτιμήσεις περί καταλληλότερων -με βάση τα γνωστά προεκλογικά προγράμματα που ουδέποτε τηρούνται μετεκλογικά- είτε, ακόμη, και την προσωπική αισθητική ορισμένων περί... πλάκας την ώρα της κάλπης.
Στις επικείμενες εκλογές δύο φαίνεται ότι θα είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής του ενός ή του άλλου κόμματος (διψήφιος ο αριθμός τους), που δίνουν αγώνα για να κερδίσουν, ενίοτε και για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών.
Το πρώτο κριτήριο είναι η τιμωρία όσων κομμάτων ο κάθε πολίτης θεωρεί ως υπεύθυνα -άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο- για το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε στην καταστροφή και ο ίδιος στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην απόγνωση. Αυτή είναι η λεγόμενη αρνητική ψήφος.
Το δεύτερο κριτήριο είναι η επιλογή του καταλληλότερου -κατά την κρίση του κάθε ψηφοφόρου και πάλι- κόμματος, που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη θετική ψήφο, ακόμη και αν ο πολίτης θεωρεί ότι καλείται, δυστυχώς, να επιλέξει το... λιγότερο κακό κόμμα μεταξύ των υπαρχόντων!
Συναισθηματισμοί, προσωπικές και άλλες σχέσεις, ιδεολογικές απόψεις θα παίξουν τον ρόλο τους, όπως σημαντικότατο ρόλο ενδέχεται να παίξει όσο οδεύουμε προς την 6η του Μάη και η βαρύτητα των όποιων διλημμάτων (πραγματικών ή μη) τεθούν από το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης έχει το απόλυτο δικαίωμα να ψηφίσει και να επιλέξει ό,τι εκείνος επιθυμεί.
Για πρώτη φορά, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, ο πολίτης δεν έχει την πολυτέλεια, να δηλώσει μετεκλογικά (ανεξαρτήτως τι ψήφισε) ότι δεν γνώριζε, ότι δεν κατάλαβε, ότι παραπλανήθηκε, ότι, ότι, ότι, όπως κατ' επανάληψη έχει πράξει στο παρελθόν, νίπτοντας τας χείρας του για τις όποιες δικές του, σαφώς μικρότερες αλλά υπαρκτές ευθύνες.
Οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει. Για όλους ανεξαιρέτως...
Και για το πολιτικό σύστημα, που δικαίως εν πολλοίς λοιδορείται “πληρώνοντας” όσα έκανε ή δεν έκανε κατά το παρελθόν οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή, αλλά και για τον κάθε πολίτη, ο οποίος οφείλει, με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα, να αναλάβει, επιτέλους, στο ακέραιο την ατομική του ευθύνη, να κοιταχθεί ξεκάθαρα στον καθρέφτη και να κάνει την επιλογή του με αίσθημα ευθύνης. 
Χωρίς να υποκύψει σε λαϊκίστικα κελεύσματα, χωρίς να κλείσει το μάτι σε ακρότητες και χωρίς να απολαύσει, ξανά, το χάιδεμα των αυτιών του.
Διαφορετικά θα είναι -και πάλι- άξιος της μοίρας του. Και, φυσικά, σε μια τέτοια πιθανή περίπτωση δεν θα μπορεί να επαναλάβει ότι δεν κατάλαβε, δεν αντιλήφθηκε, δεν γνώριζε...

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΑΠΟΨΗ

Τετραεδρικές,
παράδοξα
και συνέπεια

Η  δυσκολία «εξεύρεσης» υποψήφιων βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ, στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας ήταν και παραμένει, εν πολλοίς, αναμενόμενη, για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλυθούν.
Οι δυσκολίες, ωστόσο, ήταν και είναι ακόμη εντονότερες στις τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπως, για παράδειγμα, τα Χανιά και η Βοιωτία.
Και αυτό γιατί, με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 6ης Μαΐου, το δεύτερο σε πανελλαδικό αριθμό ψήφων κόμμα -που πιθανολογείται ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα έως χθες δημοσκοπικά ευρήματα- κινδυνεύει να βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο», ειδικά στις τετραεδρικές περιφέρειες, ακόμη και στην περίπτωση που κατακτήσει την πρωτιά σε αυτές!
Κάτι ανάλογο, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στις διεδρικές ούτε και στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Τα παράδοξα του εκλογικού νόμου...
Ήδη -και- στα Χανιά, καθότι τετραεδρική περιφέρεια, πολλά σενάρια «διακινούνται» αναφορικά με το πού είναι πιθανό να «κάτσει η μπίλια» τη νύχτα της 6ης προς 7ης Μαΐου.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα (δηλαδή για τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες που θα καταλάβουν), διότι το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό και το ποσοστό των αναποφάσιστων υψηλό.
Παρόλα αυτά, η υφιστάμενη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται καθημερινά, προσφέρεται για χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, που -εύκολα ή δύσκολα- ανακύπτουν αν παρατηρήσει κανείς συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές.
Συμπεριφορές που, μεταξύ πολλών άλλων, σχετίζονται άμεσα και με την πολιτική συνέπεια -αρεστή ή όχι, ως προς το περιεχόμενο, είναι ένα άλλο, εντελώς ξεχωριστό ζήτημα στην παρούσα φάση- όσων εκτίθενται δημοσίως όταν η εκλογή φαντάζει εύκολη, χωρίς, όμως, να κάνουν πίσω όταν προκύπτουν μεγάλες δυσκολίες και η εκλογή είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη.
Αλλά και συμπεριφορές που καταδεικνύουν τουλάχιστον πολιτική ασυνέπεια (ο χαρακτηρισμός είναι λίαν επιεικής), με χαρακτηριστικότερη, ίσως, περίπτωση των τελευταίων εβδομάδων αυτή της κας Άριας Αγάτσα, που μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., με προφανή στόχο να επανεκλεγεί στις 6 του Μάη στη δύσκολη τετραεδρική περιφέρεια της Βοιωτίας. Έστω και με άλλο -το αντίπαλο- κόμμα!

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΑΠΟΨΗ

Οι διαπιστώσεις
δεν αρκούν...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Εδώ και ένα περίπου χρόνο οι διαπιστώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης είναι σχεδόν ταυτόσημες.
Όλοι συμφωνούν, λίγο πολύ, ότι το πρόγραμμα “Καλλικράτης” εφαρμόζεται μετ' εμποδίων καθώς οι σημαντικές -σε ύψος- περικοπές θεσμοθετημένων πιστώσεων από τους Δήμους και η έντονη έως ασφυκτική γραφειοκρατία συνθέτουν μία εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα, που δεν συμβάλλει, σε καμία περίπτωση, στην ομαλή εφαρμογή μιας μεγάλης και σύνθετης διοικητικής μεταρρύθμισης.
Κοινές, λοιπόν, οι διαπιστώσεις.
Δεν αρκούν, όμως.
Διότι πέραν των όποιων διαπιστώσεων οι αιρετοί που ανέλαβαν, με την ψήφο των πολιτών, να εφαρμόσουν το δύσκολο εγχείρημα της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση και να οδηγήσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους στη νέα πραγματικότητα οφείλουν να διεκδικούν το καλύτερο δυνατόν, χωρίς, ωστόσο, να ξεχνούν τα αυτονόητα.
Και αυτονόητο -ένα από τα πολλά- είναι ότι μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς πόρους, χωρίς “προίκα”, δεν μπορεί να υλοποιηθεί επαρκώς, πλήρως και αποτελεσματικά.
Σαφέστατα, η χώρα -και τα οικονομικά της- είναι σε οικτρή κατάσταση.
Ωστόσο, αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία για την... αφωνία πολλών αιρετών, οι οποίοι δηλώνουν μεν με περισσή ευκολία “αυτοδιοικητικοί”, αλλά με τη γενικότερη στάση τους, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι το έλλειμμα διεκδικητικότητας αναφορικά με το μείζον ζήτημα των πιστώσεων, δίνουν την αίσθηση ότι δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην κυβέρνηση και στο κόμμα από το οποίο προέρχονται.
Κοινώς, συμπεριφέρονται, εν πολλοίς, ως κομματικά στελέχη.
Και η πίτα ολάκερη, ωστόσο, και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται.
Όταν οι πιστώσεις των Δήμων μειώνονται κατά 30% και 40% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε επίσης μείωση, όταν η γραφειοκρατία του νομοθέτη “δένει τα χέρια” στις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, όταν ένα σημαντικό πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά, τότε οι εκλεγμένοι αιρετοί οφείλουν να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους και να διεκδικήσουν αλλαγή πλεύσης, αλλαγή πολιτικής, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα και όχι μόνο.
Διότι αυτό απαιτούν οι καιροί και οι πολίτες.
Άλλωστε, οι αιρετοί επιλέγονται για να εκπροσωπούν τους πολίτες και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Και όχι κομματικούς μηχανισμούς ή μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ
Να προχωρήσει
το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου

Ζητά
να ακολουθηθεί
η νόμιμη διαδικασία
παραλαβής,
θεώρησης
και έγκρισης
της μελέτης
γεωλογικής
καταλληλότητας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Να ακολουθηθεί η διαδικασία άμεσης παραλαβής, θεώρησης και έγκρισης της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, από το αρμόδιο όργανο και υπό τις προθεσμίες που όριζε η νομοθεσία, η οποία ίσχυε το έτος ανάθεσης της μελέτης από τον πρώην Δήμο Ιναχωρίου και παράδοσής της από την ομάδα μελέτης στην εποπτεύουσα αρχή», απαιτεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου, όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή του, την περασμένη Παρασκευή.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί, διήρκησε τρεις περίπου ώρες και είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προτεινόμενη, αρχικά, από τη Δημοτική Αρχή, «παραλαβή της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου».
Η απόφαση πάρθηκε μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Αντώνη Σχετάκη και αφού νωρίτερα συμπολίτευση και αντιπολίτευση είχαν διαφωνήσει εντόνως αναφορικά με τους προτεινόμενους χειρισμούς επί του συγκεκριμένου θέματος.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Αρχικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου και εισηγητής του θέματος, Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, επικαλούμενος άρθρο νόμου, τόνισε ότι «η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, κατετέθη από την αρμόδια γεωλόγο του αναδόχου μελετητικού σχήματος του ΣΧΟΟΑΠ στην κατά νόμον αρμόδια Υπηρεσία (τότε Περιφέρεια και νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης) και μετά από μία μεγάλη σειρά ερωταπαντήσεων και παρατηρήσεων, οι οποίες κατά την κείμένη νομοθεσία και νομολογία, δεν είχαν νομικό και πραγματικό έρεισμα, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2010 στις τελευταίες παρατηρήσεις της ΠΕΧΩ προς τη μελετήτρια - γεωλόγο, οι οποίες απαντήθηκαν από την ίδια επισταμένως και με πλήρη σαφήνεια, και εισήχθησαν με πρωτόκολλο στην αρμόδια Υπηρεσία την 1η Μαρτίου 2011».
Ακολούθως, ο κ. Πιτσιγαυδάκης άφησε αιχμές κατά του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάση Καρούντζου, λέγοντας ότι «έκτοτε μεσολάβησε η νομικά αβάσιμη και απαράδεκτη ενέργεια διαβίβασης της μελέτης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για γνωμοδότηση, θεώρηση και έγκριση, ενώ ο νόμος σαφώς επιβάλλει σε περίπτωση κωλύματος του επιβλέποντος γεωλόγου, η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας να διαβιβαστεί σε έτερο γεωλόγο της Ϋπηρεσίας για συνέχιση της διαδικασίας και μόνο σε περίπτωση απουσίας έτερου γεωλόγου στην ίδια Υπηρεσία να διαβιβάζεται στο ΥΠΕΚΑ».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και με αυτήν την παράτυπη διαδικασία, έχει παρέλθει από τις τελευταίες παρατηρήσεις (10/2010) διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών (δεν έ/ει μεσολαβήσει κανένα έγγραφο από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΥΠΕΚΑ κ. Δερμιτζόπουλο) και ως εκ τούτου δυνάμει της ανωτέρω διάταξης νόμου θεωρείται αυτοδικαίως ως θετική η γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας (είτε η ΠΕΧΩ είναι αυτή κατά νόμο είτε το ΥΠΕΚΑ, παρατύπως) και το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται με διαπιστωτική του πράξη και απόφαση να παραλάβει οριστικά τη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας ως έχει και να την προωθήσει στον αρμόδιο προς θεώρηση και έγκριση γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για να εισαχθεί στο ΣΧΟΠ Χανίων δίχως καμία παρατήρηση μετά την παρέλευση του διμήνου».
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Με την εισήγηση του κ. Πιτσιγαυδάκη διαφώνησαν οι επικεφαλής των δύο συνδυασμών της αντιπολίτευσης. Τόσο η κα Φρόσω Σκουλάκη όσο και ο κ. Κώστας Κουκουράκης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους τόσο για την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής όσο και για τη χρονική στιγμή που πάρθηκε, επεσήμαναν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο, εκ του νόμου, να προχωρήσει σε παραλαβή της μελέτης και ζήτησαν να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για τη θεώρηση και την έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει μία “Κερκόπορτα” για τον καθορισμό λατομικών ζωνών στην περιοχή των Εννιά Χωριών.
Ο κ. Κουκουράκης, σε γραπτή του εισήγηση (για την οποία διευκρίνισε την επόμενη ημέρα ότι αποτελεί κοινή εισήγηση μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης), τόνισε, μάλιστα, ότι «η προτεινόμενη παραλαβή κατά τις
επικαλούμενες από την εισήγηση του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου έρχεται αναρμοδίως, παρατύπως και παρανόμως ενώπιον του Συμβουλίου με όλες τις εκ του νόμου συνέπειες τόσο για την τύχη του έργου όσο και για την ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων».
«Επομένως», πρόσθεσε ο κ. Κουκουράκης, «η προτεινόμενη λύση για παραλαβή της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο υπονομεύει τη διαδικασία θεσμοθέτησης και έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ, γεννώντας σειρά παρατυπιών. Ως εκ τούτου εισηγούμαστε τη μόνη νόμιμη οδό, η οποία υπάρχει και την οποία έχουμε επισημάνει από πολύ καιρό και η οποία είναι η πιστή εφαρμογή των διατάξεων των νόμων (σ.σ.: ο κ. Κουκουράκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους νόμους) προκειμένου να θεσμοθετηθεί το ΣΧΟΟΑΠ, όπως αυτό έχει ομόφωνα προταθεί από τον πρώην Δήμο Ιναχωρίου τους φορείς και τους πολίτες».
Απαντώντας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής τόσο ο κ. Πιτσιγαυδάκης όσο και οι αντιδήμαρχοι Νεκτάριος Κουμάκης και Μιχάλης Μουντάκης υπογράμμισαν ότι το ζητούμενο είναι να “ξεμπλοκάρει” το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, τόσο σε θέματα τουρισμού (αξιοποίησης των ειδικών όρων που προβλέπει το ΣΧΟΟΑΠ, όσο και σε θέματα οικιστικά και αγροτικά).
Από την πλευρά του, ο κ. Κουκουράκης επέμεινε ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής δημιουργεί προβλήματα αντί να λύνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δίνουμε ένα όπλο επιπλέον σε αυτούς που ούτως ή άλλως θα αντιπαλέψουν το θέμα, να προσφύγουν δικαστικά για παραλαβή μελέτης από αναρμόδιο όργανο».
Παράλληλα, ο κ. Κουκουράκης συμφώνησε με όσα είπε ο κ. Πιτσιγαυδάκης περί «νομικά αβάσιμης και απαράδεκτης ενέργειας διαβίβασης της μελέτης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για γνωμοδότηση, θεώρηση και έγκριση», από τον κ. Καρούντζο, τονίζοντας ότι «δικαιωνόμαστε με αυτό που λέτε σήμερα. Εμείς το λέγαμε από την αρχή, αλλά κανείς δεν μας άκουγε. Το έγγραφο το υπογράφει ο κ. Καρούντζος, άρα έχει εμπλακεί στην υπόθεση, παρά τους όρκους του σε σύσκεψη στον ΟΑΔΥΚ», πρόσθεσε ο κ. Κουκουράκης.
Ο κ. Πιτσιγαυδάκης ανταπάντησε ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής αποτελεί «ένα καλό νομικό πάτημα, πείτε το ελιγμό, προκειμένου να απεμπλακεί το θέμα με τη γεωλογική μελέτη. Θεωρώ ότι είναι ότι το μοναδικό νομικό πάτημα που έχουμε σήμερα προκειμένου να απεμπλακεί το θέμα με τη γεωλογική μελέτη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι διαδικασίες που προτείνει ο κ. Κουκουράκης είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να γίνουν αυτά, αλλά χάνουμε κρίσιμο χρόνο και θα αναλωνόμαστε με αυτό το θέμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», θέση με την οποία διαφώνησε ο κ. Κουκουράκης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σχετάκης εξέφρασε προβληματισμούς για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Ποιος εξασφαλίζει ότι η παραλαβή της μελέτης από το αναρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου δεν θα δώσει την ευκαιρία, σε όσους επιδιώκουν την ακύρωση του ΣΧΟΟΑΠ ή τη βολική προσαρμογή του στα συμφέροντα τους -κόντρα στα συμφέροντα των κατοίκων- να προσφύγουν σε δικαστήριο και χρησιμοποιώντας τις αποφάσεις μας (ενδεχομένως ύστερα από παγίδευσή μας από καλά οργανωμένες μεθοδεύσεις - η μεθόδευση του... λάου λάου είναι μια τέτοια) να ακυρώσουν τη μελέτη ως συγκροτηθείσα παρατύπως παρά τον νόμο;»
Ο κ. Σχετάκης γνωστοποίησε ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση της πλειοψηφίας και κατέθεσε την πρότασή του, η οποία έγινε, τελικά, αποδεκτή απ' όλους τους συμβούλους, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη να δηλώνει “παρών”, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα πράττει εφ' εξής κάθε φορά που συζητείται θέμα, το οποίο αφορά το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικό θέμα και τόνισε ότι το μείζον είναι να μην ανατραπεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός συνολικά της περιοχής των Εννιά Χωριών, που προβλέπει συγκεκριμένες δραστηριότητες, χωρίς λατομικές ζώνες, τασσόμενος, έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, με τις θέσεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ



Έλλειμμα

Συνεδρίαση, την περασμένη Παρασκευή, του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προτεινόμενη, από τη Δημοτική Αρχή, “παραλαβή της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου”.
Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από αντεγκλήσεις, διαφωνίες, διαξιφισμούς μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αλλά και από σημαντικές παρατηρήσεις - επισημάνσεις από δημοτικούς συμβούλους. 
Η πιο καίρια και καθοριστική παρέμβαση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης και πρώην δήμαρχο Κισάμου, Αντώνη Σχετάκη και είχε ως αποτέλεσμα να παρθεί, τελικά, ομόφωνη απόφαση για το θέμα παρά τα όσα είχαν προηγηθεί!
Συγκεκριμένα, ο κ. Σχετάκης, με λόγο μετριοπαθή και μετρημένο, χωρίς οξύτητες και ακρότητες, με την κατάθεση συγκεκριμένων εύλογων ερωτημάτων - προβληματισμών, αλλά και συγκεκριμένης αντιπρότασης, κατάφερε, στο σύντομο αλλά ουσιαστικό χρονικό διάστημα που πήρε τον λόγο, να οδηγήσει το Σώμα σε σύγκλιση απόψεων.
Με αφορμή το γεγονός αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η γενικότερη -διαχρονικά- δημόσια παρουσία του κ. Σχετάκη, ενός ανθρώπου της Αυτοδιοίκησης, με πλούσιες εμπειρίες, σημαντικό έργο στην περιοχή της Κισάμου, πνεύμα σύνθεσης και διάθεση συνεχούς επιμόρφωσης, παρά τα όποια τυχόν λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος, καταδεικνύει, εν πολλοίς, ένα σημαντικό... έλλειμμα, που εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει παρακολουθώντας συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε παγκρήτιο και πανελλαδικό επίπεδο.
Ένα έλλειμμα που αφορά την καλή προετοιμασία και γνώση των θεμάτων, τη δυνατότητα ανάλυσης και κατάθεσης σοβαρών προτάσεων με επίσης σοβαρά επιχειρήματα και γενικότερα την παραγωγή πολιτικού - αυτοδιοικητικού λόγου που πείθει για την αξιοπιστία του.

ΑΠΟΨΗ


Είμαστε οι γιοι
των πράξεών μας”


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στο ΠΑΣΟΚ, ο νέος πρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος επαναφέρει εντός κόμματος όλους όσοι διεγράφησαν πρόσφατα επειδή καταψήφισαν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Όλους όσοι, δηλαδή, καταψήφισαν -εμμέσως πλην σαφώς- ακόμη και τον ίδιο, ως υπουργό Οικονομικών και βασικό εισηγητή των νέων μέτρων!
Στη ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, διέγραψε αρχικά όλους όσοι υπερψήφισαν το πρώτο μνημόνιο, την άνοιξη του 2010. Ενάμιση, περίπου, χρόνο μετά, διέγραψε εκείνους που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση! Και εν συνεχεία, λίγες εβδομάδες αργότερα, άνοιξε την “αγκαλιά” του για να τους δεχθεί πάλι πίσω!
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν με αυτές τις ενέργειες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί;
Της συστράτευσης πριν από μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική μάχη, με τα ποσοστά των κομμάτων, σε λογής - λογής δημοσκοπήσεις, να είναι σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως να υποστηρίξουν στελέχη των δύο κομμάτων. Έχουν συνηθίσει, άλλωστε, τα περισσότερα, τουλάχιστον, εξ αυτών, να “λιβανίζουν” τους αρχηγούς και τις αποφάσεις τους, ευελπιστώντας να πιάσουν... πρώτο στασίδι την επόμενη ημέρα.
Κάνουν λάθος, όμως.
Και οι αρχηγοί και όσοι χειροκροτούν τέτοιου είδους επιλογές, οι οποίες καταδεικνύουν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τη διαχρονική υποκρισία και αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Καταδεικνύουν ότι “ο σκοπός -εξακολουθεί να- αγιάζει τα μέσα”.
Καταδεικνύουν τη δραματική ανακολουθία λόγων και έργων και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Και κάνουν τους πολίτες να μην τους εμπιστεύονται και να στρέφουν απ' την άλλη το κεφάλι τους, απογοητευμένοι και οργισμένοι, διότι διαπιστώνουν ότι, ακόμη και σήμερα, τα δύο μεγάλα κόμματα -αλλά όχι μόνον αυτά- συνεχίζουν την κατά το δοκούν ρητορική και τις πρακτικές του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Στην περίπτωση της πλειονότητας των σύγχρονων Ελλήνων πολιτικών, η συγκεκριμένη ρήση τείνει, δυστυχώς, να καταστεί ανέκδοτο...

ΑΠΟΨΗ


Έξω απ' τα δόντια...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η επισήμανση είναι σημαντική, διότι το επιχειρείν και το κέρδος τείνουν σχεδόν να... δαιμονοποιηθούν από ένα -μικρό έστω- τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
«Έχουμε ανάγκη να αποκαταστήσουμε την τιμή της επιχειρηματικότητας», είπε τις προάλλες από τα Χανιά ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να υπάρξει «βιώσιμη γεωργία, βιώσιμος αγροτουρισμός, βιώσιμος τουρισμός της υπαίθρου, βιώσιμος τουρισμός».
Κι έχει δίκιο. 
Μόνο που για να αποκατασταθεί η τιμή της επιχειρηματικότητας και εν συνεχεία να αναπτυχθεί θα πρέπει να προηγηθεί η ουσιαστική μεταρρύθμιση της εξόχως προβληματικής δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, που δημιουργούν απίστευτα προσκόμματα σε κάθε σοβαρή επενδυτική προσπάθεια.
Η περιβόητη ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μέγα ζητούμενο στην εποχή μας, που η ανεργία καλπάζει και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται κατά τρόπο πρωτοφανή, δεν θα έρθει διαφορετικά.
Διότι ουδείς σοβαρός επενδυτής, ουδείς σοβαρός επιχειρηματίας είναι διατεθειμένος να επενδύσει χρήμα και χρόνο σήμερα σε τούτη τη χώρα, υπό τις παρούσες απαράδεκτες συνθήκες, για τις οποίες μίλησε πρόσφατα -και μάλιστα... έξω από τα δόντια- ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Ιερώνυμος, παραδεχόμενος δημόσια ότι αναγκάστηκε να πει ψέματα για να “προσπεράσει” την ελληνική γραφειοκρατία!
Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η σημερινή, αλλά και η όποια αυριανή κυβέρνηση.
Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, χωρίς να κλείνει το μάτι σε συντεχνίες και μικροσυμφέροντα, αλλά και χωρίς ισοπεδωτικές λογικές.
Είναι πασιφανές, εδώ και καιρό άλλωστε, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο να πορεύεται στο παρόν με “εγκληματικές” πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος.