Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 28/5/2009

ΟΗΕ και...
Εφετείο
Κρήτης!

Το μάθαμε και αυτό! Προσφυγή ενώπιον του «Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων» κατέθεσαν για το θέμα του Εφετείου Κρήτης οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Λασιθίου, διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους στην Αθήνα Βασίλη Χειρδάρη.

Στην προσφυγή τους, οι δύο Σύλλογοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνικά κρατικά όργανα (δηλαδή η Ελλάδα), παραλείπουν (αρνούνται) να ιδρύσουν Εφετείο στον Νομό Ηρακλείου. Έτσι, σύμφωνα με την προσφυγή των εξ ανατολών Δικηγορικών Συλλόγων, στερείται από τους κάτοικους των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο, ενώ μειώνεται η ουσιαστική ανεξαρτησία των δικηγόρων των ίδιων Νομών!

Και όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, διότι αναγκάζονται διάδικοι και δικηγόροι να διανύουν «πρωτοφανείς» αποστάσεις για να φτάσουν στα Χανιά και να υποβάλλονται σε «δυσβάσταχτες» ταλαιπωρίες και σε «τεράστια έξοδα», με αποτέλεσμα, οι δικηγόροι ν’ αυξάνουν τις αμοιβές τους και οι πελάτες να εγκαταλείπουν τις υποθέσεις τους στο Εφετείο. 

Με την προσφυγή τους, λοιπόν, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Κρήτης ζητούσαν να επέμβει ο Ειδικός Εισηγητής, να θεραπεύσει τις παραπάνω παραβιάσεις σε βάρος των Ηρακλειωτών και Λασιθιωτών διαδίκων και δικηγόρων, να ιδρυθεί Εφετείο στο Νομό Ηρακλείου και να επισκεφθεί ο Εισηγητής την Ελλάδα και να κάνει παράσταση στον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης. Μάλιστα, δηλώνουν ότι θεωρούν ως αποτελεσματικό μέσο την παράσταση, επισημαίνοντας ότι αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής του στην Ελλάδα.

Αμεση ήταν η «απάντηση» του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ο οποίος, διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του στην Αθήνα, Ανδρέα Αναγνωστάκη και Αλέξη Αναγνωστάκη, άσκησε παρέμβαση ενώπιον του ίδιου Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ, ζητώντας την απόρριψη της προσφυγής των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου και Λασιθίου.

Στην παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

•Το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ) δεν υποχρεώνει τα κράτη - μέλη (συνεπώς και την Ελλάδα) να δημιουργούν Εφετεία. Πολύ περισσότερο να μετακινούν ή να χωρίζουν στα δύο τα υπάρχοντα ή να δημιουργούν νέα, πλέον εκείνων που, κατά εκτίμηση των δικαστικών αναγκών και των οικονομικών δημόσιων δεδομένων, το κράτος συγκροτεί. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Εφετειακών Μονάδων ανήκει στην ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης, κάθε συμβαλλόμενου, κράτους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας. Οι αποφάσεις κάθε κράτους είναι απρόσβλητες. Και κάθε παρέμβαση τρίτου προσώπου ή Αρχής συνιστά ανεπίτρεπτη παρεμβολή σε χώρο κυριαρχικής αρμοδιότητας του κράτους. Κατά συνέπεια, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Λασιθίου ζητούν παραχώρηση Ελληνικής εξουσίας και έργου σε μη Ελληνική Αρχή.

• Η διατήρηση, ενιαίου, του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά δεν προσβάλλει, ούτε παραβλάπτει κανένα δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο οποιουδήποτε πολίτη διαδίκου, ούτε παραβιάζει την ανεξαρτησία στην άσκηση του καθήκοντος οποιουδήποτε δικηγόρου. Τις αποστάσεις και τα μεγέθη της δεν τα εγγυάται, ούτε τα ενοχοποιεί η ευρωπαϊκή σύμβαση. Τα θεωρεί αδιάφορα. Στην ευχέρεια του κράτους.

• Το Εφετείο στα Χανιά έχει διαδίκους και δικηγόρους όχι μόνο από τους δύο Νομούς, Ηρακλείου και Λασιθίου, αλλά και από τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης, καθώς και απ' όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις υπόλοιπες ηπείρους. Η θέση του στα Χανιά, εξυπηρετεί όλους και η μεγάλη ιστορία του αποτελεί αναφορά εύκολου εντοπισμού και προσπέλασης σε αυτό.

• Σήμερα, υπάρχει η νόμιμη δυνατότητα να εκπροσωπούνται οι διάδικοι στα ποινικά δικαστήρια με γραπτή εξουσιοδότηση και στα πολιτικά με γραπτή δήλωση. Κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητη η προσωπική εμφάνιση των διαδίκων και των δικηγόρων κατά τις δικάσιμες στο ακροατήριο, του «Πολιτικού Τμήματος του Εφετείου», και των διαδίκων στο Ποινικό Τμήμα του Εφετείου.

• Η διάσπαση του Εφετείου Κρήτης θα μειώσει την ουσιαστική ανεξαρτησία των δικαστών, διότι πλήττει την επιβαλλόμενη τοπική αποστασιοποίηση των δικαστών, από τα κρινόμενα αντίδικα μέρη και πρόσωπα. Παράλληλα, θα επιφέρει δραματική μείωση των δικαστών και θα οδηγήσει στην άσκηση πολλαπλών ρόλων, του ίδιου δικαστή, στην ίδια υπόθεση. Και, ακόμη, θα κατεβάσει την περιωπή των Εφετείων και θα τα μετατρέψει σε μέσα διεκπεραίωσης μικροϋποθέσεων τοπικιστικών κριτηρίων, ενώ θα περιορίσει την επαρκή στελέχωση των πραγματικά αναγκαίων και ζωντανών Εφετείων, με επακόλουθο την επικίνδυνη διασπορά δικαστικών δυνάμεων και τελικά θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του όλου δικαστικού ιστού.

Τελικά, ο Ειδικός Εισηγητής Leandro Despouy (από την Αργεντινή) αποφάσισε να μην παρέμβει στην υπόθεση και να μην αναλάβει δράση στο περιεχόμενο της προσφυγής. Σύμφωνα με την πλευρά των Χανίων, «για να αχθεί στην απόφασή του αυτή προφανώς έκρινε, κατ’ απαρέκλητη εκτέλεση του θεσμικού του ρόλου, πως καμία παραβίαση ατομικού δικαιώματος, που αφορά το δικαστικό σώμα και το δικηγορικό λειτούργημα και γενικά τον χώρο της δικαιοσύνης δεν συντελείται, εκ της ύπαρξης παραμονής και λειτουργίας του ενός και μόνο Εφετείου Κρήτης στα Χανιά».

Υ.Γ.: Η γνώμη του γράφοντα για το θέμα του Εφετείου Κρήτης είναι γνωστή, αφού κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί σχετικά άρθρα. Το παραπάνω κείμενο καταγράφει απλώς τις τελευταίες εξελίξεις σ’ ένα θέμα που, δυστυχώς, αποτελεί «αγκάθι» για την Κρήτη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 21/5/2009


Υπάρχουν
ακόμη
Άνθρωποι

Γκρινιάζουμε πολλές φορές. Καθημερινά, σχεδόν. Τίποτα δεν μας ικανοποιεί, τίποτα δεν μας ευχαριστεί. Κυνηγάμε τα μεγάλα, τα σπουδαία, τρομάρα μας. Και χάνουμε τα μικρά, τα πολύτιμα. Δεν ζούμε, δεν απολαμβάνουμε τις μικρές, καθημερινές χαρές της ζωής.

Ωσπου, κάποια στιγμή «τρώμε» μια σφαλιάρα και συνερχόμαστε. Έστω για λίγο. Αντιλαμβανόμαστε ότι πάνω απ' όλα είναι η υγεία. Σωματική, ψυχική, πνευματική. Και στη συνέχεια οι δικοί μας άνθρωποι, οι σχέσεις μας μεταξύ τους, το χαμόγελο της κόρης μας, ένα χάδι στη σύντροφό μας, μια καλή κουβέντα, η παροχή βοήθειας στον συνάνθρωπο.

Μικρός πρόλογος όλα τα παραπάνω για το κείμενο που ακολουθεί. Μου το έφερε χθες στην εφημερίδα ο κ. Χρήστος Χριστινάκης, που αυτοαποκαλείται, αυτοσαρκαζόμενος, «ένα γέρικο σκεπάρνι». Εδώ σταματώ εγώ. Και συνεχίζει ο κ. Χριστινάκης, παρουσιάζοντας την ιστορία μιας γυναίκας, που θα μπορούσε να ήταν μάνα μας, αδελφή μας, φίλη μας. Η γυναίκα της διπλανής πόρτας.

«Με λένε Στέλλα. Ετών 55, πρώην αλκοολικιά. Πριν δύο χρόνια περίπου με πετάξανε τα αδέρφια μου σ’ ένα λιόφυτο να πεθάνω. Μέχρι τότε ζούσα στην αποθήκη ενός μισογκρεμισμένου χοιροστασίου, που την είχα κάνει, τις λίγες μέρες που δεν έπινα, σπιτικό. Είχα ό,τι χρειαζόμουν να περνώ φτωχικά. Όμως πούλησαν τ’ αδέρφια μου το χοιροστάσιο και ’γω βρέθηκα σ’ ένα λιόφυτο. Έξω ο καναπές, η ντουλάπα, οι καρέκλες, το γκάζι κι όλα μου τα υπάρχοντα.

Ενα ταφόσπιτο 3Χ3 που όταν έβρεχε είχε 10 πόντους νερό μέσα, με στέγασε. Χωρίς ζέστη, χωρίς νερό, ρεύμα, απόπατο. Οι ανάγκες μου κάτω από τις ελιές και όταν έβρεχε μέσα στο ταφόσπιτο. Πιο ψηλά από τη γούβα του λιόφυτου ο κεντρικός δρόμος. Δράμια, Δεξαμενή, Παπούρα, Κάστελλος.

Δρόμος περατάρικος κι εγώ κάτω από ένα νάιλον στη βροχή να τους βλέπω να προσπερνάνε. Άρχοντες και αρχόντισσες. Εξουσίες. Λίγο κρασί μου θόλωνε τα μάτια να μη βλέπω καθαρά. Και ο Θεός να βρέχει. 

Κι όμως ο Θεός... κατά πως φάνηκε δε με ξέχασε. Ένα γέρικο σκεπάρνι, μάστορας, παλιά καραβάνα στο μεροκάματο, τσουροβόλησε από την κορυφή του δρόμου στη γούβα, στο ταφόσπιτο. 
- Υπομονή, θα σου φτιάξω σπίτι. 
- Αστεία πράματα. Πού να πιστέψεις; Εγώ ύπνο και κατούρημα κάτω από τα δέντρα και να ακούω για σπίτι;
Κι όμως ήρθε. Δυόμισι μήνες πάλεψε με το κοπέλι του. Δύο δωμάτια, λουτρό, ηλιακό, ντεπόζιτο νερού, σκάλα τσιμεντένια να κατεβαίνω από τον δρόμο στη γούβα του λιόφυτου, τσιμενταρισμένη αυλή γύρω γύρω, πλακάκια κεραμικά, λεκάνες νεροχύτες, βόθροι. Πόρτες παράθυρα, σόμπα για τη ζεστασιά. Σωστό νοικοκυριό. 

Ζαλίστηκα. Μισερός ο ίδιος κι όμως τό ’φτιαξε. Η ζωή μου άλλαξε. Το πιοτό, που ήταν καθημερινός μου σύντροφος, έγινε μακρινός επισκέπτης. Ζωντάνεψα. Βγήκα στο χωράφι και μαζεύω χοχλιούς και χόρτα και αγοράζω... αξιοπρέπεια. Με λένε Στέλλα. 

Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία που τη γνωρίζουν σε Καβρό, Δράμια, Κάστελλο και τα γύρω χωριά. Τη δημοσιεύω με την άδεια της Στέλλας, όχι για συχαρίκια, αλλά για να βρεθεί τρόπος να βοηθηθούν και άλλοι ταλαίπωροι», σημειώνει ο κ. Χριστινάκης.

Και προσθέτει: «Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχει άνθρωπος 50 ετών στην κατάσταση που ήταν η Στέλλα και χειρότερα, που κοιμάται στις καρέκλες των κλειστών καταστημάτων και σιτίζεται με ληγμένα ή χαλασμένα προϊόντα που βρίσκει σε κάδους απορριμμάτων.

Αυτό που ψάχνω είναι ένα παλιό ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο. Να το βάλω σ’ ένα χωράφι, να κάνω δίπλα του ένα μικρό πλυσταριό, ένα μικρό βόθρο και μια λεκάνη, για να στεγαστεί μια ακόμα ταλαίπωρη ανθρώπινη παρουσία. 

Παράλληλα θα προσπαθήσω να γίνει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια για μια μόνιμη στέγη και ένα πιάτο φαΐ για τους άστεγους στην περιοχή μας. Ελπίζω κάτι να γίνει...»

Υπάρχουν, ακόμη, άνθρωποι με Α κεφαλαίο. Και αυτό γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Χριστινάκης θα βρει ανταπόκριση στο κάλεσμα ανθρωπιάς που απευθύνει μέσω της στήλης. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του στα τηλέφωνα: 28310 61014, 6978 475822. Η όποια προσφορά δεν θα πάει στον βρόντο...

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 16/5/2009

Ενώσεις Γ.Σ.
και δικαιώματα

Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (επιδότησης) των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο Νομό Χανίων οδηγούν κάθε σκεπτόμενο πολίτη σε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση -δείχνει να- έχει... χάσει την μπάλα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δέχεται το ένα «γκολ» πίσω από το άλλο, αλλά να βάζει και... αυτογκόλ. Ψηφίζει, ως είχε υποσχεθεί μεν, με σημαντική καθυστέρηση δε, (5 Μαΐου) νόμο που προβλέπει ότι τη φετινή περίοδο δεν θα πληρώσουν το τέλος ενεργοποίησης οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν προχωρά, ωστόσο, στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του νόμου! 

Φέρει, κατά συνέπεια, μεγάλη ευθύνη για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε και για το γεγονός ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κλήθηκαν να πληρώσουν και φέτος το συγκεκριμένο «χαράτσι».

Το δεύτερο συμπέρασμα -που φυσικά δεν είναι τωρινό- είναι ότι οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών του Νομού Χανίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στον ρόλο τους, με αποτέλεσμα, εδώ και αρκετό καιρό, να αποτελούν «βαρίδια» και όχι «συμμάχους» των αγροτοκτηνοτρόφων.

Γιατί εισέπραξαν το τέλος ενεργοποίησης οι Ενώσεις στα Χανιά; Ως δικαιολογία λέγεται ότι εστάλη σχετική εγκύκλιος από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος ή η εγκύκλιος; Και γιατί σε άλλες περιοχές της χώρας, άλλες Ενώσεις δεν εισέπραξαν το τέλος;

Η απάντηση είναι απλή. Οι Ενώσεις στα Χανιά τελούν υπό διάλυση και στηρίζονται οικονομικά, για τα όποια έξοδά τους, σε αυτό το «χαράτσι». Πρόκειται, όντως, για «χαράτσι», αφού δεν πληρώνουν όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι το ίδιο ποσό, ως τέλος, αλλά πληρώνουν ανάλογα με το ύψος της επιδότησης! Λίγα χρήματα θα λάβεις; Λίγα θα πληρώσεις. Περισσότερα θα λάβεις; Περισσότερα θα πληρώσεις. Συνέταιροι, δηλαδή, στις τσέπες των αγροτοκτηνοτρόφων οι Ενώσεις. 

Και ελάχιστοι μιλούν. Τι να πουν, άλλωστε, οι περισσότεροι πολιτικοί μας ταγοί, στους οποίους και ανήκει η πολιτική ευθύνη, διαχρονικά, για το κατάντημα των Ενώσεων; Αυτοί δεν τις χρησιμοποιούσαν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, για να κάνουν τα ρουσφέτια τους και να βολεύουν κόσμο και κοσμάκη, που ουδεμία σχέση είχε με το αντικείμενο; Αυτοί δεν έβαζαν δικούς τους ανθρώπους στις διοικήσεις; Αυτοί δεν υπόσχονταν «νέο ξεκίνημα» με «φόντο», όμως, «παλιά πρόσωπα», νοοτροπίες και πρακτικές; 

Οι αγρότες μιλούν για όλα αυτά. Μόνο που οι περισσότεροι δεν κάνουν την αυτοκριτική τους. Διότι φέρουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης για το σημερινό χάλι του Συνεταιριστικού Κινήματος. Είτε γιατί «στρατεύονταν» πίσω από πολιτικά πρόσωπα και «εκτελούσαν» εντολές, είτε γιατί ενδιαφέρονταν προσωπικά για το δικό τους και μόνο μικροσυμφέρον και ρουσφέτι, είτε γιατί απείχαν από τις διαδικασίες εκλογής διοικήσεων, αδιαφορώντας για το αύριο.

Αυτές τις ημέρες μιλάνε πολλοί -και είναι λογικό και αναμενόμενο- για θέματα και υποθέματα του σήμερα, όπως το τέλος ενεργοποίησης και οι ευθύνες που αναλογούν, ένθεν και ένθεν, για την πληρωμή του από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις Ενώσεις. Ελάχιστοι, ωστόσο, -και αυτό δεν είναι λογικό, ούτε και μπορεί να είναι αποδεκτό-, μιλάνε για το αύριο του πρωτογενούς τομέα και τα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. 

Ενα από αυτά είναι η δημιουργία ενός υγιούς Συνεταιριστικού Κινήματος στο Νομό Χανίων. Ενός Συνεταιριστικού Κινήματος που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι περισσότεροι από τους οποίους διακινούν μόνοι τους τα προϊόντα τους. 

Προσέρχονται, δηλαδή, στις αγορές ως «πρόβατα επί σφαγή», χωρίς καμία απολύτως διαπραγματευτική δύναμη, με μεγάλους κερδισμένους τους μεσίτες - εμπόρους, τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καρτέλ. Γι’ αυτά, τα μεγάλα και σημαντικά, θ’ ακούσουμε κάτι επί της ουσίας; 

Τα εννέα ευρώ
ανά στρέμμα

Οσο για τα εννέα ευρώ ανά στρέμμα στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου έναντι 15 στο Νομό Ηρακλείου (κουτοπονηριές), νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε περισσότερο απ’ όσα σημειώνει σε χθεσινή γραπτή του δήλωση ο βουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Νικηφοράκης: 

«Με έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα την απόφαση του Υπουργού Γεωργίας για την αποζημίωση και ενίσχυση στους αγρότες των Χανίων. Ο Υπουργός Γεωργίας για μια σειρά θεμάτων, για τα οποία εγγράφως είχε δεσμευτεί (εισοδηματική ενίσχυση για τους ελαιοπαραγωγούς 5%, τριετή ενίσχυση στους εσπεριδοκαλλιεργητές με 80 ευρώ το στρέμμα ξεκινώντας από φέτος, εφάπαξ ενίσχυση 40 ευρώ το στρέμμα στους αμπελουργούς και λοιπά) εσιώπησε, στους δε ελαιοπαραγωγούς των Χανίων επεφύλαξε συμπεριφορά ζητιάνων. Έτσι, από τα ψιχία που διένειμε στους ελαιοκομικούς νομούς της χώρας ως αποζημίωση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει στο μεν Ηράκλειο δίνει 15 ευρώ το στρέμμα, στους δε υπόλοιπους νομούς της Κρήτης από 9 ευρώ το στρέμμα. Με την απόφασή του αυτή ο κ. Υπουργός επιβραβεύει, για μια ακόμα φορά, τους κλέφτες των επιδοτήσεων και τιμωρεί, για μια ακόμα φορά, τα θύματά τους. Αυτή η στερούμενη πολιτικής ηθικής και δικαιοσύνης απόφαση του Υπουργού ένα και μόνο δρόμο ανοίγει: του δυναμικού αγώνα».

Οταν ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές παροτρύνουν τους αγρότες να συνεχίσουν, και μάλιστα ακόμη πιο δυναμικά, τον αγώνα τους, τα σχόλια, για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και ειδικότερα του αρμόδιου Υπουργείου, είναι, προφανώς, περιττά...

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΣΧΟΛΙΑ

Τα αλμυρίκια

στην Παλιόχωρα

και... τρικλοποδιές


Τις προάλλες έγραψα ένα σχόλιο, στη σελίδα 2 των «Χανιώτικων νέων», με αφορμή διαμαρτυρία αναγνώστη της εφημερίδας για το κλάδεμα των αλμυρικιών στην παραλία της Παλιόχωρας. Αν και η Παλιόχωρα είναι ιδανικός τόπος για διακοπές ορισμένοι κάνουν ό,τι μπορούν για να την καταστρέψουν, χωρίς -ευτυχώς- να τα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, σημείωνε ο αναγνώστης, που επισκέφθηκε την περιοχή.

Στο σχόλιο φιλοξενήθηκε και η απάντηση του δημάρχου Πελεκάνου Γιώργου Ζουριδάκη, ο οποίος δήλωσε, όταν ρωτήθηκε από τον γράφοντα, ότι το κλάδεμα έγινε γιατί «τα δέντρα ήταν θεόξερα. Ήδη όμως έχουν πετάξει φύλλωμα και του χρόνου όλα θα είναι μια χαρά».

Ίδωμεν, κατέληγε το σχόλιο.


Είκοσι κάτοικοι της δυτικής περιοχής της Παλιόχωρας έστειλαν απάντηση στην εφημερίδα, με αφορμή το συγκεκριμένο σχόλιο, σημειώνοντας, επί λέξει, τα εξής:


«Ο σκοπός για τον οποίο τοποθετήθηκαν τα αλμυρίκια επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει συνεχή φροντίδα, όπως κλάδεμα, καθάρισμα, κ.τ.λ, διαφορετικά ο χώρος γύρω και κάτω από τα δέντρα γίνεται χώρος υποδοχής φερτών υλικών από τον αέρα και καθίσταται σιγά σιγά μη επισκέψιμος. Είναι σωστό, λοιπόν, το κλάδεμα των αλμυρίδων και μάλιστα θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου (Νοέμβριος - Δεκέμβριος) προκειμένου:


1. Να μη σπουν εύκολα από τον αέρα γιατί δεν παίρνουν ύψος.

2. Δεν μαδούν, αφού η νέα βλάστηση διατηρεί το φύλλωμα της καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

3. Τα εναπομένοντα κλαδιά γίνονται σιγά σιγά "αποθήκες" θρεπτικών ουσιών με αποτέλεσμα την επόμενη άνοιξη να βλαστάνουν γρήγορα και ζωηρά κάνοντας έντονη σκιά, και

4. Διατηρείται ο χώρος καθαρός κάτω από τα δέντρα, διότι δεν υπάρχει έντονη φυλλόπτωση, σπασμένα κλαδιά και παραβλαστίδες από τη βάση των δέντρων.


Σωστά λοιπόν, κατά την άποψη μας, ο Δήμος Πελεκάνου κλάδεψε τα αλμυρίκια, ενέργεια που έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Μένουμε όμως με την ελπίδα ότι η ενέργεια αυτή θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Ο Δήμος, με τις προσπάθειές του, αναβαθμίζει την περιοχή, αλλά ορισμένοι που δεν αγαπούν τον τόπο αυτόν προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Επιτέλους ας αφήσουν τον Δήμο να προχωρήσει στα έργα που έχει προγραμματίσει».


Επί της ουσίας, το ίδιο πράγμα λέμε. «Ίδωμεν» γράφω, να «έχει και συνέχεια» η ενέργεια, ζητούν εκείνοι. Και ορθά. Τα υπόλοιπα, περί προσπάθειας δημιουργίας προβλημάτων, είναι προφανές ότι δεν αφορούν τον γράφοντα. Κατά συνέπεια, ενδεχομένως να πρέπει να ειπωθούν στους άμεσα ενδιαφερόμενους, που είναι εκείνοι, οι οποίοι όντως, όπως πληροφορούμαστε, προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές σε αξιόλογες -ομολογουμένως- πρωτοβουλίες της σημερινής Δημοτικής Αρχής.


ΣΧΟΛΙΑ

Αλλάζει όψη

η λίμνη

της Αγιάς


Στα Χανιά αναμένονται το Σάββατο 23 Μαΐου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος. Ο λόγος της επίσκεψης σημαντικός.

Θα ανακοινώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραχώρηση της χρήσης της λίμνης της Αγιάς στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

Ενέργεια που εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών, που έχει εκπονήσει η Νομαρχιακή Αρχή.

Σύμφωνα με αυτό, εκπονείται ήδη μελέτη για την ανάπλαση του χώρου από τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Βλαστό. 

Η προμελέτη αναμένεται να παρουσιαστεί στις 23 Μαΐου και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου, κατά μήκους της παλιάς χαντάκας, από Πλατανιά μέχρι Αγιά. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της όλης περιοχής, όπως είναι ήδη γνωστό, η ΔΕΗ αναμένεται να μετατρέψει, με ίδιες πιστώσεις, το εργοστάσιό της στη λίμνη σ' ένα Βιομηχανικό Μουσείο.

Και, ακόμη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναμένεται να οργανώσει τον Αύγουστο ένα συμπόσιο γλυπτικής, καλώντας σημαντικούς γλύπτες απ' όλη την Ελλάδα στα Χανιά, οι οποίοι θα παραμείνουν εδώ για ένα περίπου μήνα και θα δημιουργήσουν -παίρνοντας ερεθίσματα από τη λίμνη της Αγιάς- από ένα γλυπτό ο καθένας, το οποίο θα παραμείνει στον συγκεκριμένο σημαντικότατο υδροβιότοπο.

Αν μη τι άλλο, πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα ακούγονται όλα τούτα. 

Και ακόμη σημαντικότερο θα είναι να επιτευχθούν στο ακέραιο.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 14/5/2009

Ε.Π.Μ. 
σε Γαύδο 
και Λαφονήσι

Την περασμένη Τρίτη δημοσιεύτηκαν στα «Χ.Ν.» (σελίδα 7) τα παρακάτω: «Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία και ανάπτυξη της Γαύδου, η οποία  είναι ενταγμένη στο δίκτυο “Natura”, αποτελεί η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), η οποία το περασμένο Σάββατο παρουσιάστηκε από τον μελετητή στο Κοινοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους του νησιού».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε ό,τι αφορά την οικιστική ανάπτυξη εκτός σχεδίου, προβλέπεται αύξηση της αρτιότητας από 4 σε 8 στρέμματα με την προϋπόθεση ότι η περιοχή δεν είναι δασική και δεν υπόκειται στους περιορισμούς που ορίζει ο νόμος».

«Η ΕΠΜ ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την πραγματοποίηση επενδύσεων, σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις και περιορισμούς που θέτει η μελέτη», δήλωσε ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Σημείωσε, δε, ότι «άρα είναι κι ένα εργαλείο για τον ιδιώτη επενδυτή και βέβαια ένα βασικό στοιχείο είναι ότι διευκολύνει τις βασικές διαδικασίες να γίνουν δημόσια έργα και μεγάλα έργα υποδομών στη Γαύδο από την Κοινότητα σε συνεργασία με τους άλλους φορείς».

Φωνές, αντιδράσεις, διαμαρτυρίες δεν καταγράφησαν, παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει η μελέτη. Ούτε από πολίτες, ούτε από πολιτικούς αυτή τη φορά, ούτε από συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης. Σε αντίθεση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του... Λαφονησιού! Στην περίπτωση της Γαύδου δεν θίγονται οι... μικροϊδιοκτήτες;

Το τρένο των...
πανελλαδικών
εξετάσεων

Στην... τρέλα των πανελλαδικών εξετάσεων από αύριο. Με την αποτυχία να φαντάζει, για τα περισσότερα παιδιά, αλλά και για αρκετούς γονείς -δυστυχώς- ως η... καταστροφή του κόσμου. Δεν είναι έτσι. Η ζωή έχει πολλά τρένα. Δημοσιεύω την εξομολόγηση μιας μάνας για τις πανελλαδικές, που έχει την ίδια άποψη περί τρένων, αν και... Αξίζει να τη διαβάσετε.

«Πανελλαδικές 
εξετάσεις 1979

Το σύστημα εισαγωγής ήταν και τότε σκληρό.
Στην τρίτη Γυμνασίου δίναμε εξετάσεις πανελλαδικές για να μπούμε στο Λύκειο. Είμαι 16 ετών, μέτρια μαθήτρια. Μένω σε ένα χωριό της Κισάμου. Προσπαθώ να πάρω το εισιτήριο για την Α’ Λυκείου. 
Οι γονείς μου, αγρότες που αγαπούν τα γράμματα, με στηρίζουν όσο μπορούν. 
Σε μια βδομάδα είναι οι εξετάσεις. Διαβάζω, διαβάζω και κάνω όνειρα. Θέλω να σπουδάσω. Οι μέρες παιρνούν σαν δυνατή βροχή. Διάβασμα, όνειρα, ξενύχτι. 
Τελικά δεν πήρα το εισιτήριο για την πρώτη Λυκείου.
Είμαι 16 ετών. Χάνω τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου.
Έχασες το τρένο, μου είπε ένας καθηγητής. Προσπάθησε να πάρεις το επόμενο. Πότε περνά, του λέω; Τον επόμενο χρόνο την ίδια μέρα. 
Ποιος νόμος, ποια λογική βγάζει τα παιδιά από το σχολείο για ένα χρόνο να κάτσουν στο σπίτι; Τι να κάνουν το 1976 σ’ ένα χωριό της Κισάμου; 
Οι φίλες μου πέρασαν τις εξετάσεις. Μένω μόνη στο χωριό. Νιώθω αποτυχημένη, άχρηστη, χωρίς όνειρα, χωρίς σκοπό. 
Είμαι 16 ετών. Ένα τεράστιο γιατί μου ξεσκίζει την καρδιά.

Μάιος 2009

Είμαι 46 ετών. Η κόρη μου δίνει πανελλήνιες από αύριο. 
Της έχω φορτώσει το φορτίο που δεν μπόρεσα εγώ να σηκώσω. Διαβάζει νύχτα - μέρα και κάνει όνειρα.
Πληρώνουμε 1.300 ευρώ το μήνα φροντιστήρια για να πάρει το εισιτήριο. Για να μη χάσει το τρένο που έχασα εγώ πριν από 30 χρόνια. Για να μη νιώσει αποτυχία και απογοήτευση. 
Σήμερα είμαι επιτυχημένη επιχειρηματίας, έτσι λένε οι φίλοι μου και οι συμμαθήτριές μου.
Καταξιωμένη στην κοινωνία των Χανίων, όπου ζω 30 χρόνια με την οικογένειά μου.
Όμως εγώ δεν πιστεύω τίποτα. Νιώθω αποτυχημένη, όπως τότε που έβλεπα τα παιδιά στο λεωφορείο να πηγαίνουν στο σχολείο γιατί ήταν -στη φάση εκείνη- πιο τυχερά. 
Κι εγώ στο αγροτικό, να πηγαίνω στις ελιές. 
Ας αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να γίνει πιο ανθρώπινο.
Είναι παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφηβεία, παιδιά που οι γονείς τους έχουν χωρίσει. Παιδιά που οι γονείς τους είναι άνεργοι. Παιδιά ερωτευμένα. Είναι 18 ετών, κάνουν όνειρα. Μην τους τα καταστρέφετε. 
Είμαστε Ευρωπαίοι τώρα. Δείτε το σύστημα στη Φινλανδία. Τα παιδιά εκεί, πόσο ανέμελα και ψυχικά υγιή είναι. Γιατί τα μαθητικά τα χρόνια δεν ξανάρχονται με τίποτα. 
Το πρώτο μου παιδί είναι 29 ετών. Ήταν άριστος μαθητής, μπήκε στο Πανεπιστήμιο και διορίστηκε εδώ και τρία χρόνια. 
Το σύστημα, όμως, πρέπει να αλλάξει για να ελπίζουν και οι μέτριοι μαθητές.
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά του Νομού μας, της Κρήτης, της Ελλάδας.
Και αν χάσετε το τρένο μη φοβάστε: έχει πολλά τρένα η ζωή».

Π.Χ.

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



Χωρίς σχόλια...

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε, ως γνωστόν, σύσκεψη στο δημαρχείο Μηθύμνης για θέματα παραβατικότητας. 

Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης -όπως επισημάνθηκε σε ρεπορτάζ των «Χανιώτικων νέων» την περασμένη Δευτέρα- κι ενώ ο δήμαρχος Μηθύμνης Γιώργος Μυλωνάκης πραγματοποιούσε την αρχική του εισήγηση, εισήλθαν στην αίθουσα συγγενείς του νέου που δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή Περιβολάκια του Δήμου Μηθύμνης. 

Οι συγγενείς -ντυμένοι όλοι στα μαύρα- κρατούσαν μια φωτογραφία του αδικοχαμένου νέου και στάθηκαν πίσω και απέναντι από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο γιαθέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη. 

Καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας τους η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. 

Οι ίδιοι παρέμειναν αμίλητοι, ενώ κάποιοι από αυτούς μαγνητοσκοπούσαν με κάμερα τις τοποθετήσεις των φορέων που μιλούσαν για το θέμα της παραβατικότητας. 

Αφού πήρε τον λόγο ο κ. Μαρκογιαννάκης και πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.  


ΦΩΤΟ... ΡΕΠΟΡΤΑΖ




Χμμμ!

Φωτογραφία με ιδιαίτερη... συλλεκτική αξία. 
Το γιατί αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες!

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΣΧΟΛΙΑ


Ενεργοποίηση

δικαιωμάτων


Ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός είχε εξαγγείλει ότι κατά τη φετινή περίοδο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα πλήρωναν τέλη ενεργοποίησης δικαιωμάτων για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (επιδότησης).

Ο κ. Κοντός απομακρύνθηκε από τη θέση του. 

Μαζί του «πήρε» και την υπόσχεση.

Διότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι καλούνται φέτος να πληρώσουν τέλη ενεργοποίησης και μάλιστα αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Δίκαιη, κατά συνέπεια, η αγανάκτηση. 

Για ένα κράτος που λέει και ξελέει. 

Για ένα κράτος δικαίου, κατ' όνομα και μόνο.

Και για μία κυβέρνηση χωρίς συνέχεια, συνοχή, στοιχειώδη σοβαρότητα σε πολλά ζητήματα.

Δυστυχώς...

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΣΧΟΛΙΑ


Λαθροθήρες

αφανίζουν

τα κρητικά

αγρίμια


Πλήρης ασυδοσία στην περιοχή των Λευκών Ορέων, όπου λαθροθήρες σκοτώνουν ανενόχλητοι τους κρητικούς αίγαγρους -αν και αποτελούν προστατευόμενο είδος- και εν συνεχεία πωλούν το κρέας τους σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές (50 ευρώ το κιλό!), όπως επισημαίνεται, για άλλη μία φορά, σε ρεπορτάζ των «Χανιώτικων νέων» τη Δευτέρα 11 Μαΐου (σελίδα 9).

Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε συγκεκριμένες καταγγελίες πολιτών. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες καταγγελίες. 

Παλιότερα, και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων είχε γνωστοποιήσει τα όσα διαδραματίζονται στα Λευκά Όρη, χωρίς, ωστόσο, όπως φαίνεται, να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Πλέον, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Αν, ποτέ, υπήρξε «έλεγχος» της... ασυδοσίας και της παρανομίας. 

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν τολμούν να τα καταγγείλλουν δημόσια, φοβούμενοι τις συνέπειες.

Δικαιολογημένα φοβούνται. Όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- λαθροθήρας έχει απειλήσει, κρατώντας όπλο (!), ακόμη και υπάλληλο της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Και το μέγεθος του... αποστήματος. Το οποίο είναι γνωστό και πρέπει, επιτέλους, να σπάσει.

Για να γίνει αυτό απαιτείται, πάνω απ' όλα, βούληση.

Υπάρχει; 


Υ.Γ.: Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χαρά Καργιολάκη δηλώνει στο ρεπορτάζ ότι καταγγελίες στην Υπηρεσία έχουν γίνει από πολίτες, όχι όμως και από υπαλλήλους. Ενδεχομένως, η δήλωση αυτή να οφείλεται σε άγνοια. Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές παλιότερα, όταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων ήταν ο κ. Βασίλης Κασσιωτάκης.


ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 9/5/2009

«Μπιλιετάκια»
για κλήσεις

«Μπιλιετάκια» σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες έστειλε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Χανίων. Για να πληρώσουν κλήσεις, από το... 1993 -ενδεχομένως και παλιότερα- μέχρι και σήμερα, για παράνομη στάση - στάθμευση και άλλες παραβάσεις. Συνολικού ύψους περί των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ! 

Δεν είναι η πρώτη φορά που πράττει κάτι τέτοιο ο Δήμος. Ούτε η πρώτη, που πολλά από τα όσα καταγράφονται στα «μπιλιετάκια» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα τα παράπονα στο δημαρχείο να είναι πολλά, καθημερινά και απολύτως δικαιολογημένα.

Πολλά και τα παράπονα αναγνωστών των «Χανιώτικων νέων». Τηλεφωνικά τα περισσότερα, αλλά και εγγράφως. Δύο χαρακτηριστικές επιστολές ακολουθούν. Αξίζει να τις διαβάσετε.

«Παράβαση δεν έχω κάνει»

Η πρώτη επιστολή, την οποία υπογράφει ο κ. Πανάγιος Κωνσταντίνος, («δυστυχώς πολίτης αυτής της χώρας»), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εστάλη στον Δήμο Χανίων. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Πριν από ένα περίπου χρόνο με μεγάλη μου έκπληξη ενημερώθηκα από τις Υπηρεσίες σας ότι είχα επισκεφτεί την πόλη των Χανίων. Όχι μόνο την είχα επισκεφτεί αλλά είχα κάνει και παράβαση με το αυτοκίνητό μου, όπως με βεβαιώνατε. Έτσι, λοιπόν, πήρα τηλέφωνο στο γραφείο που παρέπεμπε το έγγραφό σας και ενημερώθηκα επίσης ότι το αυτοκίνητό μου με αριθμό κυκλοφορίας ΥΟΙ 9997 είχε κάνει την παράβαση και ήταν μάλιστα και μάρκας Peugeot.

Πήρα τηλέφωνο λοιπόν και διαμαρτυρήθηκα, αφού:
1) Δεν έχω πατήσει το πόδι μου στον Δήμο σας.
2) Ούτε το αυτοκίνητό μου επίσης.
3) Το αυτοκίνητό μου ήταν μάρκας Lada και όχι Peugeot.
4) Η ημέρα παράβασης ήταν εργάσιμη για μένα και βρισκόμουν στην Υπηρεσία μου και το αυτοκίνητό μου ήταν απέξω.

Ολα αυτά τα υποστήριξα και τηλεφωνικώς και με e-mail στις αρμόδιες Υπηρεσίες και νόμιζα πως είχαμε τελείωσει με το θέμα, αφού με διαβεβαίωσαν οι Υπηρεσίες σας ότι πείστηκαν από τις φωτογραφίες που έδειχναν το αυτοκίνητό μου, τον αριθμό του και τη μάρκα του, που καμμία σχέση δεν είχαν με αυτά που λέγατε εσείς και από τα διάφορα έγγραφα που σας απέστειλα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Σήμερα, με μεγάλη μου έκπληξη, το Τμήμα Προσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου σας μου έστειλε ειδοποίηση πληρωμής 19,08 ευρώ και μάλιστα με απειλεί ότι αν δεν το πληρώσω θα στείλει το λογαριασμό στη ΔΟΥ.

Δυστυχώς για σας, είμαι ένας από εκείνους τους πολίτες που επιμένουν να μην έχουν καμμία απολύτως εκκρεμότητα με τις δημόσιες Υπηρεσίες και ως εκ τούτου με προσβάλει η πλαστή βεβαίωση προστίμου.

Αν σας λείπουν τα χρήματα και θα πάνε και σε καλό σκοπό να σας τα στείλω. Αλλά παράβαση δεν έχω κάνει. Με έχετε ταλαιπωρήσει αρκετά. Μάλλον πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας και τριτοκοσμική αντίληψη της σχέσης Υπηρεσιών - πολιτών, Δήμου - πολιτών και ακόμα χειρότερα Δήμου - τουριστών.

Φτάσατε στο σημείο να βεβαιώσετε πλαστή και κατασκευασμένη από τις Υπηρεσίες σας παράβαση... Αν σε κάθε υπηρεσία που ονειρεύεται παραβάσεις και οφειλές πολιτών πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, τότε η κοινωνία μας είναι κάτι παραπάνω από ζούγκλα.

Συνοδευτικά σας αποστέλλω και την άδεια κυκλοφορίας του τότε αυτοκινήτου μου που αποδεικνύει και τη μάρκα και το αστήριχτο της δήθεν βεβαιωμένης σας παράβασης. Σας παρακαλώ να αποκαταστήσετε την αλήθεια και το όνομά μου το συντομότερο δυνατόν και να μου αποστείλετε ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν χρωστάω στον Δήμο σας».

«Η ανοχή έχει και όρια»

Η δεύτερη επιστολή, την οποία υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος Ακρωτηρίου Νίκος Πλουμιστάκης, έχει ως εξής:

«Κύριε Δήμαρχε των Χανίων

Τις τελευταίες ημέρες η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Προσόδων του Δήμου Χανίων, έχει εξαπολύσει ένα κυνηγητό για να εισπράξει, καθώς αναφέρει, χρήματα από παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων. 

Είχα την ευκαιρία να σας στείλω προσωπική επιστολή εις την οποία σας εξηγούσα τους λόγους, για τους οποίους η πράξη αυτή της είσπραξης ήτο όχι εκατό τοις εκατό παράνομη, αλλά χίλια τοις εκατό.
Σήμερα έρχομαι να εξηγήσω δημόσια τους λόγους εκείνους που συνιστούν αδίκημα, οι παράνομες αυτές απαιτήσεις. 

Ο κάθε Έλληνας πολίτης φορολογούμενος, ο οποίος πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, έχει αναφαίρετο δικαίωμα χρήσης του οδοστρώματος και δεν μπορείτε εσείς να τον εξαναγκάζετε να πληρώνει επιπλέον χρήματα, βαπτίζοντάς τα τέλη στάθμευσης.

Κατά δεύτερο λόγο, χρήματα για στάθμευση προβλέπονται κατά τους Ευρωπαϊκούς νόμους και όχι μόνο, για τους χώρους εκείνους που προεξοφλούνται τα στοιχειώδη της ελεγχόμενης στάθμευσης, πρωτίστως, δε, η ασφάλεια του οχήματος. Για τους λόγους αυτούς κ. Δήμαρχε δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ζητάτε χρήματα θεωρώντας παρανομία την ολιγόλεπτη παραμονή των οχημάτων επί του οδοστρώματος χωρίς την καταβολή χρημάτων.

Εάν το όχημα έχει παραβεί τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. και εγκυμονεί κινδύνους ή παρακωλύει τη ροή της κυκλοφορίας τότε η Υπηρεσία σας, έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να προβεί σε επίδοση κλήσεως, ακόμα και σε αφαίρεση πινακίδων. 

Η αναγραφή επί της ειδοποιήσεως ότι σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το ποσό του προστίμου, στην προθεσμία που έχετε ορίσει, ο Δήμος έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην άμεση αποστολή των στοιχείων στη Δ.Ο.Υ. Χανίων είναι πράξη τρομοκρατίας και απειλής κατά του πολίτου.

Για τους λόγους αυτούς ζητώ την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα, θεωρώντας, ότι η πράξη αυτή αποτελεί μείζον ηθικό θέμα, συνιστά δε αδίκημα ως πράξη απειλής και τρομοκρατίας.

Κύριε Εισαγγελέα, προστατεύσετε τους πολίτες από τις πράξεις εκείνες που όχι μόνο δε συνάδουν με ένα ευνομούμενο κράτος, που θέλει να θεωρείτε Ευρωπαϊκό, αλλά και αποτελούν πράξεις παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη».



Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 7/5/2009



Περί γρήγορου πλοίου

Κάθε φορά, τα τελευταία χρόνια, που τίθεται το αίτημα για δρομολόγηση ενός γρήγορου πλοίου στη γραμμή Χανιά - Πειραιάς παρατηρείται το εξής φαινόμενο: να συνδέεται το συγκεκριμένο αίτημα με την ΑΝΕΚ και να ισχυρίζονται ορισμένοι, είτε ότι επιχειρείται να πληγεί η εταιρεία, είτε ότι επιχειρείται να φορτωθούν σε αυτήν όλα τα «στραβά και ανάποδα» του τουρισμού. Αστεία πράγματα.

Η δρομολόγηση γρήγορου πλοίου είναι σαφές και προφανές ότι αποτελεί ένα λιθαράκι, από τα πολλά που πρέπει να μπουν, για να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός τα Χανιά, δεδομένου ότι πολλοί κάτοικοι της Αττικής -κυρίως- θα μπορούν να τα επισκέπτονται για δύο ή τρεις ημέρες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα βέβαια την καλοκαιρινή περίοδο. Και βέβαια, ο -υγιής- ανταγωνισμός θα ωφελήσει την τσέπη του επιβατών.

Γράφαμε, για το συγκεκριμένο θέμα, στις 10 Μαρτίου 2009:

«Η φετινή τουριστική χρονιά προβλέπεται δύσκολη. Το έχουμε επισημάνει. Το θέμα, πια, δεν είναι αν θα υπάρξει μείωση στις κρατήσεις, αλλά η μείωση αυτή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αναζητούνται λύσεις, λοιπόν. Μία απ' αυτές ενδεχομένως να ήταν η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού με τη δρομολόγηση ενός ταχύπλοου σκάφους, όπως είχε συμβεί και παλιότερα, προκειμένου τα Χανιά να καταστούν και πάλι προορισμός διημέρου ή τριημέρου. Στο Ηράκλειο η εταιρεία Attica Group δρομολογεί από την Πέμπτη 12 Μαρτίου το πλοίο “Superfast XII”, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό (Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ). Στα Χανιά, όπου η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης διατηρεί το μονοπώλιο, έχοντας επικρατήσει στις κατά καιρούς μάχες με τους ανταγωνιστές της, θα υπάρξει μία ανάλογη κίνηση;».

Ενα λιθαράκι, λοιπόν. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Στις 19 Απριλίου 2008, με αφορμή τη δρομολόγηση παλαιών πλοίων στη γραμμή Χανιά - Πειραιάς από την ΑΝΕΚ και τις διαμαρτυρίες δημάρχων του Νομού Χανίων, γράφαμε στη στήλη:

«... είναι τουλάχιστον αστείο να κατηγορείται η ΑΝΕΚ για την πτώση του τουρισμού στο Νομό Χανίων, γενικώς, επειδή (ξανα)έβαλε -προσωρινά- παλιά πλοία στη γραμμή Χανιά - Πειραιάς. Άλλοι έχουν, διαχρονικά, την κύρια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει ή δε συμβαίνει στον τριτογενή τομέα. Και, κυρίως, για τα χάλια σε επίπεδο Νομού. Για την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν σπίτια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαρ και εστιατόρια (!) σε τουριστικές περιοχές, για την τσιμεντοποίηση του βόρειου παραλιακού άξονα, για την καταστροφή - ρύπανση του περιβάλλοντος, για την έλλειψη βασικών έργων υποδομής (από πεζοδρόμια έως ικανοποιητικό οδικό δίκτυο και βιολογικοί), κ.ο.κ. Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, οι οποίες επιμερίζονται σε συγκεκριμένα άτομα διαχρονικά. Είναι, βέβαια, και οι συγκοινωνίες ένα πολύ σημαντικό θέμα. Και η επαναφορά -έστω και προσωρινά- σε... μονοπωλιακές εποχές -ακτοπλοϊκά- αποτελεί οπισθοδρόμηση, υποβάθμιση. Παράλληλα, δε, το μονοπώλιο οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό σημαντικό θέμα οι συγκοινωνίες. Δεν είναι το κυρίαρχο. Καλό θα ήταν, κατά συνέπεια, να υπήρχαν ανάλογες έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από δημάρχους, τουριστικούς και άλλους φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, και γι' άλλα, εξίσου σημαντικά -αν όχι σημαντικότερα- θέματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του τουρισμού και όχι μόνο».

Το τι θα κάνει κάθε εταιρεία το αποφασίζει η Διοίκησή της, η οποία κρίνει τι είναι προς το συμφέρον της και τι όχι. Ουδείς μπορεί να της επιβάλλει το τι θα πράξει, αλλά και ουδείς μπορεί να απαγορεύσει στον κάθε πολίτη να κρίνει, χωρίς ακρότητες φυσικά, την κάθε ανώνυμη εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και παρέχει υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Είτε λέγεται ΑΝΕΚ, είτε Μινωικές Γραμμές, είτε Attica Group.

Γράφαμε σχετικά στις 13 Μαΐου 2008:

«... η ΑΝΕΚ είναι μια μεγάλη ανώνυμη εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με μεγαλομέτοχο τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη. Είναι, επομένως, ελεύθερη, να πράττει κατά βούληση. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει. Όπως ελεύθεροι να κρίνουν την οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία, για την πολιτική της, για τις πρακτικές της, για τις τιμές της, για τα δρομολόγιά της είναι οι πολίτες, τα σωματεία, τα κόμματα, οι αιρετοί, οι πάντες. Άλλωστε, όλοι κρίνονται. Τα κόμματα, τα σωματεία, οι δήμαρχοι, οι βουλευτές, οι πολυεθνικές, οι πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες, οι δημοσιογράφοι. Όλοι. Καθημερινά. Ουδείς μπορεί να είναι στο απυρόβλητο. Ουδείς».

Και κάτι ακόμη: ουδείς αμφισβητεί ότι η ΑΝΕΚ προσλαμβάνει Κρητικούς, ως επί το πλείστον, ότι βοηθά τα τοπικά αθλητικά σωματεία και τους συλλόγους, ότι κατά καιρούς κάνει προσφορές και ότι αγοράζει τοπικά προϊόντα ενισχύοντας τον δοκιμαζόμενο πρωτογενή τομέα και όχι μόνο. Αυτό που έχει κουράσει είναι η επίκληση του τοπικού χαρακτήρα της εταιρείας κατά το δοκούν. Κοινώς, όποτε βολεύει.

Γράφαμε σχετικά, στις 12 Απριλίου 2008:

«Ενοχλήθηκαν στην ΑΝΕΚ με την πρωτοβουλία του δημάρχου Πλατανιά Γιώργου Τσαγκαράκη να φέρει το θέμα της δρομολόγησης -έστω και προσωρινά- παλαιών πλοίων, από την εταιρεία, στη γραμμή Χανιά - Πειραιάς. Όπως ενοχλήθηκαν και με την κριτική που άσκησαν για το ίδιο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τοπικοί φορείς του τουρισμού. Ως απάντηση, όχι δημόσια προς το παρόν, προτάσσουν τα περί ανώνυμης εταιρείας, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, κ.λπ. Σύμφωνοι. Μόνο που αυτό το θυμούνται όποτε τους συμφέρει. Όταν, για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, η Blue Star δρομολόγησε πλοίο στη γραμμή Πειραιάς - Σούδα, σπάζοντας το πολυετές μονοπώλιο, η Διοίκηση της ΑΝΕΚ απευθύνθηκε δημόσια στη συνείδηση των Χανιωτών, ζητώντας τους να στηρίξουν τη “δική τους εταιρεία λαϊκής βάσης”, που ήταν βέβαια -και τότε- Α.Ε., εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο, εμμέσως πλην σαφώς, πράττει, η Διοίκηση ακόμη και σήμερα με τη διαφήμιση που “παίζει” στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. “Είναι όλων των Κρητικών ετούτο το βαπόρι”, λέει ο συμπαθής παππούς στον εγγονό του. Ε, άμα είναι “όλων των Κρητικών”, δικαιούνται, φαντάζομαι, “όλοι οι Κρητικοί” ν’ ασκούν κριτική και να ζητούν το καλύτερο. Και το κάνουν...».

Το θετικό είναι, τουλάχιστον, ότι μετά από χρόνια ο -υγιής- ανταγωνισμός ανάγκασε την ΑΝΕΚ να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της. Έτσι είναι αυτά. «Ανάγκα και θεοί πείθονται...».

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υποψήφιος ξανά
ο Σήφης Βαλυράκης


Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εθνικές εκλογές ανακοίνωσε σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.
Αναλυτικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βαλυράκης επισήμανε τα εξής:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σας κάλεσα σήμερα γιατί από αύριο ξεκινά ουσιαστικά και τυπικά η εκλογική εκστρατεία που αφορά τις ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία γι’ αυτό και η ψήφος σε αυτές είναι αρκετά χαλαρή. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου όμως μπορούν υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι ατυχές γεγονός, ότι η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε με την συγκάλυψη ενός ακόμα σκανδάλου που αφορά τις επιδοτήσεις των «άγονων γραμμών» της ακτοπλοΐας του Αιγαίου. Το σκάνδαλο αυτό ήλθε να προστεθεί στην ήδη μακριά σειρά κυβερνητικών σκανδάλων της Ν.Δ. Μια ακόμα κατάφορη πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα. Είναι μείζον το θέμα που δημιουργήθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς συγκάλυψης, και τους πολιτικούς εκβιασμούς, με αποκορύφωμα τη «λευκή ψήφο» στη Βουλή, της περιβόητης πια υπόθεσης του πρώην υπουργού Αιγαίου της Ν.Δ., Α. Παυλίδη. Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει την αίσθηση που δημιουργείται στους πολίτες ότι ισχύει καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Κυβερνητική υποχρέωση είναι η αποτελεσματική και φερέγγυα διακυβέρνηση. Υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος και η καταγγελία. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν καταγγέλλονται από το ΠΑΣΟΚ κρούσματα διαφθοράς. Είναι απαράδεκτο να απαντά επικοινωνιακά η Ν.Δ. ότι «κάθε αναφορά σε σκάνδαλο σε συνθήκες κρίσης είναι πράξη ανευθυνότητας». Να φροντίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να μην συμβαίνουν σκάνδαλα, όταν συμβαίνουν να αποκαλύπτονται στο άπλετο φως της πλήρους διαφάνειας και όχι να μεθοδεύεται κουκούλωμα και παραγραφή τους. Βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την κοινοβουλευτική τετραετία «πάση θυσία». Ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποιεί διπλή πολιτική γλώσσα και προσπαθεί να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο σε βάρος της ποιότητας διακυβέρνησης της χώρας. Είναι αδιανόητο να συγκαλύπτονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, σκάνδαλα που αποδεδειγμένα στοίχισαν δισεκατομμύρια στον φορολογούμενο έλληνα, σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens, αυτό των αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, της μονής Βατοπεδίου, των ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση οι πολίτες να απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις, φερέγγυας και διαφανούς διαχείρισης από τα πολιτικά κόμματα. Αν συνεχιστεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσομε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

EYΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ευρωεκλογές συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία γι’ αυτό και η ψήφος σε αυτές είναι αρκετά χαλαρή. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου όμως μπορούν υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι ατυχές γεγονός, ότι η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε με την συγκάλυψη ενός ακόμα σκανδάλου που αφορά τις επιδοτήσεις των «άγονων γραμμών» της ακτοπλοΐας του Αιγαίου. Το σκάνδαλο αυτό ήλθε να προστεθεί στην ήδη μακριά σειρά κυβερνητικών σκανδάλων της Ν.Δ. Μια ακόμα κατάφορη πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα. Είναι μείζον το θέμα που δημιουργήθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς συγκάλυψης, και τους πολιτικούς εκβιασμούς, με αποκορύφωμα την «λευκή ψήφο» στη Βουλή, της περιβόητης πια υπόθεσης του πρώην υπουργού Αιγαίου της Ν.Δ., Α. Παυλίδη.Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει την αίσθηση που δημιουργείται στους πολίτες ότι ισχύει καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ

Η διεθνής οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι απειλή, αλλά και ευκαιρία, σηματοδοτεί πιστεύω την νέα περίοδο επαναπροσδιορισμού της σχέσης ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική.Αιτία του προβλήματος αποδεικνύεται η ασυδοσία της αγοράς, η επιβολή της κερδοσκοπίας πάνω στην παραγωγή και η επικυριαρχία της οικονομικής πάνω στην πολιτική εξουσία. Το κράτος δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες, καλούνται τώρα να παρέμβουν στην αγορά, να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να πληρώσουν τα σπασμένα. Πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε συνθήκες έλλειψης κοινωνικής εμπιστοσύνης; Είναι αυτονόητο πως δεν επιτρέπεται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την ζημιά. Αυτό όμως σημαίνει άλλη, διαφορετική από τη σημερινή, πολιτική στόχευση και πορεία. Στη χώρα μας εξακολουθούμε να δανειζόμαστε χωρίς σχέδιο και χωρίς όριο. Το έλλειμμα έχει εκτροχιαστεί. Το συνολικό δημόσιο χρέος αυξάνεται δραματικά. Ο προγραμματισμένος δανεισμός ήταν 42 εκ. ευρώ και έχει υπερκαλυφθεί (έφτασε τα 50 εκ. ευρώ) πρωτού ολοκληρωθεί το α' εξάμηνο. Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα κατακρημνίζονται. Το έλλειμμα στις εξωτερικές συναλλαγές μας παραπέμπει σε οικονομική χρεοκοπία. Ο ετήσιος προϋπολογισμός δανεισμού του δημοσίου για όλο το 2009 για παράδειγμα, έχει ξεπεραστεί αρκετά πριν την εξάντληση του πρώτου εξαμήνου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Με την πρόσφατη εισήγηση του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις της Ε.Ε. Χοακίμ Αλμούνια, η χώρα μας ουσιαστικά μπήκε ξανά σε επιτήρηση για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος). Η έκθεση αυτή αποτελεί κόλαφο για την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών μας στοιχείων. Διαψεύδεται πανηγυρικά ο ισχυρισμός, ότι οι σημερινές οικονομικές μας δυσκολίες οφείλονται στη διεθνή κρίση. Η έκθεση Αλμούνια ξεκαθαρίζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι για το σημερινό αδιέξοδο φταίνε οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Στο ίδιο ακριβώς κλίμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στην επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν έκρυψε την δυσφορία των Βρυξελών για την άθλια οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, η οποία δεν συνδέεται με τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας την χειρότερη στην Ε.Ε. και ζήτησε σκληρά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Τόσο η Ε.Ε. όσο και διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ύφεση, αρνητική ανάπτυξη, μείωση δηλαδή του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας, απώλεια θέσεων εργασίας για την ελληνική οικονομία.

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Όλα αυτά τα χρόνια επικρατούσε μια ψευδαίσθηση ευημερίας που στηριζόταν στην αύξηση του δανεισμού και του χρέους. Θα συμπλήρωνα και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες. Η κρίση μάς προσγειώνει στην πραγματικότητα αλλά μάς βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι κατά συνέπεια πρόβλημα διαμόρφωσης και εφαρμογής πολιτικής, είναι πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα. Η χώρα μας είναι χώρα με ακραία λειτουργία ανεξέλεγκτων και αποδιοργανωμένων αγορών που επιβαρύνουν το κόστος ζωής και έχουν καταχρηστικές συμπεριφορές απέναντι στο κοινωνικό και το δημόσιο γενικό συμφέρον. Η Ελλάδα είναι η χώρα των χαμηλότερων μισθών και των υψηλότερων τιμών για τον καταναλωτή. Η χώρα των εξευτελιστικών τιμών για τον αγρότη παραγωγό και των απλησίαστων τιμών των ίδιων προϊόντων για τον καταναλωτή στην αγορά.Είναι λογικό να δανείζεται μια χώρα για να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες επενδύσεις για την οικονομική της ανάπτυξη. Αυτή η δανειοδότηση επιβαρύνει προσωρινά το συνολικό δημόσιο χρέος. Η ανάπτυξη όχι μόνο δίνει απασχόληση, δηλαδή θέσεις εργασίας αλλά δίνει και εισόδημα που εξυπηρετεί και αποπληρώνει το χρέος. Επί πέντε χρόνια δανειζόμενη η Ν.Δ. διπλασίασε σχεδόν το δημόσιο χρέος, χωρίς όμως κανένα νέο έργο. Είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς, που πήγαν τα λεφτά; Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχομε ένα σπάταλο κράτος, που εξυπηρετεί μια κομματική πελατειακή πολιτική. Χρειαζόμαστε ένα παραγωγικό κράτος για την κοινωνία για την υγεία, την παιδεία για την ασφάλεια για την ουσιαστική εποπτεία των αγορών.

Η ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η παγκόσμια και η εσωτερική κρίση διαμορφώνουν από κοινού τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η νεοφιλελεύθερη παράταξη της Ν.Δ. απογυμνώνεται ιδεολογικά και πολιτικά και αποδεικνύεται το λάθος της κατεύθυνσης και του προσανατολισμού της. Είναι εμφανής, η αμηχανία της σημερινής κυβέρνησης για το δέον γενέσθαι και ο κυριαρχικός επηρεασμός των πολιτικών της επιλογών από τα εκάστοτε ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Η αμφιταλάντευση της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στη θύελλα, θα παραμείνει μοναδικό ιστορικό προηγούμενο. Προσωπικά έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για τις δυνατότητες της χώρας μας. Το αβίαστο συμπέρασμα όμως είναι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει την πορεία των πραγμάτων ως επικεφαλής μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας σε ένα πρόγραμμα εθνικής διεξόδου από την κρίση. Για κάτι τέτοιο όμως είναι απαραίτητη μια επίκαιρη λαϊκή εντολή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών.

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 5/5/2009


Γρήγορο πλοίο
στα Χανιά
και... αιρετοί


Την ανάγκη δρομολόγησης γρήγορου πλοίου στη γραμμή Χανιά - Πειραιάς επισημαίνει, για άλλη μία φορά, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης. Καλά κάνει. Άλλωστε, ο ρόλος ενός αιρετού είναι να διεκδικεί ό,τι καλύτερο για τον τόπο του, ακόμη και όταν κρίνει ότι χρειάζεται να κινηθεί εκτός αρμοδιότητας.

Θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον τόπο ενδεχόμενη δρομολόγηση ενός ταχύπλοου; Με βάση την εμπειρία που ήδη υπάρχει, η απάντηση είναι αναμφισβήτητα καταφατική. Κατά συνέπεια, αναμενόμενο -λογικά- θα ήταν όλοι οι αιρετοί, βουλευτές και δήμαρχοι, να στηρίξουν ουσιαστικά και ενεργά τη συγκεκριμένη πρόταση. Για το καλό της τοπικής οικονομίας, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Θα το πράξουν; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος! Τουλάχιστον για ορισμένους απ’ αυτούς...

Ευρωπαίοι ποινικολόγοι
και δολοφονία
Χορευτάκη




Στις 24 και 25 Απριλίου έγινε στη Μαδρίτη της Ισπανίας, το τακτικό συνέδριο (φωτ. κάτω) της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (Εuroperan Criminal Bar Association). Σε αυτό συμμετείχαν και τρία μέλη της Ένωσης από την Ελλάδα.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, μεταξύ των άλλων θεμάτων που τέθηκαν, ήταν και η περίπτωση του Χανιώτη Μανώλη Χορευτάκη, ο οποίος, ένα περίπου χρόνο πριν, στις 16 Μαΐου 2008, δολοφονήθηκε, σε δημόσιο δρόμο του Ρεθύμνου, από πρώην ισοβίτη, ο οποίος, είχε αποφυλακιστεί με όρους, κατά παράβαση, όπως έχει καταγγελθεί, των νομίμων προϋποθέσεων και των πραγματικών δεδομένων.

Στο συνέδριο επισημάνθηκε, από τον εισηγητή του θέματος, ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη, πως, κατά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος και ασφαλής, στην χώρα του. Και κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει υποχρέωση, να εγγυάται και να εξασφαλίζει, το στοιχειώδες δικαίωμά του αυτό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης, η Ελληνική Δημοκρατία, έπρεπε να είχε εξασφαλίσει, να μην κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους ο επικίνδυνος κακοποιός και συγκεκριμένα να μην είχε διακοπεί η ποινή της κάθειρξης που έκτιε για προηγούμενα κακουργήματα.

Η παραβίαση των άνω υποχρεώσεων συνιστά μη συμμόρφωση της χώρας, στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτές απορρέουν, εκ της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή σύμβαση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Περίπτωση επανάληψης της παραβίασης τέτοιας υποχρέωσης, δημιουργεί κίνδυνο αποβολής της χώρας μας, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Έλληνας ποινικολόγος.

Αυτό, βέβαια, σε τελική ανάλυση, είναι ελάσσονος σημασίας. Σπουδαιότερο είναι ότι περίπτωση επανάληψης της παραβίασης τέτοιας υποχρέωσης ελοχεύει τον κίνδυνο να έχουμε και... άλλες περιπτώσεις Χορευτάκη. Και αυτό είναι κάτι που η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αποτρέψει.

Υποψήφιος
βουλευτής ξανά
ο Σήφης Βαλυράκης;





Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης. Η συνέντευξη θα δοθεί στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΠΑΣΟΚ. Θέμα της, όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Τύπου -σημαίνει κάτι αυτό;- του κ. Βαλυράκη, οι «τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και οι ευρωεκλογές».

Η συνέντευξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο κ. Βαλυράκης σκέφτεται, εδώ και μερικούς μήνες, να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά. Υπενθυμίζω ότι ο πρώην υπουργός είχε εκλεγεί το 2000 -πίσω από τους κ. Μανώλη Σκουλάκη και Ευτύχη Δαμιανάκη- όχι όμως και το 2004, ενώ το 2007 δεν είχε «κατέβει» υποψήφιος.

Θα το πράξει σε αυτές τις εθνικές εκλογές, που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι αν έλθει πρώτο κόμμα πανελλαδικά θα εκλέξει σίγουρα δύο βουλευτές στα Χανιά και υπό προϋποθέσεις τρεις; Είναι δεδομένο ότι θα ερωτηθεί αύριο για τις προθέσεις του. Δεν είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι θα τις αποσαφηνίσει, αφού άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του υποστηρίζουν ότι δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνέντευξη του κ. Βαλυράκη αναμένεται με ενδιαφέρον...