Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΣΧΟΛΙΑ

Γαργάρα;

Είπε, τις προάλλες, ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Στέλιος Νικηφοράκης, μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο νόμου που αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

«Και μια και αναφέρετε κύριοι συνάδελφοι το όνομα του κ. Σκουλάκη, οφείλω να πω ότι το αποτύπωμά του είναι βαθύ στον Νομό Χανίων και θετικό αλλά και αρνητικό γιατί έχει μπει στον πειρασμό να επενδύει πολιτικά, προσωπικά και κομματικά στο θέμα της δημόσιας υγείας και αυτό δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Νικηφοράκης επεσήμανε: «Θα μιλήσουμε για τα Χανιά, όση ώρα θέλετε, κύριε Σκουλάκη, και να μιλήσουμε και για διορισμούς που κάνατε τότε μέσω ΑΣΕΠ, γιατί πραγματικά έχουν μείνει στην ιστορία. Σας άκουγα προηγουμένως, μην προκαλείτε τη μνήμη μας, δεν απευθύνεστε σε λωτοφάγους. Έλεος δηλαδή! Έρχεται ο κ. Σκουλάκης και μας εγκαλεί και μάλιστα σε μία εισήγηση αρμοδιοτήτων δεσμεύεται και για το ΑΣΕΠ ότι μέσα σε έξι μήνες θα κάνει διορισμούς, από τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό ότι για να εκδικαστούν οι ενστάσεις χρειάζεται ενάμισι χρόνος».

Ο κ. Σκουλάκης, που βρισκόταν εντός της αίθουσας, έχει να πει κάτι επί των παραπάνω; Ή θα τα κάνει... γαργάρα;

ΑΠΟΨΗ

ΚΙΣΑΜΟΣ:
ΑΝΕΝ... όχλητοι
να παραμείνουν...


... Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Νομού, αφού διαπιστώνουν ότι «είναι μικρή έως καθόλου η ζημία» που δημιουργείται με τις κινήσεις τις ΑΝΕΚ μέσω ΛΑΝΕ στην Κίσαμο αν και τμήμα και προέκταση της (αναπτυξιακής) Ιόνιας οδού.
Επιπλέον μας «τάζουν» ή μας «ταΐζουν» ότι σε τρία χρόνια θα έλθει και νεώτερο (όχι νέο ή νεότευκτο) πλοίο.
Όπως παλιά, που μας προσδιόριζαν ως αναπτυξιακό στόχο τους «σαράντα χιλιάδες καφέδες» που θα πωλούσε η Κίσαμος στο λιμάνι της!
«Όσο τους στόχους και τη μέθοδο ανάπτυξης της Κισάμου τη... στήνουν... φίλοι της Κισάμου, και όχι οι ίδιοι οι Κισαμίτες, αυτή θα είναι η μοίρα της: φτωχός και παρίας, μονίμως υπό ανάπτυξη, αλλά ουδέποτε αναπτυγμένος τόπος».
Τι συμβαίνει λοιπόν: Τώρα, ενόψει αλλαγής πολιτικής του ΥΕΝ, με οκταετή ή δωδεκαετή συμβόλαια άγονων προορισμών κ.λπ., έπρεπε να φύγει από τη μέση η ΑΝΕΝ, αυτοδιοικητικής και λαϊκής βάσεως εταιρεία, που δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της ΑΝΕΚ (Sea Star, off shore, εφοπλιστικών, κ.λπ. αλλοδαπών συμφερόντων) και έτσι ας πέσει σε... «ξέρα... ή ξέρες».
Έτσι, μονίμως σε «δεξαμενισμό», δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στους δύο, και στους δύο, διαγωνισμούς, ο δεύτερος είναι τον προσεχή μήνα, και άρα ο στόχος επετεύχθη.
Από την άλλη, με το οκταετές (ή 12ετές) εγγυημένο συμβόλαιο ανά χείρας, σαν εγγυημένο ομόλογο, η εταιρεία όλων των Κρητικών και των Καστελλιανών δηλαδή (!;), εισπράττει, η ΑΝΕΚ, ζεστό χρήμα, μετρητό, και βγαίνει εν μέσω κρίσεως στην αγορά των επιβατηγών πλοίων, με 20 εκ. ευρώ, και αγοράζει όχι ένα, αλλά δύο βαπόρια, νεώτερα ή νέα, ίσως όχι νεότευκτα. Και έχει και το «Βιτσέντζος Κορνάρος».
Έτσι δουλεύουν οι πολυεθνικές, με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και με πλάτες... Από παντού σιωπή. Αν το συμβόλαιο το είχε η ΑΝΕΝ... ο πλούτος αυτός θα ήταν κοινωνικός... Για τέτοια είμαστε τώρα; Τα βαπόρια πρέπει να πάνε στου εφοπλιστή το χαρτοφυλάκιο.
Από παντού σιωπή. Εκεί είναι το μυστικό: «Στη σιωπή των αμνών». «Χατζιδάκια μ’ θοδωράκια μ’ εσείς τρώτε και πίνετε...» λέει ο Σαββόπουλος.
Τι μπορεί να γίνει τώρα, με αφορμή το σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Κισάμου (έτσι σαν και ιδέες):
Α) Συλλογή υπογραφών για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέματα: 1) την αλλαγή διοίκησης, 2) την εκκίνηση δικαστικού αγώνα για κατά συρροή κακοπιστία εις βάρος της, και 3) αλλαγή έδρας της εταιρείας.
Β) Εξονυχιστικός έλεγχος δαπανών της τελευταίας πενταετίας για να καταδειχτούν τα πεπραγμένα της διοίκησης που εγκατέστησε η ΑΝΕΚ.
Γ) Μποϋκοτάζ της ΛΑΝΕ στην Κίσαμο και της ΑΝΕΚ - ΕΤΑΝΑΠ παντού από τους Κισαμίτες, και τέλος,
Δ) Πρόσκληση σε εφοπλιστή για άνοιγμα της γραμμής Καστέλλι -Καλαμάτα εδώ και τώρα.

ΙΦ

Αναδημοσίευση από «Χανιώτικα νέα»

ΑΠΟΨΗ

Η τρομοκρατία
του φόβου
και το άσυλο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΡΕΤΣΗ

Σε περιόδους έντονων εθνικών αναταραχών οι πνευματικοί άνθρωποι διώκονταν, εξορίζονταν, βασανίζονταν. Παρόλ' αυτά δεν ενέδιδαν ποτέ στην τρομοκρατία του φόβου. Συνέχιζαν να υπερασπίζονται με το πνευματικό έργο τους και με το λόγο τους τις ύψιστες και ιερές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Σήμερα, την περίοδο που οι συγχρονες δημοκρατίες διεκδικούν την αναγόρευσή τους σε κραταία πολιτειακά σχήματα, οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας μας βρίσκονται στο στόχαστρο μιας «πανίσχυρης» μειοψηφίας ανθρώπων που με όλη τους την άνεση λεηλατούν τους πανεπιστημιακούς χώρους και βιαιοπραγούν σε βάρος των εκπροσώπων του χώρου αυτού. Τελευταίο τους θύμα ο ακαδημαϊκός Γιάννης Πανούσης. Τελευταία τους θύματα όλοι εκείνοι οι πανεπιστημιακοί λειτουργοί που θα διστάσουν να καταδικάσουν απερίφραστα την ωμή βία από το φόβο να μην είναι οι ίδιοι ο επόμενος στόχος των νεαρών κουκουλοφόρων.
Τα γεγονότα των ημερών διχάζουν τους ακαδημαϊκούς κύκλους αλλά και την κοινή γνώμη για το θέμα του ασύλου. Πληροφοριακά, το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώθηκε συνταγματικά με το νόμο 1268 του 1982, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Η κατοχύρωσή του εξυπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα, καθώς και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καλύπτει όλους τους χώρους των ΑΕΙ - ακόμη δηλαδή και τους προαύλιους - συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης, εκτός κι αν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.
Και αναρωτιόμαστε. Ποια ακαδημαϊκή ελευθερία κατοχυρώνει, αφού την ώρα της ομιλίας του ο ακαδημαϊκός δάσκαλος ξυλοκοπείται από ομάδα νεαρών; Για ποια ελεύθερη διακίνηση ιδεών μιλάμε, αφού το μόνο που διακινείται στους προαύλιους χώρους των ΑΕΙ είναι αυτοσχέδιες μολότωφ και γκαζάκια με αφορμή κάποια γενικότερη κοινωνική κρίση ή τον επετειακό εορτασμό του Πολυτεχνείου; Αν η άσκηση σωματικής βίας σε βάρος του κ. Πανούση δεν αποτελεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, τότε ποια πράξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του ασύλου;
Το γεγονός είναι ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου πλήττεται ανεπανόρθωτα και μαζί μ' αυτόν η πολυτεχνειακή κοινότητα και κάθε ακαδημαϊκός χώρος.
Η ίδια η νομοθεσία που προσφέρει τη δυνατότητα άρσης του ασύλου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αυτοπαγιδεύεται στην ανεπάρκεια και την ελλειμματικότητά της. Πότε να προλάβει να συγκληθεί εκτάκτως η Συγκλητος, εφόσον πρέπει να κληθούν όλα της τα μέλη, όχι όμως διά τηλεφώνου;
Ποιος αστυνομικός θα ρίσκαρε να επέμβει αν δεν έχει στα χέρια του επίσημη απόφαση της Συγκλήτου, ακόμη κι αν έβλεπε ότι διαπράττονται κακουργήματα;
Σε περίπτωση που η επέμβαση της δημόσιας δύναμης αποβεί αιματηρή ποιος θα επωμιστεί το κόστος; Η αστυνομία, το κυβερνών κόμμα ή η Σύγκλητος;
Στην Ελλάδα εύκολα υιοθετούμε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.
Στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και στην Αμερική, ο πανεπιστημιακός χώρος δε θεωρείται άβατο. Η τήρηση της έννομης τάξης θεωρείται αυτονόητη. Στην Αμερική η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων πανεπιστημίων περιφρουρείται από ένοπλους αστυνομικούς. Στην Ελλάδα η παρουσία ένστολων στους χώρους αυτούς θα μας ξυπνούσε άγριες μνήμες και δεν το θέλουμε.
Άρα, αυτό που θα ήταν εφικτό να γίνει είναι η αναθεώρηση του νόμου. Τα κενά και οι αδυναμίες του πρέπει να καλυφθούν. Αυτό απαιτεί διακομματικό διάλογο και συναίνεση και φυσικά τις προτάσεις της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας, ακαδημαϊκών και φοιτητών. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές οφείλουν τα περιφρουρήσουν το χώρο τους από τους δήμιους των ακαδημαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών. Από νομική και κοινωνική άποψη προηγείται αυτό που παρέχει προστασία απ' αυτό που προστατεύεται. Σε μία δύσκολη γέννα δεν τίθεται δίλημμα για το γιατρό ποιόν θα σώσει, τη μητέρα ή το μωρό. Προηγείται η μητέρα. Ετσι, προέχει η προστασία του χώρου που διαφυλάσσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και σε καμία περίπτωση η προστασία των υπονομευτών και λαφυραγωγών των δημοκρατικών ιδεωδών. Αλλο η περιφρούρηση διαδηλώσεων και καταλήψεων των φοιτητών και άλλο η συναινετική υπόθαλψη ταραχοποιών, κουκουλοφόρων, εμπρηστών και κάθε παρακμιακού στοιχείου.
Αν μέσα στα αγωνιστικά αιτήματα των φοιτητών είναι η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας, τότε σίγουρα αξίζει να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την εξάλειψη τέτοιων ανεξέλεγκτων καταστάσεων, οι οποίες βέβαια δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το επίπεδο σπουδών τους.

Αναδημοσίευση από «Χανιώτικα νέα»

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΗ ΣΟΥΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Σύλληψη 23χρονου
φρουρού των Φυλακών

Ένας νεκρός,
εκτός κινδύνου
ο τραυματίας


Ένας 23χρονος που υπηρετεί στην εξωτερική φρουρά των δικαστικών φυλακών Χανίων συνελήφθη στις 3 τα ξημερώματα από την αστυνομία ως ο δράστης της χθεσινής φονικής ενέδρας στη Σούγια Χανίων με απολογισμό ένα νεκρό και ένα τραυματία.
 Ο συλληφθείς, σύμφωνα με την αστυνομία, ομολόγησε την πράξη του χωρίς ωστόσο να μπορεί να τη δικαιολογήσει.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, το περιστατικό συνέβη στις 6.15 το απόγευμα της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου στον επαρχιακό δρόμο Κουστογέρακου - Λειβαδά, στην αγροτική περιοχή «Λειβαδά» του Δήμου Ανατολικού Σελίνου
Ο δράστης, κάτω από αδιευκρίνηστες ως τώρα συνθήκες, άρχισε να πυροβολεί κατά διερχόμενων οχημάτων, με κυνηγετική καραμπίνα που κατείχε νόμιμα.
Από τις σφαίρες νεκρός έπεσε ο 50χρονος Ευτύχης Ζαμπιάκης, από το Κουστογέρακο, οδηγός διερχόμενου Ι.Χ. αυτοκινήτου.
Σε κοντινό σημείο της ίδιας περιοχής ο δράστης επιχείρησε να ακινητοποιήσει διερχόμενο ταξί, του οποίου, όμως, ο οδηγός αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να προκαλέσουν μόνο υλικές ζημιές στο όχημα.
Σε άλλο σημείο της ίδιας επαρχιακής οδού ο δράστης ακινητοποίησε διερχόμενο Ι.Χ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 45χρονος Μιχάλης Πυροβολάκης και τον οποίο ο 23χρονος πυροβόλησε τρεις τουλάχιστον φορές, μέσα στο όχημά του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στο πρόσωπο, στον θώρακα και στην ωμοπλάτη.
Ο 45χρονος διακομίστηκε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων, όπου βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Τραγική ειρωνεία; 0 50χρονος επρόκειτο να παντρευτεί το καλοκαίρι την αδελφή του 45χρονου!
Τελικά, μετά από συντονισμένη επιχείρηση Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, με τη συνδρομή αστυνομικών - ειδικών φρουρών του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αποκορώνου - Χανίων, ο δράστης συνελήφθη στις 3 τα ξημερώματα εντός της οικίας του, στο δημοτικό διαμέρισμα Αγιάς του Δήμου Θερίσου.

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 26/2/2009

Τουρισμός:
Δεν πάμε
καθόλου καλά!


Στις 13 Φεβρουαρίου έγινε ένας μικρός απολογισμός της συμμετοχής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός τότε, δηλώνοντας ότι τα στοιχεία, μέχρι εκείνη τη στιγμή, έδειχναν πως «η χρονιά του 2009 θα είναι μια καλή χρονιά. Πιθανόν να μην προσεγγίσουμε τα περυσινά επίπεδα, αλλά δεν το θεωρώ και αδύνατο».

Μακάρι τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Αρχοντάκης να αποδειχθούν αληθινά. Ωστόσο, τα μηνύματα από την «πιάτσα» είναι εντελώς διαφορετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, καταγράφεται μία πολύ μεγάλη μείωση των κρατήσεων από τη Σκανδιναβία, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 40%!

Ειδικότερα, η μείωση των κρατήσεων από Δανία, Σουηδία και Νορβηγία κυμαίνεται από 30% έως 40%, ενώ η μείωση από Φινλανδία κυμαίνεται από 10% έως 20%. Με δεδομένο ότι οι Σκανδιναβοί αποτελούν το 70% των επισκεπτών στο Νομό Χανίων αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος, τότε, κοινώς, θα... κλάψουν μανούλες!

Τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα βελτιώνεται, αλλά όχι σημαντικά. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι θα σημειωθεί μία κάποια αύξηση στις κρατήσεις, αλλά θα υπάρξει γενικότερα μια μείωση σε σχέση με την περυσινή τουριστική περίοδο, που θα κυμαίνεται από 15% έως 20%!

Ηδη, μάλιστα, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία έχουν αναπροσαρμόσει τα συμβόλαια που είχαν με τα ξενοδοχεία. Έχουν ζητήσει, δηλαδή, και έχουν πετύχει, σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, τη μείωση στις τιμές των συμβολαίων κατά τουλάχιστον 10%, ενώ υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις ακύρωσης συμβολαίων!

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί -και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, αλλά σοβαρό ενδεχόμενο- να ζητηθεί από ξενοδόχους περαιτέρω μείωση στις τιμές, αν όσο οδεύουμε προς το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου -περί τις αρχές Απριλίου- δεν υπάρξει βελτίωση στα νούμερα των κρατήσεων!

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο -απευκταίο, αλλά όχι απίθανο- είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στον τουριστικό τομέα, δημιουργώντας συνθήκες μεγάλης οικονομικής πίεσης στους ξενοδόχους, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται, μεταξύ των άλλων, και στις θέσεις εργασίας (περικοπές σε προσωπικό).

Ηδη, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μείωση των τιμών -της τάξεως του 20% έως 25%- στα «πακέτα» που προσφέρουν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία φέτος, συγκριτικά με πέρυσι.

Παράλληλα, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, προκειμένου να μη «σπάσουν» τις τιμές. Προκειμένου, δηλαδή, να μην αναγκαστούν να προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές σε «πακέτα» διακοπών (μία εβδομάδα με 100 ή 150 ευρώ). Και αυτό γιατί, αν οι πελάτες τους συνειδητοποιήσουν ότι θα μπορούν, την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή, να κλείνουν τις διακοπές τους σε πολύ χαμηλές τιμές, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο.

Μήπως τα τουριστικά γραφεία, εκμεταλλευόμενα τη διεθνή οικονομική συγκυρία, επιχειρούν να πετύχουν ακόμη καλύτερες τιμές, πιέζοντας τους ξενοδόχους; Το ερώτημα είναι λογικό, αφού κατά καιρούς έχουν υπάρξει τέτοια φαινόμενα, ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά τη φετινή χρονιά.

Εν κατακλείδι: τα μηνύματα είναι δυσοίωνα. Η χρονιά προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σε δύσκολη θέση, εκτός από τους ξενοδόχους, θα βρεθούν και όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές, αφού ο τζίρος τους θα είναι αισθητά μειωμένος.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Ας ελπίσουμε ότι η «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας θα πληγεί το δυνατόν λιγότερο από την αρνητική οικονομική συγκυρία. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς για το σύνολο της τοπικής μας οικονομίας...

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απεργία στην εφημερίδα ΤΟΛΜΗ
για απολύσεις δημοσιογράφων


Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Η ΤΟΛΜΗ» Ηρακλείου Κρήτης παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων της, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων αλλά και του Εργατικού Κέντρου, άρχισε να υλοποιεί το σχέδιο απολύσεων που προ ημερών είχε ανακοινώσει. 
Χωρίς κανένα σχέδιο για την εξυγίανση και τη διάσωση της «ΤΟΛΜΗΣ» ο κ. Σπύρος Καλλέργης έδειξε την πόρτα της εξόδου σε τρία από τα πιο έμπειρα και παλαιότερα στελέχη της, δύο δημοσιογράφους και μία φωτοσυνθέτρια, απογυμνώνοντας το δημιουργικό τμήμα με εργαζόμενους που είχαν στηρίξει την εφημερίδα σε πολύ δύσκολες στιγμές της. 
Η Κατερίνα Μηναδάκη, ο Χαράλαμπος Λεοντάκης και η Ιωάννα Βιτσαξάκη, γονείς 5 παιδιών συνολικά, χάνουν τις δουλειές τους χωρίς οι ίδιοι να φταίνε επειδή το σχέδια του νεόκοπου ιδιοκτήτη της εφημερίδας, αποδείχτηκαν γράμμα κενό, λίγες ημέρες μετά την κοπή της πίτας της «ΤΟΛΜΗΣ» όπου δημόσια είχε εξαγγείλει περαιτέρω επενδύσεις στο χώρο των ΜΜΕ. 
Μάλιστα, δεν είχε το ανάστημα ούτε καν να αντικρύσει τους συναδέλφους και να τους εξηγήσει τα αίτια της απόλυσης αλλά αρκέστηκε να τους το κοινοποιήσει δια μέσου δικαστικού επιμελητή. 
Το Δ.Σ. ΕΣΗΕΠΗΝ καταγγέλλει τις απολύσεις των συναδέλφων και κηρύσσει σήμερα 20 Φεβρουαρίου, ημέρα κοινοποίησης των απολύσεων, 24ωρη προειδοποιητική απεργία σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση των εργαζομένων της εφημερίδας. Παράλληλα ζητά από τον κ. Καλλέργη να τις ανακαλέσει. Τέλος καλεί όλους τους φορείς του Ηρακλείου, όλους όσοι κατά καιρούς έχουν βρει στήριξη στα αιτήματα, τις αγωνίες και τα προβλήματα τους από τις στήλες και τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, να συμπαρασταθούν στον αγώνα για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό της εφημερίδας και να αθροίσουν τις φωνές τους στον αγώνα των εργαζομένων.

Πηγή: www.esiepin.gr

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ



Κάντανος: φαράγγι και... λατομείο

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ



Χωρίς σχόλια...

(ΔΙΗΓΗΜΑ)

Η εξομολόγηση

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΝΤΡΑΚΗΣ

Δεν ξέρω τι μου φταίει τελευταία. Βάρυνα από τα ψέματα που λέω στον εαυτό μου. Ξεγελώ το σαρκίο μου, παίρνω παράταση δύο - τρεις μέρες και μετά, πάλι, στη γκιλοτίνα της αυταπάτης.
Ψέματα και ψευδαισθήσεις (νερό και λάδι στο ίδιο βαρέλι) μου σκουριάζουν το μυαλό, κατσιάζουν τη λογική μου, με βγάζουν από τον λήθαργο με το ίδιο υπνωτικό που με ρίχνουν σε αυτόν.
Το πρόσωπό μου έγινε ξιδάτο από την προσποίηση, σκέβρωσαν τα βλέφαρά μου, σχεδόν μάδησαν, τα χείλη μου ψάχνουν ξένα χείλη που ποτέ δεν θα μας δοθούν, στο κεφάλι μου φύτρωσε ένα τρυπάνι που όλο σκάβει για να βρει την αλήθεια.
Τα χέρια μου είναι μπαμπακερά, ξευτιλέ, σαν τα χέρια μιας κοκέτας που τρίβει την άκρη του τραπουλόχαρτου και το καρνέ επιταγών του άντρα της.
Φορώ ακριβές κάλτσες που φροντίζω να τις δείχνω σε κάθε ευκαιρία, τα πόδια μου κουράστηκαν σ' αυτήν την ερημιά, μα τα δόντια μου είναι αστραφτερά σαν ψεύτικα, εγγύηση ομαλότητας για μια χώρα που κρέμεται από τα χείλη μου και το ακριβό μου σώβρακο.
Στη δουλειά πηγαίνω με τον οδηγό μου κάθε μεσημέρι, σχεδόν συμπάσχω με τον κλητήρα στην είσοδο, μιλώ λίγο, μπαίνω στη σύσκεψη, ακούω τον διευθυντή ειδήσεων, τον γελοιποιώ με την κυνική αποτελεσματικότητά μου, πίνω εσπρέσσο, ανάβω ακριβό τσιγάρο, κρύβομαι σε μια γωνιά για να μην με πάρουν με τις πέτρες, οι ψωραλέοι που κοροϊδεύω κάθε βράδυ στις οκτώ.
Το χαμόγελό μου είναι σπασμένο στα δύο. Μισό για την εξυπνάδα που μόλις αράδιασα και μισό για το σεξιστικό υπονοούμενο που θα ξεφουρνίσω μόλις τελειώσει το Δελτίο. Κλείνω το μάτι αλανιάρικα στους υπουργούς, είμαι μαγκιόρος και μερακλαντέν, χορεύω και πετώ τη χαρτούρα, στραβώνω το στόμα μου μπροστά στη γυναίκα μου γιατί περιμένει στο τηλέφωνο η γκόμενά μου.
Είμαι μεγαλοδημοσιογράφος, μεγαλοπαράγοντας, οι γραβάτες μου είναι η θηλιά μιας χώρας που βουλιάζει, έχω επιχειρήματα και δεν ντρέπομαι να τα πω.
Είμαι καβάλα στο άλογο της πνευματικής μου υπεροχής, έχω ιδιαίτερα ζαλάδες και καταθέσεις στην τράπεζα.
Με συνοδεύουν μπράβοι και νταβάδες στα ψώνια. Μα τι είδους ελευθεροτυπία είναι αυτή, που οι δημοσιογράφοι έχουν μπράβους;
Το βράδυ στο σπίτι χαϊδεύω τον σκύλο μου στα αυτιά, καλώ μερικούς φίλους για να δούμε το ποδόσφαιρο, τρίβω το πηγούνι μου με συγκατάβαση όταν μου μιλούν για τους πολιτικούς, γιατί έτσι κάνω και όταν μου μιλούν για την υπηρέτριά μου.
Όταν θα πέσω στο κρεβάτι, θα βγάλω τα γυαλιά μου για να τα βάλω στο κομοδίνο, θα κολλήσω στον τοίχο για να μην μυρίζω τη γυναίκα μου και θα παρακαλέσω τον Θεό για να κοιμηθώ γιατί σώθηκε, τελευταία, η αναισθησία και μου είναι κομματάκι δύσκολος ο ύπνος.
Σήμερα είδα μια κοπέλα γελαστή στον δρόμο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γελούν οι άνθρωποι αφού εγώ κάθε βράδυ, "χτυπώ" πένθιμο εμβατήριο.
Δεν μπορώ να καταλάβω, τι έχουν και γελούν;

Αναδημοσίευση από «Χανιώτικα νέα»

ΣΧΟΛΙΑ

Με την ΑΝΕΝ
τι θα γίνει;


Ωραία!
Τώρα που βρέθηκε λύση με τα δρομολόγια στο λιμάνι της Κισάμου -μέχρι πότε άραγε;- θα μιλήσουν ορισμένοι για τα χάλια της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου;
Και για τις ευθύνες;
Ή η ΑΝΕΝ δεν τους ενδιαφέρει;
Αν αυτό συμβαίνει ας βγουν να το πουν δημόσια στους πολίτες που έδωσαν χρήματα από το υστέρημά τους ή από το περίσσευμά τους για να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας, πριν από δέκα περίπου χρόνια.
Και όχι, σήμερα, με την ΑΝΕΝ να... «ψυχορραγεί», να παριστάνουν, εμμέσως πλην σαφώς, τους αυτόκλητους συνηγόρους... της Διοίκησης της ΑΝΕΚ, για ευνόητους λόγους...
Νισάφι πια...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλαγή πλεύσης
από το Υπουργείο
για την άγονη γραμμή

Δύο δρομολόγια
από το Καστέλλι


Με δύο δρομολόγια την εβδομάδα θα καλυφθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων με το Καστέλλι της Κισάμου και την Πελοπόννησο, ενώ θα υλοποιηθεί και τρίτο δρομολόγιο με τελικό προορισμό όχι το Καστέλλι, αλλά το Ρέθυμνο.
Αυτό αποσαφηνίστηκε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσιο Παπαληγούρα κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου με βουλευτές και φορείς των Χανίων για το θέμα αυτό. Μια συνάντηση που κανονίστηκε από τον βουλευτή Χανίων της ΝΔ Στέλιο Νικηφοράκη ύστερα από τοn σάλο που ξέσπασε σε σχέση με τις αλλαγές στην άγονη γραμμή.
Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε για άλλη μια φορά, στο διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη γραμμή, που ολοκληρώνεται αύριο, φάκελο κατέθεσε μόνον η ΛΑΝΕ, η οποία κατοχυρώνει τη γραμμή για οχτώ χρόνια αλλά με την προϋπόθεση ότι μετά τη συμπλήρωση των τριών πρώτων ετών θα αποσύρει το πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος", που τώρα τοποθετεί και θα εντάξει ένα νεότερο πλοίο για να συνεχίσει να εκτελεί το ίδιο δρομολόγιο.
Οι φορείς των Χανίων αποχώρησαν από τη σύσκεψη μερικώς ικανοποιημένοι και ολίγον προβληματισμένοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Χανίων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης δεν μπόρεσε να παραστεί αλλά επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Παπαληγούρα και τον παρακάλεσε "να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο αίτημα του Καστελλίου".
Μιλώντας στα "Χ.Ν." ο κ. Μαρκογιαννάκης σημείωσε ότι "βέβαια από τις προηγούμενες ημέρες μου είχε αποσταλεί έγγραφο από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που μου διευκρίνιζε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα και θεωρώ εν τέλει ότι εκείνο το οποίο επετεύχθη, δηλαδή να έχουμε δύο δρομολόγια την εβδομάδα με κατάληξη το Καστέλλι και ένα ακόμη το οποίο να πηγαίνει στο Ρέθυμνο και το οποίο πιθανότατα να περνάει από το Καστέλλι, είναι μια καλή εξέλιξη σε σχέση μάλιστα με την περυσινή χρονιά που πήγαινε μόνο ένα δρομολόγιο την εβδομάδα στο Καστέλλι".
Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης είπε στα "Χ.Ν." ότι "στη σύσκεψη διευκρινίστηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, ότι για το Καστέλλι έχουμε δεδομένα δύο δρομολόγια την εβδομάδα και ότι υπάρχει ένα τρίτο δρομολόγιο, το οποίο θα γίνει το καλοκαίρι για δυόμιση μήνες και το οποίο διεκδικούμε να έρθει και αυτό στο Καστέλλι. Αυτό το θέμα δεν έχει λήξει. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο υπουργός μας υποσχέθηκαν ότι θα το δουν".
Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης υπογράμμισε, μιλώντας στα "Χ.Ν." ότι "το ότι διεκδικούμε ένα τρίτο δρομολόγιο το καλοκαίρι στην άγονη γραμμή μεταξύ Καλαμάτας και Κισάμου που θεωρώ ότι είναι εφικτό, είναι το μάξιμουμ που περιμένει κανείς να κερδίσει. Το Ρέθυμνο παραμένει στη γραμμή. Δεν χωράει στη δημοσιονομική λογική αυτή την ώρα να πολλαπλασιάζουμε τα κόστη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και να τριπλασιάζουμε την απόσταση του άγονου προορισμού, βάζοντας το Ρέθυμνο στο παιγνίδι. Είναι βέβαιον ότι αποδυναμώνεται έως ένα βαθμό ο ρόλος του λιμανιού της Κισάμου αλλά επιμένω πως το ότι θα έχουμε δυο με τρία δρομολόγια όλο το χρόνο για το Καστέλλι, είναι μια καλή συνθήκη για να αξιοποιήσουμε σωστά το θέμα του λιμανιού του Καστελλίου και να το εντάξουμε σε μια στρατηγική του μέλλοντος".
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης επισήμανε με τη σειρά του, μιλώντας χθες το βράδυ στα "Χ.Ν.", ότι "η ANEN δεν έχει καμια σχέση με όλη αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι στον επαναληπτικό διαγωνισμό δεν υπέβαλε φάκελο. Αρα να αποσυνδέσουμε την άγονη γραμμή του Καστελλίου από την ΑΝΕΝ".
Πρόσθεσε δε ότι "υπάρχει δέσμευση της εταιρείας η οποία παίρνει το διαγωνισμό (σ.σ.: ΛΑΝΕ), ότι μετά από τρία χρόνια είναι υποχρεωμένη να φέρει ένα νεότερο πλοίο στη γραμμή σε αντικατάσταση του "Βιτσέντζος Κορνάρος"".
Ακόμα ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι "σύμφωνα με τη διακήρυξη που θα υπογραφεί την Τετάρτη, ο τελικός προορισμός των δρομολογίων για δύο εβδομάδες θα είναι το Καστέλλι. Υπάρχει και μια τρίτη γραμμή προς το Ρέθυμνο. Εκείνο που μας απασχόλησε έντονα είναι το τρίμηνο θερινό δρομολόγιο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο τελικός του προορισμός. Εμείς επιμείναμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να είναι στη γραμμή Καλαμάτα - Κύθηρα - Καστέλλι. Είναι ένα θέμα που παλεύεται και νομίζω ότι μπορούμε να το διεκδικήσουμε".
Επιπλέον ο κ. Σκουλάκης μας είπε ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας παρουσίασε στους φορείς επιστολή του δημάρχου Κυθήρων και του προέδρου των Αντικυθήρων, οι οποίοι επιμένουν να γίνει σύνδεση των νησιών τους με το Ρέθυμνο.
Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων εκπροσώπησε ο νομαρχιακός σύμβουλος Σπύρος Μαυροδημητράκης, ενώ συμμετείχε και η δήμαρχος Κισάμου Φρόσω Σκουλάκη.

Αναδημοσίευση από «Χανιώτικα νέα»
Ρεπορτάζ: Γιάννης Λυβιάκης

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 24/2/2009

Κακομοιριά
δίχως τέλος...



Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild».

Στις 17 Φεβρουαρίου 2009 η γερμανική εφημερίδα «Bild», που πουλά περί τα 3,5 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως, παρουσίασε στη σελίδα 3 ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με τα Χανιά και τις... «ευαισθησίες» που -δυστυχώς- διαθέτουν αρκετοί συμπολίτες μας αναφορικά με τα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα.

Επρόκειτο για ένα θέμα... «διαφήμιση» για τον τόπο μας. Από τα πολλά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. «Διαφήμιση» για τον πολιτισμό μας, για τις σχέσεις μας με τα ζώα, για το πώς πολλοί από εμάς συμπεριφέρονται σε αυτά.

Με λίγα λόγια, η ιστορία έχει ως εξής: πριν από κάμποσο καιρό η κα Σίλκε Βρόμπελ βρήκε έξω από σούπερ μάρκετ, στην περιοχή των Μουρνιών, ένα σκυλί σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Πεινασμένο, βρώμικο και με... κομμένα αυτιά!

Η κα Βρόμπελ περιμάζεψε το σκυλί και παράλληλα έψαξε, μέσω Διαδικτύου, για να του βρει ένα σπίτι. Το ενδιαφέρον, από ανθρώπους που απλά αγαπούν τα ζώα, ήταν μεγάλο. Ειδικά, όταν η ιστορία του σκυλιού προβλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για ζώα που έχουν ανάγκη. Στη Γερμανία όλα αυτά.

Περισσότερες από πενήντα ήταν οι αιτήσεις φιλόζωων που επιθυμούσαν να πάρουν τον συγκεκριμένο σκύλο. Επελέγη, τελικά, ο νεαρός της φωτογραφίας, δεδομένου ότι πληρούσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις (είχε σπίτι με κήπο, καθότι το σκυλί είναι μεγαλόσωμο, είχε την οικονομική δυνατότητα να το φροντίζει, κ.λπ.). Στη Γερμανία, και πάλι, όλα αυτά.

Ακολούθησε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild». Στη Γερμανία. Στην Ελλάδα, στα Χανιά, εμείς εξακολουθούμε να ζούμε στον δικό μας κακόμοιρο μικρόκοσμο. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.

Συμπεριφερόμαστε στα ζώα ως σαν να πρόκειται για αντικείμενα. Αγοράζουμε σκυλάκια -συνήθως- στα παιδιά μας για δώρα γενεθλίων και μετά από λίγο διάστημα τα εγκαταλείπουμε, όπου βρούμε, γιατί ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να έχουμε ζώο στο σπίτι.

Κοιτάμε με αποτροπιασμό τα κακόμοιρα ζωντανά που είναι δεμένα σε διάφορα σημεία, μέσα σε βαρέλια, σκελετωμένα, ψειριασμένα, διψασμένα, αλλά ανεχόμαστε αυτές τις τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Γυρνάμε αλλού το πρόσωπό μας για να μη δούμε τα πολτοποιημένα, από τις ρόδες κάποιου οχήματος, ζώα στην άσφαλτο, αλλά την ίδια ώρα αντιδρoύμε και μόνο στην υποψία ότι σε κάποιο σημείο, σχετικά κοντά στη γειτονιά μας, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κυνοκομείο.

Στο πυρ το εξώτερον να πάει, λένε και οι περισσότεροι δήμαρχοι του Νομού Χανίων. Για να μη στενοχωρήσουν τους ψηφοφόρους τους. Και η ζωή συνεχίζεται... Μόνο που αυτή η συμπεριφορά, αυτή η ανοχή, αυτή η απραξία, έχει συνέπειες.

Η σημαντικότερη απ’ αυτές είναι η δυσφήμηση του τόπου στο εξωτερικό. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, οι επιστολές διαμαρτυρίας ανθρώπων από διάφορες χώρες, για τα σκοτωμένα ζώα, καθώς και για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν σε κακή κατάσταση σε διάφορες περιοχές του Νομού.

Πολλοί απ’ αυτούς, μάλιστα, τονίζουν -και καλά κάνουν, αφού έτσι νιώθουν- ότι ένας λόγος για να μην επισκεφθούν και πάλι τα Χανιά είναι η απαράδεκτη αντιμετώπιση των ζώων.

Στις 19 Αυγούστου 2008 είχε δημοσιευτεί στη στήλη επιστολή που έστειλε από τη Νορβηγία η κα Ίντα Α. Στάβεστραντ.

Σε αυτήν, η κα Στάβεστραντ σημείωνε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πρέπει επιτέλους κάποιοι υπεύθυνοι να οργανώσουν ένα σύστημα για τον ευνουχισμό τους, και νόμους για την προστασία των κατοικίδιων από την κακομεταχείριση (για παράδειγμα, βλέπουμε σκυλιά κακοποιημένα, αλυσοδεμένα και αφημένα όλη την ημέρα κάτω από τον ήλιο)».

Σας παρακαλώ, κάντε κάτι και αποτρέψτε αυτές τις φρικιαστικές καταστάσεις για όλα τα ζώα, τα οποία μπορούν να γίνουν τα αγαπημένα κατοικίδια για κάποιους.

Τελικά προβλέπω ότι στο μέλλον θα υπάρξει μειωμένο ενδιαφέρον από κάποιους να έρθουν για διακοπές στην Κρήτη, επειδή πολλοί είναι τρομοκρατημένοι από τον τρόπο που συμπεριφέρονται (οι Κρητικοί) στα ζώα! Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον για τα κακομεταχειρισμένα ζώα στην Κρήτη», καταλήγει.

Η κα Στάβεστραντ ελπίζει. Εμείς μπορούμε, άραγε, να ελπίζουμε;

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 21/2/2009

Συνάντηση
με Παπαληγούρα
για την Κίσαμο


Συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάση Παπαληγούρα για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κισάμου με Αντικύθηρα - Κύθηρα - Πελοπόννησο θα έχει αντιπροσωπεία του Νομού Χανίων, τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα.

Το ραντεβού κλείστηκε μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Στέλιου Νικηφοράκη, όπως μας αποκάλυψε, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, η δήμαρχος Κισάμου Φρόσω Σκουλάκη, με την οποία επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά για να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία. Το ποιοι θα συμμετέχουν από το Νομό Χανίων στη συνάντηση δεν έχει καθοριστεί.

Το ραντεβού, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτό αναμένεται -λογικά- να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τι ακριβώς θα γίνει στην προαναφερόμενη άγονη γραμμή.

Ηδη, πάντως, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος, απαντώντας, πριν από μερικές ημέρες, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή έχει κάνει αναφορά στο θέμα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, λέγοντας τα εξής:

«Οσον αφορά τα Κύθηρα, κάναμε τις αλλαγές τις οποίες είχαμε προαναγγείλει και θέλω εδώ να καθησυχάσω και τους πολίτες στο Καστέλλι, διότι έχει δημιουργηθεί ένα θέμα χωρίς να υφίσταται. Ξέρετε ότι το Καστέλλι είχε μια σύνδεση μέσω Κυθήρων - Αντικυθήρων με τον Πειραιά. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η σύνδεση.

Στα Κύθηρα τα δρομολόγια έχουν βγει στον διαγωνισμό, έχει γίνει ο διαγωνισμός και έχουμε προσφορές, μάλιστα με σύγχρονα πλοία, όχι με το “Μυρτιδιώτισσα”, με το οποίο ταλαιπωρήθηκαν αρκετά και το γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι πολίτες που το χρησιμοποιούσαν, αλλά μ’ ένα σύγχρονο πλοίο, όπως το “Βιτσέντζος Κορνάρος”, που κατέθεσε προσφορά, ένα σύγχρονο πλοίο, που για οχτώ χρόνια ζήτησε το δρομολόγιο και με υποχρέωση αντικατάστασής του με καινούριο πλοίο μέσα σ’ αυτήν την οκταετία.

Τα δρομολόγια είναι από τον Πειραιά - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Καστέλλι, ένα δρομολόγιο και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο Γύθειο - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Καστέλλι. Δύο προσεγγίσεις, λοιπόν, στο Καστέλλι αντί για μια, άρα οι φίλοι μας από το Καστέλλι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν -θα το απαντήσουμε βεβαίως και στους τοπικούς φορείς και στους συναδέλφους βουλευτές που το ζήτησαν και στη Δήμαρχο- και ένα δρομολόγιο με το ίδιο πλοίο, από Πειραιά - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Ρέθυμνο.

Αυτό μπήκε ως παραπάνω δρομολόγιο για τον εξής λόγο: διότι έτσι θα μπορέσει να έχει μεταφορικό έργο, άρα να συμφέρει να μπει ένα σύγχρονο και γρήγορο πλοίο, να λυθεί για πάντα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα Αντικύθηρα, διότι τα Αντικύθηρα βρίσκονται στη μέση ακριβώς του Αιγαίου με δύσκολες καιρικές συνθήκες, μ’ ένα λιμάνι που βλέπει πάνω στον βοριά, που δύσκολα προσεγγίζει το μικρό πλοίο που κάνει τη Νεάπολη - Δίον - Κύθηρα».

Σιωπή...

Στις 17 Φεβρουαρίου γράφαμε ότι «άρχισαν τα όργανα», με αφορμή τη δριμεία επίθεση κατά της ΑΝΕΚ, για τα όσα συμβαίνουν στην ΑΝΕΝ, από τη δήμαρχο Κισάμου Φρόσω Σκουλάκη και τον εκπρόσωπο του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου Μανώλη Χουρδάκη. Επίθεση που αφορούσε άμεσα και τη Διοίκηση της ΑΝΕΝ. «Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια», σημειώναμε.

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Σιωπή από την ΑΝΕΚ, σιωπή και από την ΑΝΕΝ. Μόνο που αρκετοί από τους εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι, πριν από δέκα περίπου χρόνια, προσέφεραν χρήματα από το υστέρημα ή από το περίσσευμά τους για να αγοράσουν μετοχές της ΑΝΕΝ, συμμετέχοντας στην προσπάθεια, στο όραμα, δεν έχουν διάθεση να σιωπήσουν.
Ενας απ' αυτούς τους πολίτες, ο κ. Σ. Μιχαλακόπουλος, έστειλε στη στήλη την παρακάτω επιστολή, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της ΑΝΕΝ, αλλά και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κισάμου με την Πελοπόννησο. Παράλληλα, θέτει και μια σειρά από ερωτήματα. Γράφει, λοιπόν, ο κ. Μιχαλακόπουλος:

«Κύριε Γεωργακάκη

Είμαι ένας απ' τους εκατοντάδες, ρομαντικούς ή αφελείς, που το 1999 πιστέψαμε πως με τις λίγες δυνάμεις μας, θα μπορούσαμε να κάνουμε πραγματικότητα, ένα σχεδίασμα: να συνθέσουμε συγκοινωνιακά την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Έτσι γεννήθηκε η ΑΝΕΝ. Κάπως έτσι άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα της σύνδεσης της Δυτικής Κρήτης και της Κισάμου με τη Δυτική Ελλάδα.

Σήμερα, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει και τα όσα αφορούν την ανάπτυξη της Κισάμου αλλά και την εταιρεία της ΑΝΕΝ, ζητώ, όπως και πολλοί άλλοι, απαντήσεις στα εξής:

1. Τι έχουν να πουν τώρα οι πολιτευτές για τα θέματα αυτά, που προεκλογικά αφιέρωναν μεγάλο μέρος της υποσχεσιολογίας τους στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κρήτης - Μοριά;
2. Τι έχουν να πουν οι Νομάρχες Χανίων, Μεσσηνίας, Λακωνίας; Οι τωρινοί και οι παλιοί; Πότε θα μιλήσουν; Πριν από κάποιες εκλογές;
3. Τι λένε οι δημοτικοί άρχοντες επίσης, των αντίστοιχων Δήμων; Δεν τους ενδιαφέρει τι απέγινε η εταιρεία λαϊκής βάσης που στηρίξανε;
4. Γιατί τόση σιωπή απ' τους διοικούντες της ΑΝΕΚ και ΑΝΕΝ; Δεν νοιώθουν ότι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους μετόχους, αλλά και γενικότερα τους πολίτες, για όσα διαδραματίζονται σχετικά με τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της Δυτικής Κρήτης και ό,τι αφορά το λιμάνι της Κισάμου και την πορεία της ΑΝΕΝ; Είναι δυνατόν, η Πολιτεία να σχεδιάζει ό,τι σχεδιάζει και το Δ.Σ. της ΑΝΕΝ να είναι άφαντο; Σε ποια περίπτωση θα έπρεπε να έχουμε μια έκτακτη ενημέρωση; Τι θα έπρεπε να συμβεί;

Ολα όσα συμβαίνουν τώρα σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα δεν είναι τυχαία. Κατά τη γνώμη μου στο ζήτημα είναι ανάγκη να παρέμβει η Δικαιοσύνη, να επιληφθεί του ζητήματος και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα απ' την ίδρυση της ΑΝΕΝ καταστατικά, μέχρι και σήμερα.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, την περίοδο που η εταιρεία θα έπρεπε να διαμαρτύρεται έντονα για τον σχεδιασμό - εκ μέρους του κράτους - της άγονης γραμμής στην Δυτική Κρήτη, αυτή να έχει το καράβι σε επ' αόριστον επισκευή.

Υπάρχουν πάρα πολλά παρόμοια ερωτήματα. Πιστεύω πως είναι ανάγκη, οι μέτοχοι και όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν τα αυτονόητα:
1. Να παραμείνει η Κίσαμος στον σχεδιασμό της άγονης γραμμής.
2. Να τοποθετηθεί το Δ.Σ. της ΑΝΕΝ επί όλων των θεμάτων.
3. Οι φορείς ας πάρουν θέση επί του θέματος σύνδεσης και ανάπτυξης της νοτιοδυτικής Ελλάδος».

Θα δοθούν απάντησεις για όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά; Ή οι ερωτηθέντες θα αγνοήσουν τα ερωτήματα των πολιτών, ως συνήθως;

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεθοδεύσεις για την ΕΑΣ
Κυδωνίας - Κισάμου;

Για τα ζητήματα
κακοδιαχείρισης
που διαπίστωσαν
ελεγκτές


Καταγγελίες
Βολουδάκη
με ερώτηση
στη Βουλή


Τη διάσωση των περιουσιακών στοιχείων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) του Νομού Χανίων ζητά ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη.
Παράλληλα, κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή για την υπόθεση της αντιμετώπισης της ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου από τη Δικαιοσύνη, με νέα στοιχεία, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δημιουργούν υπόνοιες μεθοδεύσεως»!
Στην ερώτησή του, ο κ. Βολουδάκης ζητά να μάθει αν ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη τα ζητήματα κακοδιαχείρισης τα οποία διαπίστωσαν ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και ποια κατάληξη είχε η συγκεκριμένη έρευνα.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβίβασε στη δικαιοσύνη την έκθεση κατά τουλάχιστον ανορθόδοξο τρόπο, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά: Αντί να κάνει παραπομπή στον Εισαγγελέα, απέστειλε το έγγραφο στο Πταισματοδικείο, και μάλιστα απευθύνοντάς το σε συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό.
Τα ίδια στοιχεία και έγγραφα διαβίβασε ο κ. Βολουδάκης και στον Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα μετά από πρόσφατη αναφορά του βουλευτή Χανίων.
ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΑΣ
Στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηγάκη, ο κ. Βολουδάκης ζητά να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κρήτη να εξετασθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνεταιριστικού τομέα των Χανίων.
Ο κ. Βολουδάκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, στο πλαίσιο του νομικά εφικτού, να παραμείνει στα χέρια των αγροτών ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο από την περιουσία των ΕΑΣ. Το ζήτημα καθίσταται επείγον, σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, διότι ειδικά για την ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου, μετά από την παραίτηση της ΑΤΕ από το αίτημα για ειδική εκκαθάριση, ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις περιουσιακών στοιχείων από ιδιώτες πιστωτές.
Ο κ. Βολουδάκης προτείνει στον υπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα να κλείσουν οριστικά οι χρεοκοπημένες Ενώσεις και να υποκατασταθούν στη λειτουργία τους από την Κεντρική Ένωση Χανίων, η οποία διατηρεί την αξιοπιστία της, και στην οποία μπορεί να μετακινηθεί το προσωπικό των ΕΑΣ.
Προτείνει, ακόμα, να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις των λοιπών Ενώσεων με ευθύνη της Κεντρικής. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί στην Κεντρική Ένωση η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την ΑΤΕ, ώστε να διεκδικήσει για λογαριασμό των αγροτών όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ. Θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να δοθεί μια προσωρινή λύση, με τελικό σκοπό ο συνεταιριστικός τομέας να αναδιαρθρωθεί στη βάση Ομάδων Παραγωγών ανά προϊόν (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κτηνοτροφικά), επισημαίνει ο κ. Βολουδάκης.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα»

ΣΧΟΛΙΑ


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέες... επιχειρηματικές
ιδέες για το καλοκαίρι


«Μία διέξοδος από την κρίση», μας γράφει με χιούμορ ο συνάδελφος Νίκος Μουντάκης, ο οποίος «αλίευσε» τη φωτογραφία στο Διαδίκτυο και μας την έστειλε.
«Τάκα τάκα μαμ», το «σλόγκαν» της «επιχείρησης».
Χωρίς πολλά - πολλά.
Αθάνατο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο...

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Νέα τροπή στην υπόθεση
του 27χρονου Νίκου


Νέα τροπή πήρε η υπόθεση της εξαφάνισης του 27χρονου Νίκου Χαραλαμπίδη, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, η οικογένειά του και η οποία σηματοδοτεί τη λήξη των ερευνών, ούσα πεπεισμένη ότι βρίσκεται εν ζωή.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια έχει ως εξής:
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δημοσιογράφους και όλο τον κόσμο για το ενδιαφέρον και την πολύτιμη βοήθεια όσον αφορά στο θέμα του Νίκου.
Αυτό που σκεφτόμαστε τώρα είναι να σταματήσουμε τις έρευνες, γιατί πιστεύουμε ότι ο Νίκος ζει.
Τον εμπιστευόμαστε και θα θέλαμε να του δώσουμε όλο τον χρόνο που χρειάζεται ώστε όταν θα είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί μας.
Τον αγαπάμε και είμαστε πάντα εδώ για εκείνον".
Αντίστοιχο με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ήταν και το συμπέρασμα σύσκεψης υψηλόβαθμων αστυνομικών το βράδυ της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο 27χρονος είχε εξαφανιστεί από το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, όταν μπήκε στο πλοίο της γραμμής από Ηράκλειο για να ταξιδέψει στον Πειραιά και από κει για Καλαμάτα προκειμένου να καταταγεί στο στρατό.
Η υπόθεση της εξαφάνισης έφτασε στα μέσα μία εβδομάδα πριν. Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα και από το facebook ενώ το στίγμα του κινητού τηλεφώνου του Νίκου εντοπίστηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Έρευνες έγιναν και στο στρατόπεδο που επρόκειτο να καταταγεί ο 27χρονος, που είχε διακόψει την αναβολή για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Όλα όμως φαίνεται να σταματούν, λόγω των ενδείξεων που προφανώς έχει η οικογένεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:
Λύση εν καιρώ για
το Εφετείο Ηρακλείου


Ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας, ώστε να υπάρχει εκλογίκευση και δυνατότητα συζήτησης με τους ενδιαφερόμενους για το θέμα της ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο Κρήτης, ζήτησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι «θα βρεθεί λύση σοβαρή και μετρημένη που θα προάγει το θέμα».

Πηγή: ΙN.GR

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ»
Ανάληψη ευθύνης

Για τη φωτιά
σε τρία οχήματα
εταιρείας
σεκιούριτι
στα Χανιά


Κείμενο με το οποίο αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση με «γκαζάκια» σε τρία θωρακισμένα οχήματα εταιρείας σεκιούριτι, στα Νεροκούρου Χανίων, έστειλαν σήμερα, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, το βράδυ, με e-mail στην εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» οι «Ανυπότακτοι Πυρήνες ενάντια στον έλεγχο και την αστυνόμευση».
Στο κείμενό τους, με τίτλο «Φωτιά στον κόσμο της ασφάλειας και του χρήματος», οι «Ανυπότακτοι Πυρήνες ενάντια στον έλεγχο και την αστυνόμευση» αναφέρουν τα εξής:
«Την Τρίτη 17/2, αργά το βράδυ, επιτεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της "Group-4 Security" στα Χανιά και πυρπολήσαμε 3 θωρακισμένα οχήματα χρηματαποστολών που ήταν σταθμευμένα στον προαύλιο χώρο. Τα γραφεία εκείνη την ώρα φυλάσσονταν από ιδιωτικό φρουρό (και ας λένε το αντίθετο ΜΜΕ και αστυνομία, για προφανείς λόγους) και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μόνο με τα μισά παρκαρισμένα οχήματα.
Η συγκεκριμένη εταιρία διαθέτει τον πιο μεγάλο και καλοοργανωμένο μισθοφορικό στρατό, πανελλαδικά και παγκοσμίως, από τις δεκάδες ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης που υπάρχουν και που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και στα Χανιά. Δουλειά τους είναι να προστατεύουν τις σημαντικότερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και πρόσωπα που αποτελούν εν δυνάμει "στόχους", καθώς και να μεταφέρουν με ασφάλεια τα πλούτη των τραπεζών.
Η εικόνα του επαγγελματία σεκιουριτά, εξοπλισμένου με τα πιο σύγχρονα μέσα και με όλο και αυξανόμενες εξουσίες, που περιπολεί στους δρόμους και σε κοιτάζει καχύποπτα (πάντα σε ανοιχτή γραμμή με την κρατική αστυνομία), που παραμονεύει πίσω από φιμέ τζάμια και σε παίρνει μάτι μέσα από οθόνες και κάμερες παρακολούθησης, που καθημερινά μεταφέρει προκλητικά τα χρήματα των τραπεζών με το αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το δάκτυλο στο αυτόματο, πέραν του αντικειμενικού της σκοπού - δηλαδή τη διατήρηση και τη φύλαξη της ιδιοκτησίας και του πλούτου των κατέχοντων εις βάρος των μη έχοντων - έχει και ένα βαθύτερο στόχο: τη διάχυση του αισθήματος της ασφάλειας στον κοινωνικό ιστό και την ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου, της επιτήρησης και της καταστολής. Για μας καμιά δουλειά δεν είναι τιμή, αλλά κάποιες είναι πραγματικά για φτύσιμο. Το επάγγελμα του σεκιουριτά είναι βρώμικο, όπως και τα λεφτά που προστατεύει. Συνειδητά ή ασυνείδητα, για το μισθό ή για το γόητρο της στολής, οι εταιρίες φύλαξης και οι σεκιουριτάδες τους είναι φρουροί της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Καμιά όμως εταιρία αστυνόμευσης και κανείς ένστολος μισθοφόρος δε μπορεί να προστατευτεί από τις οργισμένες επιθέσεις εξεγερμένων ανθρώπων (πόσο μάλλον να προστατεύσουν άλλους), κάτι που έχει αποδειχτεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν, κάτι που βεβαιώσαμε και εμείς προχθές. Μέσα σε μια κοινωνία που έχει αναχθεί η ρουφιανιά σε αξία, κάθε επίθεση στον κόσμο της ασφάλειας, αποτελεί κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην τάξη ενός κόσμου που βρωμάει εκμετάλλευση και καταπίεση. Σε αυτό τον αγώνα, βίαιο και ανυποχώρητο, υπάρχουν και "απώλειες", όπως οι φυλακισμένοι σύντροφοι της εξέγερσης του Δεκέμβρη και ο Νικολάου, στους οποίους αφιερώνουμε την ενέργειά μας αυτή. Επίσης, δεν ξεχνάμε τους αμετανόητους συντρόφους Δημητράκη, Βούτση και Γεωργιάδη, φυλακισμένοι για πράξεις άρνησης του εργασιακού καταναγκασμού, για ένα παραπάνω λόγο: όπως μια τράπεζα, έτσι και ένα όχημα χρηματαποστολής, είτε απαλλοτριώνεται από το περιεχόμενό του το πρωί είτε καταστρέφεται το βράδυ. Τέλος, κλείνουμε συνομωτικά το μάτι σε όσους, σε πείσμα των καιρών, πυρπολούν τις ήσυχες μέρες και νύχτες σε όλη την επικράτεια.

Ανυπότακτοι Πυρήνες ενάντια στον έλεγχο και την αστυνόμευση».
 
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Συλλήψεις για τη ληστεία
και τον βιασμό της 73χρονης


Ένας 26χρονος Ιρακινός, ένας 36χρονος Τυνήσιος και ένας 37χρονος Σύριος συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές του Ρεθύμνου ως οι δράστες της ληστείας σε βάρος της 73χρονης γυναίκας στο Βυζάρι Αμαρίου το βράδυ της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου.
Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, κατηγορείται ότι βίασε την ηλικιωμένη, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σε καλή ευτυχώς κατάσταση.
Οι τρεις άντρες συνελήφθησαν γύρω στις 11 το βράδυ της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 360 ευρώ, καθώς και τα χρυσαφικά που είχαν αφαιρέσει από το σπίτι της παθούσας, τα οποία αναγνωρίστηκαν από την ίδια και της αποδόθηκαν.
Τώρα και οι τρεις θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.


Πηγή: GOODNET.GR

ΣΧΟΛΙΑ

Απογοήτευση...

Βουλευτής της Ν.Δ., που εκλέγεται στην Κρήτη, απολαμβάνει το δείπνο του σε εστιατόριο, συντροφιά με φίλους.
Όταν έρχεται η ώρα να αποχωρήσει, χαιρετά ένα γνωστό του, που κάθεται σε διπλανό τραπέζι με παρέα.
Ένας απ' την παρέα, ψηφοφόρος της Ν.Δ., κάνει νεύμα στον βουλευτή να πλησιάσει και, σκύβοντας ο βουλευτής, τού λέει, μεταξύ άλλων, στο αυτί:
«Μας έχετε απογοητεύσει».
Η απάντηση του βουλευτή, που ήδη έχει... πάρει τα βήματα προς την έξοδο του εστιατορίου, είναι ειλικρινά αποστομωτική.
«Αν εσύ είσαι απογοητευμένος μία, εγώ είμαι δέκα».
Τα σχόλια είναι περιττά...

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 19/2/2009

Πόσο ακόμη
θα περιμένουν
στην Κάντανο;

Στις 17 Φεβρουαρίου 2009, ως γνωστόν, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη θεομηνία που έπληξε τον Δήμο Καντάνου. Οι ζημιές πολλές. Και στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο. Η άμεση καταγραφή τους, λογικά, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να είναι άμεση.

Αμ, δε. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τίποτε δεν έχει γίνει! Η επιστολή που απέστειλε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου -και δημοσιεύτηκε την επομένη και στα «Χανιώτικα νέα»- ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη, αποκαλύπτει την... ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο ΕΛΓΑ. Και το αρμόδιο Υπουργείο, βεβαίως - βεβαίως. Στο πλαίσιο, προφανώς, του ενδιαφέροντος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της υπαίθρου!

Τα σχόλια είναι περιττά. Μια πρόταση μόνο. Να συγκεντρωθούν οι πληγέντες και να διοργανώσουν εκδήλωση για τον εορτασμό της... πρώτης επετείου από τη θεομηνία. Ενδεχομένως να κόψουν και... πίτα. Να στείλουν και... προσκλήσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ίσως, τότε, να υπάρξει ενδιαφέρον, αφού στις εκδηλώσεις και... στα πανηγύρια συνήθως προστρέχουν οι πολιτικοί μας ταγοί...

Αντιφάσεις
στα μέτρα για
την ελαιοκαλλιέργεια


Στα «Ελαιοκομικά νέα» που δημοσιεύτηκαν στα «Χ.Ν.» στις 18 Φεβρουαρίου, ο κ. Νίκος Μιχελάκης, άριστος γνώστης σε θέματα ελαιοκομίας, επισήμανε τις ασάφειες και τις αντιφάσεις στα κυβερνητικά μέτρα για την ελαιοκαλλιέργεια.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης: «Σημαντικές ασάφειες και αντιφάσεις παρουσιάζουν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ελαιοκαλλιέργεια, όπως διατυπώνονται στα επίσημα δελτία Τύπου του Υπουργείου, αλλά και στις αποφάσεις που πρόσφατα εκδόθηκαν από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ».

Και προσθέτει: «Έτσι, εκτός από την κατάφωρη αδικία τους σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, αφού καταλήγουν σε αποζημιώσεις ή ενισχύσεις των 5 - 6 ευρώ ανά στρέμμα (δηλαδή για τον ελαιοκαλλιεργητή των 30 - 40 στρ. σε 150 - 200 ευρώ), έναντι των 45 ευρώ ανά στρέμμα που δίδονται για τους βαμβακαλλιεργητές, εμπεριέχουν και τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες με νέες διαμαρτυρίες από τους αγρότες και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδικότερα, ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι «το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη που έγινε στις 12-2-09 με αγρότες και παράγοντες της Κρήτης, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
“Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την Κρήτη: Για τους ελαιώνες (ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές): Μετά τον προσδιορισμό των ζημιών, όπου διαπιστώνεται, στις περιοχές όλης της χώρας σημαντική μείωση παραγωγής (από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών), θα καταβληθεί άμεσα το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ και θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ το ύψος της αποζημίωσης κατά στρέμμα”.

«Από την άλλη πλευρά», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, «απόφαση του ΕΛΓΑ που δημοσιεύτηκε σε Αθηναϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΕΛΓΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αναλαμβάνει "την κατά εξαίρεση και μόνο για την περίοδο 2008-2009 ασφαλιστική κάλυψη σε καλλιέργειες βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς όλης της χώρας που προκλήθηκαν από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθόλη την καλλιεργητική περίοδο"».

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μιχελάκης εύστοχα υπογραμμίζει, ότι «οι φανερές αντιφάσεις που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις και αποφάσεις αυτές είναι:

Αντίφαση πρώτη: Ενώ είναι γνωστό ότι η προβληματική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών έχει προκληθεί από την πτώση των τιμών σε απαράδεκτα επίπεδα και την άνοδο του κόστους παραγωγής, το Υπουργείο αντί να φροντίσει να βρει τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., προτείνει αποζημιώσεις λόγω μείωσης της παραγωγής από καιρικές συνθήκες!

Αντίφαση δεύτερη: Ενώ με τις ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου του Υπουργείου αφήνεται να εννοηθεί ότι ζημιές υπάρχουν σε ορισμένες μονό περιοχές, με την απόφαση του ΕΛΓΑ αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ζημιές αφορούν όλη τη χώρα.

Αντίφαση τρίτη: Ενώ η φετινή παραγωγή της χώρας έχει αναφερθεί από το ίδιο το Υπουργείο στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αρκετά μεγάλη, 370 χιλ. τόνους έναντι 307 χιλ. τόνους της περυσινής, τώρα θα επιχειρηθεί (μέσω της Πανεπιστημιακής Επιτροπής;) να πειστεί η Ε.Ε. ότι η παραγωγή ελαιολάδου ξαφνικά μειώθηκε και μάλιστα σε όλη τη χώρα».

«Επομένως είναι φανερό ότι απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη και περίσκεψη, ώστε τα μέτρα να εξισορροπηθούν ως προς τους καλλιεργητές και εκλογικευτούν ως προς την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Κομψά το θέτει. Διότι από τα παραπάνω και με βάση τις σωστές επισημάνσεις του κ. Μιχελάκη προκύπτει αβίαστα το εξής συμπέρασμα: ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι αγρότες της Κρήτης έχουν δίκιο να είναι με «το όπλο παρά πόδα», δηλώνοντας ότι αν δεν δοθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Με το χέρι στην καρδιά, ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ
Αναβολή ιδιαίτερης
συνέλευσης ΑΝΕΚ


Η ιδιαίτερη γενική συνέλευση της ΑΝΕΚ δεν πραγματοποιήθηκε χθες λόγω μη ύπαρξης της απαιτούμενης απαρτίας. Έτσι, θα ακολουθήσει Α' επαναληπτική ιδιαίτερη γενική συνέλευση, την Κυριακή 1 Μαρτίου, στις 11 το πρωί.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εξαφανίστηκε
27χρονος


Εξαφανίστηκε, από την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, και αναζητείται ο 27χρονος Νίκος Χαραλαμπίδης.
Ο 27χρονος αναχώρησε από το λιμάνι του Ηρακλείου για το λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο των Μινωικών Γραμμών, για να καταταχτεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα και από τότε δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά του και τους φίλους του.
Την ημέρα που αναχώρησε φορούσε ανοιχτό χρώμα τζιν παντελόνι και μπλούζα μπεζ.
Όποιος γνωρίζει κάτι ή είδε τον Νίκο να επικοινωνήσει με την Αστυνομία ή με τα παρακάτω τηλέφωνα: 6974 876685 και 2810 212791.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βίασαν και λήστεψαν
73χρονη στο Ρέθυμνο


Σοκ έχει προκαλέσει στη ρεθυμνιώτικη κοινωνία ο βιασμός μίας 73χρονης το βράδυ της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου στο Βυζάρι Αμαρίου Ρεθύμνου από δύο άγνωστους, αλλοδαπούς κατά πάσα πιθανότητα, οι οποίοι, μάλιστα, φεύγοντας αφαίρεσαν και διάφορα χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα από το σπίτι του θύματος.
Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 11.30 το βράδυ, όταν οι δύο άντρες, νεαρής ηλικίας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, παραβίασαν την είσοδο του σπιτιού της 73χρονης, η οποία ζει μόνη της εδώ και χρόνια. Πριν προλάβει καν να αντιδράσει η γυναίκα, οι δράστες την κακοποίησαν και στη συνέχεια, αφήνοντάς την σε κατάσταση σοκ, πήραν ό,τι πολύτιμο βρήκαν και εξαφανίστηκαν.
Η γυναίκα άρχισε να φωνάζει, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι γείτονες και να ειδοποιήσουν την αστυνομία.
Άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου, αλλά και αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου πήγαν στο σπίτι της 73χρονης, η οποία νοσηλεύεται, πλέον, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Άκαρπες οι έρευνες, μέχρι στιγμής, για τον εντοπισμό των δραστών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Εμπρησμοί σε αυτοκίνητα
εταιρείας σεκιούριτι


Εμπρηστικές επιθέσεις με "γκαζάκια" σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, σε τρία θωρακισμένα οχήματα εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας (σεκιούριτι) στα Νεροκούρου Χανίων. Πρόκειται για δύο αυτοκίνητα μάρκας Μερσέντες και ένα "Φολκσβάγκεν" που ήταν σταθμευμένα μπροστά από τα γραφεία της "Group 4" σε δρόμο στα Νεροκούρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ώρα ήταν 23.45 τη νύχτα όταν ακούστηκαν εκρήξεις και στη συνέχεια τα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χρηματαποστολές, πήραν φωτιά. Τα δύο οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ το τρίτο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Αμέσως, έσπευσαν στο σημείο δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πέντε πυροσβέστες, ενώ τα μεσάνυχτα έφτασε και το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι πυροσβέστες βρήκαν υπολείμματα από "γκαζάκια" με τα οποία, όπως εκτιμούν, είχε γίνει η επίθεση στα αυτοκίνητα της εταιρείας. Την προανάκριση για την υπόθεση αυτή έχει αναλάβει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων.

Αναδημοσίευση από «Χανιώτικα νέα»

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Έρευνες για τους απαγωγείς
του Παναγόπουλου

Βρέθηκε
στο νησί
προσημειωμένο
χαρτονόμισμα;

Έρευνες και στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, για τους απαγωγείς του 74χρονου εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου φέρεται ότι διεξήγαγε κάτω από άκρα μυστικότητα η Αστυνομία.
Στην Κρήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας: “Το Βήμα της Κυριακής”, βρέθηκε ένα από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που πληρώθηκαν ως λύτρα στους απαγωγείς.
Την πληροφορία αυτή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη που ρωτήθηκαν σχετικά με το δημοσίευμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από τις έρευνες που ακολούθησαν δεν βρέθηκε τίποτα περισσότερο που να οδηγεί στα ίχνη των απαγωγέων. Έτσι, οι έρευνες έχουν στραφεί στην ανάλυση των κλήσεων των κινητών στα σημεία που εμφανίστηκαν οι απαγωγείς. Στο δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Β. Λαμπρόπουλος αναφέρεται χαρακτηριστικά:
“Από την ανάλυση των κλήσεων των κινητών στα δέκα σημεία όπου εμφανίστηκαν οι απαγωγείς φαίνεται ότι έχουν προκύψει εκμεταλλεύσιμα στοιχεία για κινητά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας με σκοπό τις δικές τους συνεννοήσεις. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι στην πορεία αυτά τα στοιχεία θα τους οδηγήσουν στην ταυτότητα και στο κρησφύγετο των απαγωγέων. Την ίδια ώρα η εμφάνιση στην Κρήτη ενός εκ των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων που πληρώθηκαν ως λύτρα στους απαγωγείς του εφοπλιστή κ. Παναγόπουλου σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά, παρά τις έρευνες που ξεκίνησαν μετά την πληροφορία, άκρη δεν βρέθηκε. Επιπλέον, παρά το «χτένισμα» ολόκληρων περιοχών στη Δυτική Αττική, δεν έχει καταστεί δυνατόν ως σήμερα να εντοπιστεί το κρησφύγετο των κακοποιών όπου ο κ. Παναγόπουλος κρατήθηκε επί εννέα ημέρες.
Η Κρήτη πάντως είχε συσχετιστεί με την υπόθεση ήδη από τις πρώτες ημέρες της απαγωγής λόγω της προφοράς... Μυλοποτάμου με την οποία ακούστηκε να μιλάει ένας από τους απαγωγείς στις συνομιλίες του με την οικογένεια του απαχθέντος. Η ΕΛ.ΑΣ., αναζητώντας τον εγκέφαλο της επιχείρησης και τους συνεργούς του, έχει καταρτίσει μια λίστα 15 υπόπτων, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να διαθέτει τεκμήρια για τη δράση τους. Εκτός του χαρτονομίσματος που βρέθηκε στην Κρήτη, κανένα ίχνος δεν υπάρχει για τα λύτρα των 30 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η οικογένεια στους απαγωγείς ώστε να απελευθερώσουν το θύμα τους. Το μόνο φως, λοιπόν, αναζητείται και φαίνεται να βρέθηκε στην ανάλυση των κλήσεων. Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε ήδη στην αναβάθμιση του βρετανικού ηλεκτρονικού συστήματος ανάλυσης κλήσεων Ι-2 προκειμένου να αντεπεξέλθει στον μεγάλο όγκο δεδομένων που πρέπει να ελεγχθούν”.


Αναδημοσίευση από «Χανιώτικα νέα», 17/2/2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 17/2/2009

ΑΝΕΝ - ΑΝΕΚ:
Άρχισαν
τα όργανα...

Δριμεία -και αναμενόμενη- επίθεση κατά της ΑΝΕΚ για τα όσα συμβαίνουν στην ΑΝΕΝ, από τη δήμαρχο Κισάμου Φρόσω Σκουλάκη και τον εκπρόσωπο του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου Μανώλη Χουρδάκη. Αλλά και κατά της Διοίκησης της ΑΝΕΝ, βεβαίως - βεβαίως, τα μέλη της οποίας είναι, ουσιαστικά, άνθρωποι της ΑΝΕΚ. Τα... όργανα μόλις άρχισαν. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια...

Επίδομα
ενοικίου
και ΕΛΤΑ


Στις 10 Φεβρουαρίου, στη σελίδα 3 των «Χανιώτικων νέων» δημοσιεύτηκε ένα σχόλιο, με αφορμή παράπονο που έκανε στην εφημερίδα ένας αναγνώστης. Γράφαμε, λοιπόν, τότε:

«Το επίδομα ενοικίου που δίδει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας πήγαν χθες το απόγευμα» (σ.σ. Δευτέρα 9/2) «να πάρουν από τα ΕΛΤΑ αρκετοί συμπολίτες μας. Καθότι το πρωί εργάζονταν. Η απάντηση, ωστόσο, που έλαβαν ήταν αποκαρδιωτική.
- Το απόγευμα, τους είπαν, δεν επιτρέπεται να κάνουμε πληρωμές. Ελάτε το πρωί.
- Μα το πρωί εργαζόμαστε, απάντησαν.
- Τότε ή θα πρέπει να περιμένετε, προκειμένου, αν εισπράξουμε χρήματα να σας τα καταβάλλουμε (!!!), ή θα πρέπει να εξουσιοδοτήσετε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο να έρθει να λάβει το επίδομα πρωινές ώρες, η απάντηση, που, μέσες - άκρες, έλαβαν, όπως μας είπε χθες το απόγευμα, αναγνώστης της εφημερίδας.
Τα σχόλια είναι περιττά...», κατέληγε το σχόλιο.

Απάντηση επί των παραπάνω μας έστειλε ο διευθυντής του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ στα Χανιά (οδός Περίδου), Ευτύχης Ροδομαγουλάκης. Στην απάντησή του επισημαίνει τα εξής:

«Επειδή ο αριθμός των επιδομάτων είναι μεγάλος, είναι αδύνατον να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι την πρώτη μέρα. Η πληρωμή τους συνεχίζεται πρωί - απόγευμα και το Σάββατο το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στις επιταγές (από 9-2-09 μέχρι 25-2-09). Αν συνέβησαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά μη επάρκειας χρημάτων το απόγευμα της πρώτης ημέρας πληρωμής, λόγω πολύ μεγαλύτερης προσέλευσης των δικαιούχων από την αναμενόμενη, ζητάμε την κατανόηση του κοινού. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη γρήγορη και ασφαλή εξυπηρέτηση των δικαιούχων, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Δεκτές οι εξηγήσεις του κ. Ροδομαγουλάκη, ο οποίος, πάντως, δεν λέει ένα πράγμα. Ότι στο υποκατάστημα του ΕΛΤΑ -και όχι μόνο- αποφεύγουν τη συγκέντρωση μεγάλων χρηματικών ποσών, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ληστείας. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που θα συμβεί στα Χανιά. Νωπές είναι, ακόμη, οι μνήμες -και ας έχουν περάσει μερικά χρόνια- από τις ένοπλες ληστείες στο υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πλατεία 1866) και στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (οδός Τζανακάκη).

ΟΤΕ:
Κοροϊδίας
το ανάγνωσμα;


Αγανακτισμένος πολίτης έστειλε χθες το απόγευμα στη στήλη την παρακάτω «ανοιχτή καταγγελία» για της Τεχνικές Υπηρεσίες του ΟΤΕ στα Χανιά. Την παραθέτω αυτούσια.
«Στις 12 Φεβρουαρίου, νωρίς το απόγευμα (κάπου μεταξύ 16.00-17.00), ανέφερα μια βλάβη που προέκυψε στην ISDN σύνδεση της εταιρείας που εκπροσωπώ με την επωνυμία “Βιλελμίνη” ξενοδοχείο.
Σήμερα, μετά από 5 ημέρες, είμαι ακόμη χωρίς τηλέφωνο.
Γιατί;
Συμβατική υποχρέωση του ΟΤΕ είναι ή δεν είναι να το κοιτάξει μέσα σε 48 ώρες;
Το συνεργείο που ήρθε σε γειτονικό μαγαζί στον δρόμο που είμαστε το Σάββατο το πρωί και ενημερώσαμε και προφορικά, μας είπε ή δεν μας είπε ότι στη συνέχεια της εργασίας του θα περάσει και απο εμάς να δει τη βλάβη; Γιατί δεν πέρασε το εν λόγω συνεργείο; Τελείωσε η βάρδια του πριν τις 12 το μεσημέρι ή το μήπως το... ξέχασαν;
Τα σταθερά τηλέφωνα της Τεχνικής Υπηρεσίας -προϊστάμενος κ.τ.λ., τα οποία είναι (με * τα κοινά ψηφία) τα 28210***66, 28210***86 και 28210***11 που μου έδωσε το 13888 μετά απο πολλές προσπάθειες από το κινητό μου, γιατί δεν τα απαντάει κανείς εν ώρα υπηρεσίας;
Τα έχουν μήπως σε σίγαση ή αν δουν νούμερο που δεν ξέρουν κάνουν την “παλαβή”;
Μήπως χρειάζεται προσλήψεις τηλεφωνητών ο ΟΤΕ να του συμπαρασταθούμε;
Ο κ. Μπουρνάκης στο Τμήμα Παραπόνων του ΟΤΕ (αυτό παρακαλώ όπως δημοσιευτεί αυτούσιο για μελλοντική χρήση των αναγνωστών) στο τηλ.: 2108230099 μου είπε το ιστορικό της αναφοράς της βλάβης, επιβεβαιώνοντας ότι την καταχώρησαν στις 12 του τρέχοντος, λέγοντάς μου μάλιστα πως ενώ παρελήφθη απο συνεργείο, ή εν πάση περιπτώσει από την Τεχνική Υπηρεσία, στις 13 η αναφορά βλάβης, στη συνέχεια “πάγωσε”, όπως είπε αυτολεξεί. Μου υποσχέθηκε, όπως και έκανε, να με πάρει τηλέφωνο πίσω για να με ενημερώσει. Έπιασε γραμμή λοιπόν στο ***11, όπως μου είπε, και αφού με μίλησε με κάποιον (ποιον;) με διαβεβαίωσε ότι θα το κοιτάξουν σήμερα. Μου είπε βέβαια ότι δεν υπάρχει περίπτωση οιασδήποτε αποζημίωσης μετά απο ερώτησή μου.
Και ερωτώ; Τι σημαίνει “πάγωσε”; Βίντεο είναι;
Πού είναι το συνεργείο που θα το κοίταζε σήμερα; “Πάγωσε” κι αυτό σαν την αναφορά;
Πάτα το πλέι τότε! Α μα πια.
Και, τελειώνοντας, να παραθέσω και το σημείο που βρίσκομαι μετά από την επίσκεψή μου σήμερα, στις 16 του μήνα και ώρα 17.00 στο πλάι της οδού Μαργουνίου, αφού δεν έπιανα πλέον γραμμή απο το κινητό μου ούτε στο 13888 μήδε στα: ***86, ***66 και ***11 (βλ. παραπάνω).
Μετά απο κάνα δυο (ελαφριές) κλωτσές στην πόρτα (αφού δεν μου απαντούσε κανείς στο θυροτηλέφωνο) βγήκε κάποιος απο την ταράτσα, με ρώτησε τι θέλω και του ανταπάντησα: “Πού είναι οι τεχνικοί; Βάρδια απογευματινή υπάρχει;”.
Μου απήντησε πως δεν υπάρχει (!) και αφού τα πήρα στο κρανίο και του 'πα πως είναι ξεφτίλα αυτό που γίνεται, του είπα πως θα 'ρθω να βρω αύριο (σήμερα) νωρίς, τον διευθυντή του Τεχνικού στη Μαργουνίου να του τα πω ενα χεράκι.
Αντ' αυτού, γράφω αυτό το κείμενο και υπομένω, περιμένω και επιμένω».

Μετά τιμής
Αντώνης Τροχαλάκης


Είναι σίγουρο ότι στη θέση του κ. Τροχαλάκη έχουν βρεθεί, κατά καιρούς, αρκετοί συμπολίτες μας, οι οποίοι, ωστόσο, δεν γνωρίζω αν επέμειναν τόσο. Σε κάθε περίπτωση, αν όλα τα παραπάνω είναι ακριβή, ο ΟΤΕ οφείλει εξηγήσεις. Αφού πρώτα, βέβαια, αποκαταστήσει τη βλάβη στην τηλεφωνική σύνδεση.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΙΣΑΜΟΥ
Βολές κατά ΑΝΕΚ
για την ΑΝΕΝ


Αποκαλυπτική για τα τεκταινόμενα εντός ΑΝΕΝ είναι η επιστολή που απέστειλαν στη Διοίκηση της εταιρείας η δήμαρχος Κισάμου Φρόσω Σκουλάκη και ο εκπρόσωπος του Δήμου Κισάμου στο Δ.Σ. της ΑΝΕΝ Μανώλης Χουρδάκης.
Αναλυτικότερα, στην κοινή τους επιστολή προς τους κ. Μιχαηλάκη (προεδρεύων ΑΝΕΝ) και Σαραβελάκη (διευθύνοντα σύμβουλο ΑΝΕΝ), με την οποία ασκούν δριμεία κριτική στην ΑΝΕΚ για τους χειρισμούς της, η κ. Σκουλάκη και ο κ. Χουρδάκης αναφέρουν τα εξής:
«Ενώ γνωρίζατε ότι η προκήρυξη των άγονων γραμμών αποκλείει το λιμάνι της Κισάμου και παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις και έγγραφες προσκλήσεις μας να μας ενημερώσετε για την πορεία της ΑΝΕΝ, ουδέποτε ανταποκριθήκατε.
Γνωρίζατε ακόμη ότι η ΑΝΕΝ δεν θα συμμετέχει στο διαγωνισμό των άγονων γραμμών χωρίς να το γνωστοποιήσετε στο Δήμο ή τον εκπρόσωπο του Δήμου που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΝ, μήπως συγκαλέσατε για αυτό το λόγο συμβούλιο ενώ είχατε υποχρέωση. Παράλληλα γνωρίζατε τη συμμετοχή της ΛΑΝΕ στο διαγωνισμό των άγονων γραμμών, που είναι θυγατρική της ΑΝΕΚ, η οποία ΑΝΕΚ είναι ο μεγαλομέτοχος και διαχειριστής της ΑΝΕΝ. Η μη ενημέρωση του Δήμου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΝ για τα συμβαίνοντα είχε σαν αποτέλεσμα να μεθοδευτούν ανενόχλητα οι σχεδιασμοί του αποκλεισμού του λιμανιού της Κισάμου από τους προορισμούς των άγονων γραμμών συμπράττοντας ουσιαστικά εμμέσως στον αποκλεισμό του λιμένα της Κισάμου.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε επίσης η απαξιωτική για την ΑΝΕΝ απάντηση που δώσατε σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι η ΑΝΕΝ "αντιμετώπιζε πρόβλημα από τη γέννησή της", προκειμένου να δικαιολογήσετε τη στάση σας απέναντι στα συμβαίνοντα σε βάρος του τόπου μας. Δεν δώσατε όμως καμιά επεξήγηση περί τούτου για να γίνει γνωστό στους μετόχους φορείς και πολίτες πιο είναι το γενεσιουργό πρόβλημα της ΑΝΕΝ που υπενίσεστε και το πώς και ποιοι το δημιούργησαν.
Για όλα αυτά, σας δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η πρωτοβουλία της δημιουργίας της ΑΝΕΝ με τη συνεισφορά των φορέων και των κατοίκων των περιοχών μας ιδρύθηκε για να αποτελέσει το μοχλό, τη γέφυρα επικοινωνίας και ανάπτυξης στα πλαίσια της αναπτυξιακής προσπάθειας που από το 1973 ο τόπος μας προσπαθεί και πέτυχε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις με τη δημιουργία του λιμανιού, των άγονων γραμμών και της ΑΝΕΝ.
Το λιμάνι της Κισάμου στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό περιελήφθη ως λιμάνι περιφερειακής εμβέλειας και είναι ενταγμένο στο Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Είναι το λιμάνι εισόδου και αποτελεί την προέκταση του μεγαλόπνοου σχεδιασμού της Ιόνιας Οδού.
Οι άγονες γραμμές των Κυθήρων και Αντικυθήρων προεκτάθηκαν μέχρι την Κρήτη μετά τη δημιουργία του λιμανιού της Κισάμου και με δικές μας ενέργειες και παραστάσεις, λειτούργησαν από το 1975. Στα πλαίσια αυτά της αναπτυξιακής προσπάθειας δημιουργήσαμε την ΑΝΕΝ με τη συνεισφορά των φορέων και των κατοίκων των περιοχών μας για να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας, εξυπηρέτησης και αξιοποίησης των υποδομών ανάπτυξης.
Στην προσπάθεια της δημιουργίας της ΑΝΕΝ "παραστάθηκε" η ΑΝΕΚ υποσχόμενη να προσφέρει την εμπειρία της και τις υπηρεσίες της, ως αδελφή εταιρία λαϊκής βάσης. Θεωρώντας ειλικρινείς τις υποσχέσεις αυτές της παραδόθηκε η διαχείριση και το συσσωρευθέν κεφάλαιο και όλη η εταιρία ουσιαστικά. Από τότε καταστρατηγώντας τους δεσμευτικούς και καταγεγραμμένους στην απόφαση της επιτροπής της κεφαλαιαγοράς όρους για την αγορά πλοίου, τις καταστατικές διατάξεις της εταιρίας ως προς τους σκοπούς και τη λειτουργία της ΑΝΕΝ με αυθαίρετες και καταχρηστικές πράξεις επίστρεψε το επιπλέον του 20% συσσωρευθέν κεφάλαιο στους μετόχους, προσάρμοσε το καταστατικό στο ποσοστό του 20% που κράτησε για τον εαυτό της, ευθύς εξαρχής, ώστε να μπορεί να ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον προεδρεύοντα αλλά και τα αιρετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόσωπα τις προτίμησής της που δεν ήταν μέτοχοι καταστρατηγώντας ακόμα και τη βασική διάταξη του καταστατικού και του νόμου που ρητά απαγορεύει να εκλέγονται ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μη μέτοχοι της εταιρίας. Ακόμα περισσότερο τα πρόσωπα που χρησιμοποιεί όχι μόνο μέτοχοι δεν είναι αλλά ούτε καν κάτοικοι των περιοχών μας.
Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα οδήγησε την ΑΝΕΝ στο σημερινό αδιέξοδο που όχι μόνο δεν υπηρέτησε την ανάπτυξη του τόπου που τη δημιούργησε αλλά κατέστη και ο Δούρειος Ίππος για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων σε βάρος του τόπου, των μετόχων φορέων και των κατοίκων που συνεισέφεραν, τις οικονομίες στο μετοχικό κεφάλαιο για την δημιουργία της.
Ο Δήμος της Κισάμου, οι φορείς, μέτοχοι και οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν την τάξη και καλούν τόσο εσάς όσο και την ΑΝΕΚ που διαχειρίστηκε την ΑΝΕΝ από την επόμενη της συσσώρευσης του μετοχικού κεφαλαίου και οδήγησε την εταιρία στο σημερινό αδιέξοδο σε βάρος του τόπου και των μετόχων να δώσει εξηγήσεις και να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη και υφίσταται ο τόπος και οι μέτοχοι».
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τυχόν αντιδράσεις.
Και από ΑΝΕΝ, αλλά και από ΑΝΕΚ...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Τσιποχιονιά»

στο Οροπέδιο

Λασιθίου

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Οροπεδίου Λασιθίου η χιονόπτωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής και της Δευτέρας. Ήταν λίγο απρόσμενο το φαινόμενο της «τσιποχιονιάς», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, αφού το χιόνι έχει διαμορφώσει ένα λεπτό στρώμα που καλύπτει τον κάμπο και τις πλαγιές των βουνών της Δίκτης. Προβλήματα δεν υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της περιοχής αλλά οι οδηγοί που ανεβαίνουν στο Λασίθι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος. 


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 14/2/2009


Αγρότες Κρήτης,

Υπουργείο 

και Μαρκογιαννάκης


Ας γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο. Οι αγρότες στην Κρήτη, μετά από κινητοποιήσεις δύο εβδομάδων (κυρίως στα Χανιά, αφού στο Ηράκλειο υπήρξε... διακοπή ολίγων ημερών), αποφασίζουν να μεταβούν στην Αθήνα με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προκειμένου να πιέσουν, ουσιαστικά, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.


Νιώθουν «ριγμένοι», υποστηρίζοντας ότι ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των Θεσσαλών αγροτών. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, άλλωστε, εκλέγεται ο κ. Χατζηγάκης.


Στο Υπουργείο γνωρίζουν ότι οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάζουν... απόβαση τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου. Έχει γίνει προετοιμασία, έχουν εκδόσει εισιτήρια, υπάρχει αναβρασμός. Τι κάνει ο Υπουργός; Τους καλεί να συναντηθούν το απόγευμα της... Κυριακής 1 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, για να συζητήσουν. Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία ανέφικτη πρόταση - πρόσκληση.


Και, ταυτόχρονα, μια κίνηση αντιπερισπασμού, για να έχει μετά να λέει ότι εκείνος ήταν διαθέσιμος, οι αγρότες, όμως, αρνήθηκαν. Παράλληλα, «προγραμματίζει» ραντεβού το πρωί της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ταξιδεύει αεροπορικώς για τις Βρυξέλλες, τάχα μου για να δείξει ότι έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις. 


Αν και ήταν γνωστό ότι το ταξίδι του κ. Χατζηγάκη επρόκειτο να γίνει την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου. Γι' αυτό, άλλωστε, ανέβηκαν τη Δευτέρα στην Αθήνα οι αγρότες της Κρήτης. Γιατί ήξεραν ότι ο Υπουργός θα ήταν στο γραφείο του.


Μετά την... απόδραση Χατζηγάκη στο εξωτερικό, ακολουθούν τα γνωστά -απαράδεκτα- γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά με πρωταγωνιστές τα ΜΑΤ και οι γνωστές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη (στις οποίες αναφερθήκαμε εκτενώς στη στήλη, στις 5 Φεβρουαρίου).


Οι αγρότες επιστρέφουν στην Κρήτη και την ίδια ώρα ο κ. Χατζηγάκης διαμηνύει, από τις Βρυξέλλες, ότι θα τους δεχθεί σύντομα. Το ραντεβού κλείνεται για την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου. Την παραμονή της συνάντησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά δημιούργησαν φανατικοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ! Το αξιοσημείωτο είναι ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης φαίνεται να αγνοεί ο... κ. Χατζηγάκης, όπως διεφάνη στην προχθεσινή σύσκεψη.


Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα: είτε ο κ. Χατζηγάκης προέβη σκόπιμα στις προαναφερόμενες ενέργειες, προκειμένου να αποφύγει τους αγρότες της Κρήτης, μη έχοντας κάτι ουσιαστικό να ανακοινώσει, είτε αδυνατεί πλήρως να χειριστεί ουσιαστικά και επικοινωνιακά το όλο ζήτημα και άρα κακώς βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση. Όσοι επέλεξαν να αποχωρήσουν ή δεν είχαν κληθεί στη σύσκεψη της Πέμπτης υποψιάζονται ότι συμβαίνει το πρώτο. Έχουν, άραγε, την ίδια άποψη και όσοι βρίσκονταν εντός της αίθουσας, ακούγοντας τα όσα είπε ή δεν είπε ο κ. Χατζηγάκης;


Και φτάνουμε στη σύσκεψη. Στην οποία καλείται κάθε αρμόδιος, αναρμόδιος, σχετικός ή άσχετος με το θέμα. Καλούνται οι βουλευτές, καλούνται οι νομάρχες, καλούνται οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ (!), μετά από παρέμβαση του δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, καλείται μέχρι και η ΣΥΔΑΣΕ (;), που έλαμψε διά της απουσίας της από τις κινητοποιήσεις. 


Απορία: γιατί θα πρέπει να είναι παρόντες στη σύσκεψη όλοι οι παραπάνω; Τι δουλειά, ας πούμε, έχουν οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ; Τι δουλειά έχουν ακόμη και οι νομάρχες ή οι βουλευτές; Ποιους αφορά η σύσκεψη; Το Υπουργείο, από τη μια πλευρά, και τους συνδικαλιστές - εκπροσώπους των αγροτών από την άλλη. Αυτοί θα έπρεπε να συζητήσουν. Χωρίς «διαιτητές», «μεσολαβητές» και πολιτικά πρόσωπα που αποσκοπούν, συνήθως, σε προσωπικά μικροπολιτικά οφέλη.


Από τη στιγμή, βέβαια, που κλήθηκαν όλοι οι προαναφερόμενοι είχαν το απόλυτο δικαίωμα να παραστούν. Ορθώς, κατά συνέπεια, έδωσε το παρόν ο κ. Μαρκογιαννάκης, ως βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Και κακώς, κάκιστα, υπήρξε αίτημα των συνδικαλιστών να αποχωρήσει. Με ποιο δικαίωμα ζήτησαν τον αποκλεισμό ενός δημοκρατικά εκλεγμένου κοινοβουλευτικού άνδρα από μία σύσκεψη, στην οποία έχει προσκληθεί; Στηριζόμενοι πού; Στη... θιγμένη περηφάνεια των Κρητικών για το «ψέκασμα»; Αυτό είναι το πρωτεύον ζήτημα; Γι' αυτό μετέβησαν, τελικά, στο Υπουργείο; Ή για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων τους, προκειμένου, ουσιαστικά, να επιβιώσει η πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που βρίσκεται σήμερα σε απόγνωση;


Έχω την αίσθηση, αν όχι την πεποίθηση, ότι η αποχώρηση ήταν προσχεδιασμένη από μερίδα συνδικαλιστών των αγροτών, οι οποίοι γνώριζαν ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης θα ήταν παρών. Ταυτόχρονα, είχαν γνώση του περιεχομένου της «ατυχούς» ανακοίνωσης περί φανατικών του ΠΑΣΟΚ, που είχε εκδόσει το Υπουργείο. Γιατί πήγαν, λοιπόν, στο Υπουργείο, γνωρίζοντας, ουσιαστικά, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποχωρήσει ο κ. Μαρκογιαννάκης; Η μόνη απάντηση που προκύπτει είναι ότι πήγαν για να... φύγουν.


Όχι όλοι. Έχω και πάλι την αίσθηση, αν όχι την πεποίθηση πια, ότι πίσω από τον αγώνα των αγροτών «παίζονται» πολιτικά παιχνίδια. Όχι στα Χανιά, όμως. Στο Ηράκλειο, όπου οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκότεροι. Όπως ανάλογα παιχνίδια παίζονταν παλιότερα στον Θεσσαλικό κάμπο με τον κ. Χατζηγάκη σκαρφαλωμένο στα τρακτέρ και τον κ. Θανάση Κοκκινούλη, γνωστό «γαλάζιο» αγροτοσυνδικαλιστή, να δίνει τον τόνο.


Έχω, επίσης, την αίσθηση ότι οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στο Υπουργείο δεν γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί. Αν αυτό όντως ισχύει τότε η δική τους αποχώρηση ήταν επίσης ατυχής, ατυχέστατη. Και αυτό διότι είναι προφανές ότι «σύρθηκαν» πίσω από ορισμένους συνδικαλιστές, μη έχοντας την πολιτική γενναιότητα, εκείνη τη στιγμή, να διαχωρίσουν τη θέση τους. Και η θέση τους ήταν εντός της αίθουσας και όχι εκτός. Για να διεκδικήσουν -εφ' όσον κλήθηκαν- την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών του νησιού.


«Μη συγχέετε τους αγρότες με τα ροζιασμένα χέρια με αυτούς που ήρθαν σήμερα και κινούνται από άλλα ελατήρια», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Μαρκογιαννάκης. Αδικώντας, τουλάχιστον, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα» Ηλία Χαλακατεβάκη, με τον οποίο -λογικά θα- ανταλλάζει κατά καιρούς χειραψίες και άρα -θα- γνωρίζει καλά αν τα χέρια του είναι ροζιασμένα ή όχι.



Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 5/2/2009


Οι δηλώσεις

Μαρκογιαννάκη


Το βράδυ της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας σε συνεστίαση της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟΔΕ) Χανίων της Νέας Δημοκρατίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «θα καλοδεχθούμε» στην Αθήνα τους αγρότες, που θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους οχήματα.


Ξημερώματα Δευτέρας, η κυβέρνηση ομολογουμένως «καλοδέχθηκε» τους αγρότες, με επιτροπή υποδοχής... τα ΜΑΤ, που, παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα, εισήλθαν παρανόμως στη λιμενική ζώνη του Πειραιά, όπου λόγο και ρόλο έχει το Λιμεναρχείο και όχι η Αστυνομία. Τσικουδιές, τυρί, παξιμαδάκια και καλιτσούνια δεν «σερβιρίστηκαν», προφανώς λόγω οικονομικής στενότητας. Αντιθέτως, διάφορες χημικές ουσίες υπήρχαν... εν αφθονία.


Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε, ακόμη, στη συνεστίαση της ΝΟΔΕ Χανίων, ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή ούτε να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των αγροτικών οχημάτων -όπως έκανε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ-, αλλά ούτε και να επιτεθούν τα ΜΑΤ σε συνταξιούχους, όπως και πάλι επί ΠΑΣΟΚ συνέβη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση, βέβαια, αυτές τις δηλώσεις προκύπτει, σχεδόν αβίαστα, ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επιτεθούν με χημικά στην περίπτωση που οι αγρότες επιχειρούσαν να βγουν εκτός λιμανιού. 


Το απόγευμα της Δευτέρας, στη Βουλή, ο κ. Μαρκογιαννάκης, επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις για τα όσα έγιναν, είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.


Υποστήριξε ότι οι άνδρες των ΜΑΤ δεν επιτέθηκαν στους αγρότες αλλά τους απώθησαν, αφού δέχθηκαν επίθεση με δολοφονική πρόθεση (!) από τρακτέρ. 


Τόνισε ότι μία μηχανοκίνητη πορεία (από τρακτέρ και αγροτικά) στο κέντρο της Αθήνας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Γι' αυτό, όπως είπε, δεν επέτρεψε στους αγρότες να βγουν εκτός λιμανιού. Πάλι καλά που βρέθηκε μία σοβαροφανής -αλλά όχι σοβαρή- δικαιολογία, γιατί μέχρι τότε η -αστεία- δικαιολογία που είχε δει το φως της δημοσιότητας ήταν ότι τα τρακτέρ δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε Αθήνα (αλλά και Θεσσαλονίκη), καθότι ως πετρελαιοκίνητα... μολύνουν την ατμόσφαιρα!


Υπονόησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα που σημειώθηκαν στην Κρήτη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας (κάψιμο των Νομαρχιών σε Χανιά και Ηράκλειο), αφήνοντας αιχμές κατά συγκεκριμένων αγροτών - συνδικαλιστών, τους οποίους, ωστόσο, δεν κατονόμασε.


Αφησε σαφέστατες αιχμές κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των παριστάμενων συναδέλφων του βουλευτών, όταν αναρωτήθηκε ποιος απ' αυτούς έχει δουλέψει μεροκάματο! Προκλήθηκε ένταση, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τού επισήμανε ότι η αναφορά ήταν ατυχής και του ζήτησε είτε να ανακαλέσει, είτε να διορθώσει. Ο κ. Μαρκογιαννάκης επέλεξε να κάνει το δεύτερο, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε για «τσάπα μεροκάματο»!


Το «ρεσιτάλ» των δηλώσεων του Χανιώτη πολιτικού ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο «Μέγκα», όπου, λίγο μετά την αποφόρτιση του κλίματος με την απόφαση των αγροτών για επιστροφή στην Κρήτη -μετά την απομάκρυνση των ΜΑΤ- έκανε λόγο, ούτε λίγο - ούτε πολύ, για υποκινούμενους, καθοδηγούμενους και τραμπούκους αγρότες, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για το κάψιμο των Νομαρχιών σε Χανιά και Ηράκλειο και αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι αν, τελικά, γινόταν η πορεία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε ανάλογος κίνδυνος.


Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο γράφων εκτιμά ότι ένα από τα -όχι σημαντικά- συμπεράσματα που αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί είναι ότι του κ. Μαρκογιαννάκη δεν του «πάνε», τελικά, ούτε οι κοπές πίτας (είτε είναι της ΝΟΔΕ, είτε της Τοπικής Οργάνωσης Κολυμπαρίου της Ν.Δ.), ούτε οι δηλώσεις, είτε σε ευρύ κοινό (εκδήλωση ΝΟΔΕ), είτε μεταξύ λίγων... κομματικών φίλων (Κολυμπάρι), είτε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων). Δεν το κατέχει ο άνθρωπος το παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας, πώς να το κάνουμε;


Άλλο Παπανδρέου,

άλλο Καραμανλής


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη το λιμάνι του Πειραιά, μετά από πρόσκληση των αγροτών, οι οποίοι κάλεσαν τα κόμματα για ενημέρωση. Για τον ίδιο λόγο πήγαν εκεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Δεν πήγε, λοιπόν, για μικροπολιτικούς λόγους, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη. 


Οχι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα. Αλλά ο κ. Παπανδρέου έχει δείξει με τη μέχρι σήμερα στάση του ότι δεν είναι πολιτικός «παλαιάς κοπής». Δηλαδή, δεν είναι ούτε Καραμανλής («όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»), ούτε Χατζηγάκης (να σκαρφαλώνει στα τρακτέρ). 


Χημικά και...

Παπανδρέου


Για να φτάσει ο κ. Παπανδρέου στο λιμάνι του Πειραιά, στον χώρο όπου βρίσκονταν οι αγρότες της Κρήτης, έπρεπε να περάσει, σύμφωνα με δημόσιες μαρτυρίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημοσιογράφων -οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν- από τρία μπλόκα (με κορδέλες και όλα τα σχετικά) που είχε στήσει η Αστυνομία επί της κεντρικής λεωφόρου που οδηγεί στο συγκεκριμένο σημείο. 


Επομένως, τα όσα ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν γνώριζαν για την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τους εκθέτουν. Όπως τους εκθέτουν και οι ισχυρισμοί περί περιορισμένης χρήσης αυτών των, πώς τα λένε, δεν ξέρω, χημικών, δακρυγόνων και άλλων. Χημικών που ερρίφθησαν την ώρα που ο κ. Παπανδρέου περπατούσε εντός της λιμενικής ζώνης -σε μικρή απόσταση από τα ΜΑΤ- για να συναντήσει, λίγα μόλις λεπτά αργότερα, τους αγρότες. Την ώρα που από τα μεγάφωνα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναγγέλλονταν η άφιξή του! Οι συνειρμοί είναι αυτονόητοι...


Η επίθεση

στον Βολουδάκη


Απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα η επίθεση από μερίδα αγροτών στον βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Μανούσο Βολουδάκη, το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Όση οργή και αν σε διακατέχει, μετά από τη ρίψη χημικών και τη σύλληψη δύο συναδέλφων σου, όσο και αν το άδικο θεωρείς ότι σε πνίγει, δεν επιτρέπεται επ' ουδενί και για κανένα λόγο η απόπειρα χειροδικίας -ή, ακόμη χειρότερα, η χειροδικία- σ' ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ντροπή. Ευτυχώς, χάρις στην έγκαιρη μεσολάβηση των ψυχραιμότερων αγροτών, του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Ηλία Χαλακατεβάκη, αλλά και του δημάρχου Βουκολιών Νίκου Μπομπολάκη, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 10/2/2009

Λιμάνι

Κισάμου

και ΑΝΕΝ (2)


«Μήπως, όμως, το ένα θέμα (ΑΝΕΝ) συνδέεται άμεσα με το άλλο (λιμάνι Κισάμου);», σημειώναμε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, γράφοντας για το λιμάνι της Κισάμου, την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, αλλά και την... έκπληξη όσων έμαθαν από... σπόντα τις αλλαγές των δρομολογίων στην άγονη γραμμή, με την επιλογή του Ρεθύμνου, αντί του Καστελλίου. 


Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι ουσιαστικό. Και σε αυτό οφείλουν να απαντήσουν με ευθυκρισία και ειλικρίνεια όσοι εμπλέκονται με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και όσοι -αρμόδιοι και αναρμόδιοι- ισχυρίζονται δημοσίως ότι, άλλο ΑΝΕΝ και άλλο λιμάνι Κισάμου! 


Προηγουμένως, βέβαια, καλό θα ήταν να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν για το γεγονός ότι η εταιρεία, από το ξεκίνημά της -με τη λανθασμένη επιλογή ενός μεγάλου σε ηλικία πλοίου- μέχρι και σήμερα, πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. 


Με τους μετόχους (μεταξύ αυτών η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και ο Δήμος Κισάμου) να σιωπούν... Αλήθεια, έχει σήμερα εκπρόσωπο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΝ; Και αν ναι, ποια είναι η ενημέρωση που έχει για τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία το τελευταίο διάστημα, μετά και το σοβαρό ατύχημα, τον περασμένο Ιούλιο, του πλοίου «Μυρτιδιώτισσα»; (Για την... ενημέρωση του Δήμου Κισάμου τα γράψαμε στις 31 Ιανουαρίου).


Αλλο, λοιπόν, ΑΝΕΝ και άλλο λιμάνι Κισάμου; Ας ακούσουμε και τα επιχειρήματα. Αν υπάρχουν. Διότι το μόνο που ακούμε, από άτομα που εκφράζουν την παραπάνω άποψη, είναι ότι απαιτείται ένα μεγάλο, ασφαλές και αξιόπλοο πλοίο για τη σύνδεση της Κισάμου με τα νησιά και την Πελοπόννησο. 


Πολύ σωστά. Πώς θα διασφαλιστεί, όμως, αυτό; Ποιος μπορεί να το διασφαλίσει; Στην προκήρυξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τις άγονες γραμμές συμμετέχουν όσες εταιρείες θέλουν. Κανείς, δηλαδή, δεν μπορεί να τις αναγκάσει να συμμετάσχουν. 


Κατά συνέπεια, αν αύριο κάτι «στραβώσει», αν μειωθούν οι -αυξημένες φέτος, σχεδόν διπλάσιες- πιστώσεις για τις άγονες γραμμές, αν, αν, αν, η ΑΝΕΚ μπορεί να αποφασίσει ότι δεν τη συμφέρει πια να συμμετέχει η θυγατρική της (ΛΑΝΕ) στον διαγωνισμό, όπως ανάλογη απόφαση μπορεί να λάβει οποιαδήποτε ναυτιλιακή εταιρεία. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ως γνωστόν, ο διαγωνισμός καθίσταται άγονος, με αποτέλεσμα να την «πληρώνουν» κυρίως οι κάτοικοι των νησιών (Αντικύθηρα, Κύθηρα), που μένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές.


Πώς, λοιπόν, μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει συνεχής ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κισάμου με τα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα και την Πελοπόννησο; Μόνο με την παρουσία μίας εταιρείας λαϊκής βάσης, όπως η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, στην οποία μέτοχοι, σε μεγάλο βαθμό, είναι η Αυτοδιοίκηση, καθώς και εκατοντάδες πολίτες. Γι’ αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, ιδρύθηκε πριν από δέκα, περίπου, χρόνια η ΑΝΕΝ.


Η ΑΝΕΝ, που σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της μηνιαίας εφημερίδας «Κυθηραϊκά» (τεύχος Φεβρουαρίου), που μόλις χθες έλαβα.


«Οσον αφορά, τώρα, το “Μυρτιδιώτισσα”, οι επισκευές του συνεχίζονταν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και ακούγεται ότι ήταν εξαιρετικά εκτεταμένες, έτσι που να καταστεί άλλο πλοίο. Οι φήμες στον Πειραιά ανέφεραν ότι όλα γίνονται κάτω από την επίβλεψη της Hellenic SeaWays (HSW), στην οποία φέρεται να καταλήγει το πλοίο, εξαιτίας και των οφειλών της ΑΝΕΝ προς αυτή με τη ναύλωση του “Πήγασος”. Ακούγεται ότι σε λίγους μήνες θα δρομολογηθεί σε νέα γραμμή κι εκείνο που ενδιαφέρει τους Κυθηρίους, που είχαν μετοχές στην εταιρεία, είναι το τι θα γίνει με τις μετοχές τους. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν ως... αναμνηστικά».


Είναι προφανές ότι το «όνειρο» της ΑΝΕΝ έχει, πλέον, μετατραπεί σε «εφιάλτη». Κυρίως για όλους αυτούς τους απλούς πολίτες που πίστεψαν σε μία ακόμη προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής της Κισάμου, των Κυθήρων, της Καλαμάτας και αγόρασαν μετοχές από το υστέρημά τους. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, οι προσδοκίες διαψεύδονται. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στα Κύθηρα και στην Καλαμάτα. Στην Κίσαμο, πάντως, και ειδικότερα στο Καστέλλι, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό...


Υ.Γ.: «Εν τω μεταξύ, μόλις τώρα φαίνεται να πήραν είδηση στην Κίσαμο ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τροποποίησε τις άγονες και η δήμαρχος της περιοχής διαμαρτύρεται γιατί το Καστέλλι δεν θα έχει πλοίο! (Αλήθεια, τόσα χρόνια που είχαν πλοίο πόσοι πήγαιναν μ’ αυτό και πόσοι από τα Χανιά; Αρκετά πια μ’ αυτές τις υποκριτικές διαμαρτυρίες των Κρητικών)». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυθηραϊκά» για τις άγονες γραμμές. Τα σχόλια είναι περιττά...