Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Aδιαφάνεια στην καταβολή
πιστώσεων για δημόσια έργα

Καταγγελίες
του δημάρχου
Σούδας μετά
από δημοσιοποίηση
στοιχείων
της Περιφέρειας
Κρήτης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Για αδιαφανή κατανομή πιστώσεων σε Δήμους του Νομού Χανίων -και όχι μόνο- από τις «Οριζόντιες Δράσεις» του προγράμματος «Θησέας» κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και προσωπικά τον υφυπουργό Θανάση Νάκο, ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών παραπλανεί τους πολίτες αναφορικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν καταβληθεί για την εκτέλεση σειράς έργων από το 2004 έως και το 2009 στο Νομό και στο νησί γενικότερα, δεδομένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Περάκης, ότι προσμετρούνται -σκοπίμως- και έργα που έχουν ξεκινήσει από το 2000, στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Οι καταγγελίες του κ. Περάκη έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων από την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα 2004 - 2009 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης στους Δήμους του Νομού Χανίων 783 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 238.049.795 ευρώ.
Ο κ. Περάκης, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «για να φανεί ξεκάθαρα, στο διάστημα των πεντέμισι ετών της πρώτης περιόδου (2000 - 2004) και στο διάστημα των πεντέμισι ετών της δεύτερης περιόδου (2004 - 2009), τι διέθεσε η Ελληνική Πολιτεία στους Δήμους για αναπτυξιακά έργα, για να μπορεί να γίνει αυτή η σύγκριση, θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα ποσά που αναφέρονται σε έργα του Γ’ ΚΠΣ, τα οποία ξεκίνησαν από το 2000 και ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκεί, μερίδιο και εύσημα αντιστοιχούν και στα δύο κόμματα, στον βαθμό που αναλογούν στο καθένα. Αν αναλύαμε, βέβαια, αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαμε να βγάλουμε και συμπεράσματα για το ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που βοήθησε να υπάρχει απορροφητικότητα στην περιφέρεια Κρήτης, αλλά δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική, γιατί η σύγκριση θα είναι άδικη και θα δημιουργήσει και αντεγκλήσεις χωρίς κανένα λόγο. Αυτά, όμως, που είναι αδιάψευστα στοιχεία είναι τα ποσά που δόθηκαν από Δημόσιες Επενδύσεις και από τα αναπτυξιακά προγράμματα των Δήμων, από την Ελληνική Πολιτεία. Και η πραγματική εικόνα είναι αυτή: το σύνολο των χρημάτων που δόθηκαν την περίοδο 2000 - 2004 είναι 172.391.423 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η Περιφέρεια έχει ανακοινώσει σε ειδικό φυλλάδιο, την περίοδο 2004 - 2009, υπάρχουν μόνο τα στοιχεία από τον “Θησέα” και το ποσό είναι 50.083.765 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Περάκης.
Ερωτηθείς αν έχουν δοθεί και άλλες πιστώσεις στους Δήμους, από άλλα προγράμματα, ο κ. Περάκης απάντησε ότι «αφού διασταύρωσα τα στοιχεία, ρωτώντας τους περισσότερους Δήμους, σας λέω ότι δεν υπάρχουν άλλες χρηματοδοτήσεις, παρά μόνο αυτές από τις “Οριζόντιες Δράσεις”, που έχουν δοθεί κατόπιν ενεργειών διαφόρων βουλευτών. Για το θέμα αυτό, δηλαδή της κατανομής των πιστώσεων από τις “Οριζόντιες Δράσεις” ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης έχει υποσχεθεί ότι δημόσια θα έχουμε αυτή την κατάσταση, για να ξέρουμε με ποιο τρόπο ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος μοίρασε τις “Οριζόντιες Δράσεις”. Γιατί τουλάχιστον για την περίοδο 2000 - 2004 υπάρχει αναλυτικό φυλλάδιο από την Περιφέρεια Κρήτης, που δείχνει πού πήγε και το ευρώ που δόθηκε στους Δήμους. Και θέλω να τονίσω ότι εκτός από τη διαφορά στο ύψος της χρηματοδότησης, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τον διαφανή τρόπο που τότε γινόταν η κατανομή των πόρων, αφού, όπως όλοι θυμούνται, βρισκόμασταν στην ΤΕΔΚ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο -το οποίο δεν έχει λειτουργήσει εδώ και χρόνια- και γνωστοποιούνταν σε όλους οι πίνακες και ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η κατανομή των χρημάτων», σημείωσε ο κ. Περάκης.
Και πρόσθεσε: «Πιθανόν να έχουν δοθεί χρήματα σε κάποιους Δήμους και από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πάντως, ό,τι έχει δοθεί έχει δοθεί με αδιαφανή τρόπο. Χωρίς τη γνωστοποίηση των σχετικών πινάκων, που θα ξεκαθάριζαν τα πράγματα».
Ο δήμαρχος Σούδας διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η παρέμβασή του για το συγκεκριμένο θέμα είναι επιβεβλημένη, προκειμένου «να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ευθύνη μου να καταγράψω την αλήθεια, όπως τη γνωρίζω από τη θητεία μου στην Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης Κρήτης των αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΠΤΑ (πριν το 2004) και “Θησέας” (μετά το 2004) με την ιδιότητα του προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων τη χρονική περίοδο 2003 - 2006 δεν μου επιτρέπει να σιωπήσω. Επιπρόσθετα, η αγωνία να εξηγήσω στους δημότες της Σούδας ποια είναι τα δημοτικά έργα ύψους 18.527.727 ευρώ (υπολόγισαν τα έργα στο λιμάνι και στους αρχαιολογικούς χώρους) που έγιναν στον Δήμο Σούδας επιβάλλουν να παραθέσω αναλυτικά και ειλικρινή στοιχεία».
Παράλληλα, ο κ. Περάκης γνωστοποίησε ότι «τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε, προέρχονται δε και τεκμηριώνονται από τα παρακάτω:
• Από επίσημα στοιχεία και έγγραφα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τα οποία υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) Νομού Χανίων και στην εισερχόμενη αλληλογραφία όλων των Δήμων του Νομού.
• Από το “ενημερωτικό τεύχος χρηματοδοτήσεων 2000 - 2004” που εξέδωσαν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας τον Μάρτιο του 2004 και είχε αποσταλεί σε όλους τους Δήμους.
• Από το φυλλάδιο που εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης την προεκλογική περίοδο του έτους 2007 με τίτλο: “3 χρόνια δράσης - Η Κρήτη στην πρωτοπορία των έργων, της δυναμικής και της ανάπτυξης”. Το φυλλάδιο αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ, γιατί το περιεχόμενό του δεν εξυπηρετούσε τις πολιτικές προσδοκίες της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Αντίγραφό του υπάρχει για κάθε ενδιαφερόμενο.
• Από το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Περιφέρεια Κρήτης την προεκλογική περίοδο (Μάιος 2009) για τα έργα του προγράμματος “Θησέας” στο Νομό Χανίων».
Ο κ. Περάκης επισήμανε, ακόμη, ότι «είναι λυπηρό μετά από τα παραπάνω στοιχεία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με προχειρότητα και ανακρίβειες, στην αγωνία της να δημιουργήσει εντυπώσεις που έχουν διάρκεια όσο ένα πυροτέχνημα, να εκτίθεται και παράλληλα να εκθέτει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης διαχρονικά, με υψηλό αίσθημα ευθύνης στα καθήκοντά τους, έχουν δώσει δείγματα γραφής για την καλή απορροφητικότητα των ενταγμένων έργων στο ΠΕΠ Κρήτης από τα κοινοτικά προγράμματα. Αποκορύφωμα του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης ήταν το μπόνους που κέρδισαν στις αρχές του 2005 και που είχε σαν αποτέλεσμα την ένταξη και νέων έργων στο ΠΕΠ Κρήτης τον Σεπτέμβριο του 2005. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στη σελίδα 11 του φυλλαδίου που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2007 και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε ποτέ το συγκεκριμένο φυλλάδιο», κατέληξε ο κ. Περάκης.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ




ΣΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Καταδυτικό πάρκο
αντί για... δυναμίτη

Διαπιστώσεις -
προτάσεις
των «Φίλων
του Βυθού»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Καλά κρατεί το ψάρεμα με... δυναμίτη νότια των Σφακίων, γεγονός που έχει καταστροφικά αποτελέσματα στη θαλάσσια ζωή της ευρύτερης περιοχής.
Τη δυνατότητα να δουν από κοντά, για άλλη μία φορά, τις συνέπειες της προαναφερόμενης παράνομης, αλλά συνεχιζόμενης επί μακρόν, δραστηριότητας, είχαν τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» και γενικότερα οι συμμετέχοντες στο 1ο παγκρήτιο καταδυτικό φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο Λουτρό Σφακίων.
«Κάναμε θαυμάσιες βουτιές, σ' ένα θαυμάσιο τόπο, που δυστυχώς, όμως, είδαμε ότι υστερεί σε θαλάσσια ζωή, αν κι έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές», δήλωσε χθες στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Χάρης Καραβαράκης και πρόσθεσε ότι «εκεί οι Σφακιανοί -και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό- στο παρελθόν, αλλά και τώρα, ορισμένοι ακόμα, χρησιμοποιούν την ίδια επαίσχυντη μέθοδο ψαρέματος, που είναι ο δυναμίτης».
Ο κ. Καραβαράκης υπογράμμισε ότι η επιλογή του Λουτρού ως τόπου διεξαγωγής του καταδυτικού φεστιβάλ δεν έγινε τυχαία. «Θέλουμε να περάσουμε κάποια μηνύματα, κυριότερο από τα οποία είναι η δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου στην περιοχή. Θέλουμε, δηλαδή, να περάσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος, πολύ πιο εύκολος και πολύ πιο προσοδοφόρος για όλους τους κατοίκους της περιοχής, που ονομάζεται καταδυτικός τουρισμός. Μας ενδιαφέρει βεβαίως να προβάλλουμε τον τόπο μας, να διαφημίσουμε τα Σφακιά και τα Χανιά μας, αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει να υπάρχει μία περιοχή, στην οποία πρωτίστως θα απαγορεύεται το ψάρεμα, προκειμένου να δημιουργηθεί το καταδυτικό πάρκο, για το οποίο αγωνιζόμαστε».
Αναφερόμενος στο παγκρήτιο καταδυτικό φεστιβάλ, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, ο κ. Καραβαράκης επισήμανε ότι «ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Όλα πήγαν καλά. Ο καιρός ήταν τέλειος. Η παρέα ήταν εξαιρετική, η οργάνωση ήταν άψογη, οι ντόπιοι, κάτοικοι - καταστηματάρχες, μας υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων», σημείωσε ο κ. Καραβαράκης.
ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν στο Λουτρό ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο αντινομάρχης Μανώλης Σπανουδάκης, στο περιθώριο της επίσκεψής τους στη Γαύδο.
Ο κ. Καραβαράκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκ νέου με τον κ. Αρχοντάκη το θέμα της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Ονουφρίου και Καλαθά.
Η απάντηση που έλαβε από τον νομάρχη ήταν ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στηρίζει αυτή την προσπάθεια, αλλά για να γίνει πραγματικότητα το καταδυτικό πάρκο στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλία ο Δήμος Ακρωτηρίου, καταθέτοντας σχετική πρόταση.
«Εμείς συμφωνούμε με το αίτημα του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο Ακρωτήρι, αλλά αυτό είναι κάτι που κατ’ αρχήν πρέπει να το εξετάσει ο Δήμος Ακρωτηρίου», δήλωσε χθες ο κ. Αρχοντάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τα «Χ.Ν.».
Με αφορμή την επισήμανση αυτή του νομάρχη Χανίων, ο κ. Καραβαράκης υπογράμμισε ότι «έχουμε ενημερώσει εγγράφως και τον προηγούμενο δήμαρχο Ακρωτηρίου και τον τωρινό, έχουμε αποστείλει όλη μας τη δουλειά και περιμένουμε απαντήσεις, αλλά ο Δήμος δεν μας έχει απαντήσει ακόμα».
Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου Μιχάλης Κυνηγός, ο οποίος ρωτήθηκε από τα «Χ.Ν.» αν η Δημοτική Αρχή τάσσεται υπέρ ή κατά της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Ονουφρίου και Καλαθά, υπογράμμισε ότι «είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού”», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τις αντιρρήσεις της για τη συγκεκριμένη δράση έχει εκφράσει -και μάλιστα εγγράφως- η Αρχαιολογία, με αποτέλεσμα, όπως είπε, το θέμα να μην έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού» έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει πως «η συγκεκριμένη περιοχή είναι αποδεσμευμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για υποβρύχιες δραστηριότητες (σχετικά ΦΕΚ: 923Β 27/8/98 και 1083Β 16/10/98) και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, λόγω της ύπαρξης επισκέψιμων υποθαλάσσιων σπηλαίων που προσφέρονται για περιήγηση και σπηλαιοκαταδυτική εκπαίδευση. Ωστόσο η καταδυτική της εκμετάλλευση είναι περιορισμένη», αναφέρει ο Σύλλογος.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 29/9/2009


3ο Ειδικό
Νηπιαγωγείο
Αυτιστικών


Με τις εκλογές και τα όσα λέγονται -ή δεν λέγονται- για την οικονομία της χώρας και τις ευθύνες ένθεν και ένθεν σκόπευα ν’ ασχοληθώ σήμερα. Ωστόσο, για πολλούς συνανθρώπους μας, άλλα είναι τα σπουδαία, τα σημαντικά, τα φλέγοντα. Όχι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δευτερεύον θέμα. Τουναντίον.

Aπλά, όταν το παιδί σου είναι αυτιστικό, δεν μπορείς να το στείλεις στο σχολείο, γιατί η θέση της νηπιαγωγού παραμένει κενή μέχρι σήμερα και αναγκάζεσαι είτε να μένεις μαζί του -άρα να μην πηγαίνεις στη δουλειά σου- είτε να πληρώνεις, αν έχεις τη δυνατότητα, έναν ειδικό για να είναι με το παιδί σου όταν εργάζεσαι -άρα να «αιμορραγείς» οικονομικά- λυπάμαι που το λέω, αλλά σιγά μην κάτσεις να ασχοληθείς με την οικονομία, τις προεκλογικές αντεγκλήσεις και τις προεκλογικές υποσχέσεις, που, άλλωστε, συνήθως αποδεικνύονται «ακάλυπτες επιταγές»).

Για όσα θλιβερά συμβαίνουν στο 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αυτιστικών Χανίων (φωτ.) ο παραπάνω πρόλογος. Θλιβερά γιατί καταδεικνύουν, εν πολλοίς, την αντιμετώπιση που έχουν ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως τα αυτιστικά παιδιά και οι γονείς τους, από την Ελληνική Πολιτεία.

Το θέμα έχει ως εξής: «το 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αυτιστικών Χανίων παραμένει κλειστό, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί νηπιαγωγός στο σχολείο, το οποίο λειτουργεί -υπό κανονικές συνθήκες- με μία εκπαιδευτικό. Ουσιαστικά, δηλαδή, υπάρχει οργανικό κενό από τον Ιούνιο, όπως δόθηκε στο 1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το ΑΠ 92 /17-6-09 έγγραφο του σχολείου».

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων του 3θέσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αυτιστικών Χανίων (περιλαμβάνει το Νηπιαγωγείο και το 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο) τονίζει, σε διαμαρτυρία του για την «κατάργηση» του 3ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, ότι «η τοποθέτηση της εκπαιδευτικού όφειλε να είχε γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου 2009, ώστε να γίνουν οι νέες εγγραφές, προκειμένου να είναι έτοιμο το σχολείο να υποδεχτεί τους μαθητές στις 11 του μηνός. Παρόλα αυτά το σχολείο είναι κλειστό και οι τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι τους».

Αποτέλεσμα; «Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να μην πηγαίνουν στις δουλειές τους για να κρατάνε τα παιδιά ασφαλή, καθώς πρόκειται για αυτιστικά παιδιά των οποίων η φύλαξη δεν είναι εφικτή από οποιοδήποτε πρόσωπο», σημειώνει ο Σύλλογος.
Ταυτόχρονα, «οι γονείς υφιστάμεθα την κοροϊδία των υπευθύνων οι οποίοι ελαφρά τη καρδία, μας διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα στείλουν νηπιαγωγό. Το “σύντομα” δυστυχώς έχει περάσει και το ΠΥΣΠΕ έστειλε τη μοναδική νηπιαγωγό που τοποθετήθηκε στο Νομό Χανίων σε άλλο σχολείο χωρίς οργανικό κενό. Σε ποιο νόμο στηρίχθηκε για να πάρει αυτή την απόφαση;», αναρωτιέται ο Σύλλογος. Και ορθώς.

Το προεδρείο του Συλλόγου έχει συναντηθεί τρεις φορές, για το συγκεκριμένο θέμα, με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Γιάννη Χιωτάκη, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι γονείς, τους παρέπεμψε στην υπεύθυνη Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Παναγιωτοπούλου. Με τη σειρά της, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε, σύμφωνα και πάλι με τους γονείς, ότι έχει ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση μίας νηπιαγωγού και ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για μία ακόμη πρόσληψη! Λες και θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός του κράτους!

Ο Σύλλογος ρωτά δημόσια, πλέον, «ποιος δικαστικός λειτουργός θα αναλάβει να υπερασπίσει το δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση; Ποιος θα αναλάβει να αποδώσει την ευθύνη σε αυτούς που ουσιαστικά καταργούν ένα δημόσιο σχολείο; Εμείς, οι γονείς των παιδιών, δουλεύουμε, φορολογούμαστε και ζούμε τηρώντας τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος, ειδάλλως τιμωρούμαστε από το νόμο. Ποιος θα αναλάβει να τιμωρήσει τον κρατικό λειτουργό που στερεί το συνταγματικό δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά μας. Είναι ανήθικο οι γονείς των αυτιστικών παιδιών, να σύρονται όμηροι στα γραφεία δημόσιων λειτουργών και πολιτικών προσώπων για αυτονόητα δικαιώματα του κάθε ελληνόπουλου».

Υπάρχει δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, κοινωνικό κράτος σε αυτόν τον παντέρμο τον τόπο; Θα «ιδρώσει το αυτί», έστω και καθυστερημένα, των αρμοδίων ή ακόμη και όσων διαθέτουν στοιχειώδεις ευαισθησίες κι έχουν δυνατότητα παρέμβασης, έστω και ως... αναρμόδιοι; Ή οι γονείς θ' αναγκαστούν, για το καλό των παιδιών τους και το δικό τους, να «φιλήσουν κατουρημένες ποδιές» υποψηφίων και μη για να επιτύχουν το απολύτως αυτονόητο; Ντροπή. Ντροπή. Ντροπή...

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 26/9/2009

Βουλευτής

Τα τελευταία χρόνια αναρωτιέμαι, όλο και συχνότερα είναι αλήθεια, γιατί ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, ένας άνθρωπος, δηλαδή, που έχει μάθει να εργάζεται σκληρά κι έχει καταφέρει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, να «εισπράττει» τ’ αποτελέσματα των κόπων του, θα λάβει την απόφαση να πολιτευτεί. Ποιοι είναι οι λόγοι, δηλαδή, που θα τον οδηγήσουν στην «εξέδρα» της πολιτικής, ειδικά όταν είναι νέος στην ηλικία και άρα έχει, ακόμη, μπροστά του -επαγγελματικά τουλάχιστον- πεδίο δόξης λαμπρό.

Δεν είναι παράξενο, ούτε αφύσικο το ερώτημα, όπως ενδεχομένως σπεύσουν αρκετοί να παρατηρήσουν. Αντιθέτως, το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό, δεδομένων δύο σημαντικών τινών: του πολιτικού συστήματος και των «ιδιαιτεροτήτων» της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων ψηφοφόρων.

Κι εξηγούμαι: το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι δομημένο, διόλου τυχαία, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο να μπορούν να διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε μία σειρά από ζητήματα, με τα οποία δεν θα έπρεπε να είχαν καμία σχέση.

Ο συνωστισμός στους προθαλάμους των γραφείων των βουλευτών, σχεδόν καθημερινά, καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Εκεί βρίσκεται ο πατέρας που θέλει να μετατεθεί ο φαντάρος γιος του από την παραμεθόριο, εκεί περιμένει τον βουλευτή ο επιχειρηματίας, ο οποίος του ζητά να «εξαφανίσει» το πρόστιμο της Εφορίας, να λάβει η επιχείρησή του άδεια λειτουργίας, αν και δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, και άλλα πολλά.

Εκεί, στα ίδια καθίσματα, περιμένει η μάνα για να ζητήσει τη μετάθεση της κόρης από το τάδε στο δείνα πανεπιστήμιο. Εκεί στηρίζει τις ελπίδες του ο μεροκαματιάρης, για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού που έχτισε, σιγά - σιγά, (ημι)παράνομα. Εκεί εναποθέτουν τα όνειρά τους πολλοί νέοι για διορισμό, έστω και προσωρινά, μέσω των προγραμμάτων Stage και όχι μόνο, εκεί καταφεύγουν όσοι θέλουν να σβήσουν τις κλήσεις της Τροχαίας, εκεί πηγαίνουν ακόμη και όσοι θέλουν να ζητήσουν... δανεικά.

Είναι οι ίδιοι που θεωρούν τον (βουλευτή) Πέτρο, τον (βουλευτή) Γιώργο, τον (βουλευτή) Δημήτρη, τη (βουλευτή) Μαρία δικούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και προσδοκούν ότι θα δώσουν το παρών στη λύπη τους. Στην κηδεία ενός συγγενικού τους προσώπου και στα μνημόσυνα που θ’ ακολουθήσουν. Γι’ αυτό και τους καλούν στις χαρές τους, καμαρώνοντας μετέπειτα, επειδή στον γάμο της κόρης ή του γιου τους παρευρέθησαν οι τάδε βουλευτές. Λες και πρόκειται για κοινωνικό «παράσημο» που λαμβάνει ή όχι κάθε οικογένεια.

Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των βουλευτών σήμερα; Να νομοθετούν και να εκπροσωπούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα της χώρας και του τόπου όπου εκλέγονται. Και αναρωτιέμαι: το πράττουν όταν διορίζουν από το «παράθυρο»; Το πράττουν όταν με τις ενέργειές τους «κόβουν» έσοδα από τις Υπηρεσίες της Πολιτείας; Το πράττουν όταν ευνοούν κάποιους πολίτες, αδικώντας, κατά συνέπεια, κάποιους άλλους; Το πράττουν όταν γίνονται συνένοχοι στην παρανομία; Το πράττουν όταν ταυτίζονται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά -και άλλα- συμφέροντα; Ρητορικά τα ερωτήματα, αναμφισβήτητα.

Αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ποιος ο πραγματικός ρόλος του βουλευτή σήμερα; Να υπερψηφίζει, αν το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση, τα νομοσχέδια που φέρνουν οι υπουργοί, ακόμη και αν, σε πολλές περιπτώσεις, διαφωνεί με το περιεχόμενό τους. Και το αντίθετο. Να καταψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ακόμη και αν θεωρεί ότι ορισμένα απ’ αυτά θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Σπανίως παρεκκλίνει. Προέχει της ατομικής συνείδησης η κομματική πειθαρχία, το κομματικό συμφέρον, τα μικροπολιτικά παιχνίδια. Προέχει το συμφέρον του κόμματος από το εθνικό συμφέρον, πολλές φορές. Τραγικό, αν μη τι άλλο...

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής είναι... υποχρεωμένος, αν η τσέπη του «δεν του βαστά» να τα έχει καλά με μεγαλοεπιχειρηματίες -οι οποίοι θα τον χρηματοδοτούν, ειδικά στις προεκλογικές περιόδους- αλλά και με μεγαλοϊδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, για ευνόητους λόγους. Σχέσεις δούναι και λαβείν, λέγονται αυτές. Διαπλοκή τις αποκαλούν, τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες.

Σε αυτό το πολιτικό σύστημα, σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, μέσα στο «μαντρί», γιατί όποιος βγαίνει έξω «τον τρώει ο λύκος», καλείται να βαδίσει σήμερα όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά, στην κεντρική πολιτική σκηνή, και οι συντοπίτες του τού κάνουν την τιμή να τον εκλέξουν. Με τον κίνδυνο, παράλληλα, να χάσει κάθε ίχνος προσωπικής ζωής και να ξυπνήσει μια μέρα συνειδητοποιώντας ότι η ζωή του, με τις μικρές καθημερινές χαρές μέσα κι έξω από την οικογένεια, πέρασε και χάθηκε, όπως χάνεται το νερό της πηγής μέσα από τη χούφτα μας. Γιατί αυτός δεν ήταν εκεί. Ήταν, δυστυχώς, αλλού...

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: γιατί;

• Γιατί ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος να μπει σε αυτή την ψυχοφθόρο και σκληρή διαδικασία;
• Γιατί να δαπανήσει μια περιουσία, διότι το βουλευτιλίκι είναι... ακριβό σπορ, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την οικογενειακή του ευτυχία;
• Γιατί να υποχρεωθεί -εκ των πραγμάτων, αφού αν μπει στον χορό θα χορέψει- να καταφύγει σε πρακτικές που πιθανότατα θα «αλλοιώσουν» την ποιότητα του χαρακτήρα του;

Οι παραπάνω προβληματισμοί και τα ερωτήματα δεν αφορούν, φυσικά, τα «παιδιά» του... κομματικού σωλήνα. Όλους εκείνους, δηλαδή, τους επί σειρά ετών άεργους, τους παλαιούς αφισοκολλητές τύπου Γκρούεζα στην κλασική, πια, ταινία με τον Μαυρογιαλούρο, οι οποίοι αποτελούν τον κομματικό στρατό ένθεν κι ένθεν και παλεύουν με νύχια και με δόντια για την κατάκτηση της εξουσίας, γνωρίζοντας ότι αν ο στόχος επιτευχθεί κάπου θα τους βολέψει -και με καλό μηνιάτικο, εκτός από τα «τυχερά»- το κόμμα.

Οι παραπάνω προβληματισμοί δεν αφορούν και βουλευτές, που αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα. Ανθρώπους σοβαρούς, με ήθος και αξιοπρέπεια, οι οποίοι έχουν δώσει, διαχρονικά, μαθήματα συμπεριφοράς με την πολιτική και προσωπική τους ζωή και στάση.

Επανέρχομαι, λοιπόν, στο αρχικό ερώτημα: γιατί, γνωρίζοντας όλα τα προαναφερόμενα, ένας επιτυχημένος επαγγελματίας λαμβάνει την απόφαση να πολιτευτεί; Είναι τόσο ισχυρό κίνητρο η επιθυμία ανιδιοτελούς προσφοράς; Και αν ναι, πώς, σε αυτό το πολιτικό σύστημα, ελπίζει ότι θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο του;

Προβληματισμοί όλα τα παραπάνω, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενθυμούμενος τη φράση του Μαχάτμα Γκάντι: «Υπάρχουν επτά αμαρτήματα στον κόσμο: πλούτος χωρίς κόπο, ευχαρίστηση χωρίς συνείδηση, γνώση χωρίς χαρακτήρα, εμπόριο χωρίς ηθική, επιστήμη χωρίς ανθρωπισμό, λατρεία χωρίς θυσία και πολιτική χωρίς αρχές»...

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ
Παγκρήτιο Καταδυτικό
Φεστιβάλ στο Λουτρό


Το 1ο Παγκρήτιο Καταδυτικό Φεστιβάλ διοργανώνει από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στο Λουτρό Σφακίων, ο Σύλλογος Χανίων «Φίλοι του Βυθού».
Το φεστιβάλ αποσκοπεί στη γνωριμία, στην ανταλλαγή καταδυτικών τεχνικών και εμπειριών, στην ποιοτική συντροφιά, και βέβαια στο να απολαύσουν οι συμμετέχοντες ξεχωριστές καταδύσεις.
Όπως επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Καραβαράκης, «το Φεστιβάλ αυτό στηρίχτηκε πάνω σε μία ιδέα του αντιπροέδρου του Συλλόγου μας Μάνου Ρουμελιωτάκη. Τέτοιες διοργανώσεις είναι μέσα στους σκοπούς του συλλόγου μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον τόπο μας».
Ο κ. Καραβαράκης είχε τονίσει, ακόμη, ότι «τα οφέλη από τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων είναι πάνω απ' όλα η προστασία της θαλάσσιας ζωής, αφού στις περιοχές εκείνες που θα δημιουργηθούν καταδυτικά πάρκα, απαγορεύεται το ψάρεμα».
Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε: www.filoitoybythoy.gr, ή στο τηλέφωνο 6977431875.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έκλεισε» η συμφωνία
Motor Oil - Shell

Τα 700 πρατήρια
της πολυεθνικής
περνούν στον όμιλο
της Motor Oil -
το σήμα όμως
της Shell παραμένει


Τις δραστηριότητες της Shell στην Ελλάδα απέκτησε η Motor Oil, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Η συμφωναία αφορά τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των 700 περίπου πρατηρίων καυσίμων που φέρουν το σήμα της, τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. (Καλοχώρι, Αμφιλοχία, Πέραμα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος), την ανάμιξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα, την αποθήκευση και διανομή χημικών και το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.
Η μεταβίβαση των εν λόγω δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας Shell Hellas A.E. η οποία, μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης που υφίσταται και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ενσωματώνει τις δραστηριότητες αυτές.
Το υπολοιπόμενο 51% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Shell Overseas Holding Ltd.
Η δραστηριότητα της εμπορίας λιπαντικών με το εμπορικό σήμα Shell δεν αποτελεί μέρος της ως άνω περιγραφόμενης συμφωνίας.
Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε 219,1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα συμφωνήθηκε η διατήρηση του εμπορικού σήματος της Shell στα πρατήρια καυσίμων που αποτελούν αντικείμενο της συναλλαγής για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών, ενώ το πιο πιθανό είναι να εξακολουθήσει να υφίσταται και μετά απο το διάστημα αυτό.
Η διατήρηση του γνωστου σήματος εξαρτάται και από την -πιθανότατη- διατήρηση και του σήματος της ΒP από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια.
Επιπρόσθετα, η Motor Oil (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. ήρθε σε συμφωνία με τη Shell Gas (LPG) Holdings BV για τη μεταβίβαση από την τελευταία του 100% των μετοχών της Shell Gas A.E.B.E. Υγραερίων, εταιρείας μέσω της οποίας ο Όμιλος Shell δραστηριοποιείται στον κλάδο του υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα.
Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε 26,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι προαναφερθείσες συμφωνίες τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και των επιτροπών ανταγωνισμού.
Η Shell είχε προέλθει από τη συγχώνευση το 1907 της ολλανδικής Royal Dutch Ρetroleum Company και της αγγλικής Shell Τransport and Τrading Company.
H Shell ήρθε στην Ελλάδα στη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
Η δραστηριότητά της τότε ήταν εξαιρετικά μικρή, όμως τη δεκαετία του '50 άρχισε και αυτή να δραστηριοποιείται εντατικά και να ανταγωνίζεται την ΒΡ.
Η Shell Ηellas το 2008 παρουσίασε ζημιές 14,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 21,1 εκατ. ευρώ στη χρήση 2007.
Στα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για επιβάρυνση από το πρόστιμο των 19,7 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς έχει ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.
Όσο για τη Motor Oil, στα τέλη της δεκαετίας του '60 άρχισαν οι προσπάθειες ίδρυσης του διυλιστηρίου της, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, από τον αείμνηστο Νίκο Ι. Βαρδινογιάννη.
Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Αναδημοσίευση από «ΤΑ ΝΕΑ».

ΣΧΟΛΙΑ

Ψέματα (1)

Στην προχθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε το όργιο ρουσφετιού που συντελείται αυτήν την περίοδο με τα προγράμματα Stage, λέγοντας ότι τον ρόλο του ΟΑΕΔ (για τις προσλήψεις) έχουν αναλάβει τα πολιτικά γραφεία των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ.
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι τα προγράμματα Stage υλοποιούνται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, διότι δεν πρέπει να χαθούν ευρωπαϊκές πιστώσεις.
Χθες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος διέψευσε, με στοιχεία, τον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι «όλα τα προγράμματα Stage που κάνει ο ΟΑΕΔ και κύρια αυτό που ενεργοποίησαν τώρα, δηλαδή 12.000 άτομα για τον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΟΤΑ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, είναι εθνικοί πόροι. Πόροι ΟΑΕΔ. Κωδικός 2493, κόστος 150 εκατομμύρια ευρώ».
Επομένως, ή ο πρωθυπουργός δεν έχει καλή ενημέρωση από τους συνεργάτες ή ψεύδεται.
Σε κάθε περίπτωση είναι εκτεθειμένος...

Ψέματα (2)

Tα περί Stage δεν ήταν η μοναδική... ανακρίβεια του πρωθυπουργού στην προχθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση με τον κ. Παπανδρέου. Αντιγράφω από το χθεσινό ρεπορτάζ της Νικολέττας Μουτούση, στην εφημερίδα «Τα Νέα».
«Σε μια μεγάλη απάτη κατέφυγε ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να αιφνιδιάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: βάφτισε την αναγνώριση της Κοινότητας Ανθούσας και την ένταξή της στο σχέδιο πόλης -την οποία είχε υπερψηφίσει και η Ν.Δ.- ως πράξη αποχαρακτηρισμού αναδασωτέων εκτάσεων στην Ανατολική Αττική! Κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένη ρύθμιση και επιδεικνύοντας το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2002, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι είχε συμβάλει στην εξαίρεση "σοβαρών αναδασωτέων εκτάσεων". Όπως, ωστόσο, προκύπτει από τον συγκεκριμένο νόμο η ρύθμιση αφορούσε την περιοχή της... Ανθούσας και δεν επρόκειτο για δασικές εκτάσεις, αλλά για μία ολόκληρη κοινότητα με πάνω από 5.000 κατοίκους και 1.700 κατοικίες, που είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί αναδασωτέα από το 1934. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρείται όλη παράνομη, ακόμη και το κτήριο που στέγαζε την κοινότητα! Επί σειρά ετών γίνονταν προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί το λάθος αυτό και μάλιστα ο τότε κοινοτάρχης Ανθούσας Θωμάς Μπακαλάκος είχε ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, που είναι σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Στη γνωμάτευσή του είχε υποστηρίξει πως κακώς η περιοχή είχε ενταχθεί στις αναδασωτέες εκτάσεις!», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Τα σχόλια νομίζω ότι είναι περιττά...

Γ. Γεωργ.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 24/9/2009

Παράδεισος
και Κόλαση


Παλιό, καλό, και πάντα επίκαιρο. Διαχρονικά, και για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, που, ανάλογα τη θέση στην οποία βρίσκονται, αποφασίζουν είτε να... φανούν χρήσιμα, είτε να τάξουν πολλά έως και... λαγούς με πετραχήλια.

Μια μέρα σκοτώθηκε ένας άντρας, που ήταν μεγάλος πολιτικός και μεγαλοστέλεχος στο κόμμα του, με υπουργεία και πολλές περγαμηνές. Όταν έφτασε στον άλλο κόσμο, τον υποδέχθηκε ο Άγιος Πέτρος και του λέει:

«Πού θα ήθελες να περάσεις την αιωνιότητά σου, στην Κόλαση ή στον Παράδεισο;»
Εκείνος το σκέφτηκε λίγο και απαντά:
«Δεν είμαι σίγουρος».
«Τότε», λέει ο Άγιος Πέτρος, «θα κάνουμε το εξής: θα περάσεις 24 ώρες στην Κόλαση και 24 ώρες στον Παράδεισο και μετά θ’ αποφασίσεις».

Ο πολιτικός συμφωνεί. Πάνε, λοιπόν, στην Κόλαση. Εκεί ο πολιτικός βλέπει όλους τους πολιτικούς φίλους του, που είχαν πεθάνει, να παίζουν γκολφ, να ποντάρουν στο καζίνο, να πίνουν σαμπάνια, να φλερτάρουν με πανέμορφες γυναίκες και γενικά να διασκεδάζουν πολύ. Ακόμη και ο Διάβολος ήταν μαζί τους και κάνανε παρέα, λέγοντάς τους τα καλύτερα πρόστυχα και πικάντικα ανέκδοτα. Όλα πολύ ωραία και ο πολιτικός περνούσε υπέροχα.

Χωρίς να το καταλάβει, πέρασαν οι 24 ώρες και πήγε ο Άγιος Πέτρος να τον πάρει για να πάνε στον Παράδεισο. Φτάνοντας εκεί ο πολιτικός διαπίστωσε ότι ο Παράδεισος ήταν ένα πολύ ήσυχο μέρος, όπου οι άγγελοι έπαιζαν γαλήνια μουσική με τις άρπες και τις λύρες τους, οι φιλόσοφοι μίλαγαν για τη ζωή και τον θάνατο και όλοι μαζί συζητούσαν με τον Θεό, που ήταν πολύ γλυκός και ευχάριστος.

Ο πολιτικός αισθανόταν πολύ όμορφα και, επίσης χωρίς να το καταλάβει, πέρασαν και αυτές οι 24 ώρες, οπότε και πήγε ο Άγιος Πέτρος να τον ρωτήσει τι αποφάσισε, δεδομένου ότι είχε δει πλέον και τα δύο μέρη. Ο πολιτικός το σκέφθηκε λίγο και του λέει: «Ο Παράδεισος ήταν πολύ ωραίος και γαλήνιος, αλλά στην Κόλαση ήταν όλοι οι φίλοι μου και διασκέδαζαν περισσότερο, οπότε θα προτιμήσω την Κόλαση».

Ο Άγιος Πέτρος σεβάστηκε την επιθυμία του και τον έστειλε στην Κόλαση. Όμως, η Κόλαση ήταν εντελώς διαφορετική τώρα. Ήταν ένα διαλυμένο μέρος με αποπνικτική ατμόσφαιρα, όπου όλοι οι φίλοι του πολιτικού δούλευαν στα κάτεργα, κουβαλώντας τεράστιες πέτρες, ενώ ο Διάβολος ήταν πάνω από τα κεφάλια τους και τους διέταζε συνεχώς.

Ο πολιτικός, έντονα δυσαρεστημένος, πάει και τον ρωτά: «Τι έγινε εδώ; Προχθές όλα ήταν τόσο ωραία και όλοι διασκέδαζαν». Και ο Διάβολος του απαντά: «Ναι, βέβαια. Μόνο που τότε είχαμε προεκλογική περίοδο. Τώρα, όμως, μας ψήφισες»...

Το ανέκδοτο ταιριάζει γάντι στη Ν.Δ., ενθυμούμενοι την προεκλογική της εκστρατεία τόσο το 2004 -κυρίως- όσο και το 2007 και όσα είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει, αλλά ουδέποτε έπραξε.

Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ της επόμενης ημέρας, σε περίπτωση επικράτησής του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ας ελπίσουμε, για το καλό όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, αλλά και της χώρας, ότι το ανέκδοτο δεν θα ταιριάζει γάντι και στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, μετά από δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μείωση του τζίρου κατά 20%

Έλλειψη
ρευστότητας
και μεγάλη
αύξηση των
ακάλυπτων
επιταγών
-
Συνέντευξη
με τον πρόεδρο
του Εμπορικού
Συλλόγου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Εξαιρετικά δυσμενής είναι η κατάσταση στην αγορά των Χανίων τους τελευταίους μήνες, αφού αρκετά καταστήματα έχουν βάλει ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο, δεδομένου ότι αδυνατούν να καλύψουν τις πάγιες οικονομικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται οικονομική ασφυξία γενικότερα, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις αγορές τους, με αποτέλεσμα τη μείωση των τζίρου των εμπορικών καταστημάτων κατά τουλάχιστον 20% (ενδεχομένως και περισσότερο σε κάποιες επιχειρήσεις), γεγονός που έχει οδηγήσει στην αύξηση των ακάλυπτων επιταγών στο Νομό Χανίων το πρώτο επτάμηνο κατά 700%!
Τα στοιχεία αυτά, καθώς και άλλα, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, παρουσίασε στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με την ευκαιρία της «Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου», αναφέρθηκε και στα αιτήματα - προσδοκίες του κλάδου από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), «2.300 επιχειρηματίες, δηλαδή το 20% στο Νομό Χανίων, δεν πληρώνουν ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) και κινδυνεύουν να πάνε φυλακή αν εφαρμοστεί ο νόμος».
Ταυτόχρονα, καταγράφεται «μείωση των παραγγελιών κατά 30% σε βιομηχανία και βιοτεχνία από τις εμπορικές επιχειρήσεις», ενώ «έχουν εξαφανιστεί οι πιστωτικές κάρτες, γιατί τα επιτόκια είναι δυσθεώρατα».
«Από την άλλη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, «βλέπουμε ότι οι πολυεθνικές, στους τομείς της ένδυσης και της υπόδησης, αύξησαν τον τζίρο τους κατά 4,5% εντός του 2009. Και, ακόμη, ότι το παραεμπόριο, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτη, είναι γύρω στα 12 δισ. ευρώ. Από αυτό υπολογίζουμε ότι ένα ποσό 5 δισ. είναι φόροι».
Ο κ. Μαργαρώνης υπογράμμισε, επίσης, ότι «τα προγράμματα και οι επιδοτήσεις που εξαγγέλθηκαν είναι ένα τίποτα, διότι αν διαιρέσουμε τα 300 εκατομμύρια ευρώ με τις 100.000 ευρώ που θα πάρει περίπου κάθε επιχείρηση και αν υπολογίσουμε ότι τα 150 εκατ. θα πάνε στην Αττική και τα υπόλοιπα 150 εκατ. στην επαρχία, θα δούμε ότι στο Νομό Χανίων θα επιδοτηθούν γύρω στις 20 επιχειρήσεις. Είκοσι επιχειρήσεις στο σύνολο των 2.000 είναι το 1%. Οι τυχεροί, λοιπόν, θα πάρουν την επιδότηση».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Μαργαρώνη, «το ΤΕΜΠΜΕ 2 λειτουργεί μεν, αλλά άργησε πάρα πολύ να λειτουργήσει. Το ΤΕΜΠΜΕ 1 ήταν ένα τεράστιο λάθος, διότι δυστυχώς το καρπώθηκαν χωρίς προϋποθέσεις αυτοί που δεν χρειάζονταν χρήματα και δυστυχώς πάρα πολλοί που δεν έχουν εμπορικές επιχειρήσεις. Αυτό έχει καταγγελθεί και είναι γνωστό».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αναφερόμενος στις προσδοκίες των ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Μαργαρώνης είπε ότι «περιμένουμε να πιεστούν οι τράπεζες, ώστε να υπάρξει ρευστότητα και, φυσικά, να πέσουν τα επιτόκια. Δεν μπορώ εγώ, σε καμία περίπτωση, να ανταγωνιστώ τον ευρωπαίο συνάδελφό μου, ο οποίος δανείζεται με 1%. Μία πολύ καλή πρόταση που ακούσαμε τον τελευταίο καιρό αφορά το "πάγωμα" πληρωμών των δανείων. Καλό θα είναι για ένα χρόνο να "παγώσουν" λίγο τα δάνεια και να πληρώνουμε μόνο τόκους».
Ο κ. Μαργαρώνης σημείωσε, ακόμη, ότι «τα προγράμματα που αφορούν τους μικρομεσαίους θα πρέπει να είναι πραγματικά για μικρομεσαίους και να αυξηθούν. Καταγγείλαμε εξ αρχής ότι το 1 δισ. ευρώ που κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το μικρότερο ποσό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα, οι έμποροι ζητούν «την άμεση απόσυρση των ποινικών ευθυνών για χρέη στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), διότι», όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης, «ο κάθε συνάδελφος, πρώτα θα σκεφθεί να πληρώσει το ρεύμα για να λειτουργεί η επιχείρηση, μετά τους εργαζόμενους, μετά τους προμηθευτές, μετά την Εφορία και στο τέλος ρισκάρει ο ίδιος την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη και τη σύνταξή του. Πάντως, αναγκαστικά θα πληρώσει τον ΟΑΕΕ κάποια στιγμή, οπότε θα πληρώσει τότε και τους τόκους που του αναλογούν (2% κάθε μήνα). Άρα ο ΟΑΕΕ δεν θα χάσει τα λεφτά του. Είναι απαράδεκτο, όμως, να οδηγήσουμε στη φυλακή Χανιώτες επιχειρηματίες».
Ο κ. Μαργαρώνης επανέλαβε ότι θα πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα. Όπως εξήγησε, «είναι λάθος όσοι δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στον Πλατανιά να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ. Υπήρξε μία ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων οι επιχειρηματίες μπορούν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ, πράγμα το οποίο υποτίθεται ότι θα τόνωνε την επιχειρηματικότητα σε απομακρυσμένες περιοχές. Ναι, μπορεί να γίνει αυτό σ’ ένα χωριό, αλλά δεν μπορεί να γίνεται σε περιοχές όπως ο Πλατανιάς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έμποροι ζητούν ακόμη:
• «Μείωση των συντελεστών του μέσου καθαρού κέρδους, που ισχύουν από το 1982. Δεν μπορεί καμία επιχείρηση πλέον να πιάσει αυτούς τους συντελεστές καθαρού κέρδους και αναγκαζόμαστε μετά να πέφτουμε στην περίπτωση της συνάφειας, του εξωλογιστικού τρόπου, δηλαδή, φορολόγησης και να πληρώνουμε πάρα πολλά.
• Άμεση περαίωση. Να πληρώνουμε, να κλείνουμε, να πετάμε τα βιβλία μας, να τελειώνουμε. Όσους μπορεί να τους ελέγξει το κράτος να τους ελέγξει. Εμείς δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ τον έλεγχο.
• Μόνιμο - σταθερό φορολογικό σύστημα από τρία έως πέντε χρόνια, που είναι πάγιο αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων, και αφορολόγητο για τις επενδύσεις. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή τη στιγμή, όποιος μπορεί να επενδύσει να υπάρχει αφορολόγητο για την επένδυση που θα κάνει.
• Εκσυγχρονισμό του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού, που είναι του 1914, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις το 1965. Να βάλουμε κανόνες στην αγορά, ώστε το υγιές στεγασμένο εμπόριο να βρει κάποιου είδους προστασία από το κράτος.
• Πάταξη της φοροδιαφυγής, όπου και αν γίνεται αυτή, και αύξηση της φορολογητέας βάσης σε πολλά επαγγέλματα, τα οποία δεν φορολογούνται γιατί δεν έχουν έδρα ή είναι "κινητά".
• Θεσμικό πλαίσιο για τις πολυεθνικές και βαριά πρόστιμα σε όσες παραβιάζουν τη νομοθεσία. Και βέβαια να μη μετατίθενται οι ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, όπου ενδέχεται να ασκούνται πιέσεις, αλλά το κράτος εξ αρχής να τελειώνει το θέμα, ώστε όποιος τολμά ν' ανοίγει παρανόμως να κλείνει κιόλας.
• Πάταξη του παραεμπορίου και πολύ βαριά πρόστιμα σε όσους συλλαμβάνονται».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαργαρώνης τόνισε ότι «γενικότερα ζητάμε μια εθνική πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και τριάντα χρόνια, για να δούμε πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι είναι αυτό που λέμε η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Επίθεση σε βάρος
δημοτικού αστυνομικού!


Βίαια επίθεση από πολίτη δέχθηκε δημοτικός αστυνομικός στα Χανιά, όταν του υπέδειξε να μετακινήσει το αυτοκίνητό του που είχε παρκάρει σε διπλή σειρά, σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Το περιστατικό συνέβη στις 10 χθες το πρωί, στην οδό Τζανακάκη.
Ο δημοτικός αστυνομικός κάλεσε οδηγό αυτοκινήτου που είχε διπλοπαρκάρει, να απομακρύνει το όχημά του γιατί εμπόδιζε την κυκλοφορία.
Η απάντηση του οδηγού ήταν δύο χτυπήματα στο πρόσωπο του δημοτικού αστυνομικού, ο οποίος και οδηγήθηκε για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Νοσοκομείο Χανίων.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Κρήτης Ιάκωβος Μαρινάκης, «το τελευταίο κρούσμα είναι το τέταρτο εντός δέκα ημερών, είναι όμως το σοβαρότερο. Φθάσαμε στη χειροδικία εναντίον συναδέλφου».
Η ταυτότητα του δράστη είναι γνωστή και σε βάρος του ήδη κατέθεσε μήνυση ο δημοτικός αστυνομικός.
Για τον ίδιο λόγο πέρασαν το πρωί το κατώφλι του εισαγγελέα ο αντιδήμαρχος Χανίων Μιχάλης Ντάλλας με τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ - ΜΠΕ (Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ)

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Βιασμός και σεξουαλική
εκμετάλλευση ανήλικης


Τον εφιάλτη στα χέρια δικών της ανθρώπων έζησε μια ανήλικη αλλοδαπή στα Χανιά που έπεσε θύμα βιασμού από στενό συγγενικό της πρόσωπο, ενώ στη συνέχεια γνώρισε και την σεξουαλική εκμετάλλευση.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε χθες και σήμερα ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Αριστείδης Καζάλης αναφέρθηκε σε αυτή. Όπως είπε, «έπειτα από πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο ενήλικοι αλλοδαποί, που διαμένουν και εργάζονται σε χωριό της περιφέρειας του νομού Χανίων και ανήκουν στο ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον μιας ανήλικης αλλοδαπής, την οποία εκμεταλλεύονται σεξουαλικά, διενεργήθηκε άμεσα αστυνομική έρευνα και προανάκριση».
Όπως είπε ο κ. Καζάλης, από την προανάκριση προέκυψε πως, «ο ένας εκ των προαναφερόμενων βίασε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009 την ανήλικη, ο δε δεύτερος, στον οποίο είχε ανατεθεί από τη μητέρα της η προσωρινή φύλαξη και επίβλεψη, την παρέδωσε προς γενετησία εκμετάλλευσή της έναντι αμοιβής σε ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της».
Η αστυνομία εξετάζει τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση, ενώ η ανήλικη τελεί ήδη υπό παρακολούθηση από ειδικούς παιδοψυχολόγους.
Όπως είπε ο αστυνομικός διευθυντής, «από την προανάκριση διερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων στη σεξουαλική εκμετάλλευση της εν λόγω ανήλικης, η οποία μετά την εξέτασή της, που έγινε στα πλαίσια της προανάκρισης με εντολή της αρμόδιας εισαγγελέως ανήλικων Χανίων, οδηγήθηκε, με συνοδεία κοινωνικής λειτουργού, σε κατάλληλο ίδρυμα για προσωρινή φιλοξενία μέχρι να αποφασιστεί σε ποιον θα ανατεθεί η επιμέλειά της. Στην ίδια θα παρασχεθεί και ψυχολογική υποστήριξη, από παιδοψυχολόγους».
Ο κατηγορούμενος ως βιαστής της ανήλικης έχει συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ για τους υπολοίπους έχει σχηματισθεί δικογραφία, που θα τεθεί υπόψη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ - ΜΠΕ (Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μάχη για τον «σταυρό»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Εντονότατη είναι η μάχη για τον «σταυρό» που δίνουν στο Νομό Χανίων οι τρεις -πρώην πλέον- βουλευτές, αφού, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η Ν.Δ. έρθει δεύτερο κόμμα, θα εκλέξει -σε τοπικό επίπεδο- ένα μόνο εκπρόσωπο στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ν.Δ., κερδίζοντας τις εκλογές, κατάφερε, αν και δεύτερο κόμμα στο Νομό Χανίων, να εκλέξει τρεις βουλευτές, εξαιτίας του νόμου Σκανδαλίδη, αλλά και διαφόρων άλλων συγκυριών σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει αντιστραφεί, τουλάχιστον σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, και οι κ. Μανούσος Βολουδάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Στέλιος Νικηφοράκης δίνουν σκληρό αγώνα για τον «σταυρό», διεκδικώντας όχι μόνο να αυξήσουν την εκλογική τους βάση -δηλαδή όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που τους «σταυρώνουν» ως πρώτη επιλογή-, αλλά και να «κλέψουν» όσους δεύτερους «σταυρούς» μπορούν, δεδομένου ότι από το 2007 ισχύει στο Νομό Χανίων η δισταυρία στις εθνικές εκλογές.
Τα «Χ.Ν.» ζήτησαν απ' όλους τους υποψήφιους βουλευτές Χανίων της Ν.Δ. να σχολιάσουν όσα λέγονται περί ιδιαίτερα σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των κ. Βολουδάκη, Μαρκογιαννάκη και Νικηφοράκη, στο περιθώριο της προχθεσινής πρώτης κοινής τους προεκλογικής εμφάνισης στην πλατεία της Σούδας.
Ουδείς, όπως αναμενόταν άλλωστε, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ενώ όλοι υποστήριξαν ότι η εκλογική μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη και τόνισαν ότι στόχος της Ν.Δ. είναι η νίκη. Αναλυτικότερα:

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι «ο εκλογικός νόμος είναι τέτοιος που πράγματι το πρώτο κόμμα έχει ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσαναλογία μεταξύ των εδρών και του ποσοστού που παίρνει στις εκλογές σε μια εκλογική περιφέρεια. Ελπίζουμε, πιστεύουμε, με τον αγώνα τον οποίο δίνουμε, με τη σοβαρότητα με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει την κατάσταση ότι και πάλι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα, οπότε θα εκλέξει και πάλι τρεις βουλευτές στο Νομό Χανίων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και οι έξι του συνδυασμού κάνουμε έναν καλό εκλογικό αγώνα, στα πλαίσια της ευπρέπειας της πολιτικής. Φυσικά, υπάρχει ο σχετικός ανταγωνισμός που υπάρχει σε όλα τα κόμματα, στα οποία διεκδικούν οι υποψήφιοι την εκλογή τους με σταυρό προτίμησης».

Μ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

«Τα πάντα είναι ακόμα ανοιχτά», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μανούσος Βολουδάκης. Και πρόσθεσε: «Οι δημοσκοπήσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου και κανείς δεν ξέρει ακόμα τι γίνεται. Το κλίμα σιγά - σιγά ζεσταίνεται, ο κόσμος της Ν.Δ. συσπειρώνεται και τα πράγματα θ' αλλάξουν, γιατί πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σοβαρότητα και η ανάγκη για μια στιβαρή πολιτική. Από 'κει και πέρα, ο συναγωνισμός είναι στην καρδιά της δημοκρατίας κι εμείς όλοι αγωνιζόμαστε για το καλύτερο».

ΣΤ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ

Ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης παραδέχθηκε ότι «η Ν.Δ. δημοσκοπικά πάει κακά, αλλά», όπως είπε, «είναι ο ορισμός αυτού που λέμε: "ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχεί ο άνθρωπος". Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι η Ν.Δ. μπορεί να εμφανίζει αυτή την ώρα αριθμητικά δημοσκοπικά ελλείμματα, είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα εμφανίσει πλεόνασμα στην κάλπη. Κατά συνέπεια, δεν μπαίνω σε καμία λογική ήττας, είναι μακριά από τη νοοτροπία μου. Η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί οι λαοί δεν αυτοκτονούν και η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω».

Μ. ΚΕΛΑΪΔΗΣ

«Δεν μπορώ να ξέρω», είπε ο κ. Μανώλης Κελαϊδής, κληθείς να σχολιάσει τα περί ιδιαίτερα σκληρού ανταγωνισμού. Και πρόσθεσε: «Αλλά οπωσδήποτε είμαστε σ' ένα Νομό όπου έχουμε μικρά ποσοστά. Σε άλλες περιοχές, όπου τα ποσοστά για την παράταξή μας είναι μεγάλα, λένε: "χαρά στο κουράγιο σας που πολιτεύεστε στα Χανιά, στην Κρήτη". Επομένως, δεν έχει σημασία. Ή ένας βγει ή δύο ή περισσότεροι, σημασία έχει ο αγώνας και για εμάς τους ιδεολόγους σημασία έχει ο πηγαιμός για την Ιθάκη. Σε ό,τι με αφορά δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα γαλόνια -τα πήρα από αλλού με την αξία μου-, δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα λεφτά, με ενδιαφέρει μόνο ο αγώνας και τα ιδανικά της παράταξης, αλλά κυρίως της πατρίδας μας».

Κ. ΓΥΠΑΡΗΣ

Ο κ. Κώστας Γύπαρης τόνισε, από την πλευρά του, ότι «εγώ κατεβαίνω να συνεισφέρω στον αγώνα αυτόν με ευγένεια και αξιοπρέπεια. Προσφέρω ό,τι μπορώ στον αγώνα αυτό, δεν έχω συναγωνισμό ή αντιπαράθεση με κανένα, δεν έχω κάνει με κανένα καμία συμφωνία και σε τίποτα, κατεβαίνω όπως είμαι. Η δύναμή μου είναι οι απλοί φίλοι και οι φίλες, Χανιώτες και Χανιώτισσες, που με γνώρισαν μέσα από την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση τόσα χρόνια και δεν γνωρίζω αυτά που μου λέτε».

ΑΡΧ. ΝΑΝΑΔΑΚΗ

Τέλος, η κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού ανέφερε ότι «επ' αυτού δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εγώ δεν έχω συναγωνισμό με κανέναν. Είμαι καινούρια στο προσκήνιο, ελπίζω στην υποστήριξη και των συναδέλφων μου στο ψηφοδέλτιο και του γυναικείου πληθυσμού του Νομού Χανίων. Γνωρίζω ότι υπάρχει μια δυσκολία, αλλά αλίμονό μας αν εμείς πιστεύουμε ότι θα χάσουμε. Όποιος κατεβαίνει στον στίβο ελπίζει ότι θα πάρει την πρωτιά».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Νικηφοράκης και... Ολυμπιακός


Βιαστικός ήταν προχθές ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης. Όπως ο ίδιος ανέφερε, ήθελε να τελειώσει γρήγορα η εκδήλωση στη Σούδα για να παρακολουθήσει τον... Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Έχει Ολυμπιακό απόψε και πρέπει να δούμε τον διασυρμό», είπε, χαιρέκακα, ο κ. Νικηφοράκης, γνωστός για τα «φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα». Δεν ξέρουμε αν, όντως, παρακολούθησε τον αγώνα, αμέσως μετά, σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα... απογοητεύτηκε, αφού ο Ολυμπιακός, αν και δεν ενθουσίασε, κατάφερε να κερδίσει την ολλανδική Αλκμάαρ με 1-0. Και... κουνάει σεντόνι, σε αντίθεση με το «τριφύλλι»...

Καλωσόρισμα στους «νέους»

Στους νέους συνυποψηφίους του, Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού και Κώστα Γύπαρη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Τους καλωσόρισε στον συνδυασμό και τους ευχήθηκε «καλή δύναμη, ν' αντέξουν στην πολιτική. Γιατί πρέπει να έχεις πολλή δύναμη, μεγάλο κουράγιο, μεγάλες αντοχές για να πορευτείς σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν γιατί μέχρι τώρα στη σταδιοδρομία τους έχουν δείξει ότι ξέρουν να επιτυγχάνουν», είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ένα λουλούδι στην Αρχόντισσα

Μία γαρδένια προσέφερε στην κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού ο κ. Μανώλης Κελαϊδής, ανεβαίνοντας στο βήμα για να μιλήσει. Και κέρδισε το χειροκρότημα.

Προβλήματα με το μικρόφωνο

Προβλήματα με το μικρόφωνο υπήρξαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, ιδιαίτερα όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης. «Ακούγεται ρε παιδιά ή δεν ακούγεται;», είπε κάποια στιγμή ο ίδιος. Δευτερόλεπτα αργότερα δόθηκε λύση και ο κ. Νικηφοράκης, παλιός δημοσιογράφος, σχολίασε με χιούμορ: «η εκπομπή είναι ζωντανή, τα σφάλματα δικαιολογούνται».

«Στρατιώτης» της παράταξης

«Στρατιώτη» της παράταξης χαρακτηρίσαμε τον κ. Μανώλη Κελαϊδή, όταν τον ρωτήσαμε σχετικά με τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ συνυποψηφίων του στο Νομό Χανίων. «Δεν ξέρω αν μου πηγαίνει ο τίτλος που καλά, ίσως, μου δίνετε, αλλά είμαι σταθερός στις πεποιθήσεις, στις ιδέες μου και στα ιδανικά μου», σημείωσε.

Η Νεολαία της ΔΑΠ

Νέες και νέοι της ΔΑΠ έδωσαν ξεχωριστό «χρώμα» στην προχθεσινή εκδήλωση της Ν.Δ. στη Σούδα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι Καραμανλής και πάλι», «όταν οι άλλοι θα ψάχνουν γι' αρχηγό, εμείς θα σε φωνάζουμε ξανά πρωθυπουργό», κ.ά. Ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική της νεολαίας της ΔΑΠ έκαναν οι κ. Νικηφοράκης και Βολουδάκης, κερδίζοντας το χειροκρότημα των νεολαίων.

Οι... θεριακλήδες

Η εκδήλωση της Ν.Δ. στη Σούδα, καιρού επιτρέποντος, έγινε σε εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα οι κ. Μαρκογιαννάκης και Νικηφοράκης να μπορούν να καπνίσουν αρκετά τσιγάρα έως ότου πάρουν τον λόγο.

Γ. Γεωργ.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 17/9/2009

Τι ενδιαφέρει
τους πολίτες...


Τώρα αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να φανεί χρήσιμος για τον τόπο; Μέχρι πρόσφατα (τόσο επί υπουργίας Αλογοσκούφη, κυρίως, όσο και επί Παπαθανασίου) δεν μας έλεγε ότι η οικονομία, παρά τα όποια προβλήματα, είναι σε σχετικά καλό δρόμο και ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θα φέρουν αποτελέσματα;

Για όλα φταίει η διεθνής οικονομική κρίση; Και ποια είναι η λύση για ν' αντιμετωπιστεί το μαύρο χάλι της ελληνικής οικονομίας; Αυτή που προτείνει, εσχάτως, η Ν.Δ. (σκληρή λιτότητα, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική) ή όσα καταθέτει ενώπιον του λαού ως υλοποιήσιμη πρόταση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς, ωστόσο, να λέει από πού θα βρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις;

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Ν.Δ. σε περίπτωση ήττας με μικρή διαφορά και ποια με μεγάλη; Τηλεφώνησαν στον κ. Τσιτουρίδη η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Σαμαράς; Τι συζήτησαν; Τι προκύπτει από τις επαφές αυτές; Ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα οι «δελφίνοι»;

Τι θα κάνει ο κ. Πέτρος Δούκας (γαμπρός του κ. Μιλτιάδη Έβερτ) μετά το «κόψιμό» του από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.; Τι κουβέντιασαν οι κ. Καραμανλής και Έβερτ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Πικέρμι; Ο κ. Σουφλιάς «έφαγε» τον κ. Τσιτουρίδη;

Ποιο το νόημα της δήλωσης του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι συμβάλλει και διά της σιωπής στην ενότητα του Κινήματος; Και γιατί τώρα αυτή η δήλωση; Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ; Όσα έλεγε παλιότερα ή όσα λέει τώρα; Γιατί δεν είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. οι κ. Έβερτ, Σουφλιάς και Σιούφας;

Θα πολιτευτεί ο κ. Ηλίας Ψινάκης με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό; Πώς είναι δυνατόν να «κατεβαίνει» σε εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ με έντεκα επικεφαλής; Και πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα (το ΚΚΕ) να ζητά -και προεκλογικά- «αντίσταση και ανυπακοή» και την ίδια ώρα να υμνεί... τον Στάλιν;

Ποικίλα ερωτήματα όλα τα παραπάνω. Και άλλα πολλά, που πιθανώς έχει να καταθέσει καθεμία και καθένας. Για τα όσα ακούει και βλέπει γύρω του, αλλά και στα κεντρικά, κυρίως, Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα. Ενδιαφέροντα ερωτήματα, τα περισσότερα τουλάχιστον, αν μη τι άλλο. Σημαντικά, ορισμένα, λίγα μόνο απ’ αυτά.

Διότι από τις απαντήσεις που δίνει -αλλά και παίρνει- κανείς, καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τις πολιτικές εξελίξεις, για όσα γίνονται ή δεν γίνονται, για όσα θα έρθουν ή δεν θα έρθουν, για όσα λέγονται, αλλά ποτέ δεν θα γίνουν πράξη, για όσα γίνονται, αλλά ποτέ δεν θα ειπωθούν δημόσια και, κυρίως, για όσα στ’ αλήθεια -και όχι στα λόγια- πρεσβεύει κάθε πολιτικός σχηματισμός και κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Μόνο που αυτά, πέραν όσων συγκροτούν τους κομματικούς μηχανισμούς και όλων όσοι δραστηριοποιούνται ευρύτερα, από διάφορα πόστα, στον τομέα της πολιτικής (δημοσιογράφοι, διαφημιστές, σύμβουλοι επικοινωνίας, κ.λπ.) δεν ενδιαφέρουν παρά ελάχιστα τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Άλλα ενδιαφέρουν τους πολίτες. Πολύ σοβαρότερα και πολύ πιο άμεσα με την καθημερινότητά τους, τη ζωή τους, την ίδια τους την ύπαρξη.

• Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να μπορέσουν να βρουν μία δουλειά, μ’ ένα αξιοπρεπή μισθό και όχι με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. Για να δραπετεύσουν από την κοινωνική «ομάδα» των ανέργων, που, όπως πολύ εύστοχα έγραψε χθες στα «Χ.Ν.» ο Γιώργος Ουντράκης, δεν ζουν μόνο κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και κάτω από το όριο της αξιοπρέπειας.

• Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα στοιχειώδη, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δύο και τρεις δουλειές. Τα στοιχειώδη, τα βασικά... Χωρίς να χρειάζεται να διαλύσουν τις οικογένειές τους για να τα καταφέρουν.

• Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να υπάρχουν Νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλεύτριες και όχι άδεια κτήρια που δεν αξιοποιούνται. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να μην είναι αναγκασμένοι να δώσουν «φακελάκι» -με την «ταρίφα» να κυμαίνεται, ανάλογα τον γιατρό- προκειμένου να μπουν στη λίστα για τα χειρουργεία ή για να χειρουργηθούν άμεσα, όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανάγκης.

• Τους πολίτες τους ενδιαφέρει η δημόσια και δωρεάν Παιδεία να γίνει, επιτέλους, κάποια στιγμή πραγματικά δωρεάν, ώστε να μην αναγκάζονται να δίνουν μια περιουσία στην παραπαιδεία.

• Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να λειτουργήσουν και πάλι αποτελεσματικά οι θεσμοί σε αυτή τη χώρα. Να αποκτήσουν και πάλι σχέση εμπιστοσύνης με τη Δικαιοσύνη, την οποία βλέπουν, ενίοτε, να χειραγωγείται από το πολιτικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν από τους κρισιμότερους πυλώνες της Δημοκρατίας.

• Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να μπορούν, στοιχειωδώς, να προγραμματίσουν το -οικονομικό- μέλλον τους. Να μην είναι αναγκασμένοι, κάθε τρεις και λίγο, να πληρώνουν νέα «χαράτσια», για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που αφήνουν οι «φωστήρες» της οικονομίας.


Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέρουν τους πολίτες. Γι’ αυτά και γι’ άλλα πολλά, επομένως, θα κριθούν ή πρέπει να κριθούν οι πολιτικοί μας ταγοί. Όλοι. Μηδενός εξαιρουμένου. Απλά και ξεκάθαρα. Διότι, μετά την απομάκρυνση απ’ το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
Αυτοκριτική αλλά
και αισιοδοξία


Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

Αυτοκριτική για τα λάθη σε πολιτικές και επιλογές προσώπων, αλλά και αισιοδοξία για νικηφόρο αποτέλεσμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, από τους έξι υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο Νομό Χανίων, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή τους προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία της Σούδας.
Η συγκέντρωση έγινε έξω από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ., παρουσία αρκετού κόσμου, με τη νεολαία (ΔΑΠ) να δίνει τον ρυθμό.
Οι κ. Μανούσος Βολουδάκης, Κώστας Γύπαρης, Μανώλης Κελαϊδής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού και ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης εξέφρασαν την άποψη ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα η Ν.Δ. είναι η παράταξη που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα, ενώ, ειδικά οι τρεις, πρώην πλέον, βουλευτές, άσκησαν δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησαν ότι μοιράζει αφειδώς «ψεύτικες υποσχέσεις».
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Νικηφοράκη ότι «κάποιοι» (από τη Ν.Δ.) «δεν άντεξαν στο μέλι της εξουσίας και ακουμπήσανε δάχτυλο. Αλλά η Ν.Δ. δεν χαρακτηρίζεται απ' αυτούς. Η Ν.Δ. δεν είναι αυτοί. Άλλους χαρακτηρίζουν τα μακριά χέρια», σημείωσε, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι στο κυβερνών κόμμα καταγράφησαν και αλαζονικές συμπεριφορές.
Αυτοκρική και από τον κ. Βολουδάκη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «έγιναν και λάθη προσώπων, που έχουν ήδη δει την έξοδο από την παράταξη. Μπορεί να προτιμούσαμε να είχε γίνει νωρίτερα αυτό, αλλά είδαν όμως την έξοδο κι αυτό έχει μια σημασία. Γιατί δείχνει ότι αυτοί που πλήγωσαν την παράταξη δεν χαρακτηρίζουν την παράταξη. Είναι μεμονωμένα περιστατικά. Δεν είναι ο κορμός της παράταξης, που παραμένει υγιής. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ ότι έγιναν και λάθη πολιτικής που πλήγωσαν, ειδικότερα, την Κρήτη, και ακόμη πιο ειδικά, τα Χανιά. Είδαμε και λάθη στον αγροτικό τομέα, που μας ανάγκασαν, σε πολλές περιπτώσεις, να βγούμε και να αντιτεθούμε σε πολιτικές που η συνείδησή μας και ο τόπος μας μάς έλεγαν ότι είναι λάθος».
Αντίθετα, ο κ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι τα όποια λάθη είναι πολύ λίγα και μικρά, συγκριτικά με το έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Αναλυτικότερα:

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε, στην ομιλία του, ότι «ξεκινώντας αυτήν την προεκλογική εκστρατεία και ακούγοντας τον ορυμαγδό των αρνητικών κριτικών, ακούγοντας τις δημοσκοπήσεις μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θ' αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα πηγαίναμε να μιλήσουμε και δεν θα βρίσκαμε φίλους. Μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα είχε εκλείψει η πεποίθηση, ο ενθουσιασμός για τη νίκη. Και ομολογώ ότι εξεπλάγην, ομολογώ ότι έχω εκπλαγεί μέχρι σήμερα, γιατί όπου έχω πάει εγώ κι απόψε εδώ δείχνουμε ότι είμαστε δυνατοί, δείχνουμε ότι θα είμαστε νικητές».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «πέρασε η εποχή της πλαστικής σημαίας. Πέρασε η εποχή της ντουντούκας. Πέρασε η εποχή των στείρων αντιπαραθέσεων, που δεν επέτρεπαν στην κοινωνία να σκεφθεί και με συνθήματα προσπαθούσαν να υφαρπάσουν την ψήφο του λαού. Σήμερα έχουμε κοινωνία που σκέφτεται. Σήμερα έχουμε κοινωνία σοβαρή. Σήμερα έχουμε κοινωνία, η οποία κοιτάζει μπροστά, κοιτάζει το μέλλον των παιδιών της και όχι τις ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλω απ' όλους να συγκρίνουμε, να κρίνουμε και ν' αποφασίσουμε. Έτσι ο ελληνικός λαός θα βγάλει τη σωστή απόφαση. Με σύγκριση των μεν με τους δε».

Μ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

Ο κ. Βολουδάκης ανέφερε στην ομιλία του πως «είναι αλήθεια ότι αυτός ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε σε δύσκολες συνθήκες. Αλλά πιστεύω ότι οι δυνατοί άνθρωποι και οι δυνατές παρατάξεις στις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύονται. Οι συνθήκες είναι δύσκολες γιατί είμαστε μέσα σε μια βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι δύσκολες, γιατί έγιναν λάθη και από τη δική μας πλευρά. Λάθη που αναγνωρίστηκαν ήδη».
Ο κ. Βολουδάκης υπερασπίστηκε την προσφορά του ιδίου και των κ. Μαρκογιαννάκη - Νικηφοράκη στον Νομό Χανίων, λέγοντας, με αφορμή το αγροτικό πρόβλημα, ότι «οι τοπικοί εκπρόσωποι ορθώνουν το ανάστημά τους εκεί που πρέπει για τον τόπο τους. Το είδατε ποτέ αυτό να συμβαίνει στην άλλη πλευρά; Όταν στα χρόνια της εικοσαετίας του ΠΑΣΟΚ διαλύονταν ο συνεταιριστικός τομέας και στη χώρα και στο Νομό, όταν οι αγρότες καθυστερούσαν να πάρουν τις επιδοτήσεις τους, είδατε ποτέ καμία αντίδραση από τους βουλευτές της κυβερνώσας, τότε, παράταξης; Όχι. Γιατί αυτοί λειτουργούσαν ως κομματικός στρατός».

ΣΤ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ

«Τι λέτε καλέ; Τι είμαστε εμείς απόψε εδώ; Άυλοι; Πνεύματα; Φαντάσματα; Δροσουλίτες, και δεν μας βλέπουν οι δημοσκόποι; Να η δημοσκόπηση, στην αγορά της Σούδας, όπου απόψε έγινε η καλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Νικηφοράκης.
Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι πάμε σε μία πολύ δύσκολη εκλογή. Σε μία εκλογή που η θέση της Ν.Δ. δεν είναι η συνηθισμένη. Είχαμε μάθει τα τελευταία χρόνια να είμαστε εμείς στη θέση του οδηγού. Και για να είμαστε ειλικρινείς στην πίσω θέση μόνοι μας πήγαμε. Δεν ήταν ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο πρόεδρός του ικανός να φτάσει στη θέση του οδηγού. Δικά μας σφάλματα, δικές μας αστοχίες και σε πολιτικές και σε επίπεδο επιλογής προσώπων, πήγανε τη Ν.Δ. στην πίσω θέση και φέρανε αυτή την ώρα την παράταξη σε μία αντικειμενική δυσκολία. Αλλά είναι βέβαιο ότι το εκλογικό σώμα, εσείς, δεν γίνεται, δεν πρέπει αυτή την ώρα, για όποιες πίκρες σωρεύσανε, για όσα προηγουμένως είπα, να γυρίσετε πίσω την Ελλάδα, να γυρίσετε πίσω το μέλλον των παιδιών σας, να καταφύγετε σε αυτούς που δημιούργησαν την κατάσταση που εμείς καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε», τόνισε ο κ. Νικηφοράκης και πρόσθεσε ότι με καπετάνιο τον Κώστα Καραμανλή θα βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Μ. ΚΕΛΑΪΔΗΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Κελαϊδής αναφέρθηκε σε έργα που εκτέλεσε η Ν.Δ. στον Δήμο Σούδας και στο Νομό Χανίων γενικότερα, επισημαίνοντας ότι το συνολικό έργο του κυβερνώντος κόμματος είναι σημαντικό και θα πρέπει ν' αναδειχθεί σε όλες του τις πτυχές.
Ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.» ότι «είμαι σταθερός στις πεποιθήσεις μου, στις ιδέες μου και στα ιδανικά μου. Στους αγώνες όλους πρέπει να είμαστε παρόντες όσοι πιστεύουμε σε ιδανικά. Όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα. Όταν κυβερνάς πεντέμισι χρόνια έχεις οπωσδήποτε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με όλα όσα έκανες. Μπορεί να έκανες εκατό καλά και δύο που δεν αρέσουν και να ασχολούνται μόνο με αυτά. Επομένως και σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι ανηφορικός και για το Νομό Χανίων που είναι σε άγονη γραμμή θέλω να είμαι παρών και θα αγωνιστώ για τα ιδανικά της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης».

Κ. ΓΥΠΑΡΗΣ

Ο κ. Γύπαρης σημείωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα μεγάλο σχολειό, όπου ο καθένας γνωρίζει τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κατ' επέκταση όλης της πατρίδας μας. Στη δύσκολη αυτή στιγμή, που η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της Ν.Δ. περνάει μία κρίση συστρατεύομαι κι εγώ από την πλευρά μου δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, που μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο νομό μας. Παραιτήθηκα από τη θέση του αντινομάρχη, παρότι δεν υπήρχε ασυμβίβαστο, για να αφοσιωθώ στον αγώνα αυτής της στιγμής, διότι θεωρώ ότι η μόνη παράταξη, η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από μεγάλα προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση, και να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, το οποίο είχε ήδη αρχίσει, είναι η παράταξη της Ν.Δ. Με μπροστάρη τον Κώστα Καραμανλή, στις 4 Οκτωβρίου θεωρώ ότι ο λαός των Χανίων πριν πάει να ψηφίσει θα σκεφθεί και ευελπιστώ κι ελπίζω να δώσει τη νίκη στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Ν.Δ.».

ΑΡΧ. ΝΑΝΑΔΑΚΗ

Στην επιλογή της από τη Ν.Δ. για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Νομό Χανίων αναφέρθηκε η κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού, τόσο στην ομιλία της, όσο και στις δηλώσεις της στα «Χ.Ν.».
«Για μένα ήταν έκπληξη», είπε και πρόσθεσε: «Δεν ήταν στις βλέψεις μου. Τα ενδιαφέροντά μου είναι γύρω από την παιδεία και τον πολιτισμό, ωστόσο θεώρησα ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα ένα κόμμα που κυβερνά σήμερα την Ελλάδα να μου κάνει την πρόταση να κατεβώ υποψήφια βουλευτής στο Νομό Χανίων. Γνωρίζω ότι υπήρχαν κυρίες και δεσποινίδες που ήθελαν να είναι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Γι' αυτό ακριβώς αισθάνομαι και λίγο περήφανη που επέλεξαν εμένα. Ομολογώ ότι στην αρχή είχα τις αντιρρήσεις μου, διότι δεν είμαι από εκείνες που έχουν ασχοληθεί με μία τέτοια διαδικασία. Όχι ότι δεν είμαι πολιτικοποιημένο άτομο, δεν υπήρξα ποτέ όμως κομματικοποιημένη».
Η ίδια τόνισε πως «ο άνθρωπος νομίζω ότι πρέπει στα δύσκολα να φαίνεται. Στα εύκολα ο καθένας μπορεί. Αυτή τη στιγμή, συμφωνώ, ότι περνά το κόμμα μία δυσκολία και βέβαια αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, πιστεύω, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία είναι όλα στραμμένα εναντίον του Καραμανλή. Αυτό είναι δεδομένο. Κατόπιν τούτου, ο λαός, βέβαια, επηρεάζεται από αυτά. Από 'κει και πέρα δεν ξέρω πόσο έχει μελετηθεί το έργο και η προσφορά της Ν.Δ. Εγώ, εν πάση περιπτώσει, αποφάσισα να κατεβώ γιατί θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο κατάλληλος να κυβερνήσει την Ελλάδα, ειδικά σε αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ
Αλλάζει όψη η παλιά πόλη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Θεαματικές θα είναι οι αλλαγές στην παλιά πόλη των Χανίων με την ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης των οχυρώσεων, βυζαντινών και ενετικών. Το έργο, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς -δεδομένων πάντα των αντικειμενικών δυσκολιών (απαλλοτριώσεις κ.λπ.), που οδηγούν αναπόφευκτα, κάποιες φορές, σε καθυστερήσεις- και αναμένεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων, κυρίως από το ΕΣΠΑ.
Αισιόδοξος για την πορεία των έργων δηλώνει, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου, μεγάλης κλίμακας, έργου.
«Το 2003, με παρέμβαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, το έργο των βενετσιάνικων και των βυζαντινών οχυρώσεων των Χανίων εντάχθηκε στα μεγάλα έργα του Υπουργείου, δηλαδή στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων και ιδρύθηκε μια ειδική Υπηρεσία (Γραφείο Τειχών) για τον σκοπό αυτό. Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τα Χανιά και πιστεύω ότι μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με διεύρυνση του αντικειμένου».
Ως γνωστόν, το Γραφείο Τειχών λειτουργεί με την ευθύνη μιας Επιστημονικής Επιτροπής, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Ανδριανάκης και μέλη «κορυφαίοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις οχυρώσεις και ειδικότερα τις οχυρώσεις σαν αυτές των Χανίων».
Ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε, αναφερόμενος στην πορεία των εργασιών, ότι «το 2003 είχαμε μια κατ' αρχήν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας. Είχαν προηγηθεί διάφορες ενέργειες τεράστιας απαλλοτρίωσης στη Δυτική Τάφρο, ώστε το έργο να μπορεί να εκτελεστεί. Το 2006 εντάχθηκε ένα μέρος του έργου -στη βορειοδυτική πλευρά των οχυρώσεων- στο Γ' ΚΠΣ, με προϋπολογισμό 1 εκατ. 200 χιλιάδων ευρώ, και με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων, ο οποίος εξασφάλισε τις αναγκαίες πιστώσεις, κατεδαφίστηκε το "Ξενία"», υπογράμμισε ο κ. Ανδριανάκης, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της οδού Πειραιώς, έργο που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, δίνει ένα καλό δείγμα για το πώς μπορεί να είναι ο χώρος των οχυρώσεων των Χανίων μετά την ανάδειξή τους».
Πλέον, όπως ανέφερε ο ίδιος, «έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Γ' ΚΠΣ και έχουμε προχωρήσει αρκετές μελέτες, όχι μόνο στη δυτική πλευρά των οχυρώσεων, αλλά και στην ανατολική και στη νότια ακόμη, καθώς και στον λιμενοβραχίονα και κάνουμε γενναίες παρεμβάσεις σε πολλά σημεία. Μία από αυτές είναι η κατάργηση του τμήματος της οδού Μελετίου Πηγά (που οδηγεί στον προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου) και η αντικατάστασή του με γέφυρα, ώστε να αποκατασταθεί το δυτικό μέτωπο των οχυρώσεων».
Ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε ότι «ένα άλλο έργο, που το προετοιμάζουμε για το ΕΣΠΑ, αφορά την ανατολική πλευρά (οδός Κύπρου, Ελευθερίου Βενιζέλου), όπου έχουμε κάνει μία πρώτη εργασία, αλλά η συνολική της ανάδειξη συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από το εθνικό στάδιο Χανίων, που οφείλω να πω ότι καθυστερεί υπερβολικά. Με ευχαρίστηση βλέπω ότι ξεκίνησαν πάλι οι ανασκαφές, αλλά αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν για να μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ανάδειξη αυτής της πλευράς. Γιατί με το που θα γίνει το πάρκινγκ του σταδίου θα καταργηθούν οι θέσεις στάθμευσης που είναι πάνω στις οχυρώσεις, καθώς και το πάρκινγκ της ανατολικής τάφρου, θα μπορέσουμε να σκάψουμε όλη την τάφρο και ν' αναδειχθεί ένα μεγάλο τμήμα των οχυρώσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να φύγει, τουλάχιστον στη μορφή που είναι σήμερα, το θέατρο και να πάρει μια άλλη μορφή και η ανατολική πλευρά των », υπογράμμισε ο κ. Ανδριανάκης.
Ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επισήμανε, ακόμη, ότι «μέσα στην πόλη έχουμε το βυζαντινό τείχος, το οποίο είναι πολύ σημαντικότερο από το βενετσιάνικο, γιατί είναι χτισμένο σε μια πολύ πρώιμη εποχή, έχει κομμάτια παλιότερα από την Κυδωνία της Ελληνιστικής εποχής και επίσης είναι χτισμένο από τα γκρεμισμένα κτήρια της Αρχαίας Κυδωνίας και βεβαίως επισκευασμένο στη συνέχεια από τους Ενετούς. Εκεί, είμαι σε θέση να ξέρω ότι προχωρούν αυτόν τον καιρό οι απαλλοτριώσεις (πρόκειται για μικρές ιδιοκτησίες), οι οποίες όταν θα ολοκληρωθούν -πιστεύω ότι είμαστε κοντά και πρέπει να προχωρήσουν γιατί είμαστε στην έναρξη του ΕΣΠΑ- θα αναδειχθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο σε πολύ μεγάλη έκταση, το οποίο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα βυζαντινά φρούρια στη χώρα μας».
Κλείνοντας την αναφορά στο θέμα των οχυρώσεων, ο κ. Ανδριανάκης υπογράμμισε ότι «μέχρι τώρα οι πληροφορίες μας είναι ότι έχουμε στη διάθεσή μας 5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Βέβαια, η χρηματοδότηση αυτή θα πρέπει να οριστικοποιηθεί, γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν γίνει προκηρύξεις, κ.λπ. Πιστεύω, λοιπόν, ότι με το ποσό αυτό οι οχυρώσεις των Χανίων θα φτάσουν σ' ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο ανάδειξης και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ιστορία της πόλης και τον μνημειακό της χαρακτήρα, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της πόλης, αλλά και για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας που αξίζει να προχωρήσει».
Καταλήγοντας, ο κ. Ανδριανάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία της Εφορείας με τον Δήμο Χανίων για μία σειρά από θέματα που αφορούν έργα πολιτισμού, λέγοντας πως είναι θετικό ότι «υπάρχει από την πλευρά του Δήμου μια ομόφωνη απόφαση για την προώθηση της υποψηφιότητας της παλιάς πόλης στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλές ενέργειες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της παλιάς πόλης, της αποκατάστασης των μνημείων, της διόρθωσης καταστάσεων που αφορούν διάφορα καταστήματα στην παλιά πόλη και βέβαια πάρα πολλά άλλα θέματα. Αυτά, βέβαια, είναι θέματα του Δήμου, τα οποία θα πρέπει πιστεύω πάντα να τα κυνηγά και να τα λύνει με ομόφωνες αποφάσεις», σημείωσε.
Ερωτηθείς, τέλος, τι θα πρέπει να πράξει ο Δήμος σε περίπτωση μη ομοφωνίας, ο κ. Ανδριανάκης είπε: «να συνεχίζει τις ενέργειες που προβλέπει ο νόμος και να κάνει το σωστό προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της παλιάς πόλης, ανεξάρτητα ποιος είναι δήμαρχος και ποια είναι η Δημοτική Αρχή».

Νεώρια

Αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Ανδριανάκης αναφερόμενος στο θέμα της ανάδειξης, αλλά και της χρήσης των Νεωρίων, που παραμένουν κλειστά, μετά τις ζημιές από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό, τον Ιανουάριο του 2007.
«Ένα μνημείο μεγάλης κλίμακας, για το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει διάφορες παρανοήσεις και παρεξηγήσεις, αλλά και ελλιπείς προσπάθειες για την ανάδειξη και αξιοποίησή του είναι τα Νεώρια, που είναι ένα μνημείο όντως μοναδικό, λόγω της μορφής του, αλλά και λόγω της έκτασης διατήρησης», υπογράμμισε ο κ. Ανδριανάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι «η Εφορεία αυτή τη στιγμή προχωρά την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του κελύφους των Νεωρίων που αναμένεται να είναι έτοιμη σ' ένα τρίμηνο, ώστε να μπορεί το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ξέρω, ακόμη, αν και δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση ακόμη, ότι υπάρχει κατ' αρχήν διαθέσιμο ένα ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ για μια αρχική επέμβαση στα Νεώρια. Ήδη έχουμε κάνει συζήτηση με τον Δήμο για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για μία πρώτη επέμβαση στα Νεώρια, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα. Το ποσό, ύψους 400.000 ευρώ, θα διαθέσει ο Δήμος Χανίων από το πρόγραμμα "Θησέας"».
«Από 'κει και πέρα», πρόσθεσε, «χρειάζεται οπωσδήποτε μεγαλύτερη προσπάθεια για να προχωρήσει και η αποκατάσταση συνολικά του μνημείου και να καταστεί δυνατή η χρήση. Εκεί μπαίνουν τα θέματα των χρήσεων, οι οποίες είναι δεσμευτικές. Δεν μπορεί να κάνει κανείς ό,τι θέλει στα Νεώρια. Δεν μπορεί ένα τέτοιο μνημείο να το διαχειρίζεσαι όπως πολλές φορές στο παρελθόν, με πρόχειρο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριανάκης, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο σημαντικό μνημείο «θα πρέπει να είναι επισκέψιμο όταν δεν χρησιμοποιείται για δραστηριότητες υψηλού επιπέδου».
Ο κ. Ανδριανάκης γνωστοποίησε, ακόμη, ότι η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει, παράλληλα, και σε άλλη μία σημαντική ενέργεια για την ανάδειξη του μνημείου, με τη συμμετοχή της στο νεοσυσταθέν Δίκτυο Νεωρίων της Μεσογείου, στο οποίο συμμετέχουν η Βαρκελώνη, η Πίζα, η Βενετία, η Κέρκυρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις.

Παλιό δημαρχείο

Στο παλιό δημαρχείο, που ήταν ετοιμόρροπο και επικίνδυνο, έχει γίνει πλήρης άρση της ετοιμορροπίας, σημείωσε ο κ. Ανδριανάκης. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια συζήτηση με τον Δήμο Χανίων να προχωρήσουμε σε δεύτερη φάση επεμβάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος "Θησέας" για την πλήρη αποκατάστασή του». Ερωτηθείς για τη χρήση του μνημείου, ο κ. Ανδριανάκης απάντησε ότι «τη χρήση θα την προτείνει ο Δήμος, αλλά θα πρέπει να είναι συμβατή με το μνημείο. Είναι ένα από τα ωραιότερα κτήρια που έχουμε στα Χανιά. Μπορεί να λύσει και καθημερινά προβλήματα, δεν νομίζω όμως ότι έχουμε ανάγκη ένα μνημείο για να λύσουμε και καθημερινά προβλήματα».

Φρούριο Φιρκά

Για το φρούριο Φιρκά, ο κ. Ανδριανάκης είπε ότι «έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες, μένουν κάποιες λεπτομέρειες με τα ηλεκτρολογικά, ώστε ο Φιρκάς και επισκέψιμο μνημείο να είναι και να γίνονται εκδηλώσεις από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 15/9/2009

Τμήματα
Επειγόντων
Περιστατικών


Μία σημαντική καταγγελία για τα... ενδότερα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων και στην Κρήτη έκανε το περασμένο Σάββατο από τα Χανιά ο κ. Δημήτρης Βουρβαχάκης, πρόεδρος του Σωματείου Γιατρών ΕΚΑΒ Ελλάδας και πρόεδρος της επιστημονικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Προνοσοκομειακή φροντίδα».

Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε χθες, σε σχετικό ρεπορτάζ των «Χ.Ν.», ο κ. Βουρβαχάκης, μιλώντας σε διημερίδα για την προνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φροντίδα, είπε, στη διάρκεια της ομιλίας του εντός του αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου Χανίων, ότι δεν είναι δυνατόν να παραδίδονται ασθενείς από γιατρούς του ΕΚΑΒ σε ειδικευόμενους γιατρούς των Νοσοκομείων, οι οποίοι εργάζονται στα ΤΕΠ.

Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Βουρβαχάκης τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο γιατρός του ΕΚΑΒ -έκανε λόγο για επιμελητή Α’- τους μιλά κι εκείνοι αντιδρούν «σαν να κατέβηκαν έξι εξωγήινοι με διαστημόπλοιο». Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Βουρβαχάκης καταγγέλλει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι ειδικευόμενοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα σοβαρά περιστατικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι η παραλαβή των ασθενών - τραυματιών πρέπει να γίνεται από γιατρούς με εμπειρία, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν το ζητάμε αυτό μας χαρακτηρίζουν από υπερβολικούς ως γραφικούς»! Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Βουρβαχάκης θέτει και θέμα εφημεριών, διότι είναι προφανές ότι τις πρωινές ώρες όλοι -ή σχεδόν όλοι- οι γιατροί βρίσκονται στις θέσεις τους.

Επειδή οι καταγγελίες του κ. Βουρβαχάκη είναι πολύ σοβαρές, οφείλουν οι θεσμικοί φορείς (διοικήσεις Νοσοκομείων, Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ, Σύλλογοι Εργαζομένων, κ.λπ.) να τοποθετηθούν επ’ αυτών, με ειλικρίνεια και χωρίς διάθεση υπερβάλλουσας συναδελφικής αλληλεγγύης. Ξεκάθαρα πράγματα. Υπάρχει πρόβλημα; Και αν ναι, πώς μπορεί και πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί; Τι ακριβώς γίνεται με τις εφημερίες, για τις οποίες ο διάλογος ανοίγει μόνο όταν οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι; Υπάρχουν κάποιοι, λίγοι, που εφημερεύουν από... το σπίτι τους; Ερωτήματα προς απάντηση όλα τούτα. Χωρίς καμία διάθεση απαξίωσης του ύψιστου λειτουργήματος που επιτελεί -ή πρέπει να επιτελεί, γιατί υπάρχουν και οι... εξαιρέσεις- ο ιατρικός κλάδος.

Απαντήσεις που οφείλει, βέβαια, να δώσει και ο ίδιος ο καταγγέλλων, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τον γράφοντα για το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά το πέρας της ομιλίας του, αρνήθηκε να πει περισσότερα, φοβούμενος, προφανώς, μην υπάρξουν αντιδράσεις, και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «υπάρχει ένα θέμα καλύτερης στελέχωσης των ΤΕΠ».

Εθελοντική
αιμοδοσία


Ιδιαίτερα συγκινητική η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις Μουρνιές, μετά το πέρας της λαμπαδηδρομίας, η οποία είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο μείζον θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν, δυστυχώς, μικρή, όσοι όμως έδωσαν το παρών, είχαν την ευκαιρία να «δουν» μέσα στην ψυχή ανθρώπων, οι οποίοι αποφάσισαν, σε κάποια τραγική στιγμή της ζωής τους, να βάλουν ως σκοπό της ύπαρξής τους τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας και η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Χανίων Δέσποινα Ροδουσάκη είναι δύο άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, οι οποίοι συγκίνησαν και συγκινήθηκαν στην εκδήλωση, ενθυμούμενοι -αναπόφευκτα- τις «απώλειές τους».

«Και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο δεν θα ακούσετε κύριε δήμαρχε», είπε κάποια στιγμή στην ομιλία του ο κ. Πρωτόπαπας, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Ελευθερίου Βενιζέλου Μανώλη Κεμεσίδη, «τίποτα για τον τομέα της Υγείας. Ούτε βέβαια για την αιμοδοσία. Γιατί όταν οι πολίτες ψάχνουν για αίμα δεν τηλεφωνούν στους υπουργούς και τους βουλευτές, αλλά σ’ εμάς και σ’ εσάς», πρόσθεσε, κι εκείνη τη στιγμή, θαρρώ, πως τα είπε όλα. Τόσο απλά, τόσο αληθινά...

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους παριστάμενους να μην περιμένουν από την Ελληνική Πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά ν’ αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά το «όποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί...». Κι έχει δίκιο. Απόλυτο. Μόνο που το συνειδητοποιούμε όταν, άξαφνα, ψάχνουμε για αίμα. Μέχρι τότε λέμε, ως συνήθως, «ωχ, αδελφέ, δεν είναι δικό μου πρόβλημα». Μόνο που όλα τα προβλήματα είναι και δικά μας. Και, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, μας χτυπάνε την πόρτα...

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Οι υποψήφιοι
βουλευτές
της Ν.Δ.


Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. στο Νομό Χανίων. Πρόκειται -κατ' αλφαβητική σειρά- για τους: Μανούσο Βολουδάκη, βουλευτή, Κώστα Γύπαρη, τραπεζικό, αντινομάρχη Χανίων, Μανώλη Κελαϊδή, πτέραρχο ε.α., πολιτικό μηχανικό, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, βουλευτή, Αρχόντισσα Ναναδάκη, φιλόλογο και Στέλιο Νικηφοράκη, βουλευτή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Καλύτερη στελέχωση
απαιτείται στα Επείγοντα

Επισημάνσεις
σε διημερίδα
για την προ-
νοσοκομειακή
φροντίδα


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Θέμα καλύτερης στελέχωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων στην Κρήτη -και όχι μόνο- έθεσε ο γιατρός του ΕΚΑΒ και πρόεδρος της επιστημονικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Προνοσοκομειακή φροντίδα» Δημήτρης Βουρβαχάκης, μιλώντας στη διάρκεια των εργασιών της νοσηλευτικής διημερίδας με θέμα: «Επείγουσα προνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φροντίδα», που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Χανίων.
Ο κ. Βουρβαχάκης είπε, στη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: «Βασικές αρχές προνοσοκομειακής αντιμετώπισης του πολυτραυματία», ότι σε πολλές περιπτώσεις, γιατροί - επιμελητές Α' του ΕΚΑΒ αναγκάζονται να παραδώσουν τραυματίες σε ειδικευόμενους γιατρούς των ΤΕΠ, οι οποίοι, όπως άφησε να εννοηθεί, αδυνατούν, σε τέτοιες περιπτώσεις, εκ των πραγμάτων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η παραλαβή, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνεται από γιατρούς με εμπειρία, ωστόσο, όπως τόνισε, όταν το ζητάμε αυτό «μας χαρακτηρίζουν από υπερβολικούς ως γραφικούς»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βουρβαχάκης, που είναι και πρόεδρος του Σωματείου Γιατρών ΕΚΑΒ Ελλάδας, δεν θέλησε να πει περισσότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια από τα «Χ.Ν.», σημειώνοντας απλώς ότι «υπάρχει ένα θέμα καλύτερης στελέχωσης των ΤΕΠ».

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Καθησυχαστική ως προς τη νέα γρίπη εμφανίστηκε η κ. Μαρία Τσερώνη, νοσηλεύτρια, που εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η οποία ήταν εκ των ομιλητριών στη διημερίδα.
«Σαφώς και δεν πρέπει να έχουμε πανικό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «για το νέο ιό θα πρέπει οι πολίτες να τηρούν τα βασικά μέτρα, που είναι οι κανόνες ατομικής υγιεινής, η υγιεινή των χεριών και η αναπνευστική υγιεινή, δηλαδή να βήχουν σε χαρτομάντηλο και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες που γνωρίζουμε. Από 'κει και πέρα το Σύστημα Υγείας, με οδηγίες που είναι απλές, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το νέο ιό της γρίπης».
Η ίδια σημείωσε ότι «αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι στη γρίπη αυτή δεν μας ενδιαφέρει αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.000, 10.000 ή ένα εκατομμύριο, αλλά να είναι στα σπίτια τους και να την περνάνε σαν μια απλή γρίπη. Αυτό δεν μας ανησυχεί καθόλου, γιατί, ίσα - ίσα, θα δημιουργηθεί και ένα τείχος ανοσίας, με την αύξηση του πληθυσμού που έχει νοσήσει από τον νέο ιό της γρίπης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τα βαριά περιστατικά κι εκεί θέλουμε ο αριθμός να είναι μικρός».
Η κ. Τσερώνη ανέφερε, ακόμη, ότι «περιστατικά με ήπια συμπτώματα θα πρέπει να πάνε σε γιατρό στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, δηλαδή όχι στο Νοσοκομείο. Αν, όμως, σε κάποιον τα συμπτώματα παραμένουν, δηλαδή έχει πυρετό συνέχεια, νιώθει μια δύσπνοια, νιώθει μια γενικότερη καταβολή δυνάμεων, αυτός θα πρέπει να οδηγηθεί στο Νοσοκομείο».
Η κ. Τσερώνη διευκρίνισε ότι «ο γιατρός εκτός Νοσοκομείου δεν θα κάνει διαγνώσει για τη νέα γρίπη. Θα διαγνώσει αν έχεις συμπτώματα γρίπης, ανεξάρτητα αν είναι αυτή ή η εποχιακή, που θα έχουμε τον χειμώνα, θα πας στο σπίτι σου και θα την περάσεις όπως περνούσες και την εποχιακή γρίπη. Παίρνοντας αντιπυρετικά, πίνοντας ζεστά κι έχοντας μία απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το οικείο σου περιβάλλον. Αν, κατά την πορεία αυτού του επταημέρου, που συνήθως κρατάει όλο αυτό, νιώθεις γενικότερα καταβολή δυνάμεων, τα παιδιά κάνουν εμέτους κι όλα αυτά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίζεις κάποιες επιπλοκές της συγκεκριμένης γρίπης και τότε πρέπει να πας στο Νοσοκομείο».
Ερωτηθείς αν σε αυτή την περίπτωση είναι αργά, η κ. Τσερώνη απάντησε αρνητικά, ενώ πρόσθεσε ότι «αν κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου αυτός πρέπει να πάει στον γιατρό του και να πάρει συμβουλή, ενώ μπορεί να ακολουθήσει και αντιική αγωγή, το γνωστό ταμιφλού».
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τη διημερίδα διοργάνωσαν το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, η επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Προνοσοκομειακή φροντίδα» και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Χανίων, υπό την αιγίδα του διοικητή του ιδρύματος.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Επέκταση στα... λόγια

Επιταγές
χωρίς
αντίκρισμα
οι υποσχέσεις
περί δημοπράτησης
του έργου
επέκτασης και
δημιουργίας
νέου πύργου
ελέγχου ενώ...
τα προβλήματα
συνεχίζονται


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Επιταγές χωρίς αντίκρυσμα έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα όλες οι κατά καιρούς, τα τελευταία χρόνια, κυβερνητικές υποσχέσεις περί άμεσης δημοπράτησης του έργου επέκτασης του αερολιμένα Χανίων και δημιουργίας νέου σύγχρονου πύργου ελέγχου.
Όπως είναι γνωστό, οι υπάρχουσες υποδομές του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της Δυτικής Κρήτης, την ίδια ώρα που το προσωπικό δίνει τη δική του «μάχη» για να μην παρατηρούνται προβλήματα στην 24ωρη λειτουργία του αεροδρομίου, δεδομένου ότι οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες θέσεις είναι πολλές και σημαντικές, όπως κατ' επανάληψη έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι, γεγονός που παραδέχεται και ο αναπληρωτής αερολιμενάρχης Κώστας Τσιώρος.
Ο κ. Τσιώρος τόνισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ότι η επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2010, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ενημέρωση, σημειώνοντας, πάντως, ότι «αυτά είναι σχετικά, δεδομένης της ρευστής πολιτικής κατάστασης».
Ο κ. Τσιώρος γνωστοποίησε, ακόμη, ότι στη μελέτη για την επέκταση και το νέο πύργο ελέγχου «έχουν συμπεριληφθεί και προτάσεις βελτίωσης των υπαρχουσών υποδομών, των υποδομών του αερολιμένα, έτσι όπως υφίσταται αυτή τη στιγμή. Στις προθέσεις μου είναι το φθινόπωρο να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες για τη βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών. Υπάρχουν κάποια θέματα, όμως μεσούσης της περιόδου αιχμής είναι δύσκολο να τα δούμε. Τελειώνοντας η περίοδος αιχμής και στην προσπάθειά μας την επόμενη περίοδο να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί θα δούμε μήπως μπορούμε κάποιες από αυτές τις υποδομές να τις υλοποιήσουμε σχετικά άμεσα», υπογράμμισε ο κ. Τσιώρος.
Αναφερόμενος σε θέματα προσωπικού παραδέχθηκε πως «είναι γεγονός ότι λειτουργούμε με ελλιπές προσωπικό, με ελλιπείς υποδομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γιατί η 24ωρη λειτουργία δοκιμάζει και τις υποδομές και το προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι διαρκώς παρόν».
Κληθείς να διευκρινίσει πόσες είναι οι κενές θέσεις εργαζομένων στον αερολιμένα, ο κ. Τσιώρος επισήμανε ότι «λείπουν αρκετοί. Θεωρώ ότι το προσωπικό πρέπει να διπλασιαστεί. Υπάρχουν πιεστικές και άμεσες ανάγκες στελέχωσης νευραλγικών τομέων. Ειδικά φέτος, που ο αερολιμένας Χανίων δεν έχει τη στήριξη εποχικού προσωπικού, όπως άλλες χρονιές. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονταν, ως εποχικό προσωπικό, οκτώ με δέκα άτομα. Αυτό φέτος δεν έγινε, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Προκύπτει, δηλαδή, και αυτό το πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ακόμη πρόβλημα είναι η μείωση των κονδυλίων που δίδονται για τις λειτουργικές ανάγκες του αεροδρομίου.
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα, όμως ως αποκεντρωμένη Υπηρεσία ενός κεντρικού φορέα δεν μπορούμε να αυτοδιοικηθούμε. Αυτό είναι σαφές», δήλωσε ο κ. Τσιώρος, τονίζοντας, πάντως, ότι παρά τις δεδομένες δυσκολίες «ο αερολιμένας θεωρώ ότι ανταπεξέρχεται στις αυξημένες ανάγκες».

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Αναφερόμενος στο θέμα των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών, ο κ. Τσιώρος είπε ότι «γίνεται μια προσπάθεια και έχουν ήδη υποβληθεί σχέδια στην Αθήνα για την αύξηση των θέσεων στάθμευσης, στον υπάρχοντα χώρο, από 8 που είναι σήμερα σε 12 έως 14. Είναι κάτι το οποίο διερευνάται. Επίσης, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης η διαμόρφωση ενός χώρου ο οποίος θα διατεθεί για τη γενική αεροπορία και ελπίζω ότι από την επόμενη σεζόν θα έχουμε εκεί τη δυνατότητα φιλοξενίας είτε μικρών αεροσκαφών γενικής αεροπορίας (8 έως 10), είτε μεγαλυτέρων αεροσκαφών (business jet), τα οποία και αυτά μας αφήνουν χρήσιμο συνάλλαγμα και προβάλλουν και τον αερολιμένα και την περιοχή των Χανίων», τόνισε ο κ. Τσιώρος.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σχολιάσει πρόσφατο ρεπορτάζ των «Χ.Ν.», σύμφωνα με το οποίο δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί χώρος στάθμευσης στο αεροδρόμιο Χανίων για έξι μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη από τη Σλοβακία, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να καταλήξουν στη Σητεία για ολιγοήμερες διακοπές, αν και ο αρχικός προορισμός τους ήταν τα Χανιά.
«Όσον αφορά την "άρνηση" στάθμευσης των έξι ιδιωτικών αεροσκαφών από τη Σλοβακία εκείνο που πρέπει να παρατηρηθεί είναι το εξής: σαφώς μιλάμε για περιορισμένο χώρο γενικής αεροπορίας. Οι θέσεις είναι γύρω στις 10 - 12. Κατά τη θερινή περίοδο έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον και από φορείς της χώρας, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις θέσεις, με αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μην υπάρχει επάρκεια θέσεων για την ασφαλή στάθμευση των έξι αεροσκαφών. Προτεραιότητα για εμάς αυτή την περίοδο έχει η εξυπηρέτηση πτήσεων τσάρτερ και μία θέση στάθμευσης πιστέψτε με κάνει διαφορά».

Επέκταση αεροσταθμού
και νέος πύργος ελέγχου

Το έργο περιλαμβάνει την επέκταση του αεροσταθμού κατά 15.586 τ.μ., την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου αεροσκαφών συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. περίπου, την αναδιαρρύθμιση - αναβάθμιση των χώρων του υφιστάμενου αεροσταθμού και την επέκταση του περιβάλλοντος χώρου. Ο νέος αεροσταθμός θα μπορεί να εξυπηρετεί 2.100 επιβάτες και προς τις δυο κατευθύνσεις ή 1.400 επιβάτες ανά κατεύθυνση σε ώρα αιχμής.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ένας νεκρός κάθε δύο ημέρες!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Ένα άτομο χάνει τη ζωή του κάθε δύο ημέρες στην άσφαλτο της Κρήτης και τρία τραυματίζονται βαριά. Σημαντικό παράγοντα για τη μετέπειτα πορεία της ζωής των τραυματισθέντων αποτελούν τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το ατύχημα, στη διάρκεια των οποίων αποτελεί επείγουσα ανάγκη η σωστή παροχή των πρώτων βοηθειών από διασώστες, γιατρούς και νοσηλευτές.
Στη «σφαγή» που συντελείται στο οδικό δίκτυο του νησιού, καθώς και στη σπουδαιότητα της επείγουσας προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας αναφέρθηκε χθες ο γιατρός - αναισθησιολόγος, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Προνοσοκομειακή φροντίδα», Δημήτρης Βουρβαχάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», στο περιθώριο των εργασιών της νοσηλευτικής διημερίδας για την προνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φροντίδα που διοργανώνουν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Χανίων το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, η επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Προνοσοκομειακή φροντίδα» και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ιδρύματος, υπό την αιγίδα του διοικητή του Νοσοκομείου.
Ο κ. Βουρβαχάκης τόνισε ότι «στη χώρα μας και στην Κρήτη ιδιαίτερα γίνεται μια σφαγή. Όπως ξέρετε κάθε δεύτερη μέρα στην Κρήτη έχουμε ένα νεκρό. Για κάθε νεκρό έχουμε τρεις βαριά τραυματίες. Οι βαριά τραυματίες, συνήθως, είναι άτομα, στα οποία "εγκαθίστανται" νευρολογικά προβλήματα και ελλείμματα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι ως χώρα δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι, λοιπόν, πιο σημαντικό να μάθουμε να τους φροντίζουμε στον τόπο του ατυχήματος, πριν καταλήξουν με νευρολογικά προβλήματα, παρά να τους αντιμετωπίζουμε ως Πολιτεία μετά», τόνισε ο κ. Βουρβαχάκης.
Κληθείς να σχολιάσει την ποιότητα του οδικού δικτύου της Κρήτης, ο κ. Βουρβαχάκης σημείωσε ότι «είναι από τα χειρότερα που υπάρχουν. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόλις μπήκε διαχωριστικό στηθαίο σε κάποια επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, μειώθηκαν, εξαφανίστηκαν σχεδόν, οι θάνατοι. Μόνο διαχωριστικό στηθαίο να μπει στον βόρειο οδικό άξονα, που δεν είναι ευρωπαϊκός δρόμος, προς Θεού, αμέσως - αμέσως θα μειωθούν κατά πολύ τα τροχαία».
Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι «το 80% των τροχαίων δυστυχημάτων γίνεται μέσα στην πόλη, εξαιτίας παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Είναι θέμα, λοιπόν, όχι μόνο των δρόμων, αλλά είναι και θέμα παιδείας. Νομίζω ότι η παιδεία του οδηγού πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό σχολείο. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτό, ώστε να βγάλουμε συνειδητοποιημένους πολίτες - οδηγούς».

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ


Ο κ. Βουρβαχάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η ζωή και η ποιότητα ζωής του τραυματία, αλλά και του οποιουδήποτε έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας κρίνονται τα πρώτα λεπτά μετά τον τραυματισμό, μετά το ατύχημα. Αν στα πρώτα λεπτά δοθούν σωστά οι πρώτες βοήθειες, από ανθρώπους που γνωρίζουν, έχουν εκπαιδευτεί να δίνουν πρώτες βοήθειες, τότε όχι μόνο η ζωή, αλλά και η ποιότητα ζωής του ασθενούς θα είναι εξασφαλισμένη. Γιατί ξέρουμε ότι ο εγκέφαλος λίγα δευτερόλεπτα αν μείνει χωρίς οξυγόνο, αρχίζει να παθαίνει βλάβες. Όταν μείνει αρκετά λεπτά χωρίς οξυγόνο οι βλάβες μπορεί να είναι μόνιμες. Με κάποιο τρόπο, λοιπόν, πρέπει ο εκπαιδευμένος γιατρός, διασώστης, νοσηλευτής και πολίτης φυσικά να δώσει πρώτες βοήθειες, ώστε να εξασφαλίσει οξυγόνο στον εγκέφαλο του θύματος, τα πρώτα λεπτά μετά τον τραυματισμό», κατέληξε ο κ. Βουρβαχάκης.
Σημειώνεται ότι η διημερίδα ολοκληρώθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 12/9/2009

Νηπιαγωγείο

Πριν από τρία, περίπου, χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η φοίτηση για ένα χρόνο στο νηπιαγωγείο καθίσταται υποχρεωτική. Ήταν μία σημαντική απόφαση, που πάρθηκε μετά και την πίεση που άσκησαν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν τότε απεργία για έξι εβδομάδες, διεκδικώντας την ικανοποίηση συγκεκριμένων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Ήταν μία απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας, προκειμένου η απόφαση αυτή να στηριχθεί στην πράξη, να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς «παραθυράκια», χωρίς εξαιρέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων Νεκτάριου Πετράκη: «Η αλήθεια είναι ότι τρία χρόνια μετά, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση για να στηρίξει αυτή την απόφαση, έτσι ώστε να μεταφερθούν αυτά τα μέτρα στην πραγματική εκπαίδευση. Δηλαδή, ούτε αύξηση των κονδυλίων είχαμε, ούτε σημαντική αύξηση του αριθμού των αιθουσών διδασκαλίας είχαμε, αντιθέτως είχαμε ελάχιστη αύξηση και όπου είχαμε αύξηση είδαμε και καταργήσεις τμημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει, δήθεν, μια πιο χρηστή διαχείριση. Έτσι, το αποτέλεσμα παρέμεινε ίδιο».

Για το ίδιο θέμα, ο εκπαιδευτικός Χρήστος Κάτσικας, σε έρευνα που δημοσίευσε τις προάλλες στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημειώνει ότι «η καθιέρωση της προσχολικής αγωγής, αντί να ελαφρύνει τους γονείς, τους επιβάρυνε περισσότερο, ενώ αντίθετα ενίσχυσε τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) την περσινή σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων αυξήθηκε κατά 77,8% σε σύγκριση με τη σχολική χρονιά. Η κατάσταση αναμένεται να οξυνθεί φέτος περισσότερο καθώς, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου της μονοετούς υποχρεωτικότητας για φοίτηση των νηπίων στο νηπιαγωγείο, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο από την κυβέρνηση (ανέγερση νέων δημόσιων νηπιαγωγείων, δημιουργία παραρτημάτων, αύξηση των μόνιμων διορισμών) για την αντιμετώπιση των αυξημένων προβλημάτων των νηπιαγωγείων, αλλά αντίθετα μειώθηκαν οι διορισμοί νηπιαγωγών (φέτος διορίστηκαν μόνιμα 710 νηπιαγωγοί ενώ πέρσι 889)».

Το επίσης αξιοπρόσεκτο είναι ότι «έξι μήνες πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, δηλαδή περίπου τον περασμένο Απρίλιο, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μια νέα απόφαση, η οποία λέει ότι δεν χρειάζεται καμία βεβαίωση για να γράψεις το παιδί σου από το δημοτικό στο νηπιαγωγείο. Πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν ελέγχει αν φοίτησε το παιδί, άρα, ουσιαστικά, η μονοετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν είναι υποχρεωτική», σημείωσε στη στήλη ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων Νεκτάριος Πετράκης.

Διαβάστε και την... εξήγηση. «Η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου όταν ήρθε στα Χανιά και του θέσαμε το θέμα αυτό ήταν αποστομωτική», τονίζει ο κ. Πετράκης και προσθέτει: «Μας είπε ότι δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν οι σχολάρχες των ιδιωτικών σχολείων, δηλαδή να ανοίξουν νηπιαγωγεία με τους όρους που βάζει το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της βεβαίωσης, γιατί αυτά του ιδιωτικού δεν θα είχαν. Αυτό είναι τραγικό. Και μετά, βέβαια, χαλάρωσε το Υπουργείο τις προϋποθέσεις που απαιτεί το κράτος από έναν ιδιώτη για να μπορεί ν' ανοίξει νηπιαγωγείο και να μπορεί να πάρει άδεια. Εκεί που του ζητούσε 60 τετραγωνικά, τον αφήνει και με 30, αφού και στο δημόσιο στεγάζει τα νηπιαγωγεία όπου βρει, άρα ας μπορεί και ο ιδιώτης. Αυτά τα τραγικά περιγράφουν την κατάσταση της εκπαίδευσης», κατέληξε ο κ. Πετράκης.

Τα δικά μας σχόλια νομίζω ότι περιττεύουν...