Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ


Δίκαιη διαμαρτυρία


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η διαμαρτυρία της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” για τον αποκλεισμό της, για άλλη μια φορά, από τη συμμετοχή στις διοικήσεις των Οργανισμών και Επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Δήμο Χανίων είναι απολύτως ορθή και δίκαιη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράταξη του κ. Τάσου Βάμβουκα έχει, ουσιαστικά, αποκλειστεί από τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΔΙΣΑ, της ΔΕΥΑΧ, της ΚΥΔΩΝ Α.Ε., της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Έχει αποκλειστεί, δηλαδή, από τη δυνατότητα να έχει άμεση και πρωτογενή ενημέρωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση των θεσμικών της καθηκόντων, για όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν στις προαναφερόμενες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.
Η προχθεσινή εύλογη διαμαρτυρία του κ. Βάμβουκα προς τον δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη και γενικότερα τη Δημοτική Αρχή θα πρέπει, κατά συνέπεια, να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα.
Και σοβαρότητα δεν συνιστά να απαντά η Δημοτική Αρχή όχι επί της ουσίας της διαμαρτυρίας, αλλά με μία αναφορά στην... Επιτροπή Πρασίνου, που δεν μπόρεσε -λέει- να συνεδριάσει για τρεις συνεχόμενες φορές, επειδή απουσίαζε μέλος της, από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

ΑΠΟΨΗ


Ο χρόνος θα δείξει


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της δημοτικής παράταξης “Χανιά - 21ος αιώνας” αναφορικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι η κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου και η κατασκευή και εύρυθμη λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον ίδιο χώρο.
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος» και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να εντάξουμε όλο το “πακέτο” (κατεδάφιση, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και απόκτηση του εξοπλισμού) στο ΕΣΠΑ. Επίσης, καταφέραμε φορέας υλοποίησης του έργου να είναι ο Δήμος Χανίων και έτσι είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποβάλλουμε τον φάκελο στην Περιφέρεια».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χανιά - 21ος αιώνας” Κυριάκος Βιρβιδάκης αντέτεινε ότι «υποβάλετε το τίποτα στο πουθενά για να διαμαρτύρεστε μετά. Ε, σας καταλάβαμε πια».
Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.
Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό και πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, υπό μία προϋπόθεση. Ότι το Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, χωρίς ελλείψεις σε προσωπικό, προκειμένου να αποσυμφορήσει το Νοσοκομείο Χανίων, για να ασχοληθεί περισσότερο με την παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Ασφυξία” φαρμακοποιών,
ταλαιπωρία ασφαλισμένων

Μόνο τοις
μετρητοίς
η πώληση
φαρμάκων
και στα Χανιά
-
Επισημάνσεις
από τον πρόεδρο
του Φαρμακευτικού
Συλλόγου
Τ. Βάμβουκα


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Μόνο τοις μετρητοίς χορηγούν φάρμακα σε ασφαλισμένους οι φαρμακοποιοί των Χανίων καθώς βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των μεγάλων οφειλών προς τις επιχειρήσεις τους από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι, όσοι τουλάχιστον έχουν την οικονομική δυνατότητα, να πληρώνουν τα φάρμακά τους και εν συνεχεία να διεκδικούν τα χρήματά τους μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος τόνισε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ότι «τα συνολικά χρέη (ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικών ταμείων που συνενώθηκαν) αυτή τη στιγμή, που αφορούν τα φαρμακεία όλης της χώρας, ανέρχονται περίπου σε 750 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο. Τα φαρμακεία είναι 12.500 σε όλη την Ελλάδα και 135 στα Χανιά, οπότε κάνοντας τη διαίρεση καταλαβαίνει ότι τα χρέη προς το κάθε φαρμακείο είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό».
Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «όλα τα φαρμακεία των Χανίων, τουλάχιστον αυτό γνωρίζω εγώ, τηρούν την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και δεν χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν γίνεται βεβαίως επειδή εμείς θέλουμε να προσθέσουμε μια δυσκολία στη ζωή των συμπολιτών μας -καθόλου μάλιστα και το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν- απλώς έχουμε φτάσει σ' ένα τέτοιο σημείο να αγοράζουμε τα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να πιστώσουμε στον ασφαλιστικό τους φορέα. Πρέπει, δηλαδή, να μπορούμε να έχουμε τα χρήματα που χρειάζονται τοις μετρητοίς, άρα τα εισπράττουμε από τον πελάτη μας για να μπορέσουμε κατευθείαν να τα δώσουμε στη φαρμακαποθήκη για να μας χορηγήσει τα απαραίτητα φάρμακα. Και απ' όσο γνωρίζω αυτή η κατάσταση ισχύει σε όλα τα φαρμακεία του Νομού Χανίων».
Ο κ. Βάμβουκας έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πότε θα μπορέσουμε να διακόψουμε αυτή μας την ενέργεια. Υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις που δεν είναι ακριβείς ότι ενδεχόμενα στο τέλος αυτού του μήνα να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τη βραχυχρόνια υποχρέωση που έχει έναντι των φαρμακείων. Αυτό, αν συμβεί, θα εκτιμηθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους προέδρους των μεγαλύτερων Συλλόγων της χώρας σε μια σύσκεψη, η οποία θα γίνει αμέσως μετά, και ελπίζουμε να έχουμε μια αίσια κατάληξη για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Δεν μπορούμε όμως να δεσμευτούμε σε τίποτα, δεν υπάρχει και καμία επίσημη κυβερνητική δέσμευση αυτή τη στιγμή».
ΜΕΓΑΛΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο κ. Βάμβουκας εξήγησε ότι «η κατάσταση στα φαρμακεία έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο όσον αφορά τη ρευστότητά τους, άρα και τη δυνατότητά τους να προμηθεύονται φάρμακα για να μπορέσουν να τα πιστώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι μόνο ένας. Είναι μια σειρά από παράγοντες. Ένας πολύ σοβαρός παράγοντας είναι τα χρέη του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ) και τα χρέη και των ασφαλιστικών ταμείων που συνενώθηκαν στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και τα οποία ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναλάβει να τα εξοφλήσει. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η πολύ μεγάλη πτώση τζίρου που υπάρχει στα φαρμακεία, σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από δύο χρόνια, όπως επίσης και η σημαντική μείωση του περιθωρίου κέρδους που έχει το φαρμακείο στο φάρμακο. Ένας επίσης πολύ επιβαρυντικός παράγοντας είναι η άρνηση ή η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Οπότε, λοιπόν, έχουμε φτάσει σε μια οικονομική ασφυξία των φαρμακείων, αλλά και του χονδρεμπορίου, δηλαδή των φαρμακαποθηκών», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.
Και συνέχισε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο πολλές φαρμακαποθήκες της χώρας να ζητάνε τα χρήματά τους από τους φαρμακοποιούς τοις μετρητοίς και εδώ στα Χανιά η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη έχει πάψει να χορηγεί φάρμακα επί πιστώσει σε περίπου 25 φαρμακοποιούς, διότι έχει υπάρχει ένα πλαφόν με βάση το οποίο μπορούν να προμηθευτούν. Αυτό θα βαίνει επιδεινούμενο διαρκώς, διότι δεν υπάρχει κάποια σαφής δέσμευσης, εκ μέρους τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης για το πότε θα πληρωθούν τουλάχιστον τα τρέχοντα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει βέβαια και η πολιτική αβεβαιότητα όπου πραγματικά δεν ξέρεις αν ο συνομιλητής είναι σε θέση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και απ' ό,τι φαίνεται το σύστημα δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα και γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι αυτή η τακτική της Τρόικας να μη δώσει ένα μέρος του ποσού, το οποίο υπεσχημένο προς το ελληνικό κράτος και είναι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, έχει επιπτώσεις και στον δικό μας τον κλάδο συνολικά».

ΑΠΟΨΗ


Εξαρτάται...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τι θα γίνει αν στις 17 Ιουνίου ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων κρίνει ότι πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη οι προτάσεις και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία;
Θα πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας, όπως φοβούνταν οι Γαλάτες στο χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ; Ή, μήπως, την επόμενη ημέρα η χώρα, αυτομάτως, θα καεί στο πυρ το εξώτερον;
Ρητορικά, προφανώς, τα ερωτήματα. Με αφορμή όχι, φυσικά, τη δίκαιη και απολύτως φυσιολογική κριτική που δέχεται, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολυφωνία, τις αντιφάσεις, τα είπα - ξείπα και την εμφανή αδυναμία ή και απροθυμία του ενίοτε να δώσει πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα.
Αλλά με αφορμή την προσπάθεια δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και από μια μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης, με αφορισμούς και την κατάθεση αλλεπάλληλων διλημμάτων, για τα οποία όσοι τα θέτουν έχουν έτοιμες και τις -βολικές- απαντήσεις! Προφανώς και θα πρέπει να διασφαλιστεί οπωσδήποτε η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Προφανώς και η οικονομία δεν “σηκώνει” παροχές και λογής - λογής κουβαρνταλίκια.
Προφανώς και δεν είναι δυνατόν να πισωγυρίσουμε στο αποτυχημένο μοντέλο του κρατισμού, στο οποίο σε έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται το σημερινό χάλι της χώρας.
Προφανώς, όμως, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά του δοθεί η δυνατότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και αν, φυσικά, επιθυμεί να την αναλάβει -διότι και σε αυτό το θέμα οι απόψεις διίστανται- θα κριθεί απ’ όσα θα κάνει μετά και όχι απ’ όσα λέει ή δεν λέει πριν.
Διότι στην πολιτική είναι πολύ εύκολο με ποσοστό 4,5% να υπόσχεσαι ότι θα καταγγείλεις μονομερώς το μνημόνιο. Είναι επίσης εύκολο με ποσοστό 16,78% να λες ότι θα καταγγείλεις το Μνημόνιο μόνο σε πολιτικό επίπεδο.
Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που το ποσοστό σου είναι αρκετά μεγαλύτερο και κληθείς να αναλάβεις την τύχη της χώρας, αλλά και έντεκα εκατομμυρίων Ελλήνων;
Τότε, η λογική “λέει” ότι αφήνεις κατά μέρος τις θεωρίες, τις εξυπνάδες και τα... καουμποϊλίκια, σηκώνεις τα μανίκια και αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα όπως αυτή είναι και όχι όπως ορισμένοι θεωρητικοί της Αριστεράς την ονειρεύονται εδώ και χρόνια.
Σε τελική ανάλυση, ο λαός είναι αυτός που έχει την απόλυτη δυνατότητα να επιλέξει ποιο κόμμα επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα.
Και αν επιλέξει τελικά να δώσει την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως αυτό να αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη αποσυμπίεσης εκείνου του σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που “βράζει” εδώ και καιρό, θεωρώντας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
Το τι θα γίνει μετά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μένει να φανεί στην πράξη. 
Αν εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσουν οι φωνές της λογικής, ενδεχομένως κάτι να γίνει, κάτι ν’ αλλάξει.
Διαφορετικά, ο Θεός να βάλει το χέρι του...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Τριβές... σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Με παραίτηση
προειδοποιεί
η Χ. Ντερμανάκη
-
Ασφυκτικές πιέσεις
στον Γρ. Αρχοντάκη
να μην είναι υποψήφιος


Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

Αναταραχές στο τοπικό ΠΑΣΟΚ προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Κώστα Μουντάκη στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου, με την κα Χαρίκλεια Ντερμανάκη να αντιδρά έντονα, ενώ την ίδια ώρα πολιτικές αναταράξεις σε ΝΔ και “Δημοκρατική Συμμαχία” προκαλεί η συμμετοχή του κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη στο ψηφοδέλτιο της “Δημιουργίας Ξανά - Δράσης” στα Χανιά.
Αναλυτικότερα, αίσθηση αλλά και εντονότατες πολιτικές αναταράξεις - αντιδράσεις προκάλεσε, όπως αναμενόταν, η χθεσινή αποκάλυψη των “Χ.Ν.” ότι ο πρώην νομάρχης και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της “Δημιουργίας Ξανά - Δράσης” στα Χανιά, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από χθες το πρωί ο κ. Αρχοντάκης δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ή βρήκε αφορμή να δηλώσει ότι θεωρεί πως η υποψηφιότητα Αρχοντάκη αποτελεί μεθοδευμένη κίνηση, πίσω από την οποία κρύβεται η κα Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να κατευθυνθούν προς τη “Δημιουργία Ξανά - Δράση” όλοι οι πολιτικοί της φίλοι και ψηφοφόροι, που απογοητεύτηκαν από τη συνεργασία με τον κ. Αντώνη Σαμαρά.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Συγγρού, μετά και από διαμαρτυρίες τοπικών στελεχών του κόμματος, διαμήνυσε -ή τουλάχιστον αυτό διέρρευσε χθες- ότι αν ο κ. Αρχοντάκης είναι, τελικά, υποψήφιος, τότε είναι πιθανό να αλλάξουν τα συμφωνημένα, με αποτέλεσμα πρώτος στη λίστα του ψηφοδελτίου της ΝΔ στα Χανιά να είναι ο κ. Μανούσος Βολουδάκης και όχι ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης!
Ως εκ τούτου, σφόδρα ενοχλημένος από την πρωτοβουλία του κ. Αρχοντάκη φέρεται ότι είναι -και- ο πρώην βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση και για λόγους ουσίας, αλλά εξίσου και για λόγους πολιτικού συμβολισμού να είναι δεύτερος σε σειρά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Χανιά.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ουσία, είναι προφανές ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης αντιλαμβάνεται ότι αν η ΝΔ δεν βγει πρώτο κόμμα και ο ίδιος είναι δεύτερος σε σειρά στο ψηφοδέλτιο, τότε δεν θα εκλεγεί ο ίδιος, αλλά ο κ. Μανούσος Βολουδάκης, με τον οποίο υπάρχει μια έντονη πολιτική αντιπαλότητα εδώ και αρκετό καιρό.
Την ίδια ώρα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και τις χθεσινές εξελίξεις, σχολιάζοντας τη... θεωρία της ΝΔ κάνουν λόγο για “αποκυήματα φαντασίας”, που υποκρύπτουν, όπως επισημαίνουν, ξεκάθαρη μικροπολιτική σκοπιμότητα, χαρακτηριστικότερο στοιχείο της οποίας είναι η πρόθεση για αλλαγή της σειράς στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά.
Ο κ. Αρχοντάκης, από την πλευρά του, τηρεί σιγή ασυρμάτου από χθες και αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα τι θα πράξει, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποστείλει από χθες κοινή επιστολή στους κυρίους Στέφανο Μάνο και Θάνο Τζήμερο, το περιεχόμενο της οποίας, ωστόσο, δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι αργά χθες τη νύχτα.
Άλλες πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Αρχοντάκης έστειλε επιστολή και στον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των “Χανιώτικων νέων”.
ΠΟΛΕΜΟΣ” ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Διαξιφισμοί για το θέμα υπήρξαν χθες και στο Διαδίκτυο. Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση του προέδρου της “Δράσης” Στέφανου Μάνου στο Facebook και στο Twitter, στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Υψηλή πολιτική ΝΔ - Μπακογιάννη στα Χανιά. Απειλούν τον υποψήφιό μας Γρηγόρη Αρχοντάκη διότι στεναχωρούνται οι υποψήφιοι της ΝΔ Μαρκογιαννάκης - Βολουδάκης».
Στον κ. Μάνο απάντησε, στο Twitter, η κα Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόντας τα εξής: «Στη ζωή μου έχω απειληθεί αλλά δεν έχω απειλήσει ποτέ κανέναν. Ας ψάξετε αλλού να λύσετε τα προβλήματά σας».
Άμεση ήταν η απάντηση και του υποψήφιου βουλευτή Χανίων της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη σε Twitter και Facebook.
«Ο Στέφανος Μάνος τώρα και συκοφάντης. Δεν υπάρχει πια ισχυρό ΠΑΣΟΚ να τον διορίσει βουλευτή και ιδού τα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Βολουδάκης στο Twitter, ενώ στο Facebook έγραψε τα εξής:
«Συκοφάντες! Ο Στέφανος Μάνος ισχυρίστηκε στο Twitter ότι ο υποψήφιός του στα Χανιά Γρ. Αρχοντάκης δέχεται απειλές για να μην κατεβεί στις εκλογές. Είχε το θράσος -αλλά και την ασχετοσύνη ή τοn δόλο- ο κ. Μάνος να εμπλέξει και το δικό μου όνομα στην άθλια όσο και αστεία λασπολογία του. Προφανώς στο ατόπημα αυτό οδήγησε τον κ. Μάνο η απελπισία της εξόδου από την πολιτική, τώρα που δεν υπάρχει ισχυρό ΠΑΣΟΚ να τον διορίσει βουλευτή όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Ο κ. Μάνος οφείλει άμεσα να εξηγήσει τi ακριβώς εννοεί, αλλιώς είναι ένας κοινός, κοινότατος, συκοφάντης. Την ίδια ακριβώς ευθύνη φέρει και ο Γρ. Αρχοντάκης που προφανώς “πληροφορεί” τον Στ. Μάνο. Ξεκαθαρίζω: πολιτεύομαι πάντα στο φως. Αυτοί που πολιτεύονται στα παρασκήνια, να καταλάβουν ότι η εποχή τους τέλειωσε!»
ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
Σημειώενται ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Χανιά ανακοινώθηκε χθες και έχει ως εξής:
1. Χρήστος Μαρκογιαννάκης
2. Μανούσος Βολουδάκης.
3. Κυριάκος Βιρβιδάκης.
4. Κώστας Γύπαρης.
5. Γιώργος Δασκαλάκης.
6. Άννα Κοντολαιμάκη - Ηλιάκη.
ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Στη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων του σε όλη τη χώρα προχώρησε χθες το ΠΑΣΟΚ, με τη λίστα στα Χανιά να προκαλεί την αντίδραση της κ. Χαρίκλειας Ντερμανάκη, λόγω της τοποθέτησης του κ. Κώστα Μουντάκη στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου.
Το χανιώτικο ψηφοδέλτιο, όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής:
1. Δαμιανάκης Ευτύχης.
2. Κουρουπάκη Ευαγγελία.
3. Μουντάκης Κώστας.
4. Ντερμανάκη Χαρίκλεια.
5. Κουβαράκη Θεοδοσία (Σούλα).
6. Κοτσιφάκης Γιώργος.
Με επιστολή της η κα Ντερμανάκη αναφέρεται σε “παραμάγαζα” του ΠΑΣΟΚ, ενώ με δηλώσεις της στα “Χ.Ν.” τόνισε πως θεωρεί «λάθος ηθικά την τοποθέτηση του κ. Μουντάκη στην τρίτη θέση», ξεκαθαρίζοντας ότι «αφήνω μια μέρα περιθώριο για να ληφθεί υπ’ όψη η ένστασή μου και σε διαφορετική περίπτωση προτίθεμαι να παραιτηθώ».
H ΕΠΙΣΤΟΛΗ Χ. ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗ
Αναλυτικά, η επιστολή της κας Ντερμανάκη έχει ως εξής:
«Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, με πολλή περηφάνια ήμουν υποψήφια πιστεύοντας στα λόγια και στις εξαγγελίες του προέδρου μας Ευάγγελου Βενιζέλου για αναγέννηση και ανασυγκρότηση εκ βάθρων της βαριά πληγωμένης μας παράταξης.
Με ένα προεκλογικό αγώνα μόλις 12 ημερών ξοδεύοντας χρήματα που δεν μου περισσεύανε εκτέθηκα και ζήτησα την ψήφο των Χανιωτών, σε μια χρονική συγκυρία πάρα πολύ αρνητική για το ΠΑΣΟΚ.
Πρεσβεύοντας το “νέο” πήρα 1.800 σταυρούς από ανθρώπους που παρ’ όλο που δοκιμάζονται πάρα πολύ, με ψήφισαν πιστεύοντας και αυτοί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκοπεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και να ανοίξει τον δρόμο σε νέους έντιμους και άφθαρτους ανθρώπους.
Κατετάγην στην 4η θέση, πίσω από τον κύριο Δαμιανάκη, την κυρία Κουρουπάκη και τον κύριο Βαλυράκη.
Ο κύριος Βαλυράκης αποχωρεί και κάποιοι αποφασίζουν να φυτέψουν στην 3η θέση τον κύριο Κώστα Μουντάκη.
Με τον κύριο Μουντάκη δεν έχω καμία προσωπική διαφορά, αλλά θεωρώ ότι ήταν πολύ προκλητικό εκ μέρους του να αποδεχθεί αβασάνιστα αυτή τη θέση, ενώ στις εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν παντελώς απών.
Διακατεχόμενη λοιπόν από έντονο συναίσθημα αδικίας, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ανήθικο, όταν πριν έναν μήνα κάποιοι άνθρωποι έχουν κριθεί και έχουν αξιολογηθεί δίνοντας τη δύσκολη μάχη του σταυρού, να έρχονται εκ των υστέρων “άκαπνοι” και σαν να μην υπήρξε ποτέ η 6η Μαΐου και να τοποθετούνται “ως αλεξιπτωτιστές” στην 3η θέση. Εκτός από άδικο, είναι και γελοίο. Ο ρόλος του “ανύπαρκτου τοπικού ΠΑΣΟΚ” καθοριστικός και οι ευθύνες του απέναντι στη χανιώτικη κοινωνία, μεγάλες! Εκπροσωπώντας προφανώς μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα, τα οποία είναι και μια από τις αιτίες του ντροπιαστικού 13%, με αρωγό την απαράδεκτη στάση του κυρίου Σουλαδάκη, φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το μήνυμα που ο λαός έδωσε στις 6 Μαΐου.
Εκπροσωπώ μια γενιά, η οποία κατ’ εξοχήν τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση και τις επιλογές του είτε ψηφίζοντας άλλο κόμμα είτε απέχοντας.
Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων αυτής της γενιάς, παρ’ όλα τα παράπονά τους με στήριξαν και με ψήφισαν, επειδή με θεώρησαν ικανή να συμβάλω με τα προσωπικά μου χαρακτηριστικά στην ανανέωση του Κινήματός μας.
Ως παιδαγωγός, το πρώτο πράγμα που διδάσκω στους μαθητές μου, με τη στάση ζωής μου πρωτίστως, είναι το ήθος.
Αυτό που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή με τη λίστα των υποψηφίων στα Χανιά θεωρώ ότι είναι ανήθικο και γι’ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω.
Ήμουν και παραμένω ΠΑΣΟΚ, όχι το ΠΑΣΟΚ των μικρομάγαζων όμως, αλλά το ΠΑΣΟΚ των οραμάτων και της νέας πνοής που θα δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναλάβουν την αναγέννησή του υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο στηρίξαμε και εγώ και ο σύζυγός μου ως μέλη του ΠΑΣΟΚ και το 2007 και τώρα.
Μια αναγέννηση η οποία σίγουρα δεν θα προέλθει μέσω της ανακύκλωσης υλικών από κατεδάφιση!».

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεσμεύσεις αλλά 
και επιφυλάξεις
για το Κέντρο Υγείας

Συζήτηση και
αντιπαραθέσεις
στο Δημοτικό
Συμβούλιο 
Χανίων
για το θέμα
του παλιού 
Νοσοκομείου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου, για την κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις σχετικές μελέτες του έργου.
Σοβαρές επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο θα είναι δυνατή η επαρκής στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά και σύμφωνα με τους αρχικούς σκοπούς εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χανιά - 21ος αιώνας” Κυριάκο Βιρβιδάκη να αμφισβητεί ευθέως ότι θα προχωρήσει το έργο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε στην αρχική του εισήγηση ότι «βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος. Σε λίγες ημέρες, στις 5 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου κατασκευής του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια χρηματοδότησης της κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου με χρήματα της ΔΕΠΑΝΟΜ, τα οποία δεν καταφέραμε να εκταμιεύσουμε, αλλάξαμε πορεία και προσπαθήσαμε και καταφέραμε να εντάξουμε όλο το “πακέτο” (κατεδάφιση, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και απόκτηση του εξοπλισμού) στο ΕΣΠΑ. Επίσης, καταφέραμε φορέας υλοποίησης του έργου να είναι ο Δήμος Χανίων και έτσι είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποβάλλουμε τον φάκελο στην Περιφέρεια».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «περάσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο Κέντρο Υγείας ή Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στην Ελλάδα που να ενεκρίθη την περίοδο αυτή. Νομίζω ότι δεν υπάρχει. Η μεγάλη δυσκολία ήταν να πάρουμε την έγκριση του Οργανισμού του Κέντρου και την πήραμε με πολύ κόπο και πολλή προσπάθεια».
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χανιά - 21ος αιώνας” Κυριάκος Βιρβιδάκης επιτέθηκε με δριμύτητα στη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ότι «υποβάλετε το τίποτα στο πουθενά για να διαμαρτύρεστε μετά. Ε, σας καταλάβαμε πια».
Ο κ. Βιρβιδάκης απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα στον δήμαρχο και στους αρμόδιους αντιδημάρχους, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έχει γνωστοποιήσει τις μελέτες του έργου και τις σχετικές εγκρίσεις και αμφισβήτησε ευθέως ότι το έργο έχει μελετητική ωριμότητα. Μάλιστα, απαντώντας σε μια αποστροφή του αντιδημάρχου Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος, λίγο νωρίτερα, είχε αναγνωρίσει ότι οι παλιότερες επισημάνσεις του πρώην δημάρχου για το θέμα του παλιού Νοσοκομείου ήταν σωστές, σημείωσε: «Φοβάμαι ότι αυτό που είπε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, ότι δικαιώθηκα γι' αυτά που έλεγα πριν, θα το πει και πάλι σε λίγο καιρό γι' αυτά που λέω σήμερα. Ελπίζω και εύχομαι να μη δικαιωθώ».
Ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε, ακόμη, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε ρυθμιστική προκαταρκτική μελέτη για το παλιό Νοσοκομείο, που προέβλεπε και τη δημιουργία προνοιακών δομών.
«Είναι προφανές ότι εσείς θεωρείτε πως δεν χρειάζονται», πρόσθεσε, με τον κ. Σκουλάκη να απαντά: «Δεν είναι επιλέξιμες» και τον πρώην δήμαρχο να ανταπαντά: «Κάνετε λάθος».
Επιφυλάξεις για το αν θα καταστεί δυνατή η επαρκής στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό του Κέντρου Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά εξέφρασε η δημοτική παράταξη “Δήμος Ενεργών Πολιτών”. Τόσο ο επικεφαλής Τάσος Βάμβουκας όσο και, κυρίως, ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός Χαράλαμπος Κουρούσης αμφισβήτησαν -δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας- τη δυνατότητα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα του Νοσοκομείου Χανίων να λειτουργήσουν το έργο χωρίς προβλήματα, σημειώνοντας ότι εδώ και καιρό το νοσηλευτικό ίδρυμα των Χανίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, και την έλλειψη προσωπικού.
Παράλληλα, ο κ. Βάμβουκας επανέλαβε την πρόταση της παράταξής του να μην κατεδαφιστεί το κτήριο που στέγαζε το Τμήμα Αιμοδοσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση κάποιου ΚΑΠΗ ή παιδικού σταθμού.
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία” (απόντος του κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη) ο δημοτικός σύμβουλος Γιώγος Τσαπάκος εξέφρασε την ελπίδα το έργο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Νίκος Παπαντωνάκης εξέφρασε τον φόβο ότι ενδεχομένως στο μέλλον ο Δήμος Χανίων να αναγκαστεί να επιβαρυνθεί με το κόστος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, εξαιτίας της κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας, ενώ άσκησε κριτική στην κεντρική εξουσία για τα σοβαρά προβλήματα στον χώρο της δημόσιας Υγείας.
Τελικά, οι εγκρίσεις των μελετών του έργου και το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Νοσοκομείου, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, από τη συμπολίτευση και τις δημοτικές παρατάξεις “Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία” και “Δήμος Ενεργών Πολιτών” (με επιφυλάξεις από την πλευρά του κ. Βάμβουκα), καταψηφίστηκαν από τη δημοτική παράταξη “Χανιά - 21ος αιώνας” (με το σκεπτικό ότι δεν κατοχυρώνονται τα συμφέροντα του Δήμου στη σύμβαση και ότι δεν προβλέπονται οι αναγκαίες, σήμερα, προνοιακές δομές), ενώ απείχε η “Λαϊκή Συσπείρωση”.







ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικεφαλής
ψηφοδελτίου
στα Χανιά
ο Γρ. Αρχοντάκης!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Ως έκπληξη της τελευταίας στιγμής -δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό- μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο πρώην νομάρχης Χανίων και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης θα είναι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της “Δημιουργίας Ξανά - Δράσης” στα Χανιά, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου!
Ο κ. Αρχοντάκης κατέθεσε χθες και επίσημα την υποψηφιότητά του και πλέον αναμένεται να συμμετέχει ενεργά στον προεκλογικό αγώνα, που αναμένεται να ενταθεί όσο οδεύουμε προς την προσφυγή στις κάλπες.
Η επιλογή του κ. Αρχοντάκη και η προσέγγισή του για την κατάθεση της σχετικής πρότασης έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά από κοινή απόφαση του κ. Στέφανου Μάνου και του κ. Θάνου Τζήμερου.
Ο πρώην νομάρχης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της “Δράσης” από την εποχή που ο πρώην υπουργός είχε ιδρύσει -τον Απρίλιο του 1999- το κόμμα των Φιλελευθέρων, με έμβλημα τον “μαινόμενο ταύρο”, μέλος του οποίου ήταν ο κ. Αρχοντάκης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Αρχοντάκης είχε δεχθεί ανάλογη κρούση, πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, από την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία επίσης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.
Ωστόσο, είχε απαντήσει αρνητικά, εξηγώντας στην κα Μπακογιάννη τους ακριβείς λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούσε, σε εκείνη τη συγκυρία, να είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΔΗ.ΣΥ.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις πρόσφατες εκλογές, η “Δημιουργία Ξανά” έλαβε στα Χανιά 1.340 ψήφους (ποσοστό 1,48%) και η “Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία” 791 ψήφους (ποσοστό 0,87%). 

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ

Υποκρισία


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Πριν από μερικούς μήνες ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τα έβαζε, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, με τους «νεοφιλελεύθερους... Ταλιμπάν της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που ασκούν απαράδεκτη πίεση στην Ελλάδα επιμένοντας να κόψει συντάξεις αντί αμυντικές δαπάνες, ώστε να καλύψει την “τρύπα” των 325 εκατομμυρίων ευρώ το 2012.
Παλαιότερα, είχε ταχθεί και πάλι υπέρ της Ελλάδας εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Γνωρίζατε χρόνια πριν από την κρίση για το πρόβλημα της Ελλάδας και δεν κάνατε καμία επίσημη παρέμβαση... Όμως αυτή την ώρα κύριε Μπαρόζο, που ασκείται πίεση στους Έλληνες για να τα καταφέρουν, δεν σας άκουσα να σχολιάζετε το γεγονός πως τον Αύγουστο εκπρόσωποι της γαλλικής και της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας είχαν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχιστεί η πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα».
Όταν έλεγε αυτά και άλλα πολλά ο λεγόμενος και “Κόκκινος Ντάνι” η Αριστερά στην Ελλάδα (κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) τα αναπαρήγαγε. Και ορθά.
Τις προάλλες ο κ. Κον Μπετίτ άσκησε έντονες επικρίσεις κατά της ελληνικής Αριστεράς, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο κόμμα, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμά της είναι «τρέλα και ανοησία».
«Λένε ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο... Μου λέτε πώς θα πληρώσουν μισθούς και συντάξεις όταν η Ευρώπη πει “τέλος δεν σας δίνουμε άλλα χρήματα”; Τα ταμεία της Ελλάδας είναι άδεια, πώς θα δώσουν κατώτατους μισθούς 1.300 ευρώ;», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων.
Η απάντηση του -αμήχανου, εν πολλοίς- ΣΥΡΙΖΑ ήταν... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
«... συνολικά αυτός ο χώρος στην Ευρώπη μάλλον κινείται αντίστροφα από μία πορεία ριζοσπαστικοποίησης. Μιλάω για μία διαχρονική τοποθέτηση», σχολίασε, άγευστα και άοσμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.
Κάποια άλλα στελέχη έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η πρόταση για καταβολή κατώτατου μισθού 1.300 ευρώ αφορούσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο του 2009.
Καταδεικνύοντας, έτσι, με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο ότι δεν ήταν μόνο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που πίστευε τότε ότι «λεφτά υπάρχουν». Το πίστευαν και άλλοι, πολλοί. Εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο που σε αυτούς, που άλλα έλεγαν τότε, άλλα πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου και άλλα, εν πολλοίς, λένε σήμερα ενόψει της 17ης Ιουνίου, δεν έλαχε, εκείνη την περίοδο, να κυβερνήσουν τη χώρα.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ


Το ΠΑΣΟΚ του 1981
και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν και το επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 θυμίζει έντονα το ΠΑΣΟΚ του 1981.
Είναι όντως έτσι; Οι απόψεις διίστανται.
Ένας εξ αυτών που διαφωνεί ριζικά με τον παραπάνω ισχυρισμό είναι ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος έγραψε ένα μακροσκελές κείμενο στο Διαδίκτυο (protagon.gr), με τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 1981».
Καταγράφω τους πέντε βασικούς λόγους, με τους οποίους επιχειρηματολογεί και αιτιολογεί την άποψή του ο κ. Δοξιάδης:
1. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εξ αρχής ένα κόμμα με καθαρές αποστάσεις από την κομμουνιστική αριστερά - ο ΣΥΡΙΖΑ το αντίθετο.

2. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εξ αρχής, και παρέμεινε, αστικό πολιτικό κόμμα, που αποδεχόταν απόλυτα τους κανόνες της δυτικής δημοκρατίας - ο ΣΥΡΙΖΑ όχι.
3. Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, με το εφεύρημα “και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις”, κατάφερε να συμπαρασύρει τη μαρξιστική αριστερά στο κέντρο - ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

4. Το ΠΑΣΟΚ από την αρχή πίστευε στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, με προσανατολισμό στο κράτος πρόνοιας - το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντλημένο από τις σελίδες του Μαρξ, του Λένιν, και της πρακτικής των νεομαρξιστικών καθεστώτων του τρίτου κόσμου.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 1981 γιατί (εκτός των άλλων) το 2012 δεν είναι το 1981.
Αυτά επισημαίνει ο κ. Δοξιάδης, συμμετέχοντας σε έναν ενδιαφέρον δημόσιο διάλογο, για το χθες και το σήμερα, τις τυχόν ομοιότητες και τις ξεκάθαρες διαφορές.
Εκείνο που μένει, πλέον, να αποδειχθεί είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που κληθεί από τους πολίτες να κυβερνήσει τη χώρα, θα συμπεριφερθεί κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον του ΠΑΣΟΚ, που, για συγκεκριμένους λόγους, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει, άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έπραξε μετεκλογικά.
Μένει, δηλαδή, να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος μιλώντας προχθές σε τηλεοπτική εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στοιχημάτιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πράξει όσα σήμερα ελαφρά τη καρδία λέει, αν και εφ' όσον κληθεί να αναλάβει το τιμόνι του καραβιού.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο εφησυχασμού, ειδικά όταν η -μήπως εσκεμμένη;- πολυγλωσσία και οι αντιφάσεις “πρωταγωνιστούν” και προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη χώρα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αναβρασμός
στη ΝΔ Χανίων

Μετά τη
συνεργασία
με τη
Δημοκρατική
Συμμαχία

Αναβρασμός επικρατεί στα περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με την κα Ντόρα Μπακογιάννη και τη διαφαινόμενη ένταξη του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε εκλόγιμη θέση -ενδεχομένως και στην πρώτη- του ψηφοδελτίου του κόμματος σε τοπικό επίπεδο.
Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις προχθεσινές κοινές ανακοινώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά και της κ. Μπακογιάννη συζητήθηκαν χθες το βράδυ σε συνεδρίαση -κεκλεισμένων των θυρών- της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία, μεταξύ άλλων, των δύο εκ των τριών εκλεγέντων στις εκλογές της 6ης Μαίου: του κ. Μανούσου Βολουδάκη και του κ. Κώστα Γύπαρη.
Πριν τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Αλιφιεράκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους, χαρακτήρισε φυσιολογικές τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις αναφορικά με τις αλλαγές που ενδέχεται να υπάρξουν στο τοπικό ψηφοδέλτιο (με την ένταξη του κ. Μαρκογιαννάκη), «διότι πράγματι έγινε κάτι απρόσμενα και δεν είχε βρει έτοιμους όλους μας αυτή η εξέλιξη».
Ερωτηθείς αν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της ηγεσίας του κόμματος για το τι μέλλει γενέσθαι τελικά στα Χανιά, ο κ. Αλιφιεράκης απάντησε ότι «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η τελική ανακοίνωση θα βγει αργότερα, αφού ο Αντώνης Σαμαράς επικοινωνήσει με τους υποψηφίους και τους εκλεγμένους βουλευτές. Αυτή την πληροφορία έχω. Οπωσδήποτε εμείς θέλαμε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, όμως έγινε κάπως εσπευσμένα από τις εξελίξεις, οι οποίες προϋπήρξαν. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν καλό, θέλαμε να αποφύγουμε πολλά δεινά για την Ελλάδα και για τον λόγο αυτό συσπειρώσαμε και τις δυνάμεις γύρω από εμάς, γύρω από τον κεντροδεξιό χώρο, ούτως ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», κατέληξε ο κ. Αλιφιεράκης.


Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ


Πελάααατες μου...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Μηνύματα καθαρά προέκυψαν από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου. Καθαρά, αλλά εξόχως αντιφατικά.
Το πρώτο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες είναι ότι επιθυμούν άμεση αλλαγή πολιτικής. Είτε επαναδιαπραγμάτευση είτε απαγκίστρωση είτε πλήρη απαλλαγή από το Μνημόνιο.
Το δεύτερο μήνυμα που έστειλαν είναι ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Είναι τα δύο αυτά μηνύματα ρεαλιστικοί στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν ταυτοχρόνως, με βάση τη σημερινή ελληνική και ευρωπαϊκή ανθρωπογεωγραφία και την υφιστάμενη πολιτικο-οικονομική συγκυρία;
Όχι. Διότι, πολύ απλά, τυχόν καταγγελία του Μνημονίου αναμένεται, όπως ακόμη και στελέχη της Αριστεράς ομολογούν εσχάτως, να οδηγήσει αργά ή γρήγορα, αλλά με μαθηματική ακρίβεια, εκτός Ευρωζώνης. “Και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος” δεν γίνεται.
Όσο, δε, για την επαναδιαπραγμάτευση, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί εκείνοι που διαπραγματεύτηκαν πριν από τέσσερις μήνες με την Τρόικα δεν έκαναν τότε αυτά που λένε ότι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν σήμερα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι καταφανές ότι ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών τελεί υπό σύγχυση, αδυνατώντας να ξεχωρίσει το παράλογο από το λογικό, το ψέμα από την αλήθεια, την κινδυνολογία από την πιθανότητα. Και αυτό οφείλεται στις ρητορικές και στις τακτικές των κομμάτων, που καταδεικνύουν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει ακόμη ίδιο και απαράλλαχτο. Διότι:
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ μιλούν, μεν, για φιλοευρωπαϊκό μέτωπο, “ξεχνώντας” ότι με τις δικές τους διαχρονικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές αναξιοκρατίας, διαφθοράς, αδιαφάνειας, πελατειακών σχέσεων, κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και φαυλότητας κατάντησαν τη χώρα τον παρία της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, μιλούν για απαραίτητες αλλαγές, αλλά δεν τόλμησαν το προηγούμενο διάστημα να τις κάνουν.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (κυρίως) και η Δημοκρατική Αριστερά (δευτερευόντως) δεν λένε κουβέντα για τις αναγκαίες τομές που απαιτούνται στη χώρα, για τις δομικές μεταρρυθμίσεις και την ανασυγκρότηση εκ βάθρων της δημόσιας διοίκησης, αλλά υπόσχονται πράγματα με πρωτοφανή προχειρότητα και δίχως ρεαλισμό, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι λεφτά μπορεί να βρεθούν άμεσα.
Προκρίνουν, δηλαδή, την “εγκληματική” λογική του παρελθόντος: τη λογική των εύκολων και αρεστών λύσεων, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Θεωρώντας, προφανώς, όλες ανεξαιρέτως οι προαναφερόμενες πολιτικές δυνάμεις, ότι οι ψηφοφόροι, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, παραμένουν πρωτίστως εν δυνάμει... πελάτες και δευτερευόντως πολίτες.
Όχι άδικα, αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος. Και του πρόσφατου και παλαιότερων.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ


Εκλογές 


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Πώς τα φέρνει η ζωή!
Αυτοδυναμία ζητούσε, προεκλογικά, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αν ο συγκεκριμένος στόχος δεν επιτευχθεί θα προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ωστόσο, λίγα μόλις 24ωρα μετά το ηχηρό ράπισμα της 6ης Μαΐου στον δικομματισμό, ο κ. Σαμαράς με το ισχνό 19% βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, ουσιαστικά, τον... αντιγράφει!
Δηλαδή ότι οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές.
Μόνο που τώρα, κατά τον κ. Σαμαρά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της εθνικής καταστροφής.
Ενώ παλιότερα αυτό, προφανώς, δεν ίσχυε. Τότε πρυτάνευε, μάλλον, το συμφέρον της πατρίδας...
Και μετά αναρωτιούνται ορισμένοι για το μέγεθος της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

ΑΠΟΨΗ


Διγλωσσία 


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Απλή αναλογική πρότεινε και εξακολουθεί να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή, με λίγα λόγια, κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα ένα κόμμα για να καταστεί αυτοδύναμο θα πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των έγκυρων ψήφων, αν δεν ισχύει το “κατώφλι” του 3% ή ελαφρώς χαμηλότερο σε αντίθετη περίπτωση.
Την ίδια ώρα, με τις δημοσκοπήσεις να είναι εξαιρετικά ευνοϊκές γι' αυτόν, ο συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός αρνήθηκε και αρνείται κάθε συνεργασία, θέτοντας μαξιμαλιστικούς στόχους στο όνομα του ελληνικού λαού!
Δείχνοντας, έτσι, ξεκάθαρα ότι ο εξ αρχής στόχος του, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 6ης Μαΐου, ήταν ένας και μόνο: η διενέργεια νέων εκλογών.
Με απώτερη στόχευση να αυξήσει εκ νέου τα ποσοστά του, διεμβολίζοντας πλήρως τα κόμματα που τοποθετούνται στην ευρύτερη κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά), αλλά και το ΚΚΕ (σε όποιο βαθμό είναι αυτό εφικτό) και να καταστεί ο ένας από τους δύο μεγάλους πολιτικούς πόλους της επόμενης ημέρας.
Εκμεταλλευόμενος, πιθανότατα, αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ των 12 συνιστωσών μετασχηματιστεί σε ένα ενιαίο κόμμα και λάβει την πρώτη θέση στις εκλογές, το πριμ των 50 εδρών που δίνει ο “καλπονοθευτικός”, κατά τον κ. Αλέξη Τσίπρα, νόμος του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Μάλιστα...

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ


Ο πύργος της Βαβέλ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ο διάλογος για τη σύνθεση απόψεων και την εξεύρεση κοινών συνισταμένων αποτελεί απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών σχηματισμών.
Άρα και, μεταξύ άλλων, για την ολοκληρωμένη κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στην κοινωνία πριν, κυρίως, την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου επί των προτεινόμενων αυτών θέσεων να κριθούν τα κόμματα από τους πολίτες.
Τις προηγούμενες δεκαετίες παρακολουθήσαμε στην Ελλάδα μία εκπληκτική αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων από τα δύο κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Θυμίζω ενδεικτικά τις εξαγγελίες του Ανδρέα Παπανδρέου για έξοδο της χώρας από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, τις “ακάλυπτες επιταγές” του Κώστα Καραμανλή περί επανίδρυσης του κράτους το 2004 και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα του Γιώργου Παπανδρέου περί χρημάτων που μπορεί να βρεθούν αν..., το 2009.
Σήμερα, πλέον, η αίσθηση που υπάρχει σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, εν μέρει έστω, με διαφορετικό, όμως, πρωταγωνιστή: τον ΣΥΡΙΖΑ.
Που προεκλογικά υποστήριζε με πολεμική ρητορική ότι υπάρχει “άλλος δρόμος”, προτείνοντας μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, αλλά μετεκλογικά υπαναχώρησε σαφώς αδυνατώντας, ταυτόχρονα, να απευθυνθεί στους πολίτες με λόγο ενιαίο και συγκροτημένο, άρα και πειστικό.
«Δεν είναι μονομερής καταγγελία, μια μονομερής πράξη» ανέφερε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης όταν ρωτήθηκε τι έχει κατά νου ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Μνημόνιο.
«Εμείς αμφισβητούμε ότι υπάρχουν χρέη», σημείωσε ο κ. Μανώλης Γλέζος.
«Η επιστολή αυτή δεν σημαίνει ότι δεν καταγγέλλουμε το Μνημόνιο ή ότι δεν θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ακύρωση του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε το δεύτερο Μνημόνιο», υποστήριξε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Πρώτα καταγγέλλεις μονομερώς και μετά όλα τα άλλα. Δεν πρόκειται να μας πετάξουν έξω. Θα το είχαν κάνει. Το είπαν και χθες. Θα μας παρακαλάνε να πάρουμε τις δόσεις», ισχυρίστηκε ο κ. Δημήτρης Στρατούλης.
Οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις, εκτιμήσεις, τοποθετήσεις και θέσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τελειωμό.
Και αν αφορούσαν την... προοπτική της Αριστεράς, καημός δεν ήτανε. Αφορούν, όμως, το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Επομένως, εξαιρετικά χρήσιμο θα είναι να επιχειρήσουν, έστω και αργά, να βρουν, αν βέβαια αυτό είναι εφικτό, μία κοινή συνισταμένη οι 12 συνιστώσες του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Διότι ορισμένα στελέχη του, που ευτυχώς έχουν πλήρη συναίσθηση των πραγμάτων, οφείλουν να αντιληφθούν έγκαιρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα αντιεξουσιαστικό μηχανισμό διαμαρτυρίας και άρνησης ενδέχεται να αναγκαστεί να μετεξελιχθεί πολύ γρήγορα, εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας, σε ένα κόμμα εξουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο: Θέλουν, πράγματι; Και, αν ναι, μπορούν;

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΑΠΟΨΗ


ΠΑΣΟΚ:
Εγκλημα
και τιμωρία


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε, όπως αναμενόταν, στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δικαίως. Για δύο, κυρίως, λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι δημιούργησε και συντήρησε (μαζί με τη ΝΔ) τις συνθήκες εκείνες, που κατέστησαν τη χώρα τον πλέον αδύναμο πόλο της Ευρωζώνης, γεγονός που κατέστη οφθαλμοφανές στο ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και εντέλει διαλυμένο κράτος, που αγνούσε τον αριθμό των υπαλλήλων του καθώς και σε ποιους μοίραζε απλόχερα συντάξεις και επιδόματα, μη αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, σκάνδαλα, σπατάλες, πελατειακές σχέσεις, κρατικοδίαιτο επιχειρείν, στήριξη συντεχνιακών και συνδικαλιστικών προνομίων συνέθεταν επί σειρά ετών ένα φαύλο και αρρωστημένο σκηνικό.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση που έσκασε ως χειροβομβίδα μεγάλης ισχύος στα χέρια του, μετά την απόδραση του κ. Κώστα Καραμανλή από την πρωθυπουργία της χώρας το 2009.
Εγκλωβισμένο στη λογική της αυτοδυναμίας, άρα της μη συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, και των λανθασμένων προεκλογικών υποσχέσεων για παροχές και αδυνατώντας να αναγνώσει έγκαιρα τα μηνύματα των αγορών, αποδείχθηκε πολύ κατώτερο των περιστάσεων ακόμη και όταν τα μέτρα που έπρεπε εκ των υστέρων να λάβει, στο πλαίσιο του πρώτου κυρίως Μνημονίου, αφορούσαν την περιστολή των δημοσίων δαπανών και όχι την κατακρεούργηση του ιδιωτικού τομέα.
Σήμερα, πλέον, το ΠΑΣΟΚ θυμίζει πυγμάχο σε ρινγκ που έχει “φάει” πολύ ξύλο, έχει πέσει αιμόφυρτος κάτω και προσπαθεί να σηκωθεί καθώς ο διαιτητής μετρά ως το δέκα.
Θα τα καταφέρει;
Αν αποδείξει ότι διαθέτει τις αναγκαίες ψυχικές δυνάμεις, επιδείξει υπερβατική συμπεριφορά και προχωρήσει σε ανατροπές με στόχο την αναγέννησή του, επενδύοντας στη χάραξη πολιτικής, χωρίς να κουβαλά βαρίδια του παρελθόντος που έχουν στιγματιστεί ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινωνίας, τότε ενδεχομένως να έχει πιθανότητες.
Διαφορετικά, είναι πιθανό να έχει την τύχη άλλων μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, που κυριάρχησαν για δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας, όμως την κρίσιμη ώρα ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις.
Η ζωή, άλλωστε, και στην πολιτική, πάντα -βρίσκει τρόπο να- συνεχίζεται.